Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικάΗ Θράκη και...

Η Θράκη και η επίσκεψη Ερτογάν.

Σιναπίδης Στέφανος Καρδιολόγος :

14 Μαίου 1920- Απελευθέρωση της Θράκης.

14 Μαίου 2010- Ερντογάν και Νταβούτογλου στην Ελλάδα.

“Αποτελεσματική Πολιτική είναι η τέχνη της διαχείρισης των συμβόλ”(Μιτεράν)

Η σημερινή τουρκική εξωτερική πολιτική που εφαρμόζεται με κύριους εκφραστές τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν και τον Υπουργό Εξωτερικών Νταβούτογλου, που έρχονται στην χώρα μας, στις 14 Μαίου 2010, έχει συγκεκριμένο όνομα, περιεχόμενο και στόχευση.

Ένας από τους κύριους μοχλούς πίεσης της τουρκικής επιθετικής εξωτερικής πολιτικής προς την χώρα μας , με αιχμή του δόρατος την ψήφο των μουσουλμάνων της Θράκης, αποτελεί το Τουρκικό προξενείο της Θράκης , Θράκη η οποία απελευθερώθηκε στις 14 Μαίου 1920. 

Στην ημερομηνία των 90 χρόνων της επετείου απελευθέρωσης της Θράκης πραγματοποιείται εντελώς «συμπτωματικά» στις επόμενες μέρες, σύσσωμη η επίσκεψη των Τούρκων πολιτικών στην Ελλάδα.

Ευτυχώς τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε η εντέχνως σχεδιαζόμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Θράκη ανήμερα της επετείου απελευθέρωσης της Θράκης στις 14 Μαΐου 2010.

Και αυτό διότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην επίσκεψη αυτή καθαυτή, αλλά στον συμβολισμό και το μήνυμα ισχυρής παρουσίας που θα εξέπεμπε ο Τούρκος πρωθυπουργός προς την μουσουλμανική μειονότητα. ειδικά την εν λόγω ημερομηνία.

Και ευτυχώς αποφεύχθηκε και η σχεδιαζόμενη ταυτόχρονη επίσκεψη αμφοτέρων των δύο πρωθυπουργών στην Θράκη ειδικά την συγκεκριμένη ημερομηνία που επιθυμούσε σφόδρα η τουρκική διπλωματία (που ακολουθεί άριστα την ρήση του Μιτεράν) για να εκπέμψει το πολυπόθητο μήνυμα της άτυπης «συμβολικής συνδιοίκησης» στην Θράκη.

 Ο νεοθωμανισμός παρόλη την εξωτική ονομασία, είναι το όνομα της σύγχρονης τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που ουσιαστικά στοχεύει να αναδείξει την Τουρκία ηγετική περιφερειακή δύναμη στην Εγγύς Ανατολή και στα Βαλκάνια ανασυστήνοντας τα όρια επιρροής και τον ζωτικό χώρο της παλαιάς Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

 Ουσιαστικά το δόγμα Νταβούτογλου (νεοθωμανισμός), κατ΄αναλογία και αντιστοίχιση, είναι ο αντίστοιχος ελληνικός «μεγαλοϊδεατισμός» του προηγούμενου αιώνα.

 Ο νεοθωμανισμός στο επίπεδο της ζώσας τοπικής γεωστρατηγικής πραγματικότητας , με λίγα λόγια είναι η μακρά χείρα των ΗΠΑ στην περιοχή μας, ένα βολικό ανάχωμα για αυτήν ενάντια στο «ριζοσπαστικό ισλάμ» από την μία και την «ρωσική αρκούδα» από την άλλη.

Ο νεοθωμανισμός όμως, δεν αποτελεί πλέον, μόνο μία εξωτερική απειλή για την Ελλάδα αλλά συνιστά δυστυχώς , και μία εσωτερική παράμετρο της ίδιας πολιτικής και κοινωνικής ζωής μας, δεδομένου ότι έχουν δημιουργηθεί ομάδες συμφερόντων ιδίως στην Θράκη αλλά και κεντρικά στην Αθήνα, που προωθούν και υποστηρίζουν τον τούρκικο νεοθωμανισμό (παρακινούμενη από πολιτική αφέλεια ή από πολιτική βλακεία) διότι θεωρούν ότι αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα τους.

Ομάδες συμφερόντων που έχουν ως πυρήνα τους ορισμένα παρασιτικά επιχειρηματικά στρώματα αλλά επεκτείνονται και σε πολλούς άλλους κύκλους ιδιαίτερα στους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες (ιδίως στην Θράκη), στην εκπαίδευση, στους διανοούμενους, στα ΜΜΕ.

 Ένα κλίμα παραίτησης και παρακμής της ελληνικής κοινωνίας και ένα κλίμα ωχαδερφισμού των πολιτών της Θράκης ευνοεί την νεοθωμανική στρατηγική.

Το ζητούμενο τελικά κατά την άποψη μου με την μειονότητα στην Θράκη (ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών), δεν είναι ούτε η ιστορική μας αντιπαλότητα με τους Τούρκους ούτε καν η εθνική μας υπερηφάνεια.

Το ζητούμενο είναι μόνο ο εκδημοκρατισμός της μουσουλμανικής κοινότητας της Θράκης να αποκτήσει δηλ η μειονοτική κοινωνία ,αληθινή πολυφωνία, αυτόνομη έκφραση, γνήσια ταυτότητα και ακηδεμόνευτο αυτοπροσδιορισμό και μάλιστα αυτό να συμβεί ιδίως στις δύο συνιστώσες της μειονότητας (Πομάκοι-Ρομά) που καταπιέζονται από τους τουρκογενείς και το τουρκικό προξενείο.

Να αποδομηθεί το βαθύ κράτος της Τουρκίας στην περιοχή, να εκσυγχρονιστεί η μουσουλμανική κοινότητα και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να της δοθεί από το ελληνικό κράτος , ευρωπαϊκός προσανατολισμός, αποκόπτοντάς την από τους πασάδες..

Δυστυχώς κάποιοι δεν τολμούν να βγουν να μιλήσουν για την καταπίεση των μη τουρκογενών μουσουλμάνων στην Θράκη από το τουρκικό προξενείο , από τον φόβο μήπως βρεθούν άλλοι εκτός γραμμής για λόγους πολιτικού κόστους και κάποιοι άλλοι έμμεσα, και εκτός μισθολογίου.

Τι κάνει το ελληνικό κράτος;

Το ελληνικό κράτος βρίσκεται μέχρι τώρα απροετοίμαστο, αμήχανο, μετέωρο και υποχωρητικό μπροστά σε ένα μελλοντικό μεθοδευμένο τουρκικό σχέδιο αμφισβήτησης της κυριαρχίας του στη Θράκη και στις ρατσιστικές μεθόδους ξεριζώματος της πομακικής συνείδησης και καταγωγής (ουσιαστικά πολιτιστική γενοκτονία των Πομάκων και των Ρομά) και αδυνατεί προς το παρόν να παράξει στιβαρή πολιτική με νόημα περιεχόμενο και χρηστικά αποτελέσματα..

 Ελπίζουμε να αναχαιτιστεί η τουρκική εξωτερική πολιτική, με την εφαρμογή μίας ελληνικής real politic για να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος της μειονότητας με την γείτονα χώρα μέσω της ευρωπαϊκής κατεύθυνσης που πρέπει να δοθεί στην μειονότητα από την χώρα μας, για να σταματήσει να καλλιεργείται από ορισμένους κύκλους η επικίνδυνη τακτική του αλυτρωτισμού για την Θράκη.

 Επιτέλους πρέπει κάποιοι να καταλάβουν και πρέπει συνεχώς να τονίζουμε στους τούρκους πολιτικούς ότι «συνομιλώ δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη παραχωρώ».

Αναρτήθηκε από Sinapidis Stefanos στις 2:56 π.μ.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Σταμάτης Γονίδης επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη μετα από 8 χρονιά απουσία έρχεται να ταράξει την διασκέδαση στην Θεσσαλονίκη.

Ο Σταμάτης Γονίδης επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη μετα από 8 χρονιά απουσία έρχεται να ταράξει την διασκέδαση στην Θεσσαλονίκη. Μία μοναδική φωνή γνώριμη στο ευρύ κοινό για πάνω από 4 δεκαετίες με τεράστιες επιτυχίες επιστρέφει στις πίστες. Ο αγαπημένος Σταμάτης Γονίδης...

Συμβουλές προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Κάιρο για τη 10η 3μερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος- Αιγύπτου- Κύπρου, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αbdel Fattah El-Sisi και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Αυτή η 3μερής συνάντηση έχει...

ΗΠΑ, αβεβαιότητα – παρακμή… Ομογένεια, ”γηροκομείο”

Με το καλό ο νέος χρόνος 2015 μ.Χ. ή 2801 μετά 1η Ολυμπιάδα. 'Ηρθε και ο καιρός ''να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους'', αρκετά με τα ''παραμύθια'' προπαγανδιστών κυβερνητικών, εκκλησιαστικών και λοιπών συμφερόντων. Η παλαιότερα δημοκρατική και ευημερούσα χώρα,...