Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΚαταγγελίεςΕλληνομανία: η νέα...

Ελληνομανία: η νέα μόδα των Τούρκων

pegamon5.jpgΤώρα νοσταλγούν την παρουσία των Ελλήνων στην Τουρκία. Η ελληνική κουλτούρα, σημείο αναφοράς από την Πόλη έως και τη Μικρά Ασία Του Αλέξανδρου Μασσαβέτα .Ο Έλληνας επισκέπτης μοιραία εντυπωσιάζεται με το φαινόμενο που πολλοί Τούρκοι αποκαλούν “ελληνομανία” ή “ελληνοϋστερία”.

Βρίθουν τα ελληνικά ονόματα σε καταστήματα, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Ελληνική μουσική (από Χάρις Αλεξίου και Ευανθία Ρεμπούτσικα ώς Άντζελα και Ρουβά) κατακλύζει τους δρόμους, αλλά και τις συχνότητες των ραδιοσταθμών, εκείνων μάλιστα που μεταδίδουν μόνο τουρκικά τραγούδια (η ελληνική μουσική δεν θεωρείται “ξένη”, τόνισε παραγωγός).

bizanto1.bmpΗ διακόσμηση χώρων διασκέδασης ενίοτε περιλαμβάνει από αρχαία αγάλματα έως απομιμήσεις εικονισμάτων της Παναγίας. Στην Κωνσταντινούπολη, το φαινόμενο συνδέεται με το κίνημα της νοσταλγίας για την παλιά, κοσμοπολίτικη μητρόπολη. Ωστόσο, η ελληνομανία ως φαινόμενο έχει καταλάβει όλη τη μικρασιατική ακτή όπου ζούσαν ελληνικοί πληθυσμοί πριν από την ανταλλαγή, όπως έμελλε να ανακαλύψω σε οδοιπορικό μου κατά την ακτογραμμή του Αιγαίου.

Πριν από δεκαπέντε μόλις χρόνια, Έλληνες τουρίστες που επισκέπτονταν τα ερείπια της Εφέσου ή της Πριήνης πληροφορούνταν από τους ξεναγούς τους ότι τις εν λόγω πόλεις είχαν οικήσει οι Ίωνες, φυλή μη ελληνική. Οι ελληνικές επιγραφές παρουσιάζονταν ενίοτε ως γραμμένες στην παλαιοτουρκική (!). Μεγάλη η αλλαγή.

smirnisep22.jpgΘΕΛΩ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ” Η αποστροφή ανήκει στη δημοσιογράφο Μινέ Κιρίκανατ, κεμαλίστρια και ορκισμένη εχθρό των ισλαμιστών.

Όπως τόνισαν παράγοντες της ομογένειας, εκπλήσσουν δηλώσεις παρόμοιου περιεχομένου από πρόσωπο του κεμαλικού χώρου (η Κιρίκανατ είναι, μάλιστα, κόρη στρατιωτικού). Παρόμοιες, όμως, δηλώσεις επαναλαμβάνονται από πολλούς Τούρκους αστούς. Αναλυτές τονίζουν ότι οι αποστροφές δεν υποδηλώνουν κάποια νοσταλγία για τον Έλληνα ως Έλληνα, αλλά για την αστική τάξη – ιδιαίτερα της Κωνσταντινούπολης – στην οποία ανήκε και την οποία προσωποποιούσε.

“Όταν λένε ότι τους λείπουμε, εννοούν ότι δεν αντέχουν να συμβιώνουν με τους Κούρδους και τους Τούρκους χωριάτες που πήραν τη θέση των Ελλήνων στο Φανάρι, το Κοντοσκάλι, αλλά και το Πέρα, και αποτελούν σήμερα την πλειοψηφία”, εξηγεί στέλεχος bizantino.bmpπου εργάζεται σε δημόσια υπηρεσία, και που αποφάσισε, παρά την άγνοια της ελληνικής, να βαπτισθεί Ελληνορθόδοξος. “Ανακάλυψα ότι έχω ελληνική καταγωγή”. Κρατά την αλλαγή θρησκεύματος κρυφή. “Φοβάμαι μη χάσω τη θέση μου”.

ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΚΑΘΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΙΣΛΑΜ” “Με θεωρώ Έλληνα, παρ’ ότι έχω τουρκικό όνομα και είμαι απόλυτα τουρκόφωνος, γιατί αισθάνομαι κοντύτερα στη Δύση και αρνούμαι κάθε σχέση με το ισλάμ”, λέει.

Όπως πολλοί, ερμηνεύει την ελληνολατρία ως κοινωνικό φαινόμενο. Ο συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, είχε κατηγορήσει τους “νοσταλγούς” των Ελλήνων της Πόλης για ανειλικρίνεια. Ο Αρμένιος δημοσιογράφος και εκδότης Χραντ Ντινκ, είχε κατηγορήσει σε συνέδριο την πλειοψηφία ότι “μας αντιμετωπίζει, εμάς τους μειονοτικούς, ως αντίκες”, λέγοντας ότι “αφού μας έκαναν να φύγουμε, τώρα προσπαθούν να περισώσουν τους λίγους που έμειναν για να μη χάσει η Πόλη το χρώμα της”.

Ο επίσης αρμενικής καταγωγής Σεβάν Νισανιάν, γνωστότερος συγγραφέας τουριστικών οδηγών της χώρας, εξηγεί ότι παν ελληνικόν είναι πια του συρμού, ιδίως μεταξύ των μορφωμένων αστών. “Πρόκειται, αναμφίβολα, για ταξικό φαινόμενο: είσαι cool και chic αν πίνεις ούζο αντί για ρακί, αν ακούς ρεμπέτικα αντί για τουρκική έντεχνη και ονομάσεις το μαγαζί σου “αδελφή μου” ή κάτι τέτοιο”. Κατά το Νισανιάν, η Τένεδος ειδικότερα έχει γίνει η Μέκκα της τουρκικής ελληνολαγνείας.

ΠΑΝΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ .Τον κοινωνικό χαρακτήρα της ελληνολαγνείας εξήγησε επαρκώς και ο δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου στο βιβλίο του “Τουρκία, Ανατολικά της Ε.Ε.”. Αφήνοντας τις ιδεολογίες κατά μέρος, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τον καταιγισμό. Το όνομα Pera διακρίνει εστιατόρια, ξενοδοχεία, γκαλερί, μέχρι και μπακάλικα. Από τα πλέον trendy καφέ του Νεοχωρίου (Yenikoy) το “Νέα Χώρα”. Ξενοδοχεία όπως “Δάφνη” και “Χρυσούν Κέρας” βρίθουν στο Φανάρι και τον Κεράτιο. “Smyrna” ονόμασαν δύο Σμυρνιοί Εβραίοι το καφέ-εστιατόριο που άνοιξαν στην μποέμ συνοικία Τζιχάνγκιρ.

Τα ελληνικά τοπωνύμια ανασταίνονται στην ακτογραμμή του Αιγαίου. Αμέτρητα ξενοδοχεία και καταστήματα ονομάζονται “Levissi” ή “Μakri”στις δύο παλιές ελληνικές πόλεις, κεντήματα (ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΚΑΛΟΝ ΠΑΣΧΑ) κοσμούν τους τοίχους καφέ στα Αλάτσατα. “Ο Έλληνας είναι ο Ευρωπαίος που ξέρουν καλύτερα οι Τούρκοι, τον οποίο ζηλεύουν και θέλουν να μιμηθούν”, λέει η Τουρκάλα σύζυγός του.

“ΚΑΤΑΓΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ” “Είμαι Έλληνας”, δηλώνει κατηγορηματικά ο Μεμέτ. Και εξηγεί: “Είμαστε Έλληνες που εξισλαμίσθηκαν με την οθωμανική κατάκτηση”. Θέλω απλώς να αποκηρύξω κάθε σύνδεσμο με την ισλαμική κουλτούρα, που δεν αποτελεί σημείο αναφοράς για μένα”, λέει. Το ζήτημα των σημείων αναφοράς απασχολεί πολλούς “δυτικότροπους” αστούς. “Κοίτα με προσεκτικά. Σου μοιάζω να έχω έρθει από την Κεντρική Ασία;” ρωτά ο Ερτάν, καθηγητής Κοινωνιολογίας σε γνωστό ιδιωτικό Πανεπιστήμιο. “Είμαστε οι απόγονοι όλων των λαών που ζούσαν στη Μικρασία, εκείνων που εξισλαμίσθηκαν και εκτουρκίσθηκαν.

Είμαστε τόσο Έλληνες όσο και εσείς στην άλλη όχθη του Αιγαίου, γιατί είμαστε οι απόγονοι του εξισλαμισθέντος Μικρασιατικού Ελληνισμού”, λέει. “Δεν το λέω αυτό για να οικειοποιηθώ μια κουλτούρα. Θέλω απλώς να υπενθυμίσω στους συμπατριώτες μου ότι αυτά τα αρχαία μνημεία είναι δικά μας μνημεία και πρέπει να αγωνιστούμε για την προστασία τους. Τα σημεία αναφοράς μας δεν είναι μόνο το Ισλάμ και ο Νασρεντίν Χότζας. Είναι per_trajan_temple.jpgκαι το Βυζάντιο, η λέξη Κωνσταντινούπολη, η αρχαία Ρώμη και οι Ίωνες φιλόσοφοι”.

ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ “Νιώθω Ελληνίδα”, λέει η Ετζέ, εθελόντρια στον χώρο ανασκαφής των Αλλιανών, αρχαίας λουτρόπολης που απειλείται με αφανισμό λόγω της κατασκευής του φράγματος του Γιορτανλί. “Μεγάλωσα στη Σμύρνη, που οι ελληνικές μνήμες τη στοιχειώνουν ακόμη, και οι δικοί μου κατάγονται από τη Βέροια. Και δίνω τη ζωή μου για τη διάσωση των ελληνικών μνημείων”.

πηγή;.neoskosmos.com

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Φ. Κρίστοφερ: ‘Εσωσε την ελληνική παρέλαση (Νέα Υόρκη)

Το ''ΚΑΛΑΜΙ'' σπάνια λέγει / γράφει τον καλό λόγο γιά παράγοντες (ή Οργανισμούς) Ομογένειας ΗΠΑ, επειδή ΔΕΝ πάμε καλά. Αλλά, όταν Ελληνοαμερικανοί αξίζουν το ''μπράβο'' εξαιτίας πράξεών τους και προσφοράς, αυτό πρέπει να λέγεται, δίκαια. Και οφείλουμε τώρα να το...

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί στολίζουν το ναό με κλαδιά δάφνης.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί στολίζουν το ναό με κλαδιά δάφνης και γεμίζουν ένα πανέρι με δαφνόφυλλα. Ο ιερέας λέγοντας το «Ανάστα ο Θεός» σκορπά τα δαφνόφυλλα, ενώ οι πιστοί χτυπούν  τα  πόδια τους στο στασίδι, χτυπούν τις  καμπάνες, ...

Μεγάλη Παρασκευή Την ημέρα αυτή γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, Ἡ ζωή ἐν τάφῳ

Η Μεγάλη Παρασκευή Την ημέρα αυτή γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος https://youtu.be/cQJRvRbrKNU

FORUM ΔΕΛΦΩΝ: “ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ”, ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ FORUM DAVOS ΚΑΙ ΛΕΣΧΗ BILDERBERG

“Τι γυρεύει η αλεπού (Πάιατ) στο παζάρι” …για άλλη μια φορά; Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ ή Ομάδα Μπίλντερμπεργκ, είναι μια ανεπίσημη ετήσια διάσκεψη 130 περίπου ατόμων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άτομα επιρροής στους τομείς της πολιτικής, των...