του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ο δικηγόρος Στάθης Τσομίδηην υποψηφιότητα του για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ο δικηγόρος Στάθης Τσομίδης, ως επικεφαλής “Ανεξάρτητης Παράταξης”. Οι εκλογές στο ΔΣΘ αναμένεται να διεξαχθούν στο τέλος 25 Νοεμβρίου ενώ η θητεία της νέας διοίκησης ξεκινάει την 1η Ιανουαρίου 2018 και θα είναι τετραετής, σύμφωνα με την τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων.
“Η Δικαιοσύνη, βασικός πυλώνας της λειτουργίας της Δημοκρατίας, όχι μόνο επηρεάστηκε από την κρίση, αλλά και επλήγη, σε σημείο που πολλοί αναρωτιούνται αν έχουμε Δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Και βέβαια, Δικαιοσύνη έχουμε. Όμως οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, δικαστές, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, δικαστικοί υπάλληλοι, υποθηκοφύλακες, όλοι δηλαδή οι παράγοντες της δίκης, επηρεάστηκαν αρνητικά” ανέφερε ο κ. Τσομίδης σε συνάντηση του με δημοσιογράφους.
Επισήμανε ότι “στο χώρο του ΔΣΘ , η κατάσταση, όπως τη βιώνουμε, είναι από αποκαρδιωτική έως τραγική. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΔΣΘ, το 2016, για πρώτη φορά από το 1986, οι συνάδελφοι που αποχώρησαν είναι περισσότεροι από τους νεοεισερχόμενους. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψιν ότι, βάσει των εκδοθέντων τριπλοτύπων παραστάσεων αμοιβής μας, το 30% των εν ενεργεία συναδέλφων δεν έχουν ούτε μία παράσταση κατ’ έτος, σε ακροατήρια, ενώ το 55% χρησιμοποιεί την οικία του ως επαγγελματική στέγη, η εικόνα γίνεται μαύρη”. Ο υποψήφιος πρόεδρος παρουσίασε 36 θέσεις για τις εκλογές του ΔΣΘ. Μεταξύ αυτών είναι οι εξής:
-Διαχειριστικός έλεγχος από ορκωτούς λογιστές των οικονομικών του ΔΣΘ.
-Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Συλλόγου.
– Κατάργηση ή ελαχιστοποίηση της ετήσιας εισφοράς , τουλάχιστον για τα πρώτα πέντε χρόνια, σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη.
-Κατάργηση των εξόδων παραστάσεως των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
1) Η ολοκλήρωση της θεσμικής ανασυγκρότησης των υπηρεσιών του ΔΣΑ και η υλοποίηση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, η προώθηση των προτάσεών του για τις αλλαγές του Κώδικα Δικηγόρων και τη βελτίωση της άσκησης των υποψηφίων δικηγόρων, η έμφαση στα φορολογικά θέματα (ΦΠΑ και τέλος επιτηδεύματος), και η προώθηση συμπληρωματικών εναλλακτικών λύσεων στο ασφαλιστικό πρόβλημα με συγκεκριμένες προτάσεις (π.χ. για ανακλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών).
2) Η αναζήτηση λύσεων για τον εξορθολογισμό του μερίσματος και τη διεύρυνση της δικηγορικής ύλης, η ενίσχυση του θεσμού της Νομικής Βοήθειας, η διαρκής επιμόρφωση των νέων συναδέλφων και η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με επιστημονικές ενώσεις.
3) Η διεκδίκηση της θέσης και του ρόλου του ΔΣΑ στην απονομή της Δικαιοσύνης, με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και ενεργό συμμετοχή σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης. 4)Η συγκεκριμένη διαδικασία οδηγεί «στο ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, στην πλήρη αποσύνδεση, αλλά και υποβάθμιση του πτυχίου και την αποσύνδεσή του από τα επαγγελματικά δικαιώματα, σε φτηνό, ευέλικτο, ανασφάλιστο και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό της χώρας 5) Την χαριστική βολή έδωσαν η επιβολή Φόρου Προστιθέμενη Αξίας στις νομικές υπηρεσίες, η αύξηση των παραβόλων κατά 110%, η αύξηση των κρατήσεων και τέλος η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. 6)Από τα λειτουργικά έξοδα, ενώ έχουν μειωθεί αισθητά οι τιμές των μισθωμάτων, τα λοιπά έξοδα (ΔΕΗ, τηλέφωνο κλπ) έχουν διπλασιασθεί. 7
7)Το ως άνω γεγονός καθιστά ασύμφορη την παραμονή των νέων δικηγόρων στο δικηγορικό λειτούργημα, αν αναλογιστεί κανείς την έλλειψη δικηγορικής ύλης, την ακριβότερη πλέον πρόσβαση του πολίτη στα δικαστήρια, λόγω αύξησης των φόρων και τελών που καλείται να πληρώσει προκειμένου να ασκήσει ένδικα βοηθήματα ή μέσα η απλά προκειμένου να εκπροσωπηθεί από νομικό συμπαραστάτη στα δικαστήρια.
8)Σε αυτό έχει συντείνει και η αναγκαστική αύξηση της αμοιβής του δικηγόρου λόγω της επιβολής ΦΠΑ 23% από το 2010 στις νομικές υπηρεσίες. Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο πλέον της μαζικής φυγής «συναδέλφων» παλιών και νέων από το επάγγελμα, προκειμένου να απαλλαγούν από τα ως άνω πρόσθετα βάρη και υποχρεώσεις που θα είχαν αν παραμείνουν σε αυτό τελικά.
9)Επιπρόσθετα το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης είναι ένα πολύ παλιό και καταθλιπτικό κτίριο. Το εργασιακό περιβάλλον των δικηγόρων της πόλης επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, όταν καλούνται να εργαστούν σε ένα τόσο άσχημο αισθητικά και λειτουργικά κτίριο, για το οποίο είναι κοινή η πεποίθηση και δικηγόρων και υπαλλήλων αλλά και πολιτών ότι «πιάνεται» η ψυχή τους μόλις εισέλθουν σε αυτό.
Εκλογές στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης οι κομματικοί σχηματισμοί είναι: Στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, οι κομματικοί σχηματισμοί είναι: ΣΥΡΙΖΑ –ΝΔ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ – ΚΚΕ – ΔΗΜΑΡ– – ΚΚΕ – ΔΗΜΑΡ – ΠΑΣΟΚ
Στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, οι κομματικοί σχηματισμοί είναι: Στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, οι κομματικοί σχηματισμοί είναι: ΣΥΡΙΖΑ –ΝΔ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ – ΚΚΕ – ΔΗΜΑΡ– – ΚΚΕ – ΔΗΜΑΡ – ΠΑΣΟΚ (ανεξάρτητη Συνδυασμοί δικηγόρων.Επίσης ο Στέλιος Μαυρίδης που είχε κατεβεί και ως υποψήφιος. Το ΚΚΕ θα κατεβάσει ως επικεφαλής την Σόνια Μαλανεφίδου, Γιάννα Παναγοπούλου κατεβαίνει υποψήφιος .ΣΤΑΘΗ ΤΣΟΜΙΔΗ ψηφοδέλτιο χωρίς κομματικούς περιορισμούς. κουτσοκίνας στάθης υποψήφιος . Νίκος Αντωνιάδης κατεβαίνει υποψήφιος με την ΝΔ. Οι δε Νεοδημοκράτες δικηγόροι αποφάσισαν να κατέβουν με ενιαίο ψηφοδέλτιο, Όσο για την εξωκοινοβουλευτική αριστερά κατεβάζει υποψήφιο, όπως και η Χρυσή Αυγή. από τον ΣΥΡΙΖΑ θά αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα για Θεσσαλονίκη. θα είναι μεγάλη η μάχη ανάμεσα στους συνδυασμούς των δικηγόρων της πόλης. Ωστόσο, οι νέοι δικηγόροι δείχνουν μεγάλη δυσαρέσκεια προς την σημερινή διοίκηση του δικηγορικού συλλόγου, καθώς κάνουν λόγο για ανύπαρκτο κοινωνικό έργο και αλληλεγγύη απέναντι τους , άλλα και προς στους αδύναμους πολίτες τις Θεσσαλονίκης. Οι εκλογές στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας για την ανάδειξη Προέδρων και Μελών των Διοικητικών Συμβουλίων θα διεξαχθούν στα μέσα Νοεμβρίου 2017 και η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική , αποτελεί δε θεμελιώδες καθήκον του Δικηγόρου.Μάλιστα ορισμένοι είπαν στον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη, ότι ο σύλλογος είναι γεμάτος σκάνδαλα. Κάποιοι άλλοι ρίχνουν βαριές ευθύνες στις τρικομματικές συνεργασίες που γίνονται μετά τις εκλογές,
Η δυσαρέσκεια πάντως είναι εμφανή από όλες τις άλλες παρατάξεις και μιλούν για τα τρία κόμματα πως κάνουν «Βυζαντινές μηχανογραφίες «,για ποιες καρέκλες και με ποιους μισθούς θα πιάσουν στους κρατικούς μηχανισμούς.
Αυτό τους απασχολεί περισσότερο από κάθε τι άλλο.