Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔικαστικάΔίωξη κατά της...

Δίωξη κατά της Goldman Sachs

Το κόλπο της Goldman Sachs με τον Τζον Πόλσον

usa.jpgΟι αμερικανικές αρχές κατηγορούν την τράπεζα ότι εξαπάτησε τους πελάτες της με δομημένα προϊόντα 

Σάλο στις αγορές παγκοσμίως προκάλεσε η ποινική δίωξη που κατέθεσε την Παρασκευή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SΕC) σε βάρος του επενδυτικού κολοσσού Goldman Sachs: μιας τράπεζας πραγματικού «κράτους εν κράτει» στην Αμερική.

Έχει μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι «συνεταίρος» της Goldman (και) στην προκειμένη περίπτωση είναι ο γνωστός μεγαλοκερδοσκόπος Τζον Πόλσον, διαχειριστής του- ιδιαίτερα επιθετικού έναντι της Ελλάδας- hedge fund Ρaulson & Co.

Η τράπεζα κατηγορείται για συστηματική εξαπάτηση χιλιάδων επενδυτών της

σε αγοραπωλησίες ενυπόθηκων «subprime» δανείων- των γνωστών «τοξικών» δανείων υψηλού ρίσκου που οδήγησαν στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ακινήτων και πυροδότησαν τη συνεχιζόμενη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Οπως προκύπτει, η τράπεζα δημιούργησε (κατά παραγγελία του Πόλσον, ο οποίος φέρεται να «προκατέβαλε» 15 εκατ. δολάρια) ένα πολύπλοκο subprime «προϊόν» με την επωνυμία Αbacus, το οποίο προώθησε στους πελάτες της- μόνο και μόνο για να επιτρέψει στη συνέχεια στον Πόλσον να ποντάρει στην κατάρρευσή του, «σορτάροντάς» το, για να αποκομίσει τεράστια κέρδη!

 Επιπλέον, κατηγορείται ότι πούλησε το προϊόν σε πελάτες χωρίς να τους ενημερώσει ότι τα χρήματά τους επενδύονταν σε subprimes. Αν και ο Πόλσον (ακόμη) δεν διώκεται, πρόκειται αναμφίβολα για μια κλασική συμπαιγνία των δύο οίκων σε βάρος των επενδυτών της Goldman, οι οποίοι φέρονται να έχασαν πάνω από 1 δισ. δολάρια, όταν οι «Αβακες» έχασαν το 99% της αξίας τους:

«Τα επενδυτικά προϊόντα ήταν περίπλοκα και καινοφανή, αλλά η απάτη απλούστατη και αρχαία» αναφέρει χαρακτηριστικά η SΕC.

 Η προσφυγή εναντίον της Goldman Sachs προκάλεσε σεισμό στο χρηματιστήριο της Wall Street, όπου η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε πάνω από 15%, αλλά και διεθνώς, αφού αποτελεί ουσιαστικά- έστω και με μεγάλη καθυστέρηση- τη σημαντικότερη απόπειρα απόδοσης ευθυνών από το αμερικανικό Δημόσιο για την κατάρρευση στον στεγαστικό τομέα.

Ο σκοτεινός ρόλος της Goldman, όπως βεβαίως και άλλων τραπεζών, στην αγορά «δομημένων» προϊόντων και τιτλοποιημένων χρεών εν γένει, δεν ήταν βέβαια άγνωστος στη χρηματoοικονομική «πιάτσα».

Λίγοι όμως περίμεναν ότι η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα θα προχωρούσε στη δίωξή της.

 Και αυτό γιατί η κυβέρνηση όχι μόνο στελεχώνεται από πλήθος πρώην τραπεζιτών της Wall (με προτίμηση στη Citigroup, σε αντίθεση με εκείνη του Τζορτζ Μπους, που έβριθε στελεχών της Goldman), αλλά υπήρξε και αποδέκτης τεράστιων προεκλογικών εισφορών από τον τραπεζικό κλάδο.

Έπειτα από την αγωγή που άσκησε η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Goldman Sachs (GS), έρχεται η σειρά των βρετανικών και των γερμανικών εποπτικών Αρχών να εξετάσουν την «πολιτεία» του χρηματοπιστωτικού γίγαντα τις παραμονές της κρίσης.

Η εταιρεία κατηγορείται για εξαπάτηση με επενδυτικά προϊόντα υψηλού ρίσκου κατά το 2007.

Yπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάγει αυτήν την περίοδο «δημόσιες ακροάσεις» για την υπόθεση των ελληνικών swap και την εμπλοκή της GS. /πηγή:ΒΗΜΑ

Όπου “Goldman Sachs” και όχι μόνο, βλέπε: η περίεργη  βουτιάς του χρηματιστηρίου Αθηνών με  Το«Σύστημα G.Soros» (2)

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Πρακτικές Εφαρμογές της Πυρηνικής Φυσικής με πολύ απλά λόγια.

* Γράφει ο Στέφανος Ευαγγέλου Μπινιάρης Τη Μελέτη μου αυτήν την  παρουσίασα διαδικτυακά στις 14.03.2024 στις 20.00 η ώρα από τον ΙΧΑ  Το παρόν γραπτό κείμενο διαφέρει κατά τι από την Ομιλία, αφού εδώ δεν υπάρχει ένας αυστηρός περιορισμός έκτασης του κειμένου. Με...

Ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2024           Με το Ν. 2193/1994 (Α΄32) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το Π.Δ....

Κάθε ημέρα μας υπενθυμίζουν την προδοσία της Μακεδονίας μας.

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κατάπτυστη Συμφωνία, μια ενδοτική Συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος, μια Συμφωνία που στόχο έχει τη μείωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων! Αυτή ήταν διαχρονικά η θέση μας και...

Μισός Αιώνας Βάρβαρης Τουρκικής Κατοχής στην Κύπρο οι στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας.

τού Φοίβου Κλόκκαρη, αντιστράτηγου ε.α.* Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στη Κύπρο το 1974 και την κατοχή του βορείου τμήματος της. Η επεκτατική στρατηγική της Τουρκίας για την Κύπρο πηγάζει από τον εθνικό όρκο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης...