Ο Βουλευτής Β Αθηνών κ. Γεώργιος Δημαράς καταθέτει αναφορά «Ο Αλιάκμονας δεν είναι χαβούζα κανενός. Η αμαρτωλή περίπτωση του Άργους Ορεστικού (και όχι μόνο)» εκτίθεται το χρόνιο πρόβλημα της παράνομης απόρριψης λυμάτων στον ποταμό Αλιάκμονα από το Δήμο Άργους Ορεστικού, αντί να διοχετεύονται στον βιολογικό καθαρισμό. Μια πρακτική που συνεχίζει ακόμη και σήμερα παρ’ όλο που έχει διαπιστωθεί πολλάκις από τοπικές υπηρεσίες και επιθεωρητές περιβάλλοντος και έχουν επιβληθεί πρόστιμα.
για την αμαρτωλή περίπτωση του Άργους Οριστικού, που ενώ χρηματοδοτήθηκε με 4,5 εκ. προ δεκαετίας για να κάνει ολοκληρωμένη διαχείριση των λυμάτων του, τελικά τα διοχετεύει «ζωντανά» και παράνομα στον Αλιάκμονα. Η διαρκής αυτή παρανομία είχε επιβεβαιωθεί με επίσημες μετρήσεις και εκθέσεις των αρμόδιων υπηρεσιών (Τμ. Περιβάλλοντος Π.Ε Καστοριάς της Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, Χημείο του κράτους κ.α). Για το λόγο αυτό επιβλήθηκε πρόστιμο 98.000 € στο Δήμο Άργους από τον Περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη.
Έλα όμως που στο Ελλαδιστάν η «χορογραφία» ακύρωσης προστίμων για περιβαλλοντικά αδικήματα συνεχίζεται. Το παράγγελμα δίνουν συνήθως τα ανώτερα στελέχη της ιεραρχίας που λαϊκίζουν και παραγοντίζουν με το δημόσιο χρήμα. Το εν λόγω πρόστιμο ακυρώθηκε από τον ασκούντα χρέη Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας κ. Β Μιχελάκη, ο οποίος «ανακάλυψε» κάποιες διαδικαστικές παραλείψεις. Μεταξύ αυτών και το γεγονός ότι το πρόστιμο «δεν υπολογίστηκε σωστά» (και άρα τι ; το ακυρώνουμε αντί να διορθώσουμε τον υπολογισμό ; )«η Περιφέρεια και η Πολιτεία είναι συνυπεύθυνες όταν αφήνουν ένα δήμο να ρυπαίνει. Πέραν του ελέγχου πρέπει να τον βοηθήσουν άμεσα και πρακτικά. Μπορούν να οργανώσουν μαζί με τους δήμους μια τεχνική βοήθεια για τους Βιολογικούς, αξιοποιώντας εγχώριες δομές και επιστήμονες, με μικρό – κόστος»
οργανώσεις της Θεσσαλονίκης η Εθελοντική Περιβαλλοντολογική Οργάνωση “Αλιάκμον Greece” (aliakmongreece.blogspot.gr)
οργανώσεις της Θεσσαλονίκης η Εθελοντική Περιβαλλοντολογική Οργάνωση “Αλιάκμον Greece” (aliakmongreece.blogspot.gr),η υπόθεση έχει ως εξής: Το Άργος Ορεστικό διοχετεύει στο ποτάμι αστικά λύματα με «καμουφλαρισμένους» αγωγούς αντί να τα στείλει στο Βιολογικό καθαρισμό της Καστοριάς, όπως πρόβλεπε η σχετική μελέτη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρωσε 4,5 εκ. € προ οχταετίας για να κατασκευαστεί ολοκληρωμένο αποχετευτικό σύστημα στον οικισμό, αλλά φευ χωρίς αντίκρισμα.Μεγάλες ποσότητες λυμάτων πάνε στο ποτάμι γιατί δεν λειτουργεί το σύστημα μεταφοράς τους στον Βιολογικό της Καστοριάς, ο οποίος είναι σχεδόν δίπλα στο Άργος ! Υιοθετήθηκε λοιπόν η «λύση» της φυσικής ροής με τελικό αποδέκτη (και θύμα) τον Αλιάκμονα.
Όπως προσθέτει της εφημερίδας Elliniko-Fenomeno News, & elliniko-fenomeno.gr, και webradio elliniko-fenomeno.com, δια του δημοσιογράφου Νίκο Βάνη, η περιοχή στην οποία εκβάλουν οι αγωγοί των λυμάτων αποτελεί αξιόλογο βιότοπο που προστατεύεται από την Οδηγία Natura 2000…..υπόθεση όζει.
Ξεκινά το 1996 (μελέτες, χρηματοδότηση από ΕΕ, κατασκευή) και τελικά, 20 χρόνια μετά, το αποτέλεσμα είναι μηδέν : τα λύματα πάνε «ζωντανά» στο ποτάμι. Πέρσι υιοθετήθηκε η λύση (και η αντίστοιχη μελέτη της ΑΝΚΟ) να γίνει νέος βιολογικός, μόνο για το Άργος, με δαπάνη 6,5 εκ από το ΕΣΠΑ – ΠΕΠ. Το κύριο επιχείρημα είναι ότι η μεταφορά των λυμάτων στο Βιολογικό της Καστοριάς είναι πανάκριβη κι ότι η κατασκευή του αγωγού σύνδεσης είχε αστοχίες. Υπάρχει τεχνική έκθεση που το αποδεικνύει αυτό; Αν είναι έτσι τα πράγματα, γιατί παραλήφθηκε η αρχική μελέτη κι ο προβληματικός αγωγός;
Αποδόθηκαν ποινικές – πειθαρχικές ευθύνες σε εργολάβους,τα λύματα κι άλλων δήμων του νομού Κοζάνης (Τσοτύλι, Εράτυρα, Σιάτιστα Νεάπολης Βοΐου και Σερβίων) καταλήγουν στον Αλιάκμονα επειδή οι βιολογικοί καθαρισμοί είτε βρίσκονται υπό κατασκευή.και των βυρσοδεψείων της περιοχής, για την μόλυνση του Αλιάκμονα………… οργανώσεις της Θεσσαλονίκης η Εθελοντική Περιβαλλοντολογική Οργάνωση “Αλιάκμον Greece” (aliakmongreece.blogspot.gr)