Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚαταγγελίεςχειμώνα γενικά οι...

χειμώνα γενικά οι λογαριασμοί της ΔΕΗ “φουσκώνουν”,

Πραγματικό… ηλεκτροσόκ υπέστησαν χιλιάδες καταναλωτές της ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα, λαμβάνοντας τους “φουσκωμένους” εκκαθαριστικούς λογαριασμούς για το ρεύμα που κατανάλωσαν τους προηγούμενους μήνες. Έκπληκτοι πολλοί από αυτούς εκφράζουν απορία και οργή στα social media, με ορισμένους μάλιστα να αναρτούν και τα αποκόμματα των λογαριασμών, προσπαθώντας να καταλάβουν για ποιο λόγο καλούνται να πληρώσουν ξαφνικά εκατοντάδες ευρώ σε ρεύμα.

Γεγονός είναι ότι τον χειμώνα γενικά οι λογαριασμοί της ΔΕΗ “φουσκώνουν”, καθώς οι περισσότεροι προσπαθούν να ζεσταθούν με σόμπες, ηλεκτρικά καλοριφέρ, κλιματιστικά και άλλες συσκευές που καίνε πολύ ρεύμα και ανεβάζουν την κατανάλωση, αφού σε πολλές περιπτώσεις το πετρέλαιο είναι “απλησίαστο” ή πολύ απλά ο καυστήρας της πολυκατοικίας παραμένει “παγωμένος” εδώ και χρόνια. Όμως αυτό που έγινε φέτος δεν έχει προηγούμενο, καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις νοικοκυριών που καλούνται να πληρώσουν ποσά υπερδιπλάσια αυτών που συνήθως πληρώνουν στη ΔΕΗ κάθε τετράμηνο.

Τι φταίει για αυτήν την παράνοια; Μα φυσικά, το γεγονός ότι σε αντίθεση με μία κανονική επιχείρηση, που θα έδινε κίνητρα σε έναν πελάτη της για να καταναλώνει περισσότερο, η ΔΕΗ με τον τρόπο της “τιμωρεί” αυτούς που καταναλώνουν περισσότερο, φορτώνοντάς τους με υπέρογκες χρεώσεις!

δικότερα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το τιμολόγιο της ΔΕΗ, έως τις 2.000 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 0,0946 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ μετά τις 2.000 κιλοβατώρες ανεβαίνει στο 0,10252 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Παράλληλα, ανάλογη με την κατανάλωση είναι και η χρέωση για την υπηρεσίες κοινής ωφέλειας: Μέχρι τις 1.600 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 0,00699 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από τις 1.601 μέχρι τις 2.000 κιλοβατώρες ανεβαίνει στο 0,0157 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από τις 2.001 μέχρι τις 3.000 κιλοβατώρες στο 0,03987 ευρώ ανά κιλοβατώρα, και πάνω από 3.000 κιλοβατώρες στο 0,0448 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αν, για παράδειγμα, κάποιος είχε καταναλώσει στο προηγούμενο τετράμηνο 1.999 κιλοβατώρες, όμως λόγω αυξημένης κατανάλωσης το χειμώνα πέρασε τις 2.000 κιλοβατώρες έστω και οριακά, πληρώνει συνολικά 65 περίπου ευρώ παραπάνω, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής της υπερβολικής αύξησης να οφείλεται στον κλιμακωτό τρόπο υπολογισμού τη χρέωσης για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ώστε να συμβαίνει το εξής παράλογο: για κατανάλωση 1.999 κιλοβατώρες η χρέωση αυτή να ανέρχεται στα 31,2 ευρώ, ενώ για κατανάλωση 2.001 κιλοβατώρες να εκτοξεύεται σχεδόν στα 80 ευρώ! Πρόκειται μάλιστα για μία δυσαρμονία που παραδέχθηκε και ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Νίκος Μπουλαξής, κατά την πρόσφατη ακρόασή του στη Βουλή, και δεσμεύθηκε για την επανεξέτασή της.

Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν είναι μόνο αυτό το παράδοξο που “φουσκώνει” τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Είναι και οι διάφορες σχετικές και άσχετες χρεώσεις που εισπράττονται μέσω αυτών, όπως είναι το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ, τα δημοτικά τέλη, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ο ΑΔΜΗΕ και το ΕΤΜΕΑΡ, αλλά και οι άλλες επιβαρύνσεις, όπως ο ΦΠΑ, το ειδικό έλος του νόμου 2093/92 και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ένα χρόνο μετά την άδεια λειτουργίας του ως Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων.

Ένα χρόνο μετά την άδεια λειτουργίας του ως Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, και δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του με πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ και των Ενώσεων Συντακτών όλης της χώρας, ο ΞΕΝΟΦΩΝ οργανώνει διανομή αμοιβών...

Η νέα πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία.

Σε μία πρωτοφανή ωμή πρόκληση προχώρησε η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα. Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα κατά την ορκωμοσία της για την Προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας αποκάλεσε τη χώρα της σκέτο «Μακεδονία», παραβιάζοντας έτσι τη Συνθήκη...

ΕΡΤ Eurovision ΚΑΙ ελληνική συμμετοχή και το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι ΠΟΥ πάτωσε με τα λεφτά τον Ελλήνων φορολογουμένων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΙΚΟΣ ΒΑΝΗΣ Ένα τραγούδι που γράφτηκε στο «πόδι», που εμπνεύστηκε μουσικά και στιχουργικά ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ  όπου μέσα από τους στίχους του περιέγραφε ΤΑ ΤΑ ΤΑ ΤΑ ΤΑ, με το κοινό να παρακολουθεί αμήχανο τη σκηνή Μαρίνας Σάττι ΣΤΗΝ Eurovision...

Μήνυση στο γερμανικό κράτος από τον Γιάνη Βαρουφάκη

Τις γερμανικές αρχές μηνύει στα γερμανικά δικαστήρια ο Γιάνης Βαρουφάκης και επιφυλάσσεται να απευθυνθεί στα ευρωπαϊκά για καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων και συκοφαντική δυσφήμηση. Η απόφαση αυτή ελήφθη ύστερα από διαβουλεύσεις με το ΜέΡΑ25 Γερμανίας και τη νομική ομάδα του λόγω...