Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή-ΕυρωπαϊκάΤο Βερολίνο στήνει...

Το Βερολίνο στήνει σκηνικό παρατεταμένης σύγκρουσης

Τι κρύβουν οι… δραματικές “διαρροές” του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για επανάληψη του Ιουνίου 2015. Δύο σενάρια διεξόδου βλέπει η Αθήνα.

Σκηνικό παρατεταμένης σύγκρουσης με την Αθήνα στήνει το Βερολίνο, με τις «διαρροές» από το υπουργείο Οικονομικών στις γερμανικές εφημερίδες να κάνουν λόγο ακόμη και για…remake των γεγονότων του πρώτου εξαμήνου του 2015 με νέα κορύφωση της ελληνικής κρίσης τον Ιούνιο του 2017, όταν η χώρα θα μπορούσε να βρεθεί και πάλι μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με σοβαρούς παρατηρητές των εξελίξεων ευρύτερα στην ευρωζώνη, ο Β. Σόιμπλε δεν ακολουθεί πολύ σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας μόνο επειδή αυτό ενισχύει τη θέση των Χριστιανοδημοκρατών στην προεκλογική περίοδο της Γερμανίας, αλλά κυρίως επειδή διαπιστώνει ότι η κρίση στην ευρωζώνη αναζωπυρώνεται, με επίκεντρο την Ιταλία και τις εκλογικές διαδικασίες σε τέσσερις χώρες – κλειδιά (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία) και κινείται προληπτικά για να αποτρέψει χαλάρωση των δημοσιονομικών και τραπεζικών κανόνων στη ζώνη του ευρώ.

Σχετικό δημοσίευμά του αναφέρει , ότι το Βερολίνο έχει τεθεί σε συναγερμό, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες εκροές κεφαλαίων από τις «αδύναμες» οικονομίες στις χώρες του Βορρά, που έχουν φέρει τις ανισορροπίες στο σύστημα πληρωμών της ΕΚΤ (Target 2) στα ίδια επίπεδα όπου είχαν βρεθεί το καλοκαίρι του 2012, πριν ο Μάριο Ντράγκι δηλώσει ότι «θα κάνει ό,τι χρειασθεί για να διασωθεί το ευρώ».

Το ίδιο επισημαίνει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η έγκυρη γερμανική οικονομική εφημερίδα “Handelsblatt”: «Με ανησυχία καταγράφει η γερμανική κυβέρνηση τα μηνύματα που έρχονται από τη νομισματική ένωση. Είτε πρόκειται για τη διαμάχη αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης είτε για την εκροή κεφαλαίων από την Ιταλία, αυξάνονται τα  σημάδια κρίσης από τη ζώνη του ευρώ. Η γερμανική κυβέρνηση είναι θορυβημένη, μολονότι δεν το εκφράζει δημόσια».

Σε αυτό το περιβάλλον κρίσης, με την Ιταλία να αμφισβητεί ευθέως τους κανόνες της τραπεζικής ένωσης, ενόψει της διάσωσης της Monte dei Paschi di Sienna,  και την Ελλάδα να πασχίζει να απελευθερωθεί από το «ζουρλομανδύα της λιτότητας», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις φυγόκεντρες δυναμικές, υιοθετώντας στάση άκαμπτης εμμονής στους κανόνες, κάτι που θα επηρεάσει καθοριστικά τη στάση του στις διαπραγματεύσεις της 26ης Ιανουαρίου, στο Eurogroup.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η “Handelsblatt”, προφανώς κατόπιν επικοινωνίας με τις πηγές της στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, «μαζεύει» προηγούμενο δημοσίευμα, όπου εξέφραζε αισιοδοξία για την Ελλάδα, με αφορμή την επιστολή Τσακαλώτου, για να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα είναι «αιώνια υποψήφια για κρίση»και να διατυπώσει την πρόβλεψη ότι πιθανότατα οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν θα τελειώσουν τον Ιανουάριο, αλλά θα μείνουν εκκρεμείς για μήνες.

«Η Αθήνα μπορεί να τα βγάλει πέρα μέχρι τον Ιούνιο, εκτιμούν οι πιστωτές. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε επανάληψη του Ιουνίου του 2015», αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα, ενώ επισημαίνει ότι «οι διαφωνίες μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ παραμένουν, ενώ η όποια λύση φαντάζει ακόμη μακρινή».

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Β. Σόιμπλε κατέρχεται στη διαπραγμάτευση με μία και μόνη «συμβιβαστική» πρόταση, προκειμένου να μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ως χρηματοδότης: να δοθεί από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών μόνο το «πακέτο» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μαζί με μια γενικόλογη δέσμευση για εξέταση πιθανών μεσοπρόθεσμων μέτρων στο τέλος του προγράμματος, ενώ η Αθήνα θα υποχρεωθεί να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους, «ντύνοντας» τη δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% μεσοπρόθεσμα με τη νομοθέτηση όποιων μέτρων κρίνει απαραίτητα το Ταμείο.

Δυστυχώς για την ελληνική πλευρά, όλα δείχνουν ότι αυτή δεν είναι μια αρχική θέση που θα μπορούσε να «εξασθενήσει», στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, αλλά μια θέση στην οποία θα «οχυρωθεί» το Βερολίνο, υποβάλλοντας και πάλι την Ελλάδα στο… μαρτύριο της σταγόνας και περιμένοντας πότε η απειλή ασύντακτης χρεοκοπίας θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να συμβιβασθεί.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προβάλλει δημόσια, για λόγους τακτικής, μια αισιόδοξη ανάγνωση των εξελίξεων και εμμένει στην πρόβλεψη ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει στις 26 Ιανουαρίου. Το βασικό σενάριο συμβιβασμού που προτείνεται από την Αθήνα και υπάρχει προσδοκία ότι θα υποστηριχθεί από την Κομισιόν και αρκετά κράτη μέλη, προβλέπει τη διατήρηση του «κόφτη» ως και το 2020, ως αντιστάθμισμα στην πίεση του ΔΝΤ για μέτρα που θα νομοθετηθούν εκ των προτέρων.

Αν αυτή η πρόταση δεν «περπατήσει» διαπραγματευτικά, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εμμείνει στην άρνηση για τη νομοθέτηση μέτρων, περιμένοντας ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 το Ταμείο, υπό την επιρροή και της νέας διοίκησης Τραμπ, θα αποφασίσει να αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα.

sofokleousin

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Πρακτικές Εφαρμογές της Πυρηνικής Φυσικής με πολύ απλά λόγια.

* Γράφει ο Στέφανος Ευαγγέλου Μπινιάρης Τη Μελέτη μου αυτήν την  παρουσίασα διαδικτυακά στις 14.03.2024 στις 20.00 η ώρα από τον ΙΧΑ  Το παρόν γραπτό κείμενο διαφέρει κατά τι από την Ομιλία, αφού εδώ δεν υπάρχει ένας αυστηρός περιορισμός έκτασης του κειμένου. Με...

Ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2024           Με το Ν. 2193/1994 (Α΄32) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το Π.Δ....

Κάθε ημέρα μας υπενθυμίζουν την προδοσία της Μακεδονίας μας.

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κατάπτυστη Συμφωνία, μια ενδοτική Συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος, μια Συμφωνία που στόχο έχει τη μείωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων! Αυτή ήταν διαχρονικά η θέση μας και...

Μισός Αιώνας Βάρβαρης Τουρκικής Κατοχής στην Κύπρο οι στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας.

τού Φοίβου Κλόκκαρη, αντιστράτηγου ε.α.* Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στη Κύπρο το 1974 και την κατοχή του βορείου τμήματος της. Η επεκτατική στρατηγική της Τουρκίας για την Κύπρο πηγάζει από τον εθνικό όρκο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης...