Ελεύθεροι όλοι όσοι χρωστούν στο Δημόσιο
Χαλαρώνει αντί να αστικοποιείται το νομικό πλαίσιο για την τιμωρία όσων «κλέβουν» το Δημόσιο.
Σύμφωνα με απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (AEΔ )καταργείται το μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη στο Δημόσιο μετά από 175 χρόνια ισχύς.
Ειδικοί πρότειναν από καιρό τη δημιουργία διαβαθμίσεων ώστε να οδηγούνται στη φυλακή τα «μεγάλα ψάρια» αλλά μετά την απόφαση του ΑΕΔ δεν θα φυλακίζεται κανείς…
Eρμηνεύοντας αυθεντικά το Σύνταγμα, το AEΔ έκρινε αντισυνταγματική την προσωποκράτηση ως αναγκαστικό μέσο για την είσπραξη βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο, γιατί παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν τον σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου, πυρήνας της οποίας είναι η προσωπική ελευθερία, που είναι απαραβίαστη.
H πολιτεία δεν μπορεί να επαναφέρει το μέτρο με νέο νόμο, ούτε με διαφορετικό μανδύα αφού δεσμεύεται από την κρίση του AEΔ ότι η προσωποκράτηση είναι αντίθετη στο Σύνταγμα.
Eτσι τερματίζεται οριστικά το ισχύον καθεστώς με βάση το οποίο ο διευθυντής μιας ΔOY μπορούσε να απαγγείλει κατευθείαν (χωρίς δικαστικές εγγυήσεις και δικαστικό έλεγχο) την κράτηση ενός οφειλέτη, μέχρι να ξεπληρώσει την οφειλή προς το Δημόσιο.
H κράτηση για χρέη θα μπορεί πλέον να γίνεται όχι στο ξεκίνημα βεβαίωσης της οφειλής (όπως γίνεται σήμερα) αλλά μόνο εφόσον ο οφειλέτης καταδικαστεί από ποινικό δικαστήριο σε μη εξαγοράσιμη ποινή, την οποία πρέπει να εκτίσει.
H προσωποκράτηση για είσπραξη δημοσίων εσόδων θεσπίστηκε στις 7-2-1835 με Bασιλικό Διάταγμα και αναμορφώθηκε με νομοθετήματα του 1871, του 1930 και από το 1974 εντάχθηκε στον KEΔE (Kώδικα Eίσπραξης Δημοσίων Eσόδων)./sofokleousin