Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή-ΕυρωπαϊκάΗ Βρετανία επέλεξε...

Η Βρετανία επέλεξε Brexit

bretaniaΗ πρώτη χώρα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανοίγει την πόρτα της εξόδου, με άγνωστες τόσο στην ίδια όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη συνέπειες, γίνεται από σήμερα η Βρετανία μετά από 43 χρόνια, καθώς οι πολίτες της επέλεξαν το «Leave» στο χθεσινό δημοψήφισμα.

 Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος, το 51,9% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 48,1% που ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Συγκεκριμένα 17,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν υπέρ του Brexit και 16,1 εκατομμύρια υπέρ της παραμονής στην Ένωση.

Στο δημοψήφισμα έδωσαν το «παρών» περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Βρετανοί με το ποσοστό συμμετοχής να φτάνει το εντυπωσιακό 71,8%, το υψηλότερο μετά τις βρετανικές εκλογές του 1992.

Από αποτελέσματα προκύπτει πως το Λονδίνο και η Σκοτία ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ωστόσο το Brexit «σάρωσε» στη Βόρεια Αγγλία διαμορφώνοντας και το τελικό αποτέλεσμα.

Ειδικότερα 

Αγγλία:  Leave 53.4% – Remain 46.6%
Β. Ιρλανδία: Leave 44.2% – Remain 55.8%
Σκοτία: Leave 38.0% – Remain 62.0%
Ουαλία: Leave 52.5% – Remain 47.5%

Ήδη πριν από την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος, το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ είχε προκαλέσει σεισμό στις διεθνείς αγορές με τη στερλίνα να φτάνει σε ναδίρ 30ετίας, ενώ μουδιασμένες, στην καλύτερη περίπτωση, ήταν και οι πρώτες αντιδράσεις των ανώτερων αξιωματούχων των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται πως, παρότι exit poll, με την έννοια που τα γνωρίζουμε στην Ελλάδα, δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov δημοσιοποίησε έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες, η οποία έδινε προβάδισμα 52% στο στρατόπεδο του Bremain έναντι 48% υπέρ του Brexit.

Αποχωρεί ο Κάμερον 
Την απόφασή του να καθοδηγήσει τη χώρα για τους επόμενους τρεις μήνες μέχρι την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού τον Οκτώβριο, στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, ανακοίνωσε σήμερα ο Ντέιβιντ Κάμερον, την επομένη του δημοψηφίσματος, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον, ηγέτης του στρατοπέδου του Brexit και βασικός εσωκομματικός αντίπαλος του Κάμερον θεωρείται ο πιθανότερος επόμενος. πρωθυπουργός.

 

«Διαχωρίζουν» τη θέση τους Σκοτία – Ιρλανδία

Κάθε άλλο παρά ενωμένο βρίσκει το εσωτερικό της Βρετανίας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, με τις πρώτες αντιδράσεις να έρχονται από τη Σκοτία και την Ιρλανδία, που έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από το τελικό αποτέλεσμα.

«Η Σκοτία βλέπει το μέλλον της στους κόλπους της ΕΕ», δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Νίκολα Στέρτζον, μετά την ψήφο των Σκωτζέζων υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες στη Βρετανία.

«Η ψηφοφορία εδώ καθιστά σαφές ότι οι Σκοτζέζοι βλέπουν το μέλλον τους στους κόλπους της ΕΕ», δήλωσε η Στέρτζον. «Αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η Σκοτία μίλησε και μίλησε αποφασιστικά», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Λίγο αργότερα και ο πρώην ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας (SNP) Άλεξ Σάλμοντ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.

Την ίδια ώρα, το Σιν Φέιν, η πρώην πολιτική «βιτρίνα» του IRA κάλεσε νωρίς το πρωί σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένωση της Ιρλανδίας μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μέσων ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος του Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς τονίζει ότι το δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ενωση «έχει τεράστιες συνέπειες στη μορφολογία του βρετανικού κράτους», δεδομένου ότι η Σκοτία και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

ethnos.gr

 

 

 

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Πρακτικές Εφαρμογές της Πυρηνικής Φυσικής με πολύ απλά λόγια.

* Γράφει ο Στέφανος Ευαγγέλου Μπινιάρης Τη Μελέτη μου αυτήν την  παρουσίασα διαδικτυακά στις 14.03.2024 στις 20.00 η ώρα από τον ΙΧΑ  Το παρόν γραπτό κείμενο διαφέρει κατά τι από την Ομιλία, αφού εδώ δεν υπάρχει ένας αυστηρός περιορισμός έκτασης του κειμένου. Με...

Ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2024           Με το Ν. 2193/1994 (Α΄32) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το Π.Δ....

Κάθε ημέρα μας υπενθυμίζουν την προδοσία της Μακεδονίας μας.

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κατάπτυστη Συμφωνία, μια ενδοτική Συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος, μια Συμφωνία που στόχο έχει τη μείωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων! Αυτή ήταν διαχρονικά η θέση μας και...

Μισός Αιώνας Βάρβαρης Τουρκικής Κατοχής στην Κύπρο οι στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας.

τού Φοίβου Κλόκκαρη, αντιστράτηγου ε.α.* Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στη Κύπρο το 1974 και την κατοχή του βορείου τμήματος της. Η επεκτατική στρατηγική της Τουρκίας για την Κύπρο πηγάζει από τον εθνικό όρκο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης...