Πρόταση προϋπολογισμού 1.460.000 ευρώ, για την ανάδειξη της Αμφίπολης Σερρών ως τουριστικού προορισμού υποβάλλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της δεύτερης πρόσκλησης του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014 – 2020».
Ο τίτλος της πρότασης είναι: «Ολοκλήρωση των ιστορικών και αρχαιολογικών πόρων διασυνοριακής σπουδαιότητας Βουλγαρίας Ελλάδας σε έναν βιώσιμο θεματικό τουριστικό προορισμό» (Integrating Bulgaria – Greece cross-border significance historical and archeological assets into one sustainable thematic tourist destination – BORDERLESS CULTURE».
Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «με την πρόταση αυτή υλοποιούμε τη δέσμευση που είχαμε αναλάβει ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την προβολή και ανάδειξη της περιοχής της Αμφίπολης ως τουριστικού προορισμού, με βάση τα παγκόσμιας σπουδαιότητας αρχαιολογικά ευρήματα.
Τα 900.000 ευρώ από το συνολικό προϋπολογισμό της πρότασης αφορούν σε έργα και παρεμβάσεις για την προβολή και στήριξη του μνημείου και της ευρύτερης περιοχής, δημιουργία κέντρου επισκεπτών, μονοπατιών περιήγησης κ.ά. Παράλληλα, στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020) προγραμματίζουμε την ένταξη των έργων για τη συνέχιση της ανασκαφής και τη δημιουργία συνθηκών επισκεψιμότητας στο αρχαιολογικό μνημείο.
Άλλωστε, η ΠΚΜ ήταν η πρώτη που πίστεψε στην αξία της ανασκαφής και το 2012 εκταμίευσε τα πρώτα 100.000 ευρώ για να ξεκινήσει η ανασκαφική ομάδα, υπό την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, το έργο της. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας τις προσπάθειες ανάδειξης του μνημείου και της περιοχής της Αμφίπολης σε σταθερή βάση».
Ο προϋπολογισμός της ΠΚΜ στην πρόταση ανέρχεται σε 150.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο της πρότασης, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών και μεθόδων θα υλοποιηθούν από την ΠΚΜ οι εξής δράσεις:
-Λεπτομερής αποτύπωση, χαρτογράφηση και φωτογράφηση (με τη χρήση drones) της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης και των πολιτισμικών μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς που περιλαμβάνει – 25.000 ευρώ.
-Καταγραφή του ανασκαφικού έργου που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα στην περιοχή και των ευρημάτων που έχουν εντοπιστεί. Σχεδιασμός, ανάπτυξη και αναπαραγωγή πολυτελούς δίγλωσσης έκδοσης (Ελληνικά – Αγγλικά) με τα ανασκαφικά αποτελέσματα. Σχεδιασμός, ανάπτυξη και αναπαραγωγή ενημερωτικών δίγλωσσων φυλλαδίων (Ελληνικά – Αγγλικά) για τους επισκέπτες – 50.000 ευρώ.
-Ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης / Μελέτης για τη βέλτιστη προβολή και τουριστική αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής με επίκεντρο το μνημείο της Αμφίπολης, με απώτερο σκοπό την ώθηση και την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας, συνδέοντας μεταξύ τους -μέσω ιστορικών διαδρομών- όλους τους δημοφιλείς προορισμούς της – 65.000 ευρώ.
Η διάρκεια του έργου προβλέπεται να είναι 24 μήνες.
Εταίροι του έργου είναι:
1.Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού / Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (επικεφαλής εταίρος)
2.Δήμος Αμφίπολης
3.Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
4.ΚΕΚ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
5.Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης
6.Δήμος Μπλακόεβγκραντ
7.Πανεπιστήμιο Μπλακόεβγκραντ.
Κύριος στόχος του προτεινόμενου έργου είναι η προώθηση της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας – Βουλγαρίας, μέσω της ανάδειξης, προβολής και τουριστικής αξιοποίησης μιας περιοχής παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς: του Λόφου (ή Τύμβου) Καστά στην Αμφίπολη, με τα παγκοσμίου φήμης και εμβέλειας πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα.
Ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η περιοχή θα αναδείξει τον πολιτιστικό τουρισμό, ο οποίος χαρακτηρίζεται από το σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς, τις μεγαλύτερες (σε χρόνο) διαμονές τουριστών και τις υψηλότερες κατά κεφαλή δαπάνες.
Μακροπρόθεσμος στόχος του προτεινόμενου έργου είναι η συνολική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, μέσω της βελτίωσης του τουριστικού της προϊόντος και της ενίσχυσης του προφίλ της ως πολιτιστικού τουριστικού προορισμού, μέσα από μια συνεχή προώθηση της ιστορικής, πολιτισμικής και αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς.
Το προτεινόμενο έργο διατηρεί την απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ των περιβαλλοντικών, αρχιτεκτονικών, οικονομικών και κοινωνικό-πολιτισμικών πτυχών της τουριστικής ανάπτυξης στη διασυνοριακή περιοχή, προκειμένου να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα οφέλη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των περιοχών τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Βουλγαρία.