Από τα ψηφιακά και αναλογικά ραδιόφωνα όλο και πιο πολλά τραγούδια του Ελληνικού πενταγράμμου ακούγονται, με ενδιαφέρουσες συνθέσεις και εκτελέσεις, εκμεταλλευόμενες την υψηλή τεχνολογία. Επιμένοντας όμως στο λαϊκό στοιχείο και ρυθμό.
Για παράδειγμα το νέο τραγούδι του Γιάννη Πλούταρχου με τίτλο “Θησαυρός” το οποίο είναι ντυμένο με ηλεκτρονικά μουσικά όργανα, όπως βιολί, πιάνο, τουμπερλέκι, εκτός από το μπουζούκι και την κιθάρα που απουσιάζουν παντελώς από το τραγούδι. Ο καλλιτέχνης Γιάννης Πλούταρχος ανάμεσα από 800 demo τραγούδια που άκουσε, μπορούσε να επιλέξει κάτι καλύτερο. Αυτό όμως χρειάζεται καθαρό αυτί.
Eίναι λογικό να μην μπορεί να ξεχωρίσει ένα κομμάτι διαμάντι , μέσα από 800 τραγούδια που συνήθως ο Γιάννης Πλούταρχος κάνει επιλογές. Ωστόσο είναι σεβαστή η αντίληψη και η εμπειρία του στο θέμα των τραγουδιών και τα οποία πάντοτε καταξιώνονται από τον κόσμο που τα ακούει.
Oι καλλιτέχνες γενικώς μπερδεύονται όταν ακούν μεγάλη πλειάδα τραγουδιών , διότι στο υποσυνείδητο του ανθρώπου πολλές φορές κολλούν κάποιες μουσικές, κάποιοι στίχοι.
Π.χ πρόσφατα βρέθηκα σε ένα καμαρίνι ενός μεγάλου καλλιτέχνη της Ελλάδος όπου ένας καταξιωμένος συνθέτης του έφερε ένα κομμάτι για να το συμπεριλάβει στον δίσκο του. Όμως διαπιστώθηκε ότι η μουσική του τραγουδιού σε παρέπεμπε σε ένα παλιό τραγούδι του Ζαφείρη Μελά και τότε έπεσε το γέλιο της αρκούδας. Ο δε συνθέτης δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι πολλές φορές του υποσυνείδητο κάνει λάθος.
Πάντως το τραγούδι έγινε επιτυχία, όπως όλα τα τραγούδια που ερμήνευσε ο αγαπημένος σε όλους καλλιτέχνης.
Το τραγούδι του Σταμάτη Γονίδη με τίτλο “Ζηλεύω τους ροκάδες” έχει πολύ καλό στίχο και μουσική, με ηλεκτρονικές κιθάρες, αλλά και την συμμετοχή του Master Tempo, κολλά πάνω στην Βυζαντινή μουσική φωνή του Σταμάτη Γονίδη ο οποίος απέδειξε περίτρανα πως μπορεί να τραγουδήσει όχι μόνο λαϊκό, σύγχρονο, Hip – Hop,αλλά και σε ρυθμό της ρέγκε. Πάντως το τραγούδι αυτό είναι πολύ καλό και με νόημα.
Επίσης ,το τραγούδι με τίτλο “Ματωμένα Δειλινά” του Σταμάτη Γονίδη σε μουσική και στίχο είναι καταπληκτικό κομμάτι. Μας παραπέμπει σε παλιές και νέες εποχές. Το τραγούδι σημειώνει ήδη μεγάλη επιτυχία, είναι δε εμπλουτισμένο με μουσικά όργανα.
Το τραγούδι με τίτλο “Φεύγω” με ερμηνευτή τον Νίκο Βέρτη είναι ένα πάρα πολύ καλό κομμάτι, ενορχηστρωμένο με βιολιά – κλαρίνο, πλήκτρα κ.λ.π. Ο δε στίχος εκφράζει την σημερινή εποχή. Το τραγούδι πατά πάνω στην φωνή του καλλιτέχνη.
Από τον Πάνο Καλίδη ακούμε το νέο τραγούδι με τίτλο “Ότι θέλω, (το θέλω δικό μου)” είναι ντυμένο με ηλεκτρονικές κιθάρες, πλήκτρα, κ.λ.π. Ο στίχος και η μελωδία του τραγουδιού ταιριάζει στην φωνή του καλλιτέχνη.
“Θα πληρώσεις” είναι ο τίτλος τραγουδιού της πρωτοερμφανιζόμενης Έλενας Μεταξά, έχει ρίζες από ένα δημοτικό Ηπειρώτικο τραγούδι, πλούσιο σε μουσικά όργανα κλαρίνο – ντραμς, πλήκτρα και πολλά άλλα, με πολύ καλά στίχο, κυρίως όμως πολύ καλή εκτέλεση από την τραγουδίστρια, που κάνει τα πρώτα βήματα στο Ελληνικό πεντάγραμμα, σημειώνει μεγάλη επιτυχία.
“Είμαι ερωτευμένος” είναι ο τίτλος τραγουδιού του Νίκου Γεραλή. Ένα κομμάτι τσιφτετέλι, ντυμένο με όλα τα μουσικά όργανα, όπως τουμπερλέκι, κλαρίνο, μπουζούκι, πλήκτρα. Μια πολύ καλή εκτέλεση που σημειώνει επιτυχία.
Από τον καλλιτέχνη Δημήτρη Γιώτη ακούμε το τραγούδι “Χτυπάνε τηλέφωνα”. Ένα λαϊκό κομμάτι της εποχής εμπλουτισμένο με πολλά μουσικά όργανα. Η μουσική και ο στίχος είναι καταπληκτική, και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία.
Ο Νίκος Οικονομόπουλος μας τραγουδά “Άκουσα” και εμείς χορεύουμε την ζεμπεϊκιά, με πολύ μπουζούκι (μπότα – ντράμς). Ένα κομμάτι καταπληκτικό, διαχρονικό, που μας παραπέμπει από τις καλές ζεϊμπεκιές του Νότη Σφακιανάκη. Το κομμάτι είναι σουξέ και ο καλλιτέχνης το πατά 100%.
Τώρα για το νέο τραγούδι του Νότη Σφακιανάκη με τίτλο “Άκου φίλε” ένα κομμάτι σε rock ρυθμό, είναι πολύ φτωχό σε μουσικά όργανα , μοιάζει σαν να είναι ένα demo που μόλις γράφτηκε, χωρίς καμιά εξαιρετική μελωδία. Περίμενα από το Νότη ένα πολύ καλύτερο τραγούδι, όπως άλλωστε μας είχε συνηθίσει εδώ και πολλά χρόνια, όχι όμως αυτό .
“Δύο καρδιές” του Σάκη Κούκου. Ένα τραγούδι εμπλουτισμένο με πολλά μουσικά όργανα, όπως τουμπερλπέκι, ντραμς, μπουζούκι, πλήκτρα, κλαρίνο, σάζι, βιολιά. Η σύνθεση του είναι άριστη, αλλά και ο στίχος είναι πολύ καλός.
Ως συμπέρασμα προκύπτει ,ότι η νέα φουρνιά τραγουδιών σε γενικές γραμμές είναι πάρα πολύ καλή, και ελπιδοφόρα, καθώς δείχνει καθαρά ότι στο Ελληνικό πεντάγραμμο κάτι αλλάζει, μετά από τα αμέτρητα σκουπίδια που είχαν κατακλύσει τις μπάντες των FM.