Μία μέρα πριν από την έναρξη της ισχύος της Συνθήκης της Λισσαβόνας στις Βρυξέλλες, οι Υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τελικά σε ένα επίμαχο θέμα, στο να επιτραπεί (και επίσημα πλέων )στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν πρόσβαση σε Ευρωπαϊκά τραπεζικά δεδομένα σε έρευνες σχετικές με την τρομοκρατία.
Η έστω και προσωρινή συμφωνία, όπως την χαρακτήρισε ο Σουηδός Υπουργός Δικαιοσύνης Τομπάιας Μπίλστρομ, επισπεύσθηκε ώστε να μη μπορούν ορισμένοι αρμόδιοι να προβάλουν μετά την ισχύ της Συνθήκης αντιρρήσεις για την συμφωνία.
Σε πρώτη φάση η μεταβίβαση δεδομένων θα διαρκέσει 9 μήνες και δεν θα επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να διαθέτουν τα τραπεζικά δεδομένα σε άλλες χώρες.
Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα δικαιοσύνης όμως Ζάκ Μπαρό, ανέφερε μετά το συμβούλιο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συζητήσει το Φεβρουάριο συμφωνία μεγαλύτερης διάρκειας με την Ουάσιγκτον. /voanews