Μια διαφορετική γνωριμία με τον πολιτισμό της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, προτείνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη διοργάνωση «Ιαπωνικής Εβδομάδας» από τις 22 έως τις 28 Νοεμβρίου.
Πρόκειται για ένα μεγάλο αφιέρωμα στο σύγχρονο πρόσωπο της Ιαπωνίας, για μια περιπλάνηση στην ευρύτητα και την πολυμέρεια του ιαπωνικού πολιτισμού που κινείται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: τις αναπαραστατικές τέχνες, τη μουσική και την αρχιτεκτονική, ενώ ταυτόχρονα θα διεξάγονται παράλληλες εκδηλώσεις σε διάφορους χώρους του Μεγάρου.
Η «Ιαπωνική Εβδομάδα» πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς «Γέφυρες» σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα και το Ελληνο-ιαπωνικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Συναυλίες θα δώσουν οι Tokyo Ensemble με τον Ζόζι Χάτορι, ενώ Ελληνες μουσικοί του συνόλου Ergon Ensemble ερμηνεύουν ολιγόλεπτα έργα μουσικής δωματίου που φέρουν την υπογραφή Ιαπώνων δημιουργών του 20ού και 21ου αιώνα.
Στις 24 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί διάλεξή του με τίτλο «Η ιαπωνική μουσική σήμερα», όπου ο Ιάπωνας συνθέτης Γιόρι-Ακι Ματσουντάιρα θα εξηγήσει τις αιτίες επιρροής της μουσικής της Απω Ανατολής από τους ήχους του Δυτικού κόσμου, ενώ στις 25 Νοεμβρίου θα δοθεί διάλεξη με θέμα τις αναπαραστατικές τέχνες στη σύχρονη Ιαπωνία.
Επίσης, διάλεξη θα δώσει ο διάσημος αρχιτέκτονας Κένγκο Κούμα, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί έκθεση αρχιτεκτονικής, με τίτλο «Οργανική Αρχιτεκτονική».
Την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26 του μήνα, σε έναν συνδυασμό ήχου, φωτός, σωμάτων, λόγου, εικόνων και υψηλής τεχνολογίας, η ομάδα των Dumb Type από την Ιαπωνία, συστήνει στο ελληνικό κοινό την παράσταση Voyage.
Πρόκειται για ένα δραματικό και όμορφο ταξίδι στις υπαρξιακές μας ανησυχίες, αλλά και στις παραστατικές τέχνες, που εμπλέκει τους θεατές σε μια σπουδή συναρπαστικά σουρεαλιστική για τους μηχανισμούς του σύγχρονου κόσμου.
Παραδοσιακή, μακραίωνη τέχνη, που για αιώνες ψυχαγώγησε ενήλικες κυρίως, αλλά και παιδιά, αγαπημένο θέαμα της ιαπωνικής αυλής και των σαμουράι, το Παραδοσιακό κουκλοθέατρο Χατσιότζι Κουρουμά Νινγκιό έρχεται στην Αθήνα για μια παράσταση 90 λεπτών στις 27 Νοεμβρίου, προσφέροντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει την ατμόσφαιρα των λαϊκών δραμάτων της εποχής του Έντο (1603-1897).
Καθ’ όλη τη διάρκεια του αφιερώματος θα λειτουργεί έκθεση βιβλίων για την Ιαπωνία στη Λέσχη του Δίσκου που βρίσκεται στο επίπεδο της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής.
Σε άλλες εκδηλώσεις το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας το κάστρο Έντο που δεν υπάρχει πια, να γνωρίσει την τέχνη της Ικεμπάνα, δηλαδή της ανθοδετικής, να δοκιμάσει σάκε και να μάθει λεπτομέρειες για την παρασκευή των παραδοσιακών ιαπωνικών γλυκισμάτων Wagashi. /Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ