Τα σχέδια για την ενίσχυση των πόρων και των κανόνων διαχείρισης ανακοίνωσε η Ε.Ε για το φλέγον ζήτημα των προσφυγικών ροών.
Στόχος αποτελεί η δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής – ακτοφυλακής και η διενέργεια συστηματικών ελέγχων για τους Ευρωπαίους πολίτες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε για την καλύτερη διαχείριση και φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και για την προστασία του χώρου Σένγκεν.
Χαρακτηριστικό είναι πως ο νέος μηχανισμός θα μπορεί να δρα σε επείγουσες περιπτώσεις και χωρίς την έγκριση του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ο οποίος θα αντικαταστήσει τη Frontex. Ο οργανισμός αυτός θα δεσμεύσει, ως το 2020 μόνιμο προσωπικό 1.000 ατόμων, ενώ παράλληλα θα μπορεί να αντλεί προσωπικό από μία δεξαμενή 1.500 συνοριοφυλάκων των κρατών – μελών. Το προσωπικό από αυτή τη δεξαμενή θα κινητοποιείται εντός τριών ημερών, όταν και όπου κρίνεται απαραίτητο.
Έντονες αναμένεται να είναι εξάλλου οι διαβουλεύσεις στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ενώ θα προηγηθεί μια μίνι σύνοδος παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του Αχμέτ Νταβούτογλου ,ωστόσο ερωτηματικό αποτελεί αν δοθεί και το “πράσινο φως”.
Ο προϋπολογισμός αυτού του νέου σώματος θα διπλασιαστεί από αυτόν που είχε η Frontex, από 140 εκατομμύρια θα φτάσει τα 280 το 2016, και 322 εκατομμύρια€ το 2022.
Οι ομάδες θα επιχειρούν στα κράτη-μέλη υπό την αιγίδα των εθνικών υπηρεσιών και θα μπορούν να διενεργούν συλλήψεις, δακτυλοσκοπήσεις και να επανοπροωθούν όσους δεν προκρίνονται για ευρωπαϊκό άσυλο, μία εξουσία που δεν είχαν μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με το σχέδιο-πρόταση προβλέπονται τα εξής:
Η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή θα έχει εποπτικό ρόλο, παρακολουθώντας και αναλύοντας την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.. Θα προτείνει διορθωτικές δράσεις σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα έχει δικαίωμα άμεσης επέμβασης για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.Θα έχει τη δικαιοδοσία να συνεργάζεται με τρίτες χώρες, ιδίως με τα Δυτικά Βαλκάνια.
θα βοηθά στην ταυτοποίηση και δακτυλοσκόπηση των μεταναστών, ενώ παράλληλα θα βοηθά στη διαδικασία επιστροφής στις χώρες προέλευσής τους των μεταναστών εκείνων των οποίων η αίτηση χορήγησης ασύλου απορρίπτεται.
Προς το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό γραφείο επιστροφών. Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός παραπόνων για την περίπτωση που ένα άτομο θεωρεί ότι έχουν καταπατηθεί τα δικαιώματά του.
Αν ένα κράτος – μέλος αδυνατεί να αντιμετωπίσει την πίεση των μεταναστευτικών ροών, θέτοντας σε κίνδυνο τον χώρο Σένγκεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι σε θέση να αποφασίσει την άμεση επέμβαση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, χωρίς να χρειάζεται να έχει προηγηθεί σχετικό αίτημα από το εν λόγω κράτος – μέλος. O νέος οργανισμός θα μπορεί να συνεργάζεται με τρίτες χώρες και να πραγματοποιεί κοινές επιχειρήσεις με γειτονικές χώρες.
Εξάλλου, η Επιτροπή προτείνει την αναθεώρηση της συνθήκης Σένγκεν, προκειμένου να επιτραπεί η διενέργεια συστηματικών ελέγχων σε Ευρωπαίους πολίτες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. (χερσαία, θαλάσσια και εναέρια). Παράλληλα θα γίνεται ταυτοποίηση των βιομετρικών στοιχείων των επιβατών με βάσεις δεδομένων, όπως το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, η βάση δεδομένων της Interpol για απωλεσθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα και αντίστοιχα εθνικά συστήματα πληροφοριών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τα άτομα που εισέρχονται στην ΕΕ δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια.
Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι αυτοί θα είναι υποχρεωτικοί από και προς τρίτες χώρες.
«Η κυριαρχία των κρατών-μελών δε θίγεται» από τη θέσπιση του νέου Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ξεκαθάρισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.