Τετάρτη, 7 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτικάΜνημόνιο ΙΙΙ: Βοήθεια...

Μνημόνιο ΙΙΙ: Βοήθεια Παναγιά!

pagkosmiopoiisi-sklaviaΈρχεται φόρο-καταιγίδα  και μέτρα σοκ από τον Οκτώβριο

Σωρεία ελέγχων ξεκινούν στις αδήλωτες καταθέσεις και στις μαύρες λίστες, όπως προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙΙ,η δημοσιοποίηση καταλόγου των οφειλετών για χρέη από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που εκκρεμούν για περισσότερους από τρεις μήνες. ενώ ριζικές αλλαγές θα υπάρξουν στα πρόστιμα της εφορίας.

Οι  δε  μισθοί, συντάξεις και τα επιδόματα θα γίνονται πλέον εύκολος στόχος προς κατάσχεση από την Εφορία.

Μέτρα-σοκ  και στις συντάξεις,καθώς η πόρτα εξόδου στη σύνταξη κλείνει ακόμη και για τους 60άρηδες, μειώσεις στις επικουρικές που είναι πάνω από 350 ευρώ, και κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης είναι μόνο μερικά από όσα προβλέπει το νέο Μνημόνιο.

Το φορολογικό πακέτο άμεσης εφαρμογής, είναι μόνο η πρόγευση των επιβαρύνσεων που έρχονται στη συνέχεια.

Το νέο ελληνικό πρόγραμμα, περιέχει δέσμη φορολογικών μέτρων, πολλά από τα οποία οδηγούν, για παράδειγμα, η παροχή κινήτρων για τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Τα πρώτα νέα φορολογικά μέτρα έρχονται από τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για αλλαγές στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος με ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στους συντελεστές φόρου. Από την άλλη πλευρά, η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών ακινήτων μετατίθεται για το 2017.

Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει. Θα πρέπει και φέτος και του χρόνου να αποδώσει έσοδα 2,650 δισ. ευρώ. Εν όψει μάλιστα των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες, υπάρχει δέσμευση προσαρμογών στους συντελεστές του φόρου ώστε να συνεχίσει να αποδίδει 2,650 δισ. ευρώ, γεγονός που μάλλον δείχνει ότι ο βαρύς φόρος ακινήτων θα μας συνοδεύει μάλλον έως και το 2018, οπότε λήγει το νέο Μνημόνιο.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Φόρος εισοδήματος. Έως τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση θα απλοποιήσει το χρονοδιάγραμμα σχετικά με τις επιστροφές φόρου και παράλληλα θα αναμορφώσει και θα ενσωματώσει στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος την εισφορά αλληλεγγύης από το 2016 ώστε να επιτυχγάνεται με αποτελεσματικότερο τρόπο η προοδευτικότητα του συστήματος φορολογίας εισοδήματος, θα καταργήσει αναποτελεσματικές ή άδικες φοροαπαλλαγές.

2. Αντικειμενικές αξίες. Έως τον Σεπτέμβριο του 2016, οι αρχές θα εναρμονίσουν όλες τις αντικειμενικές αξίες με τις τιμές της αγοράς με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν τρέξει και διασταυρώσεις ανάμεσα στα δεδομένα του Ε9 και του Κτηματολογίου.

Για να υπάρχουν παρανοήσεις για τον ΕΝΦΙΑ, ορίζεται ότι «εν όψει τυχόν αναθεώρησης των ζωνών αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα, θα αναπροσαρμοστούν οι φορολογικοί συντελεστές επί της ακίνητης περιουσίας , εφόσον κρίνεται αναγκαίο, για να διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας το 216 θα ανέλθουν τουλάχιστον στα 2,650 δισ. ευρώ.

3. Συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Ως «απόδειξη της δέσμευσης της κυβέρνησης για την εφαρμογή αξιόπιστων δημοσιονομικών πολιτικών» το Μνημόνιο απαιτεί από την κυβέρνηση να εγκρίνει τον Οκτώβριο του 2015 συμπληρωματικό προϋπολογισμό εφόσον κριθεί αναγκαίο, προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 και το νέο Μεσοπρόθεσμο 2016-19.

Σε αυτό το πακέτο θα προβλέπονται μεταξύ άλλων, η σταδιακή αύξηση του φόρου εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% σε 20% για το 2016 και 26% για το 2017, η αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια (ο χαμηλός για εισόδημα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% και ο υψηλός από 33% σε 35%) καθώς και η «καλύτερη στόχευση» η οποία προμηνύεται περικοπές στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης από το 2106. Στόχος της «καλύτερης στόχευσης είναι να μειωθούν κατά το ήμισυ οι δαπάνες για τις επιδοτήσεις πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016».

4. Τα αφανή μέτρα. Τα φορολογικά μέτρα τα οποία προσδιορίζονται με σαφήνεια στο Μνημόνιο, αν αποδειχθούν ανεπαρκή για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, θα διευρυνθούν. Ορίζεται χαρακτηριστικά ότι «οι αρχές δεσμεύονται να λάβουν περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα τον Οκτώβριο του 2016, αν κριθούν αναγκαία για να διασφαλιστούν οι στόχοι του 2017 και του 2018. Τα εν λόγω μέτρα θα περιλαμβάνουν τις αμυντικές δαπάνες , την προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και το πάγωμα των υποχρεωτικών δαπανών». Κοινώς οι φόροι θα ανέβουν κι άλλο, ενώ οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις θα μπουν στον πάγο.

5. Πλαστικό χρήμα. Έως τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση δεσμεύεται να εγκρίνει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης και να επεξεργαστεί σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ιδιωτικό τομέα, κοστολογημένο σχέδιο για την προώθηση και τη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο του 2016.

6. Μαύρες λίστες. Όσοι χρωστούν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερους από τρεις μήνες, θα πρέπει να προετοιμαστούν για δημόσια διαπόμπευση από τον Οκτώβριο του 2015. Προβλέπεται η δημοσιοποίηση καταλόγου των οφειλετών για χρέη από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που εκκρεμούν για περισσότερους από τρεις μήνες.

7. Κυνήγι στις αδήλωτες καταθέσεις. Έως τον Νοέμβριο έρχεται πλέγμα μέτρων για τις αδήλωτες καταθέσεις. Νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη «χωρίς αμνηστευτική διάταξη», αίτημα παροχής πληροφοριών σε όλα τα κράτη της Ε.Ε αναφορικά με καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων στο εξωτερικό, καθιέρωση περιουσιολογίου. Νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο προβλέπεται η επέκταση του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών ώστε οι ελεγκτές να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν άμεσα όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων σε βάθος δεκαετίας .

8. Αλλαγές στα πρόστιμα. Έως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να καταργηθούν όλα τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (τα παλιά) και θα αλλάξουν τα πρόστιμα για τη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση αποδείξεων. Οι παραβάσεις αυτές θα αντιμετωπίζονται από σκοπιάς προστίμων ως «απλές αλλά σοβαρές» και θα σχετίζονται με τον ΦΠΑ.

9. Έλεγχοι στην έδρα και πλειστηριασμοί. Ενδιαφέρον έχει η διατύπωση του Μνημονίου σύμφωνα με την οποία «έως τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει την επαρκή πρόσβαση της φορολογικής διοίκησης στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων για τη διεξαγωγή ελέγχων εγκαίρως και για σκοπούς επιβολής του νόμου .

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η πρόβλεψη (η οποία θα ξεκαθαρίσει άμεσα με την κατάθεση σχετικών διατάξεων νόμου) για τις μεταρρυθμίσεις στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων «συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών της φορολογικής διοίκησης για την αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιους πλειστηριασμούς.

10. Αυτονομία ΓΓΔΕ. Έως τον Οκτώβριο προβλέπεται νομοσχέδιο για την ίδρυση αυτόνομου φορέα εσόδων, με αυτόνομο προϋπολογισμό, προσδιορισμό των εξουσιών του Διευθύνοντος Συμβούλου και του ανεξάρτητου Διοικητικού Συμβουλίου. Παράλληλα το ΣΔΟΕ φεύγει από την αρμοδιότητα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και μεταφέρεται στη ΓΓΔΕ.

Πότε η Εφορία βάζει «χέρι» στις καταθέσεις-Σαφάρι από το ΥΠΟΙΚ-Τι θα ισχύει για μισθούς και συντάξεις

Και κατασχέσεις φέρνει το νέο Μνημόνιο. Οι μισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόματα θα γίνονται πλέον εύκολος στόχος προς κατάσχεση από την Εφορία αφού στο νέο Μνημόνιο περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία μειώνεται το ακατάσχετο όριο και παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για εφόδους σε σπίτια.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στο μνημόνιο ρύθμιση που θα εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους μήνες έτσι ώστε η εφορία να μπαίνει μέσα σε σπίτια.

Πώς ακριβώς θα γίνει αυτό δεν ξεκαθαρίζεται όμως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί – όπως γράφει το μνημόνιο – ότι έως τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει την επαρκή πρόσβαση της φορολογικής διοίκησης στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων για τη διεξαγωγή ελέγχων εγκαίρως και για σκοπούς επιβολής του νόμου

Τον Σεπτέμβριο προβλέπεται η επέκταση του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών ώστε οι ελεγκτές να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν άμεσα όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων σε βάθος δεκαετίας. Έως τον Νοέμβριο έρχεται και πλέγμα μέτρων για τις αδήλωτες καταθέσεις, με νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη χωρίς αμνηστευτική διάταξη.

Αμέσως μετά την ψήφιση του Μνημονίου άλλωστε έρχονται αλλαγές και στο ακατάσχετο όριο. Το κατώτατο όριο του ακατάσχετου μισθών, συντάξεων, και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς, το οποίο προκύπτει μετά την αφαίρεση των υποχρεωτικών εισφορών, μειώνεται από 1.500 ευρώ σε 1.000 ευρώ.

Με βάση τις νέες διατάξεις επιτρέπεται η κατάσχεση των ανωτέρω απαιτήσεων, εφόσον αυτές υπερβαίνουν το ποσό των 1.000 ευρώ, σε ποσοστό το οποίο αυξάνεται κλιμακωτά και συγκεκριμένα στο μισό επί του υπερβάλλοντος των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για τις ασθενέστερα οικονομικές τάξεις και στο 100% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ για τα μεγαλύτερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Οι αλλαγές αυτές όμως έχουν και αναδρομική ισχύ. Στις διατάξεις του νομοσχεδίου ορίζεται ότι εφαρμόζονται και επί των ενεργών κατασχέσεων, δηλαδή και επί των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί επί των συγκεκριμένων απαιτήσεων βάσει των προγενέστερων διατάξεων για ποσά δηλαδή άνω των 1.500 ευρώ.

Στο εξής και στις περιπτώσεις αυτές για τις απαιτήσεις που γεννώνται μετά την ισχύ των νέων διατάξεων τα αποδοτέα ποσά θα υπολογίζονται βάσει των διατάξεων αυτών.

Όσον αφορά στις καταθέσεις, επίσης μειώνεται στα 1.250 ευρώ το κατώτατο όριο ακατάσχετου των καταθέσεων φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα, σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό, το οποίο ρητά ορίζεται ότι υπολογίζεται ανά μήνα, ενώ αποκλείεται σωρευτικός υπολογισμός αυτού σε χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα του μήνα.

Πιο αναλυτικά:

-Μισθοί συντάξεις και επιδόματα κάτω των 1.000 ευρώ μένουν ακατάσχετoi.

-Επιτρέπεται η κατάσχεση από τραπεζικούς λογαριασμούς μισθοδοσίας, προσωπικούς και κοινούς, εφόσον αυτά υπερβαίνουν το ποσό των 1.250 ευρώ. Από εποχής Θεοχάρη στο υπουργείο Οικονομικών, το όριο αυτό ήταν 1.500 και τώρα μειώνεται. Αφορά όμως έναν μόνον λογαριασμό σε μία τράπεζα, ο οποίος θα πρέπει να δηλωθεί στην εφορία για να προστατεύεται κάθε μήνα.

-Ασχέτως πόσα λεφτά υπήρχαν στον λογαριασμό, σε μισθούς συντάξεις και επιδόματα των 1.001-1.500 ευρώ το μήνα που μπαίνουν κάθε μήνα, θα κατάσχεται το 50% για κάθε ποσό πάνω από τα χίλια. Για παράδειγμα, για μισθό που μπαίνει στην τράπεζα 1.300 ευρώ, η εφορία θα κατάσχει τα 150 ευρώ, για ποσό 1.400 ευρώ θα κατάσχει θα 200 και για μισθό 1.500 ευρώ τα 250 ευρώ.

-Πέραν αυτών όμως, για μισθωτούς των 1.500 ευρώ και άνω, θα κατάσχει επιπλέον ολόκληρο το ποσό που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ. Για παράδειγμα, αν μπαίνει μισθός 1.600 ευρώ θα κατάσχονται τα 350 ευρώ (τα 100 ευρώ επιπλέον από τα 1.500 και άλλα 250 που είναι τα μισά πάνω από τα 1.000 και έως τα 1.500 ευρώ) ή, για ποσό 2.000, θα κατάσχονται τα 750 ευρώ το μήνα (500+250).

-Οι διατάξεις προβλέπονται να ισχύσουν άμεσα από την ψήφιση του νομοσχεδίου και εφαρμόζονται και επί των ενεργών κατασχέσεων, δηλαδή και επί των κατασχέσεων που έχουν επιβληθεί επί των συγκεκριμένων απαιτήσεων βάσει των προγενέστερων διατάξεων, δηλαδή για ποσά άνω των 1.500 ευρώ. Στο εξής και στις περιπτώσεις αυτές για τις απαιτήσεις που γεννώνται μετά την ισχύ των νέων διατάξεων τα αποδοτέα ποσά θα υπολογίζονται βάσει των διατάξεων αυτών.

-Παράλληλα στο Μνημόνιο υπάρχει διάταξη για τις κατασχέσεις στις καταθέσεις μεγαλοφειλετών του Δημοσίου. Το ΥΠΟΙΚ θα ρωτάει τις τράπεζες για την ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών στο όνομα μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου και εφόσον υπάρχουν θα επιβάλει κατασχέσεις.

Για μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές η κατάσχεση περιουσίας θα γίνονται με εξπρές διαδικασίες

Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο και σε πρώτη φάση στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία πάνω από 70.000 ευρώ.

Με δεδομένο ότι τα capital controls θα παραμένουν σε ισχύ τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, όσοι χρωστούν στην εφορία πάνω από 70.000 ευρώ και έχουν καταθέσεις στις τράπεζες, το μόνο που μπορούν να κάνουν για να γλιτώσουν την κατάσχεση είναι να εντάξουν τις οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Το νέο σχέδιο κατασχέσεων-εξπρές περιγράφεται με λεπτομέρεια στο νέο Μνημόνιο και εκτυλίσσεται σε τρία βήματα:

1. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων (ΓΓΔΕ) στέλνει ηλεκτρονικά στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας τα στοιχεία των οφειλετών του Δημοσίου, με συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή πάνω από 70.000 ευρώ.

2. Οι τράπεζες υποχρεούνται να προβαίνουν αυθημερόν στις ενέργειες που απαιτούνται για τη δέσμευση των χρημάτων, που βρίσκονται ή κατατίθενται στους λογαριασμούς των οφειλετών, μέχρι του ύψους της συνολικής οφειλής.

3. Μετά τη δέσμευση και εντός δύο ημερών, ενημερώνεται για το ύψος του δεσμευθέντους ποσού η Φορολογική Διοίκηση, η οποία οφείλει να επιβάλει κατάσχεση το αργότερο σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την ηλεκτρονική παραλαβή της ενημερωτικής απάντησης, άλλως το πιστωτικό ίδρυμα προβαίνει οίκοθεν στην άμεση άρση της επιβληθείσης δέσμευσης.

Πρακτικά λοιπόν, από την ώρα που οι τράπεζες θα λάβουν το ηλεκτρονικό γράμμα από τη ΓΓΔΕ, την ίδια μέρα πρέπει να δεσμεύσουν τον λογαριασμό του πελάτη τους που χρωστά στην εφορία πάνω από 70.000 ευρώ και μέσα σε δύο ημέρες να ενημερώσουν τη ΓΓΔΕ, η οποία με τη σειρά της μέσα σε πέντε ημέρες πρέπει να ολοκληρώσει την κατάσχεση.
Συνολικός χρόνος, μία εβδομάδα.

Μέτρα-σοκ στις συντάξεις
Η πόρτα εξόδου στη σύνταξη κλείνει ακόμη και για τους 60άρηδες

Μεγάλες ανατροπές στα όρια ηλικίας, μειώσεις στις επικουρικές που είναι πάνω από 350 ευρώ, και κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης είναι μόνο μερικά από όσα προβλέπει το νέο Μνημόνιο.

Εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι και κυρίως γυναίκες και άνδρες που συμπληρώνουν την ηλικία των 50 ως 60 ετών μετά την 1η Ιουλίου του 2015 θα δουν μεγάλες αλλαγές, καθώς αναστέλλεται η συνταξιοδότησή από 3 μήνες ως 6,5 χρόνια.

Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο καταργείται η έξοδος στη σύνταξη όχι μόνον όσων είναι 50 ως 55 ετών μετά την 1η Ιουλίου, αλλά ακόμη και όσων «πατήσουν» τα 60 μετά τον Ιούλιο. Η πόρτα εξόδου στη σύνταξη δηλαδή κλείνει ακόμη και για τους 60άρηδες.

Αναλυτικά

Συντάξεις:

Α) Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και αναδρομικά για όσες συντάξεις απονεμήθηκαν από 1/1/2015. Οι συντάξεις θα υπολογίζονται βάσει του νομου 3863/10 και έτσι η κάτωτατη σύνταξη πέφτει κάτω από τα 486 ευρώ. Το προνοιακό τμήμα για συντάξεις 15-20 ετών θα δίνεται με την συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας.

Β) Μειώσεις θα υποστούν οι επικουρικές συντάξεις αφού δεν έχουν βρεθεί δημοσιονομικά ισοδύναμα. Σε πρώτη φάση θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις που περνούν τα 350 ευρώ (αφορούν 25.000 δικαιούχους) και δεν αποκλείεται να υποστούν μειώσεις και οι επικουρικές κάτω των 350 ευρω! Επίσης, θα γίνουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις για όσα ταμεία στηρίζονται σε κοινωνικούς πόρους.

Γ) Τον Οκτώβριο θα γίνει νέα μεγάλη παρέμβαση στο Ασφαλιστικό με τις ενοποιήσεις ταμείων και με την σύνδεση των παροχών με τις ασφαλιστικές εισφορές, την αύξηση των εισφορών για τους αγρότες και την αύξηση των εισφορών αφού θα μπει όριο για 1.000 ευρώ κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Πρόωρες συντάξεις:

Α) Καταργούνται σταδιακά με επιβάρυνση των ασφαλισμένων πριν από το 1993 που είχαν «κλειδώσει» το δικαίωμα να βγουν στην σύνταξη πριν από τα 62 – χωρίς 40 χρόνια ασφάλισης – και πριν από το 67 με πλήρη σύνταξη. Η επιβάρυνση θα είναι ανάλογα με την ηλικία του ασφαλισμένου σε 5 εως 17 επιπλέον χρόνια δουλειάς. Μικρότερη θα είναι η επιβάρυνση για τους εργαζόμενους ηλικίας 55 ετών και άνω. Στόχος είναι το όριο ηλικίας να φτάσει τα 67 έως το 2022.

Β) Για εκείνες τις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται όριο ηλικίας για θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης η σταδιακή αύξηση θα αρχίσει με όριο ηλικίας τα 58 εφόσον η θεμελίωση δικαιώματος προβλέπεται με την συμπλήρωση τουλάχιστον 35 ετών ασφάλισης. Σε κάθε άλλη περίπτωση το όριο ηλικίας είναι το 55ο έτος.

Γ) Όσοι αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη έκτος από την μείωση 6% που προβλέπεται ήδη κατ’ έτος, θα επιβληθεί ποσοστό μείωσης επιπλέον 10% μέχρι την συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας.

sofokleousin

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Την Τετάρτη 7 Μαΐου 2025 η ημερίδα Design επιστρέφει, για 13η συνεχόμενη χρονιά, στην Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Οι συμμετέχοντες στην ΕΣΩ 2025 «ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΕΞΥΠΝΟ ΚΟΣΜΟ» οπως  www.behance.net/dimitrisvanis θα διερευνήσουν το πώς μπορεί η αρχιτεκτονική έρευνα να αξιοποιήσει την τεχνολογία για να αντιμετωπίσει, να αμφισβητήσει ή να αλληλεπιδράσει με ευρύτερα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα,...

Οι Πόντιοι Έλληνες της Ινδίας αντιπροσωπεύουν ένα συναρπαστικό κεφάλαιο στην ευρύτερη ιστορία της μετανάστευσης, της προσαρμογής και της ταυτότητας.

Οι Πόντιοι Έλληνες της Ινδίας αντιπροσωπεύουν ένα συναρπαστικό κεφάλαιο στην ευρύτερη ιστορία της μετανάστευσης, της προσαρμογής και της ταυτότητας. Η ιστορία τους είναι ένα μείγμα ελληνιστικής κληρονομιάς, επιβίωσης και ενσωμάτωσης στον πλούσιο και ποικιλόμορφο πολιτισμό της Ινδίας. Αυτή η...

“ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ”: ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΠΛΑΣΜΕΝΟΣ – ΛΑΟΣ ΠΑΝΤΑ ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΣ!

Φίλες και φίλοι, Χριστός Ανέστη! Εμείς οι Έλληνες ζούμε στην ωραιότερη χώρα του κόσμου. Μία χώρα ευλογημένη, ποτισμένη με μαρτύρων και ηρώων αίμα.  Μία χώρα που είναι γεννήτορας του πολιτισμού και των επιστημών, της ελληνικής γλώσσας, της πλουσιότερης, ομορφότερης γλώσσας και...

Ο Έντι Ράμα το Νερό της Βόρεια Κέρκυρα και ο δήμαρχος Γιώργος Μαχειμάρης και ο Υποθαλάσσιο Αγωγό, Το βέβαιο είναι ότι στην αναμπουμπούλα ο...

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι ένθερμες δηλώσεις του Δημάρχου της Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργου Μαχειμάρη, για τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα στην Χειμάρρα, στη συναυλία του Χρήστου Μάστορα, την οποία ο ίδιος εκμεταλλεύτηκε προεκλογικά, προκαλώντας σάλο και σφοδρές αντιδράσεις στους Βορειοηπειρώτες. ΛΕΕΙ...