Τετάρτη, 30 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΝέα της πόληςΤα μέσα αστικής...

Τα μέσα αστικής μεταφοράς του (μακρινού) μέλλοντος της Θεσσαλονίκης

tram  thessalonikiΣτο Παγκόσμιο Συνέδριο της UITP (Διεθνής Ένωση Δημοσίων Μεταφορών), που έγινε στο Μιλάνο στο διάστημα 8 – 10 Ιουνίου 2015, συμμετείχε το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

Ο Πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Γιάννης Παλαιστής, στην κεντρική ομιλία του στο Παγκόσμιο Συνέδριο (UITP World Congress and Exhibition), την Τρίτη 9 Ιουνίου, παρουσίασε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) της Μητροπολιτικής Περιοχής της Θεσσαλονίκης, για το οποίο ήδη το ΣΑΣΘ έχει βραβευτεί διεθνώς.

Ο κ. Παλαιστής επισήμανε ότι ο μετασχηματισμός του ΣΑΣΘ από ένα απλό εποπτικό συμβούλιο σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή Αρχή Δημοσίων Μεταφορών με την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων θεωρείται πλέον απαραίτητος.

«Το ΣΑΣΘ αυτή τη στιγμή εργάζεται σκληρά για την ανάπτυξη ενός σχεδίου για την αναβάθμιση του σε μια Ενιαία Αρχή Μεταφορών και Μετακινήσεων για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης,

που θα έχει την ευθύνη να εποπτεύει όλες τις υφιστάμενες και μελλοντικές επιχειρήσεις δημοσίων μεταφορών της πόλης (αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, μετρό, τραμ, θαλάσσια συγκοινωνία κλπ.), καθώς και για την υποβολή προσφορών και ανάθεση των υπηρεσιών δημόσιων μεταφορών, σύμφωνα με το νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό», επισήμανε ο κ. Παλαιστής.
prod.sasthΟ Πρόεδρος του ΣΑΣΘ ανέλυσε τα 12 μέτρα που προτείνονται στο ΣΒΑΚ:

1. Ενιαίο και ευφυές σύστημα κομίστρου (ηλεκτρονικό εισιτήριο).
2. Λεωφορειολωρίδες, προτεραιότητα λεωφορείων στη φωτεινή σηματοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων Bus Rapid Transit.
3. Εκστρατείες ευαισθητοποίησης με στόχο την ενημέρωση των επιβατών σχετικά με τα οφέλη από τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
4. Νέο σύστημα τραμ στη Θεσσαλονίκη ως συμπληρωματικού μέσου στο μετρό.
5. Ενίσχυση των συνδυασμένων μεταφορών μεταξύ των διαφόρων τρόπων δημόσιων μεταφορών. Διασύνδεση μετρό – τραμ – λεωφορείων με δημιουργία σύγχρονων χώρων μετεπιβίβασης και πληροφόρηση των χρηστών
6. Ανάπτυξη ενός θαλάσσιου συστήματος μεταφορών στο Θερμαϊκό Κόλπο.
7. Συστήματα ευέλικτης συγκοινωνίας και αξιοποίηση του ρόλου των ταξί
8. Ενιαία πολιτική στάθμευσης.
9. Πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις στο δημόσιο χώρο.
10. Δίκτυο ποδηλατοδρόμων.
11. Σύστημα κοινόχρηστων δημοσίων ποδηλάτων.
12. Χρέωση κυκλοφοριακής συμφόρησης και έλεγχος της οδικής πρόσβασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Περιγράφοντας το σχέδιο του ΣΑΣΘ για τη δημιουργία συστήματος τραμ στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παλαιστής σημείωσε ότι «οι γραμμές του τραμ καλύπτουν τα σημεία της πόλης που δεν θα εξυπηρετούνται από το μετρό και τις επεκτάσεις του.

Το τραμ θα λειτουργήσει ως τροφοδότης του μετρό, παρέχοντας τη δυνατότητα για εύκολη μεταφορά μεταξύ των δύο τρόπων σε επαρκή αριθμό των σταθμών».

tramΣύμφωνα με το σχεδιασμό του ΣΑΣΘ οι τρεις εναλλακτικές γραμμές του τραμ για τη Θεσσαλονίκη καλύπτουν συνολικό μήκος 24 χλμ., με 43 στάσεις, 45 χαμηλού δαπέσου αρθρωτά οχήματα και έναν τερματικό.

Η μέση ταχύτητα του τραμ θα είναι 21 χλμ./ώρα και εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί 172.700 επιβάτες ημερησίως, με δυνατότητα εξυπηρέτησης 196.300 επιβάτες.

Η εφαρμογή του μπορεί να γίνει σε τρεις φάσεις, με την πρώτη να μπαίνει σε λειτουργία ως το 2020, τη δεύτερη ως το 2025 και την τελευταία ως το 2030.

Το συνολικό κόστος αναμένεται να είναι περίπου 516 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως τόνισε ο κ. Παλαιστής, «για να ξεκινήσει η εφαρμογή του συστήματος τραμ στη Θεσσαλονίκη, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες και διασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Για το σκοπό αυτό το ΣΑΣΘ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος στηρίζει ενεργά την υλοποίηση του τραμ και διερευνά τις πηγές για τη συγχρηματοδότηση των μελετών».

 

Σημείωση από το ελληνικό-φαινόμενο  

SASTHΌταν και αν  γίνει πρώτα το Μετρό Θεσσαλονίκης που χτίζεται εδώ και σχεδόν μισό αιώνα  και εφόσον βρεθούν και τα κονδύλια για το παραπάνω  ωραία σχέδιο της   Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας της Μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης, το ΣΑΣΘ ας αλλάξει πρώτα απ’ όλα  τα πολλά τριτοκοσμικά  λεωφορεία  της που κυκλοφορούν  μέσα στην πόλη , τα οποία μέσα στο  πίσω σαλόνι χωρίς  κλιματιστικό,  είναι η μηχανή του οχήματος, καλυμμένο  με πλαστικό τοίχωμα (σαν αυτό της φωτογραφίας), με αποτέλεσμα  να δημιουργείται στους επιβάτες  κατάσταση σάουνα , άλλα  και την  μερική κώφωση   από το δυνατό  ντεσιμπέλ  ηχορύπανση  που εκπέμπουν , τόσο που  δεν ακούγεται καν η αναγγελία της επόμενης στάσης, πληρώνοντας μάλιστα 1€ εισιτήριο  και μόνο μιας διαδρομής.

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ Η ΒΕΒΗΛΩΣΗ

Ο έγκριτος νομικός Χάρης Βεργούλης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ  –  ΛΙΤΑΝΕΙΑ 

''Στους δρόμους του Ρεμπέτικου'' 4 & 5  Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε ένα είδος από το ανεξάντλητο ρεπερτόριο του Γιώργου Νταλάρα, αυτό σίγουρα θα ήταν το ρεμπέτικο που αγάπησε από παιδί, ερμήνευσε σε όλη τη διάρκεια της μουσικής του...

Γιάννης Σγουρός: Είναι όλοι ένοχοι. Η διασπάθιση των εκατομμυρίων έχει αυτουργό δια της πράξεως και συναυτουργούς δια της σιωπής.

Ξαφνικά ένα πρωί όλοι έγιναν σοφότεροι για τα πεπραγμένα της διοίκησης Πατούλη, από τις διαρροές των πορισμάτων -Ειδικότερα κάποια μισθοδίαιτα ΜΜΕ! Αλήθεια που ήταν  τόσο καιρό όλοι αυτοί όταν εμείς ως παράταξη καταγγέλλαμε διαρκώς, μέσω δελτίων τύπου και τοποθετήσεων στα...

Το Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, υπόθεση που φαίνεται να προκάλεσε στο Δημόσιο ζημιά άνω των 4 εκατ. ευρώ, κατά το διάστημα 2007 – 2012, η...

Πρόκειται για την 72χρονη (τότε) διευθύντρια του Εργαστηρίου Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας του Ιπποκρατείου, τον σύζυγό της κι έναν 56χρονο υπάλληλο φαρμακευτικής εταιρείας που μετείχε επί 15 χρόνια στη λειτουργία του συγκεκριμένου εργαστηρίου, διενεργώντας εργαστηριακές εξετάσεις και καταρτίζοντας παραγγελίες που...