Αύριο, στις 9.30 πμ συζητείται η αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής στο γρ. 221 του Πρωτοδικείου 6 μικρών και ανεξάρτητων στεγασμένων βιβλιοπωλείων κατά του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ με αίτημα την ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ του “Φεστιβάλ” για τους λόγους που εκτίθενται στο επισυναπτόμενο δικόγραφο.
Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης (Διαδικασία Ασφαλιστικών Μέτρων)
ΑΙΤΗΣΗ
( Για λήψη προσωρινών μέτρων προς αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού μέσω της διενέργειας 19ήμερης «έκθεσης βιβλίου»- 34Ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου , στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης)
ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΑΤΑΓΗΣ
Των:
1. Πέτρου Ζαχαριάδη του Τριαντάφυλλου και της Ίνγκριντ , κατοίκου Θεσσαλονίκης, Πρ. Κορομηλά 20 (ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ»)
2. Στυλιανής Μόσχου του Αθανασίου και της Καλλιόπης, κατοίκου Θεσσαλονίκης, Γ. Βαφοπούλου 20 (ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΑ»)
3. Αντώνιου Ελευθεράκη του Φραγκίσκου και της Ασπασίας, κατοίκου Θεσσαλονίκης , Δημητρίου Γούναρη 22 (ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΚΕΝΤΡΙ»)
4. Κωνσταντίνου Μπακιρτζή του Δημητρίου και της Λαμπρινής , κατοίκου Θεσσαλονίκης (Φιλικής Εταιρείας 39), ως νομίμου εκπροσώπου της Ομόρρυθμης Εταιρείας «ΨΑΡΑΣ Ε. & ΣΙΑ Ο.Ε., ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ- ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΔΙΟΝ», που εδρεύει στη Θεσσαλονίκης (Φιλικής Εταιρείας 39), αλλά και για τον ίδιο ατομικά
5. Αμβρόσιου Τσανταρλιώτη του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ της ΣΕΒΕΦΩ, κάτοικου Θεσσαλονίκης (Αγίου Βασιλείου 19-21), ως νομίμου εκπροσώπου της Ομόρρυθμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΑΦΟΙ ΤΣΑΝΤΑΡΛΙΩΤΗ Ο.Ε., ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ- ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΒΙΒΛΙΟΦΟΡΟΣ»,, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη (Αγίου Βασιλείου 19-21), αλλά και για τον ίδιο ατομικά
6. Θεόδωρου Πισκιούλη ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ , κάτοικο Θεσσαλονίκης (Παπαφλέσσα 11)
7. Ανθούλας Πουλουκτσή του Νικολάου και της Στυλιανής , κατοίκου Θεσσαλονίκης (Λασσάνη 3), ως νομίμου εκπροσώπου της Ετερόρρυθμης Εταρείας ΑΝΘΟΥΛΑ ΠΟΥΛΟΥΚΤΣΗ & ΣΙΑ Ε.Ε., ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ(«ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ»), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη (Λασσάνη 3), αλλά και για την ίδια ατομικά
ΚΑΤΑ
Του Συλλόγου με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (Σ.ΕΚ.Β.Ε.) , που νόμιμα εκπροσωπείται και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη (Εγνατία 154, εντός ΔΕΘ)
Θεσσαλονίκη, 8.6. 2015
Α. ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ο καθού Σύλλογος με την επωνυμία «Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας» (α/α 2989/1983 Βιβλία Σωματείων Θεσσαλονίκης ) ιδρύθηκε το 1983 και αυτοπροσδιορίζεται ως ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ (συνδικαλιστικός) φορέας Εκδοτών της Βόρειας Ελλάδας («πρωτοβάθμια επαγγελματική οργάνωση» του ν……………………. ).
Ενώ διατήρησε παραπλανητικά την αρχική επωνυμία του , με πρόσφατη τροποποίηση (ΑΜ Ειρ. Θεσσαλονίκης 238/14.10.2014) συμπεριέλαβε στους σκοπούς του:
Α. Άρθρο 2.1 «…την οργάνωση όλων όσων ασκούν στην Ελλάδα (δηλαδή ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ) το επάγγελμα του εκδότη βιβλίων και περιοδικών εκδόσεων…»
Δηλαδή, στο σημείο αυτό καταγράφεται ΑΠΟΚΛΙΣΗ ανάμεσα στην επωνυμία και στην καταστατικά προσδιορισμένη ΑΚΤΙΝΑ (επαγγελματικής-επιχειρηματικής) ΔΡΑΣΗΣ του!
Και
Β. Άρθρο 2.8β. «…Να φθάσει το βιβλίο κοντά στον βιβλιόφιλο, τον αναγνώστη και σε κάθε πολίτη με πωλήσεις στις εκθέσεις, τα φεστιβάλ, τα διάφορα παζάρια βιβλίου και παρεμφερών προϊόντων…» (ΑΜ Ειρ. Θεσσαλονίκης 238/14.10.2014)
Δηλαδή αυτοπροσδιορίζεται και ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΑ και ως εμπορική επιχείρηση , αφού ως μέσο για την εκπλήρωση των στόχων του κατονομάζονται-μεταξύ άλλων- και οι «….πωλήσεις στις εκθέσεις, τα φεστιβάλ, τα διάφορα παζάρια βιβλίου…» ιδίω ονόματι και όχι η απλή ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ όλων αυτών των δραστηριοτήτων για διευκόλυνση ή εξυπηρέτηση των μελών του!
Ο καθού η αίτηση , μέσα στο τρέχον έτος (2015) διοργάνωσε και εξακολουθεί να διοργανώνει στην πόλη μας, στην καρδιά του εμπορικού της κέντρου και στο καλύτερο προνομιακό τμήμα της, στη Νέα Παραλία (Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου) ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΥ , που τις «βαφτίζει» «ΦΕΣΤΙΒΑΛ» (όπως η ένδικη εκδήλωση) ή «ΓΙΟΡΤΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ» :
1. Το 34o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου από 5 – 21 Ιουνίου (19 ημέρες ) , στην παραλία Λευκού Πύργου – Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου (ήδη είναι σε εξέλιξη), στο προνομιακότερο σημείο της πόλης μας!
2.Την 8η Γιορτή Βιβλίου – Bazaar 2015 από 16 Απριλίου μέχρι και 25 Μαίου (50 ημέρες περίπου)
3. Την 7η Γιορτή Βιβλίου – Bazaar 2015 από 19 Φεβρουαρίου μέχρι και 11 Απριλίου (50 ημέρες περίπου),
Τις δύο τελευταίες εκθέσεις, τις διοργάνωσε στο πιο κεντρικό σημείο επίσης της πόλης στο χώρο που καταλάμβανε το πρώην κατάστημα «ΡΑΔΙΟ-ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ», στην οδό Βενιζέλου, αριθμός 30.
Οι δραστηριότητες αυτές είναι καθαρά εμπορικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας , καθώς δηλαδή διενεργείται λιανική πώληση χιλιάδων τίτλων σε στεγασμένους ή υπαίθριους χώρους («Εκθέσεις βιβλίου») κατά ευθεία ή πλάγια παράβαση των διατάξεων του νόμου , όπως θα εκθέσουμε στη συνέχεια, με βλαπτικές συνέπειες , μέσω αθέμιτα ενεργούμενων ανταγωνιστικά εμπορικών πράξεων (λιανική πώληση χιλιάδων βιβλίων) για τα οικονομικά συμφέροντα, όπως:
Α. Τη δραστική μείωση της επισκεψιμότητας των υποψήφιων αγοραστών σε ποσοστό 60%-70% στα δικά μας στεγασμένα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία , αλλά και στα υπόλοιπα της πόλης και του πολεοδομικού Συγκροτήματος, ενώ κατά δήλωση του Προέδρου του κατά μέσο όρο κάθε χρόνο συγκεντρώνει περισσότερους από 600 χιλιάδες επισκέπτες(!!!).
Και
Β. Την αντίστοιχη και συνεπακόλουθη κατακόρυφη συρρίκνωση του αριθμού των πωλούμενων βιβλίων και άλλων συναφών εκδόσεων, που διατίθενται προς λιανική πώληση μέσω των καταστημάτων μας, ενώ την ίδια στιγμή οι προβαλλόμενες επιχειρήσεις («συνεργαζόμενοι εκδότες» ) στην ένδικη «έκθεση» πραγματοποιούν σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς πωλήσεις βιβλίων , των οποίων ο συνολικός τζίρος εκτιμάται ότι θα ανέλθει ανάμεσα στο ποσό του ενός (1) με ενάμιση (1,5) εκατομμυρίου ευρώ!.
Γ. Τη δημιουργία κλίματος «αναμονής» στο αγοραστικό κοινό ενόψει των συχνά και πυκνά διενεργούμενων «εκθέσεων-παζαριών-φεστιβάλ» με αντίστοιχη «αποχή» του από επισκέψεις τα δικά μας ανεξάρτητα και στεγασμένα βιβλιοπωλεία και την «αποχή» τους από την αγορά βιβλίων τις ελάχιστες εργάσιμες ημέρες που απομένουν, προκειμένου να τα αγοράσουν είτε σε καλύτερες τιμές, είτε να έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε «χιλιάδες τίτλους», και μάλιστα σε ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ κλίμακα, όπως προβάλλει ο καθού Συλλογος, δυνατότητες , τις οποίες αντικειμενικά δεν διαθέτουμε εμείς οι αιτούντες που λειτουργούμε τα μικρά ανεξάρτητα και στεγασμένα βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους.
Ο καθού η αίτηση, ενόψει της διοργάνωσης της ένδικης έκθεσης με την αρ. πρωτ. 6815/15/18.5.2015 «Εγκύκλιο Α» απευθυνόμενη προς τους εκδότες Βόρειας Ελλάδας στις 18.5.2015 ανακοίνωσε ότι:
«το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης επανέρχεται στην καθιερωμένη θέση του…» και ότι «μείωσε τις τιμές» -υπονοώντας προφανώς ότι μείωσε το ύψος του ενοικίου ανα τετραγωνικό μέτρο – «σε σχέση με τις προηγούμενες συμμετοχές» και συνεχίζει διευκρινίζοντας ότι «….υπολογίζεται ότι θα χωρέσουν (στον χώρο αυτό) τα περσινά περίπτερα που είχαν τοποθετηθεί στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Θεσσαλονίκης …» και στη συνέχεια επισυνάπτει έναν κατάλογο με τιμή συμμετοχής ανα ενδιαφερόμενο
Συγκεκριμένα:
Για ΜΟΝΟ περίπτερο Α κατηγορίας προβλέπει 1.000,00 ευρώ + ΦΠΑ 23% ( διαστάσεων 2Χ4Χ1 με πάγκο 2Χ4Χ1 και βάθος-πλάτος 1 μέτρο) για ΜΟΝΟ περίπτερο Β κατηγορίας( διαστάσεων 2,5Χ5Χ1,5 με πάγκο 2,5Χ5Χ1,5 και βάθος-πλάτος 1 μέτρο) 1.200,00 ευρώ + ΦΠΑ 23% , για ΔΙΠΛΟ περίπτερο Α και Β κατηγορίας αντίστοιχα 2.200,00 ευρώ +ΦΠΑ 23% και 2.700,00 ευρώ +ΦΠΑ 23% , για τετραπλό περίπτερο Α και Β κατηγορίας αντίστοιχα 4.400,00 ευρώ + ΦΠΑ 23% και 5.300,00 ευρω +ΦΠΑ 23% αντίστοιχα κλπ., ενώ για ΦΟΡΕΙΣ και ΙΔΤΡΥΜΑΤΑ και μεμονωμένες συμμετοχές η τιμή είναι 2.500,00 ευρώ+23% ΦΠΑ
Δηλαδή οι «συνεργαζόμενοι» εκδότες καλούνται να καταβάλουν σημαντικά και δυσβάστακτα για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα ποσά προκειμένου για 19 ολόκληρες ημέρες μέσω της λιανικής πώλησης των εμπορευμάτων τους (βιβλία ) να καλύψουν τη δαπάνη αυτή, τις αμοιβές προσωπικού και λοιπές δαπάνες) και να εξασφαλίσουν κι ένα λογικό ποσοστό κέρδους, πράγμα που υπερβαίνει ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ τις οικονομικές δυνατότητες των περισσότερων από εμάς .
Σημειώνεται ότι :
Το «Φεστιβάλ Βιβλίου» ξεκίνησε αρχικά σαν ένα πολιτιστικό γεγονός, μία πραγματική έκθεση βιβλίου , που φιλοξενούσε συγγραφείς και άλλες παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις , αλλά σταδιακά εκφυλίστηκε σε μία επιχειρηματική κερδοσκοπική δραστηριότητα του καθού Συνδέσμου, άκρως ανταγωνιστική με τα μικρά στεγασμένα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία.
Και τούτο, διότι τα ποσά (μισθώματα) κατευθύνονται απευθείας στα ταμεία του καθού Συνδέσμου προσδίδοντας εμπορικό κερδοσκοπικό σκοπό στην εκδήλωση, ενώ οι «εκθέτες» για δεκαεννιά ολόκληρες ημέρες αξιοποιώντας την προνομιακή θέση του χώρου διεξαγωγής της ‘Εκθεσης (Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης) και τις καιρικές συνθήκες της εποχής πραγματοποιούν πωλήσεις βιβλίων σε πλήθος ατόμων, υποψηφίων πελατών και ενδιαφερομένων , που δε χρειάζεται να επισκεφτούν τα μεμονωμένα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία της πόλης, αλλά επωφελούνται από την συνεχόμενη «παράταξη» των περιπτέρων, τη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ διάθεσή «χιλιάδων τίτλων» ,ενώ αυτή η γιγάντια επιχείρηση περιβάλλεται ΕΝΤΕΧΝΑ με το την «εύνοια» σημαντικών φορέων ΑΣΚΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ , με συνέπεια τη νόθευση του κλίματος ΥΓΙΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, που πρέπει να διέπει τις σχέσεις όλων των επαγγελματιών του κλάδου.
Ο καθού Σύλλογος, δεν αποτελεί στην πραγματικότητα, ένα απλό πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό σωματείο, στο οποίο οργανώνονται μέλη του κλάδου μας – και μάλιστα με τελευταία τροποποίηση από μέλη προερχόμενα από όλη την Ελλάδα- αλλά μία επιχείρηση του κλάδου, που λειτουργεί εκ των πραγμάτων ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ με άνισους όρους με τα δικά μας μικρά ανεξάρτητα και στεγασμένα βιβλιοπωλεία.
Αυτό όμως δεν είναι νόμιμο, καθώς από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 78 και 105 παρ. 3 ΑΚ προκύπτει ότι το σωματείο επιβάλλεται να μην έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και ότι αποκλείεται η επιδίωξη κέρδους και άλλων οικονομικών ωφελημάτων που έχουν περιουσιακή αξία, είτε άμεσα, είτε έμμεσα για τα μέλη του.
Οι οικονομικές δραστηριότητες ενός σωματείου δεν επιτρέπεται να εξελίσσονται σε άσκηση επιχείρησης , διότι η επιδίωξη κερδοσκοπίας και η σχετική ανάπτυξη δραστηριότητας ανήκει μόνο σε νομικά πρόσωπα , όπως οι εταιρείες, οι συνεταιρισμοί κλπ., που λειτουργούν νόμιμα και υπόκεινται σε αυστηρούς φορολογικούς νόμους και άλλες τυπικές και αυστηρές διατάξεις.
Εν τέλει, το επαγγελματικό σωματείο, όπως είναι το καθού δεν επιτρέπεται να ασκεί στην πράξη το επάγγελμα των μελών του.
Υπογραμμίζουμε ότι ο καθού Σύλλογος, ενώ εισπράττει υψηλό «μίσθωμα» από κάθε «συνεργαζόμενο εκδότη» δεν καταβάλει μίσθωμα ή αποζημίωση ούτε ένα ευρώ στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος του παραχώρησε ΔΩΡΕΑΝ τον εκθεσιακό χώρο!
Στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο καθού Σύνδεσμος για την περυσινή εκδήλωση αναφέρει:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πλήθος κόσμου στο 33ο Φεστιβάλ Βιβλίου – Πολιτισμού
Στον αναπλασμένο χώρο της Νέας Παραλίας
( από το ύψος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης)
6 -22 Ιουνίου
Πόλος έλξης χιλιάδων φίλων του βιβλίου και του πολιτισμού έχει γίνει το Φεστιβάλ Βιβλίου – Πολιτισμού τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του……ο κόσμος επισκέπτεται τα νέα καλαίσθητα εκθετήρια που φιλοξενούν χιλιάδες τίτλους βιβλίων από την ελληνική και ξένη βιβλιοπαραγωγή ……………………………
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Μπάμπης Μπαρμπουνάκης ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία του Φεστιβάλ Βιβλίου – Πολιτισμού αναφέρει: «Το βιβλίο και ο πολιτισμός είναι παντός καιρού. Αυτό το αποδεικνύει κάθε μέρα η μεγάλη προσέλευση των επισκεπτών στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου. Παρά το μπουρίνι οι επισκέπτες περιμένουν υπομονετικά να περάσει και επιστρέφουν στην παραλία με τα βιβλία, στην παραλία του πολιτισμού για να ενημερωθούν για τις νέες και παλαιότερες εκδόσεις των 250 εκδοτικών οίκων που συμμετέχουν και να παρακολουθήσουν τις ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά στο χώρο λειτουργία του Φεστιβάλ. Καλούμε για ακόμη μια φορά λοιπόν τους Θεσσαλονικείς να έρθουν στην παραλία με τα βιβλία, να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και να διαβάσουν πολλά βιβλία.»
Τα ωράρια λειτουργίας της «έκθεσης» είναι καθημερινά από τις 18.30 – 23.00 και τις Κυριακές και το πρωί από 11 – 13.30 και από 18.30 -23.00.
Δηλαδή η έκθεση λειτουργεί σε ώρες , στις οποίες ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ τα συνηθισμένα ανεξάρτητα μικρά βιβλιοπωλεία να λειτουργούν διότι το νόμιμο ωράριο λειτουργίας τους είναι: Δευτέρα Τετάρτη και Σάββατο από 9πμμ μέχρι και 3μμ και Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από 9πμ μέχρι 9μμ , ενώ τις Κυριακές είμαστε κλειστά «εκ του νόμου» με απειλή ποινικών και διοικητικών κυρώσεων για τους παραβάτες ιδιοκτήτες των μικρών ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων.
Δημιουργείται δηλαδή μία εντελώς άνιση σχέση , όσον αφορά στους όρους λειτουργίας της ένδικης έκθεσης βιβλίου σε σχέση με το χρονικό – και όχι μόνο -πλαίσιο λειτουργίας των δικών μας μικρών στεγασμένων και ανεξάρτητων επιχειρήσεων, που διαθέτουν ομοειδή εμπορεύματα και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές τακτικές υποχρεώσεις τους , ιδιαίτερα στη σημερινή δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία.
Στη σχετική ανακοίνωση και αφίσα και το διαφημιστικό υλικό τονίζεται ότι η επίδικη δραστηριότητα τελεί «Υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Μακεδονίας-Θράκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης», ενώ στα σχετικά δημοσιεύματα οι φορείς αυξάνονται, καθώς προστίθεται η «Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» και αποκαθίσταται στο ορθό ο τίτλος του Υπουργείου σε «Υπουργείο Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων».
Η αλήθεια είναι ότι:
Ούτε ο Δήμος Θεσσαλονίκης , ούτε το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης , ούτε το Υπουργείο Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων έχουν λάβει απόφαση με την οποία να έχουν θέσει υπό την «αιγίδα» τους την εκδήλωση αυτή.
Είναι βέβαια σαφές ότι η επίκληση ότι η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα διάφορων επίσημων φορέων έχει παραπλανητικό χαρακτήρα και επιχειρεί να προσδώσει μεγαλύτερη αίγλη στην ένδικη εκδήλωση και να δημιουργήσει την πεποίθηση στο αγοραστικό κοινό της ιδιαίτερης «εύνοιας» σημαντικών φορέων δημόσιας εξουσίας στη διενέργεια των πωλήσεων.
Αυτό όμως αντίκειται ευθέως στη διάταξη της παρ. 3 αρθρ. 1 του ν. 146/1914 , σύμφωνα με την οποία: «…. Αρθρ.3. Απαγορεύεται εις δημοσία γινομένας γνωστοποιήσεις ή ανακοινώσεις, προοριζομένας δι` ευρύν κύκλον προσώπων, πάσα ανακριβής δήλωσις περί σχέσεων αναφερομένων εις τας κατά το άρθρον 1 συναλλαγάς ιδία δε περί …..της κατοχής βραβείων ή άλλων τιμητικών διακρίσεων, …….ικανή να παραγάγη την εντύπωσιν ιδιαιτέρως ευνοϊκής προσφοράς. Ο παραβάτης δύναται να εναχθή προς παράλειψιν των ανακριβών δηλώσεων και ανόρθωσιν της προσγενομένης ζημίας…»
Για την ένδικη- σε εξέλιξη ευρισκόμενη – δραστηριότητα καταγράφονται στον ημερήσιο έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο τα εξής:
«…Στη φετινή διοργάνωση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την 21η Ιουνίου, συμμετέχουν περίπου 180 εκδότες –ενώ πέρυσι ήταν 250 – από όλη τη χώρα, 80 περίπτερα και διατίθενται προς πώληση 30 χιλιάδες τίτλοι (!!!) με ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά από τις 18.30 – 23.00 και Κυριακές και το πρωί 11.00 – 13.30 και 18.30 -23.00), ενώ ο Πρόεδρος του καθού δηλώνει: «Ελπίζουμε να ξεπεράσουμε τους 500 χιλιάδες επισκέπτες»(!!!) («Εφημερίδα των Συντακτών» , φύλλο της 6ης -7ης Ιουνίου 2015, σελ. 9), πληροφορίες και στοιχεία που επιβεβαιώνουν τους πιο πάνω ισχυρισμούς μας.
Σύμφωνα με τα όσα εκθέσαμε πιο πάνω με βάση τον αριθμό των περιπτέρων και τον «τιμοκατάλογο» που αναφέραμε το ποσό που εισπράττει συνολικά ο καθού Σύλλογος ανέρχεται σε ποσό μεγαλύτερο από 200.000,00 ευρώ για διάστημα 20 ημερών!
Αν προσθέσουμε και εκτιμώμενα ποσά της τάξης των 100.000,00 ευρώ που εισέπραξε για τη «φιλοξενία» εκθετών εκδοτών βιβλιοπωλών στις δύο προηγούμενες εκθέσεις , τότε το συνολικό ποσό που συγκεντρώνει ο καθού Σύλλογος εξαιτίας αυτής της δραστηριότητας σε ετήσια βάση ανέρχεται στο ποσό των 400.00,00 ευρώ, ποσό απλησίαστο για τις δικές μας οικονομικές δυνατότητες και υπέρογκο για τα οικονομικά δεδομένα της εποχής!
Δ. ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Οι πιο πάνω δραστηριότητες αντιβαίνουν ΕΥΘΕΩΣ τις διατάξεις του άρθρ. 17 ν. 3377/2005, όπως ισχύει τροποποιημένο, σε συνδυασμό με τη διάταξη του άρθρου 1 παρ. 1 του Ν 146/1914 «περί αθεμίτου ανταγωνισμού» και δευτερευόντως τη διάταξη του άρθρου 1 παρ. 3 του ίδιου Νόμου.
Σύμφωνα με την πιο πάνω διάταξη του ν. 146/1914 απαγορεύεται «κατά τας εμπορικάς, βιομηχανικάς ή γεωργικάς συναλλαγάς πάσα προς τον σκοπόν ανταγωνισμού γινομένη πράξις, αντικείμενη εις τα χρηστά ήθη»
αλλά και την διάταξη του άρθρ.3 του ίδιου νόμου , σύμφωνα με την οποία:
«… Απαγορεύεται εις δημοσία γινομένας γνωστοποιήσεις ή ανακοινώσεις, προοριζομένας δι` ευρύν κύκλον προσώπων, πάσα ανακριβής δήλωσις περί σχέσεων αναφερομένων εις τας κατά το άρθρον 1 συναλλαγάς ιδία δε περί της κατοχής βραβείων ή άλλων τιμητικών διακρίσεων, ικανή να παραγάγη την εντύπωσιν ιδιαιτέρως ευνοϊκής προσφοράς….» δηλαδή απαγορεύεται – επικαιροποιώντας και ορθά ερμηνεύοντας την πιο πάνω διάταξη – την επίκληση οποιασδήποτε «εύνοιας»(«αιγίδας») δημόσιας ή άλλης αρχής , η οποία θα μπορούσε να νοθεύσει το κλίμα υγιούς ανταγωνισμού.
Για την εφαρμογή της πρώτης αυτής διάταξης αυτής του άρθρου 1 του νόμου («…Απαγορεύεται κατά τας εμπορικάς, βιομηχανικάς ή γεωργικάς συναλλαγάς πάσα προς τον σκοπόν ανταγωνισμού γινομένη πράξις, αντικειμένη εις τα χρηστά ήθη…»)απαιτείται:
1) Η συγκεκριμένη πράξη ανταγωνισμού να γίνεται κατά τις εμπορικές, βιομηχανικές ή γεωργικές συναλλαγές.
2) Να υπάρχει σκοπός ανταγωνισμού, δηλαδή πρόθεση ανταγωνισμού του ίδιου που ενεργεί την πράξη ή τρίτου προσώπου, χωρίς ν` απαιτείται να είναι αυτός ο αποκλειστικός λόγος τέλεσης της πράξης ή να πραγματοποιηθεί ο σκοπός ή να υπάρχει πρόθεση βλάβης.
Με άλλα λόγια, απαιτείται η ύπαρξη αφενός ανταγωνιστικής σχέσης μεταξύ εκείνου που ενεργεί την πράξη και των ανταγωνιστών του, εφόσον απευθύνεται στους ίδιους ή σε συγγενείς κύκλους πελατών, έστω και αν οι δραστηριότητες των ανταγωνιζομένων δεν είναι ταυτόσημες ή δεν προσφέρουν τα ίδια προϊόντα και υπηρεσίες ή δεν βρίσκονται στο ίδιο ανταγωνιστικό επίπεδο, και αφετέρου πρόθεση ανταγωνισμού, η οποία στις πιο πάνω συναλλαγές τεκμαίρεται πραγματικά αλλά μαχητά
και
3) Αντίθεση της πράξης στα χρηστά ήθη.
Κατά την κρατούσα γνώμη, το μέτρο των χρηστών ηθών αποτελούν οι υπάρχουσες και αναγνωρισμένες αντιλήψεις κάθε ανθρώπου που σκέπτεται ορθά και δίκαια μέσα στο συναλλακτικό κύκλο, στον οποίο διενεργείται η πράξη. Τέτοια πράξη, που να εμπίπτει στην παραπάνω γενική ρήτρα, μπορεί να θεωρηθεί και η απόσπαση πελατείας, εφόσον συντρέχουν ειδικές συνθήκες και περιστάσεις που της προσδίδουν αθέμιτο χαρακτήρα (ΕφΑΘ 698/2003 ΕλλΔνη 45,1064, ΕφΑΘ 8221/2000 ΔΕΕ 2001,280, ΕφΠατρ 230/2006 ΔΕΕ 2007,52, Μ.-θ.Μαρίνος, Αθέμιτος Ανταγωνισμός, έκδ. 2002, παρ. 9 και 10 σελ. 69 επ., Ν. Ρόκας, Αθέμιτος Ανταγωνισμός, έκδ. 1975, παρ. 5 σελ. 2 επ., Δ. Τσιμπανούλης, σε Αθέμιτο Ανταγωνισμό, με επιμέλεια Ν. Ρόκα, έκδ. 1996, άρθρο 1 σελ. 43 επ., όπου και άλλες παραπομπές στη νομολογία και σε συγγραφείς).
Αντίθεση στα χρηστά ήθη, συνιστά και η παρά το νόμο λειτουργία μιας εμπορικής δραστηριότητας, όπως πχ η ένδικη, για τη λειτουργία της οποίας – ΤΡΙΤΗ κατά σειρά μέσα στο ίδιο έτος- δεν χορηγήθηκε άδεια («αιτιολογημένη απόφαση») από το οικείο Περιφερειακό Συμβούλιο!
Επιπλέον :
Σύμφωνα με το ν. 3377, ΦΕΚ Α 202/19.8.2005, που επιγράφεται «…αρχές και Κανόνες για την εξυγίανση της λειτουργίας και την ανάπτυξη βασικών τομέων του εμπορίου και της αγοράς Θέματα Υπουργείου Ανάπτυξης» και ειδικότερα τις διατάξεις του άρθρου 17, όπως ισχύει τροποποιημένο:
«….Αρθρο 17. Πωλήσεις βιβλίων
1. Για τη λειτουργία εκθέσεων βιβλίου, σε συγκεκριμένους χώρους, υπαίθριους ή στεγασμένους, απαιτείται άδεια, η οποία χορηγείται με απόφαση του αρμόδιου κατά τόπο νομαρχιακού συμβουλίου.
2. Απαγορεύεται η λιανική πώληση βιβλίων κατά τη διάρκεια εκθέσεων βιβλίου, μέσα στον εκθεσιακό χώρο.
Από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται οι εκθέσεις βιβλίου, που διοργανώνονται από συνδικαλιστικούς φορείς του τομέα έκδοσης και εμπορίας βιβλίου.
Η εξαίρεση ισχύει για μία μόνο έκθεση βιβλίου, ανά συνδικαλιστικό φορέα κατ` έτος.
«Για περισσότερες της μίας εκθέσεις βιβλίου κατ` έτος, ο φορέας υποβάλλει αίτηση στο κατά τόπο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο αποφαίνεται με αιτιολογημένη απόφαση.»
(***Το εντός “” εδάφιο προστέθηκε με την υποπερ.2α της υποπαρ.ΣΤ4 της παρ.ΣΤ του πρώτου άρθρου του Ν.4254/2014 (ΦΕΚ Α΄85/07/04/2014))
‘Οταν οι εκθέσεις βιβλίου διοργανώνονται από πανελλήνιες δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, η εξαίρεση ισχύει για μία έκθεση, ανά νομό.
Οι εκθέσεις βιβλίου που διοργανώνονται από τους πιο πάνω φορείς στην περιφέρεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών Πειραιώς, απέχουν μεταξύ τους, υποχρεωτικά, τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες….»
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
5. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων δεν εφαρμόζονται στις εκθέσεις βιβλίων που διοργανώνονται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ή το Υπουργείο Πολιτισμού….»
Επομένως:
1. Για τη λειτουργία εκθέσεων βιβλίου, σε υπαίθριους χώρους απαιτείται διοικητική άδεια
2. Απαγορεύεται η λιανική πώληση βιβλίων κατά τη διάρκεια εκθέσεων βιβλίου, μέσα στον εκθεσιακό χώρο, εκτός εάν διοργανώνονται από συνδικαλιστικούς φορείς του τομέα έκδοσης και εμπορίας βιβλίου (όπως είναι ο καθού Σύλλογος ), με την προϋπόθεση ότι ο φορέας έχει υποβάλει αίτηση στο κατά τόπο Περιφερειακό Συμβούλιο και αυτό να έχει αποφανθεί θετικά με αιτιολογημένη απόφαση.
Δηλαδή από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο – λαμβάνοντας υπόψη το θεσμοθετημένο χαρακτήρα του βιβλίου ως «κοινωνικού αγαθού» και ότι ο Έλληνας νομοθέτης αποσκοπεί στην προστασία των μικρών βιβλιοπωλείων και εκδοτικών οίκων , την αποτροπή εξαφάνισής τους και την παρεμπόδιση εκδήλωσης πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος τους ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ γενικά η λιανική πώληση βιβλίων κατά τη διάρκεια «εκθέσεων» βιβλίου με διοργανωτές συνδικαλιστικούς φορείς εκδοτών ή βιβλιοπωλών (όπως ο καθού) για όχι περισσότερο από μία φορά το χρόνο, εκτός αν έχει λάβει άδεια με αιτιολογημένη απόφαση του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου.
Στην ένδικη υπόθεση, ο καθού ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα ΤΡΕΙΣ εκθέσεις δύο στεγασμένες και μία – η επικείμενη- υπαίθρια χωρίς να έχει λάβει την απαιτούμενη άδεια (αιτιολογημένη απόφαση) του οικείου Περιφερειακού Συμβουλίου.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ΕΥΘΕΩΣ κλίμα ΑΘΕΜΙΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ.
Ε. ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ – ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
Όλοι οι ενάγοντες και ενάγουσες είμαστε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων ή νόμιμοι εκπρόσωποι εμπορικών προσωπικών εταιρειών που λειτουργούν αμιγώς ως «ανεξάρτητα» βιβλιοπωλεία ή βιβλιο-χαρτοπωλεία –ή διαφορετικά – ως «βιβλιοπωλεία γειτονιάς» ή και ως μικροί εκδοτικοί οίκοι στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης ή και του ευρύτερου Πολεοδομικού Συγκροτήματος.
Από την προαναφερόμενη δραστηριότητα θιγόμαστε άμεσα και ειδικότερα σημειώνεται πτώση του «τζίρου» (κύκλου εργασιών) κατά το διάστημα που διενεργούνται αυτές οι δραστηριότητες («παζάρια», εκθέσεις ), και ειδικότερα η ένδικη , ενώ μειώνεται και η «επισκεψιμότητα» σε ποσοστό 60%-70% .
Έτσι οδηγούμαστε σε πλήρη αφανισμό κάτω από το βάρος της παρούσας και σοβούσας οικονομικής κρίσης. Αυτό προκύπτει από τη μεταβολή («πτώση») του «τζίρου» μας το χρονικό διάστημα που διενεργήθηκαν ή διενεργούνται τα «παζάρια» (ή εκθέσεις) αυτά και τη δραματική μείωση της «επισκεψιμότητας» με ταυτόχρονη απόσπαση πελατείας προς όφελος των «συνεργαζομένων» εκδοτών .
Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται, καταγράφεται, αποτυπώνεται με διάφορους τρόπους και αυτή τη στιγμή και ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ.
Αντίθετα, ο καθού Σύλλογος, εν προκειμένω ενεργεί ΚΑΙ ως «αμειβόμενος μεσάζων» για τη διενέργεια της ένδικης έκθεσης με προφανή οφέλη τόσο για τα μέλη του και τους «συνεργαζόμενους εκθέτες»,όσο και για τον ίδιο το Σύλλογο αναπτύσσοντας έτσι ο ίδιος, αλλά και για λογαριασμό των μελών του και των «συνεργαζόμενων εκδοτών» με αφορμή το ένδικο «34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου» μία ΑΚΡΩΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΔΟΤΙΚΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ, επομένως νομιμοποιείται ΠΑΘΗΤΙΚΑ στην ένδικη υπόθεση.
ΣΤ . ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ
Ο καθού Σύλλογος, όπως προαναφέραμε έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Μέσα στο 2015 πραγματοποίησε και επιχειρεί να πραγματοποιήσει ΤΡΕΙΣ διαδοχικά «εκθέσεις βιβλίων», συνολικά, από τα οποία
1. Η ένδικη έκθεση αποκαλούμενη «34o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου» διαρκεί από 5 – 21 Ιουνίου (19 ημέρες ) , στην παραλία Λευκού Πύργου – Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου (ήδη είναι σε εξέλιξη), στο προνομιακότερο σημείο της πόλης μας!
2.Η δεύτερη έκθεση αποκαλούμενη «8η Γιορτή Βιβλίου – Bazaar 2015» είχε διάρκεια από 16 Απριλίου μέχρι και 25 Μαίου (50 ημέρες περίπου)
3. Η Τρίτη έκθεση αποκαλούμενη « 7η Γιορτή Βιβλίου – Bazaar 2015» είχε διάρκεια από 19 Φεβρουαρίου μέχρι και 11 Απριλίου (50 ημέρες περίπου), και είχαν πραγματοποιηθεί σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης (Βενιζέλου 30).
Σε αυτές τις εκθέσεις διατίθενται προς πώληση χιλιάδες βιβλία και πραγματοποιείται τεράστιος «τζίρος».
Λειτουργούν ευθέως ανταγωνιστικά προς τις δικές μας δραστηριότητες διότι προσελκύουν με αθέμιτους τρόπους και χωρίς τις προϋποθέσεις του νόμου πολυπληθή πελατεία αποσπώντας την από εμάς αντίστοιχα.
Προσελκύονται έτσι αγοραστές βιβλίων με εμφανή αποτελέσματα στην συρρίκνωση των δικών μας εμπορικών δραστηριοτήτων και στην κατακόρυφη πτώση του κύκλου εργασιών.
Ειδικότερα υποστηρίζουμε :
1. Ο σκοπός των κείμενων ειδικών διατάξεων είναι η δημιουργία ενός στοιχειώδους «προστατευτικού» πλαισίου του αγαθού-εμπορεύματος «βιβλίο» κατά τρόπο που να διατηρείται μία ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη διάθεσης και προβολής στο ευρύ κοινό του βιβλίου, και στην ανάγκη προστασίας του κύκλου εργασιών των μικρών ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων , που αποκαλούνται και «βιβλιοπωλεία της γειτονιάς» (βλ. εισηγητική έκθεση του ν 3377/2005 , άρθρ. 17).
Επομένως, απαγορεύεται η λιανική πώληση βιβλίων κατά τη διάρκεια εκθέσεων βιβλίου, εκτός εάν διοργανώνονται από συνδικαλιστικούς φορείς του τομέα έκδοσης και εμπορίας βιβλίου , αλλά με την προϋπόθεση με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιείται μία έκθεση ανά συνδικαλιστικό φορέα κατ` έτος, διαφορετικά, πρέπει ο φορέας να αιτηθεί και να λάβει τη σύμφωνη γνώμη (αιτιολογημένη απόφαση) του κατά τόπου Περιφερειακού Συμβουλίου
1. Την ίδια στιγμή συντελείται αθέμιτη απόσπαση πελατείας. Η προσέλκυση πελατείας προσλαμβάνει τη μορφή αθέμιτων μεθοδεύσεων , όπως πχ με τη συνεχή προβολή του ισχυρισμού ότι η ένδικη έκθεση τελεί «Υπό την Αιγίδα» διάφορων κρατικών φορέων, πράγμα που αποδείχθηκε ότι εν μέρει δεν είναι αληθινό, ειδικό όσον αφορά στο Δήμο Θεσσαλονίκης και το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Σε αυτήν την έννοια εμπίπτουν συμπεριφορές όπως η αναγγελία ότι η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα διάφορων επίσημων φορέων
4. Ο αθέμιτος χαρακτήρας προσδίδεται αν αυτή η πληροφορία προς τον καταναλωτή δημιουργεί σε αυτόν την εντύπωση της πραγματοποίησης αυτής της καθαρά επιχειρηματικής εμπορικής δραστηριότητας με την «ενθάρρυνση» κορυφαίων θεσμών (Δήμος Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης, Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και Υπουργείο Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων).
Ουσιαστικά δηλαδή ο νόμος επιδιώκει να αποτρέψει την παραπλάνηση του καταναλωτή από πληροφορίες που αλλοιώνουν την απόφασή του ως προς το ποιά επιχείρηση θα επιλέξει και για ποιο προϊόν/υπηρεσία.
Ζ. ΑΙΤΗΤΙΚΟ
Επειδή, ο καθού ΣΥΛΛΟΓΟΣ εν προκειμένω ενεργεί υπό την διπλή ιδιότητα του «συνδικαλιστικού» φορέα και του «επιχειρηματία» («αμειβόμενου μεσάζοντα») του κλάδου , ενώ ταυτόχρονα δραστηριοποιείται για λογαριασμό των μελών του και λοιπών «συνεργαζόμενων» εκδοτών με σκοπό την εξασφάλιση της προσπόρισης κέρδους για τα μέλη του και τους «συνεργαζόμενους» εκδότες και οικονομικών ωφελημάτων για τον ίδιο, μέσω της συγκεντρωτικής διάθεσης βιβλίων σε υπαίθριο προνομιακό από άποψη θέσης χώρο και προσελκύει με αθέμιτους τρόπους πελατεία διαφημίζοντας ότι η ένδικη «έκθεση» διενεργείται με την εύνοια («αιγίδα») επίσημων φορέων.
Επειδή, σύμφωνα με τα όσα προαναφέραμε με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο απαγορεύεται η λιανική πώληση από συνδικαλιστικούς φορείς του τομέα έκδοσης και εμπορίας βιβλίου για περισσότερο από μία φορά το χρόνο, αν δεν έχουν λάβει την αιτιολογημένη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου .
Επειδή στο έντυπο διανεμόμενο υλικό με το οποίο προβάλλει το «παζάρι» με σκοπό την παραπλάνηση του αγοραστικού κοινού και την αθέμιτη απόσπαση υποστηρίζει ότι η ένδικη έκθεση τελεί «ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ , ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ, ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ» .
Επειδή, ο καθού εξακολουθεί αυτή τη στιγμή ανενόχλητος να πραγματοποιεί την συγκεκριμένη επιχειρηματική του δραστηριότητα δηλαδή την διευκόλυνση λιανικής διάθεσης «χιλιάδων βιβλίων» σε προνομιακό υπαίθριο χώρο (Νέα Παραλία , Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου) σε κεντρικότατο σημείο της Θεσσαλονίκης , και χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα και πρακτικές (εξακολουθεί πχ. να διαφημίζει τη ύπαρξη «εύνοιας» από σημαντικούς κρατικούς θεσμούς για την πραγματοποίησή της) λειτουργώντας ως «αμειβόμενος μεσάζων».
Επειδή, εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς συρρικνώνεται η πελατεία μας, περιορίζεται ο «τζίρος» ο δικός μας γενικά, αλλά και το ένδικο διάστημα, αλλά και όλων των άλλων μικρών και ανεξάρτητων στεγασμένων βιβλιοπωλείων εντός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, αλλά και του πρώην νομού Θεσσαλονίκης.
Επειδή επομένως , συντρέχει κατεπείγουσα ανάγκη προσωρινής ρύθμισης της κατάστασης από σήμερα και μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης για την κύρια ΑΓΩΓΗ μας, που θα κατατεθεί νόμιμα και εμπρόθεσμα με σκοπό την απαγόρευσης συνέχισης διενέργειας και άλλης παρόμοιας έκθεσης εντός του έτους και λήψης άλλων μέτρων προστασίας του καταναλωτικού κοινού από την επιχειρούμενη παραπλάνηση.
Επειδή η δραστηριότητα αυτή , όπως τη περιγράψαμε, συνεχίζεται από τον καθού αδιάλειπτα και αδιάκοπα με συνέπεια να προσελκύεται με αθέμιτους τρόπους πελατεία και να οδηγούμαστε στον αφανισμό , ιδιαίτερα στην παρούσα φάση που είναι λήξη της σχολικής περιόδου και το αγοραστικό ενδιαφέρον του κοινού –ιδιαίτερα ενόψει διακοπών – για βιβλία είναι πολύ έντονο συντρέχει ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ λήψης ασφαλιστικών μέτρων και έκδοσης προσωρινής διαταγής με την οποία να απαγορεύεται ΑΜΕΣΑ η συνέχιση του της ένδικης έκθεσης βιβλίου, που αποκαλείται «34o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου»
Η κύρια αίτησή μας, αλλά και η αίτηση για έκδοση προσωρινής διαταγής είναι νόμιμες, βάσιμες και αληθινές και για την απόδειξη θα προσκομίσω τα νόμιμα αποδεικτικά μέσα, ενώ ρητά και ειδικά επιφυλασσόμαστε για κάθε άλλο μας δικαίωμα.
ΑΙΤΗΜΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΑΤΑΓΗΣ
Ζητούμε να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία να διατάσσεται ο καθού Σύλλογος να διακόψει ΑΜΕΣΑ, τη λειτουργία της ένδικης έκθεσης βιβλίου, που αποκαλείται «34ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου» , που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Να απαγορευτεί προσωρινά στον καθού Σύλλογο να αναγράφει προκειμένου να προβάλει την ένδικη έκθεση σε εμφανή σημεία ή σε ανακοινώσεις μέσω του διαδικτύου η στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο τις φράσεις «ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ , ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ, ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ» .
Να υποχρεωθεί ο καθού Σύλλογος να δημοσιεύσει περίληψη της προσωρινής διαταγής που θα εκδοθεί για το αίτημά μας σε δύο ημερήσιες εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας με τόπο έκδοσης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη ή διαφορετικά να μας επιτραπεί να το δημοσιεύσουμε εμείς και η δαπάνη της δημοσίευσης να βαρύνει το καθού η αίτηση.
Για τους λόγους αυτούς, ζητούμε:
Α. Να γίνει δεκτή η αίτησή μας
Β. Να ληφθούν εν γένει τα κατάλληλα ασφαλιστικά μέτρα προστασίας του κοινού αλλά και δικά μας από την πιο πάνω περιγραφόμενη επιχειρηματική αθέμιτη και παράνομη συμπεριφορά του καθού η αίτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Γ. Να ληφθούν ειδικότερα ΑΜΕΣΑ τα ακόλουθα ασφαλιστικά μέτρα προστασίας του καταναλωτικού κοινού αλλά και των δικών μας συμφερόντων:
1. Να υποχρεωθεί ο καθού Σύλλογος ΑΜΕΣΑ να ΔΙΑΚΟΨΕΙ τη λειτουργία της ένδικης έκθεσης βιβλίων που αποκαλείται «34o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου»,που οργανώνει σε υπαίθριο χώρο στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου , διότι αντίκειται ευθέως στο νόμο και να διαταχθεί η ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ της λειτουργίας του.
2. Να απαγορευτεί στον καθού Σύλλογο η διοργάνωση μέσα στο τρέχον έτος στα όρια του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και τους άλλοτε πρώην Νομού Θεσσαλονίκης μίας ακόμα «έκθεσης βιβλίων» ή άλλης συναφούς δραστηριότητας , δηλαδή οργανωμένης λιανικής διάθεσης βιβλίων από περισσότερους από έναν εκδοτικούς οίκους , χωρίς την αιτιολογημένη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης.
3. Να απαγορευτεί προσωρινά , όσο διεξάγεται η ένδικη έκθεση βιβλίου να αναγράφει προκειμένου να προβάλει την ένδικη έκθεση στα διαφημιστικά έντυπα ή σε εξωτερικές πινακίδες που αναρτά σε εμφανή σημεία ή σε ανακοινώσεις μέσω του διαδικτύου η στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο τις φράσεις «ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ , ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ, ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ» .
4. Να υποχρεωθεί ο καθού η αίτηση να δημοσιεύσει περίληψη της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων, που θα εκδοθεί για την αίτησή μας σε δύο ημερήσιες εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας με τόπο έκδοσης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ή , διαφορετικά να μας επιτραπεί να το δημοσιεύσουμε εμείς και η δαπάνη της δημοσίευσης να βαρύνει τον καθού η αίτηση.
Δ. Για κάθε παραβίαση του διατακτικού της απόφασης να του επιβληθεί χρηματική ποινή ύψους 10.000,00 ευρώ και προσωπική κράτηση του νομίμου εκπροσώπου του για δέκα (10) ημέρες.
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝ. ΛΑΜΤΖΙΔΗΣ (ΑΜ ΔΣΘ 2339)
ΑΦΜ 031416014, Α Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης
Τσιμισκή 5, 54625 Θεσσαλονίκη
Κιν.: 6977 221 276