Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοσμικάΜε ΒΕΡΓΙΝΑ ,...

Με ΒΕΡΓΙΝΑ , τσάι Tuvunu και νοστιμιές Θράκης

Η Δέσποινα Μαυρομμάτη του ΖΥΘΟΥ- η εντεταλμένη σύμβουλος αγροτικής οικονομίας Γερακίνα Μπισμπινά - η δημοσιογράφος  Χριστίνα Τσόρμπα  και ο- επίτιμος πρόξενος του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου Γιάννης Βεργίνης
Δέσποινα Μαυρομμάτη ΖΥΘΟΥ- εντεταλμένη σύμβουλος αγροτικής οικονομίας Γερακίνα Μπισμπινά – δημοσιογράφος Χριστίνα Τσόρμπα — επίτιμος πρόξενος Μεγάλου Δουκάτου Λουξεμβούργου, Γιάννης Βεργίνης

Ένα από τα πιο σύγχρονα βυνοποιεία της Ευρώπης βρίσκεται στη ΘΡΑΚΗ

Η πρωτοβουλία του Ζύθου για ουσιαστική στήριξη των ελληνικών μικροζυθοποιίων συνεχίζεται. Αυτό το μήνα, ταξιδεύουμε Κομοτηνή. Το βράδυ της Τετάρτης ,παρουσιάστηκαν στο κοινό της πόλης η ΒΕΡΓΙΝΑ Lager, η Weiss, η Red και η Πορφύρα αλλά και το τσάι tuvunu μαζί με Θρακιώτικο μενού που ετοίμασε με μεράκι η Δέσποινα Μαυρομμάτη

Στον εμβληματικό, όπως τον χαρακτήρισε ΖΥΘΟ, απέναντι από τον Λευκό Πύργο, παρουσιάστηκαν τέσσερις διαφορετικές γεύσεις σ’ ένα μπυρόφιλο κοινό που γέμισε ασφυκτικά το χώρο. Πολιτικοί, εκπρόσωποι φορέων, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, fan της μπύρας αλλά και θαμώνες του ΖΥΘΟΥ, δοκίμασαν τη φρέσκια πλούσια γεύση της ΒΕΡΓΙΝΑ Lager, την αφρώδη Weiss με την ειδική αφροζύμη και το φρουτώδες άρωμα που θυμίζει γαρύφαλλο και μπανάνα, την κεχριμπαρένια Red που μυρίζει εξωτικά φρούτα, βατόμουρα και μέλι αλλά και την ξανθιά και αυτοκρατορική, αφιλτράριστη lager Πορφύρα.

“Είμαστε 100 άτομα στην Κομοτηνή και φτιάχνουμε μια από τις καλύτερες μπύρες στον κόσμο, σε ένα από τα πιο σύγχρονα βυνοποιεία της Ευρώπης». Έτσι σύστησε την μπύρα Βεργίνα στο κοινό της Θεσσαλονίκης ο Διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης Δημήτρης Κρις.

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που ξεκίνησε τη συμβολαιακή γεωργία κριθαριού με 17.000 στρέμματα που καλλιεργούνται στη Θράκη αλλά και στη Μακεδονία παράγοντας πρώτη ύλη και για ελληνικές μικροζυθοποιίες. «Με τη διαδικασία του fair trade παράγουμε τρία διαφορετικά είδη βύνης. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Ένα 100% ελληνικό προϊόν» , λέει ο Δημήτρης Κρις.

Vergina GroupΗ ΒΕΡΓΙΝΑ έχει τη δική της «ιστορία»

Η επιλογή της έδρας της επιχείρησης στην Κομοτηνή δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο χημικός μηχανικός Δημήτρης Πολιτόπουλος επέστρεψε από τις ΗΠΑ για να συνεχίσει μια ιστορία παραγωγής μπύρας καθαρά ελληνική.

Κι αυτό το αποδεικνύουν ευρήματα όπως μια βυζαντινή περγαμηνή του 10ου αιώνα που συμπεριλαμβάνει τη συνταγή και σχηματική απεικόνιση της ζυθοποίησης του Έλληνα αλχημιστή Ζώσιμου από τον 3ο αιώνα.

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης ήταν η πρώτη που το 1998 λάνσαρε μπύρα με ελληνικό όνομα και ελληνικούς χαρακτήρες στην ετικέτα της , ενώ το 2006 ξεκίνησε την διαδικασία της συμβολαιακής γεωργίας. Από το 2014 έχει τεθεί σε λειτουργία το ιδιόκτητο βυνοποιείο στην Κομοτηνή, το οποίο κατασκευάστηκε με ίδια κεφάλαια και θεωρείται από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες της ΖΜΘ και παράλληλα προμηθεύει και μικροζυθοποιείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Για μας, το τι εστί ελληνικό προϊόν είναι αυτονόητο: αυτό που παράγεται στον τόπο μας, από μια επιχείρηση ελληνικών συμφερόντων με έδρα στην Ελλάδα. Για την ΖΜΘ είναι σημαντικό να παραμένει και να επανεπενδύεται στην πατρίδα μας κάθε Ευρώ που μας εμπιστεύονται οι καταναλωτές όταν επιλέγουν τα προϊόντα μας» κατέληξαν στο τέλος της παρουσίασής τους ο Δημήτρης Κρις και ο ζυθοποιός Χρήστος Δημτσούδης. Μπύρα Βεργίνα λοιπόν.

Από τη Θράκη, τον ευλογημένο τόπο με τις όμορφες παραλίες, τα δάση και τα βουνά, με την εύκολη πρόσβαση σε αγορές δεκάδων εκατομμυρίων καταναλωτών.Μια θρακιώτικη μπύρα που εξάγεται σε ΗΠΑ , Αυστραλία, Κύπρο, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Ιαπωνία και Αλβανία.

 

tea  tuvunuΣτο ΖΥΘΟ με τσάι tuvunu και νοστιμιές Θράκης
Μία από τις εκπλήξεις της βραδιάς, το καλωσόρισμα του ΖΥΘΟΥ με δροσερό τσάι tuvunu αρωματισμένο με μέλι και λεμόνι. Ενός αναψυκτικού με βασικό συστατικό του το τσάι του βουνού ή σύμφωνα με την επίσημη ονομασία του, του σιδερίτη.

Πρόκειται για ένα από τα πιο αρωματικά και ευεργετικά λουλούδια των ελληνικών βουνών.

Όσο για τις γευστικές προκλήσεις της Θράκης παρουσιάστηκαν όπως πάντα με την προσωπική πινελιά της Δέσποινας Μαυρομμάτη. Καβουρμάς με πάπρικα, κολοκυθοκεφτέδες με τζατζίκι, θρακιώτικο κοτόπουλο με πιπεριά, κόκκινη μπύρα Βεργίνα και ζυμαρικά κι ένα θεαματικό φινάλε με ρολάκια Θράκης με ξηρούς καρπούς, σιροπιασμένα σε τσάι tuvunu

ΖΥΘΟΣ ΝΤΟΡΕ
Στα Λαδάδικα  και στο  Λευκό  Πύργο

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο Ιωάννης Βαδραχάνης, Γ.Δι. ευθυντής Ταχυδρομικοῦ Γ.Ε και ΕΛΤΑ ΚΑΙ Ο Γεώργιος Αθ. Μούτσιος ως υφυπουργός Συγκοινωνιών στην κυβέρνηση Καραμανλή έκανε την Ανασυγκρότηση τον ΕΛΤΑ...

Ο Γεώργιος Αθ. Μούτσιος ως υφυπουργός Συγκοινωνιών στην κυβέρνηση Καραμανλή από τις 28 Νοεμβρίου 1977 ως τις 10 Μαΐου 1980 και στην κυβέρνηση Ράλλη από τις 10 Μαΐου 1980 ως τις 17 Σεπτεμβρίου 1983. Ο Γεώργιος Αθ. Μούτσιος ως υφυπουργός Συγκοινωνιών στην...

Ο Τζορτζ Σόρος και το Open Society Foundation-Πίσω από το Κόμμα Ζόραν Μαντάνι με 37 εκατ. δολάρια.

Του Rich Calder Δημοσιεύθηκε: 12 Ιουλίου 2025, 8:58 π.μ. ET Αυτό κι αν είναι ειρωνεία. Ο σοσιαλιστής Ζόραν Μαντάνι έχει δηλώσει ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν δισεκατομμυριούχοι, αλλά είναι απίθανο να ήταν φαβορί για τη δημαρχία της Νέας...

Επιτέλους δικαίωση για τους καλλιτέχνες – Το ΣτΕ ακυρώνει το Διάταγμα που υποβάθμιζε τα πτυχία τους.

Με μια απόφαση που θα μείνει στην ιστορία, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε αντισυνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών με απολυτήρια Λυκείου. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη νίκη...

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα “Σύνθεσις” σας προσκαλεί σε ένα ξεχωριστό μουσικό αφιέρωμα στον αξεπέραστο Γιώργο Ζαμπέτα.

Η Ελλάδα του Ζαμπέτα! Το Πολιτιστικό Ίδρυμα “Σύνθεσις” σας προσκαλεί σε ένα ξεχωριστό μουσικό αφιέρωμα στον αξεπέραστο Γιώργο Ζαμπέτα, τον μεγάλο συνθέτη που σφράγισε με το μπουζούκι και το χαμόγελό του ολόκληρες γενιές. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή...