Οι δύο ηγέτες θα προγευματίσουν στην κατοικία του κ. Πούτιν έξω από τη Μόσχα
Ο πρόεδρος Ομπάμα βρίσκεται στη Μόσχα ,όπου κατά τις διήμερες συνομιλίες του με την Ρωσική ηγεσία θα επιδιώξει πλαίσιο για μια νέα Συνθήκη Περιορισμού των Εξοπλισμών.
Ο κ. Ομπάμα θα είχει συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογο του, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, στο Κρεμλίνο. Η Συνθήκη για την Μείωση των Στρατηγικών Εξοπλισμών που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών το 1991 εκπνέει το Δεκέμβριο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στην Ρωσική τηλεόραση ότι στόχος του είναι ο περιορισμός του πυρηνικού οπλοστασίου με τρόπο που να μην δίνει πλεονεκτήματα στις ΗΠΑ ή τη Ρωσία σε βάρος της άλλης πλευράς
και επεσήμανε ότι η νέα συνθήκη θα αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών και θα μειώσει το κόστος της διατήρησης ενός μεγάλου πυρηνικού οπλοστασίου, το οποίο δεν είναι απαραίτητο για την άμυνα των ΗΠΑ, όπως είπε. Από τη πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε «μέτρια αισιόδοξος» για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμβιβαστούν στο θέμα των σχεδίων τους για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας στην κεντρική Ευρώπη.
Μετά τις σημερινές συνομιλίες του με τον κ. Μεντβέντεφ στο Κρεμλίνο, ο κ. Ομπάμα θα συναντηθεί τη Τρίτη με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην κατοικία του έξω από την Μόσχα.
Συνομιλίες Ομπάμα-Πούτιν σήμερα
Μια μέρα μετά την επίτευξη καίριας σημασίας συμφωνίας για την δραστική μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου ΗΠΑ και Ρωσίας, ο πρόεδρος Ομπάμα θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον Ρώσο πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Οι δύο ηγέτες θα προγευματίσουν στην κατοικία του κ. Πούτιν έξω από τη Μόσχα.
Πριν αναχωρήσει για τη Ρωσία ο κ. Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει την προσέγγιση Πούτιν στις Αμερικανο-Ρωσικές σχέσεις παλιομοδίτικη.
Επίσης ο Πρόεδρος Ομπάμα θα μιλήσει σήμερα στην τελετή αποφοίτησης της Νέας Σχολής Οικονομικών της Ρωσίας και θα συναντηθεί με τον πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ.
Τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ρώσος ομόλογός του, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, υπέγραψαν δήλωση με την οποία εξουσιοδοτούν τις διαπραγματευτικές ομάδες τους να ολοκληρώσουν τις προσπάθειες για την ανανέωση της Συνθήκης Περιορισμού των Στρατηγικών Εξοπλισμών που εκπνέει τον Δεκέμβριο.
Η συμφωνία προβλέπει την μείωση του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών από 2.200 που είναι τώρα, σε 1.500 με 1.675, και τον αριθμό των συστημάτων εκτόξευσης από 1.600, σε 500 με 1.100. Ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ δήλωσε ότι έχει βελτιωθεί ο τόνος των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών με την κυβέρνηση Ομπάμα και ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι θεωρεί τον κ. Μεντβέντεφ άνθρωπο που «βλέπει μπροστά», όπως είπε./voanews