Παρασκευή, 2 Μαΐου, 2025

Στο ΣτΕ η «μάχη» πολιτών για τα Στρ.Κόδρα και Νταλίπη

kodra-skoupidia-mpazantalipiΣτις 16 Σεπτεμβρίου ενώπιον του Ε΄Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα δοθεί η «μάχη» των 19 πολιτών (δημοτικών συμβούλων, συνδικαλιστών, ελεύθερων επαγγελματικών, ανέργων κλπ.) και 1 τοπικού Συλλόγου της Καλαμαριάς κατά του Ελληνικού Δημοσίου (Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας) προκειμένου να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο «εναγκαλισμός» των χώρων του πρ. Στρατοπέδου Μακεδονομάχου Κόδρα και του Στρατοπέδου Νταλίπη από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο «παραγκωνισμός» των πολεοδομικών και των προορισμένων για την προστασία του περιβάλλοντος αρχών , να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του πρ. Στρ. Κόδρα ως «άλσους-πάρκου», σύμφωνα με την ιστορική απόφαση 288/2003 του ίδιου Τμήματος , να μην επιτραπούν άλλες χρήσεις που θα αλλοιώνουν αυτό το χαρακτήρα και να αποτραπεί η πολεοδόμηση μέσα στο στρ. Νταλίπη.

Η προσφυγή στρέφεται κατά της υπ’ αρ 59.280 απόφασης έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΠΜΕ) και αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) του Δήμου Καλαμαριάς της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (ν. Θεσσαλονίκης) (Τεύχος Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων και Πολεοδομικών Θεμάτων, αρ. φύλλου 3/ 15.1.2015) ως προς τα στοιχ. 7.2 , 7.3 και 13.9 του Αναθεωρημένου Γ.Π.Σ. , που αφορούν στις περιοχές πρώην Στρ. Κόδρα και Στρατοπέδου Νταλίπη.

Σημειώνεται ότι το αναθεωρημένο Γ.Π.Σ. φέρει την υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ μόλις 10 ημέρες (!) πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Επισυνάπτεται το κείμενο της προσφυγής

 

ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΑΙΤΗΣΗ  ΑΚΥΡΩΣΗΣ

Των

  1. Αγγελοπούλου Δέσποινας του Θεοχάρη, δημοτικής συμβούλου του Δήμου Καλαμαριάς , μέλους του Δ.Σ. Εφοριακών Νομού Θεσσαλονίκης-Κιλκίς-Χαλκιδικής , κατοίκου Θεσσαλονίκης (Γυμνασιάρχου Δημητριάδου 9),
  1. Αθανασιάδη Οδυσσέα του Μιλτιάδη , οικονομολόγου,  κατοίκου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης (Καμπούρογλου 2, Συνοικισμός Αγίου Ιωάννη )
  1. Αντωνιάδου  Κυριακής του Θεοχάρη,  κατοίκου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης (Χατζηπαναγιωτίδου 21 , Συνοικισμός Βότση )
  1. Βουλγαράκη Νεκτάριου του Δημητρίου, δημοτικού συμβούλου του Δήμου Καλαμαριάς, ελεύθερου επαγγελματία, κατοίκου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης (Νέα Κρήνη, οδός Εφέσου 54)
  1. Γαβριήλ Νικόλαου του Ηλία , πολιτικού μηχανικού, κατοίκου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης (οδός Αιγαίου 47 )
  1. Ιωαννίδου Ελένης – Άννας (Ελεάννας) του Δημητρίου, δικηγόρου, κατοίκου Θεσσαλονίκης και δημοτικής  συμβούλου  Θεσσαλονίκης με την παράταξη “Γειτονιές σε δράση, Οικολογία-Αλληλεγγύη-Πολιτισμός”(οδός Δημοσθένους 5).
  1. Καισαρίδη Κυριάκου του Κωνσταντίνου, δημοτικού συμβούλου του Δήμου Καλαμαριάς, συνταξιούχου, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΚΡΗΝΗΣ- Η ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ»,  κατοίκου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης (οδός Μητροπολίτου Χρυσάνθου 28 )
  1. Κωνσταντινίδη Παντελή του Αθανασίου, άνεργου, κατοίκου Καλαμαριάς (οδός Αδραμυττίου 14, Αρετσού)
  1. Λαμτζίδη Εμμανουήλ του Ανέστη, Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, δικηγόρου , κατοίκου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης (οδός Χαιριανών 6)
  1. Μαστρογιαννάκη Διαμαντή του Ηρακλή, εκπαιδευτικού (Ph.d.) ,κατοίκου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης (Νέο Κατιρλή , οδός Νικαίας 7)
  1. Μαυραγάνη Ευστράτιου του Ξενοφώντα, δικηγόρου, κατοίκου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης (Νέο Κατιρλή , οδός Προύσης 20)

12) Μυλωνιδη Νικόλαου του Κωνσταντίνου , δικηγορου, κατοίκου Καλαμαριάς (οδός Χαλδίας 104)

13) Πατσιλάρα Βασίλειου του Γεωργίου, κατοίκου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης (Νέο Κατιρλή , οδός Προύσης 20)

 

  • Ραπτόπουλου Κωνσταντίνου του Στεφάνου, άνεργου, κατοίκου Καλαμαριάς (Γαβριληλίδου 84, Καραμπουρνάκι)
  • Σκουλά Γρηγόριου του Γεωργίου, συνταξιούχου, κατοίκου Καλαμαριάς (Θερμαϊκού 24)
  • Τεμεκενίδη Αριστοτέλη του Γεωργίου, δημοτικού συμβούλου του Δήμου Καλαμαριάς , Γενικού Γραμματέα της Ο.Ε.Φ.Ε. , κατοίκου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης (Στακτοπούλου 1Α, Νέα Κρήνη )

17)  Tότα  Πασχαλίνας του Διονυσίου, υπαλλήλου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, κατοίκου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης (Δωδεκανήσου 75, Καραμπουρνάκι)

 

  • Τσαπικίδη Ορέστη του Αναστασίου, συνταξιούχου δικηγόρου, κατοίκου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης (Καραμπουρνάκι  , οδός Γεωργίου Καπετανίδη 7)

 

  • Ψωμά Νίκης του Μιχαήλ, άνεργης, κατοίκου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης (οδός  Πουλαντζάκη 4)

 

  • Σωματείου  με την επωνυμία «Σύλλογος Κατιρλιωτών «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος»» , νόμιμα αναγνωρισμένου με αριθμό καταχώρησης 4968/1994  στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης  με έδρα στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης (Ελλησπόντου 20, Νέο Κατιρλί Καλαμαριάς ΤΚ 55132) με ΑΦΜ 099812064 ( Δ.Ο.Υ. Καλαμαριάς) , νόμιμα εκπροσωπούμενου

ΚΑΤΑ

  1. Του Ελληνικού Δημοσίου, που εδρεύει στην Αθήνα  νόμιμα εκπροσωπούμενου,
  1. Του  Υπουργού  Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον οποίο,  μετά τη δημοσίευση της προσβαλλόμενης πράξης , έχει υπαχθεί ως αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και έχουν ένταχθεί όλες οι αρμοδιότητές του στο οικείο Υπουργείο  ο άλλοτε Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής , που εδρεύει στην Αθήνα, νόμιμα εκπροσωπουμένου.

Για την ΜΕΡΙΚΗ  ακύρωση

  1. Της υπ’ αρ 59.280 απόφασης έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΠΜΕ) και αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) του Δήμου Καλαμαριάς της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (ν. Θεσσαλονίκης) (Τεύχος Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων και Πολεοδομικών Θεμάτων, αρ. φύλλου 3/ 15.1.2015) ως προς τα στοιχ. 7.2 , 7.3 και 13.9 του Αναθεωρημένου Γ.Π.Σ. , που αφορούν στις περιοχές πρώην Στρ. Κόδρα και Στρατοπέδου Νταλίπη.
  1. Κάθε άλλης επιτρεπτά συμπροσβαλλόμενης μεταγενέστερης ή προγενέστερης συναφούς πράξης ή παράλειψης της Διοίκησης

Καλαμαριά, 15.3.2015

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Με την προσβαλλομενη πράξη εγκρίθηκαν :

Α. Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. ολόκληρου του Δήμου Καλαμαριάς

Και

Β. Η αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. του Δήμου Καλαμαριάς

Σύμφωνα με το λεκτικό της προσβαλλόμενης απόφασης (σελ. 59) το ως άνω σχέδιο περιλαμβάνει:

«…6.1. Την ένταξη στο εγκεκριμένο σχέδιο με τις χρήσεις που φαίνονται στο χάρτη Π.3.1. των ακόλουθων περιοχών:

-Περιοχή του στρατοπέδου «Νταλίπη»

………………………………………………………………………..

«7.2. Περιοχή πρώην στρατοπέδου Κόδρα», που χαρακτηρίζεται «χώρος αστικού πρασίνου υπερτοπικού χαρακτήρα…»

Και συνεχίζει:

«….Καθορίζεται χρήση αστικού πρασίνου σύμφωνα με το άρθρο 9 του από 23-2/6-3.87 (Δ΄166) και με την απαγόρευση οποιασδήποτε επιπλέον δόμησης πλην της υφισταμένης.

Α. Επίσης προβλέπονται οι  χώροι του Μουσείου Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και του ανοικτού θεάτρου….….Στα 16 στρατιωτικά κτήρια του στρατοπέδου που είναι χαρακτηρισμένα ως μνημεία (ΦΕΚ 113ΑΑΠ/28.3.2007) και μόνο σε αυτά

Β. Επιτρέπεται η εγκατάσταση πολιτιστικών λειτουργιών (πολιτιστικά κέντρα, αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων)….»

Και συνεχίζει:

«…Δεν επιτρέπεται η περαιτέρω επέκταση των 16 στρατιωτικών κτηρίων με νέα δόμηση…»

Γ. Ενώ επιτρέπεται νέα δόμηση σε δύο κτήρια Κ28 και Κ29 (επιλέξει «…εκτός των κτισμάτων Κ28 και Κ29 , τα οποία προορίζονται για την εξυπηρέτηση των αναγκών της ΙΣΤ ΕΠΚΑ , σύμφωνα με το καθεστώς της παρ. 4 του άρθρου 31 του ν. 2508/97….»).

Επίσης στο στοιχ. «…7.3. Περιοχή Στρατοπέδου Νταλίπη» προβλέπεται ως «χώρος αστικού πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων υπερτοπικού χαρακτήρα….» και στη συνέχεια ορίζει ότι :

Δ. «…Το Τμήμα του στρατοπέδου Νταλίπη , το οποίο δεν είναι ενταγμένο στο σχέδιο ΠΟΛΕΟΔΟΜΕΙΤΑΙ …»

Στη συνέχεια καταλήγει:

Ε. «….13.9. Ουδεμία περιβαλλοντική ή πολεοδομική μελέτη θα εγκρίνεται σε χώρους που βρίσκονται εντός των τμημάτων των στρατοπέδων «Κόδρα» και «Νταλίπη» ……χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας….»

ΚΑΤΑ των συγκεκριμένων επιμέρους διατάξεων – ρυθμίσεων , που περιλαμβάνονται στη πιο πάνω απόφαση και τις οποίες στη συνέχεια  αναφέρουμε ΡΗΤΑ και με σαφή ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ  προσφεύγουμε νόμιμα και εμπρόθεσμα ενώπιόν

Σας και ζητούμε την ΑΚΥΡΩΣΗ τους για τους παρακάτω ορθούς, νόμιμους και βάσιμους λόγους  ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΝΤΑΣ ότι δεν ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕ τον υπερτοπικό χαρακτήρα του πρασίνου, αλλά τη μείωση της στάθμης  προστασίας του  , πράγμα το οποίο προφανώς ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ δεν έχει με την  υπερτοπική σημασία των δύο αυτών χώρων:

Με την προσβαλλόμενη απόφαση ως προς τα συγκεκριμένα σημεία ( στοιχ. 7.2 , 7.3 και 13.9 του Αναθεωρημένου Γ.Π.Σ. , που αφορούν στις περιοχές πρώην Στρ. Κόδρα και Στρατοπέδου Νταλίπη και ειδικότερα από τις παρ. 7.2, 7.3 και 13.9 τα σημεία :

«Περιοχή πρώην Στρατοπέδου Κόδρα: Χώρος αστικού πρασίνου….Καθορίζεται χρήση αστικού πρασίνου….….. στα 16 στρατιωτικά κτήρια του στρατοπέδου που είναι χαρακτηρισμένα ως μνημεία (ΦΕΚ 113ΑΑΠ/28.3.2007),επιτρέπεται η εγκατάσταση πολιτιστικών λειτουργιών (πολιτιστικά κέντρα, αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων)….Επίσης προβλέπονται οι χώροι του Μουσείου Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και του ανοικτού θεάτρου , όπως ορίζονται….Επιτρέπεται η περαιτέρω επέκταση των κτισμάτων Κ28 και Κ29 …..τα οποία προορίζονται για την εξυπηρέτηση των αναγκών της ΙΣΤ ΕΠΚΑ…. Περιοχή Στρατοπέδου Νταλίπη :….Το τμήμα του στρατοπέδου Νταλίπη , το οποίο δεν είναι ενταγμένο στο σχέδιο ΠΟΛΕΟΔΟΜΕΙΤΑΙ…Ουδεμία περιβαλλοντική ή πολεοδομική μελέτη θα εγκρίνεται σε χώρους που βρίσκονται εντός των τμημάτων των στρατοπέδων Κόδρα και Νταλίπη ….χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας»

Ειδικότερα παραβιάζονται θεμελιώδεις αρχές δικαίου που στηρίζονται και απορρέουν από το Ελληνικό Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία, αλλά και συγκεκριμένες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας με τις οποίες διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, η τήρηση της αρχής της βιωσιμότητας («βιώσιμης πόλης») και  η τήρηση της αρχής της νομιμότητας στην έκδοση πράξεων από τις δημόσιες και διοικητικές αρχές, όπως εκτίθεται στη συνέχεια.

Ειδικότερα:

Α. Στο άρθρο 24 παρ. 1 ορίζεται ότι “η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους …”

Β. Στην παρ. 2 ορίζεται ότι “η χωροταξική αναδιάρθρωση της Χώρας, η διαμόρφωση, η ανάπτυξη και η επέκταση των πόλεων και των οικιστικών γενικά περιοχών υπάγεται στη ρυθμιστική αρμοδιότητα και τον έλεγχο του Κράτους, με σκοπό να εξυπηρετείται η λειτουργικότητα και η ανάπτυξη των οικισμών και να εξασφαλίζονται οι καλύτεροι όροι διαβίωσης”.

Γ. Στο άρθρο 2 του ν. 1337/83 (ΦΕΚ Α΄ 33) – άρθρο 38 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας που κυρώθηκε με το από 14.7/27.7.1999 π.δ/γμα (ΦΕΚ Δ΄ 580) προβλέπεται ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, την γενική εκτίμηση των αναγκών των πολεοδομικών ενοτήτων σε κοινόχρηστους χώρους, κοινωφελείς εξυπηρετήσεις κλπ. καθώς και την γενική πρόταση πολεοδομικής οργανώσεως των πολεοδομικών ενοτήτων, η οποία, σε συνάρτηση με τις ανωτέρω ανάγκες αναφέρεται στις χρήσεις γης, τα κέντρα … την πυκνότητα και τον μέσο συντελεστή δομήσεως.

Δ. Στο άρθρο 6 του ίδιου νόμου – άρθρο 43 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας –καθορίζεται το περιεχόμενο της πολεοδομικής μελέτης, που συνιστά το δεύτερο στάδιο του πολεοδομικού σχεδιασμού, κατά το οποίο συγκεκριμενοποιούνται οι πολεοδομικές ρυθμίσεις.

Κατά το στάδιο αυτό καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι σχετικοί περιορισμοί, απαγορεύσεις ή υποχρεώσεις (βλ. περίπτωση β΄ της παρ. 4 άρθρου 6).

Ε. Δεν αποκλείεται, όμως, κατά τα ήδη κριθέντα με βάση την πάγια νομολογία (ΣτΕ 4005/92, 1865/94, 2162/95) να καθορισθούν με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και συγκεκριμένες χρήσεις γης σε συγκεκριμένες περιοχές.

Στ. Τέλος, με το από 23.2.1987 Π.Δ/γμα καθορίζεται σύστημα κατηγοριών χρήσεων γης εντός των περιοχών των γενικών πολεοδομικών σχεδίων, το οποίο οφείλει να ακολουθεί η καταρτίζουσα τα σχέδια πόλεως Διοίκηση (ΣτΕ 3756/2000).

Ζ. Στο άρθρο 9 του τελευταίου Δ/τος προβλέπεται κατηγορία με περιεχόμενο “ελεύθεροι χώροι – αστικό πράσινο”. Εντός της κατηγορίας αυτής επιτρέπονται μόνον αναψυκτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις πολιτιστικά κτίρια και  χώροι σταθμεύσεως στάθμευσης αλλά με συγκεκριμένο περιεχόμενο και σκοπό («απόλαυση του πρασίνου»)(βλ. και ΣτΕ 288/2003).

Η. Από τον συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων προκύπτει ότι:

  1. Δεν επιτρέπεται η μείωση ή η αλλαγή του κύριου προορισμού των χώρων πρασίνου, αποτελούντων βασικό στοιχείο της βιώσιμης  πόλεως,
  2. Είναι ανεπίτρεπτη η “de facto” αναίρεση της λειτουργίας των χώρων πρασίνου με την πρόβλεψη εντός αυτών άλλων χρήσεων και λειτουργιών, επιτρεπομένων μόνον χρήσεων και κτιρίων τέτοιου χαρακτήρος που να υποβοηθούν την απόλαυση του πρασίνου από το κοινό.

Τέτοιες χρήσεις είναι οι αναφερόμενες στο άρθρο 9 του Π.Δ. της 23.2.1987, οι οποίες όμως επιτρέπονται, μόνο στον βαθμό και στην έκταση, που δεν αναιρούν την βασική πολεοδομική λειτουργία (δηλ. της απόλαυσης του πρασίνου) (βλ. ΣτΕ 1957/90, 2403/97, 604/2002, Π.Ε. 355/ 2001).

Εισάγεται δηλαδή νομολογιακά ως κανόνας η αρχή της βιωσιμότητας και ειδικότερα της «βιώσιμης πόλης» και η ρητή απαγόρευση μείωσης του επιπέδου «προστασίας περιβάλλοντος».

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΚΟΔΡΑ

Ο χώρος του πρ. Στρ. Κόδρα αρχικά είχε προβλεφθεί ως χώρος πρασίνου – πάρκου, (βλ. ρυμοτομικό Δ/γμα του έτους 1983, όπως επισημαίνεται και στο υπ’ αριθμ. 5671/22.10.1997 έγγραφο του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, στο οποίο αναφέρεται ότι η συγκατάθεση του Δασαρχείου στην τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου δίδεται υπό την προϋπόθεση ότι θα “διατηρηθεί ο κύριος χαρακτήρας του χώρου ως πρασίνου όπως προσδιορίσθηκε με το Π.Δ. του έτους 1983 «περί τροποποιήσεως του ρυμοτομικού σχεδίου Καλαμαριάς» “, και ο οποίος είχε διατηρηθεί τόσο με το ρυθμιστικό σχέδιο όσο και με το τροποποιούμενο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Τη διατήρηση αυτού του χαρακτηρισμού επιδιώκουμε με την παρούσα αίτηση ΧΩΡΙΣ να αμφισβητούμε την ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ του.

Τα δύο αυτά σχέδια προέβλεπαν κύρια χρήση της περιοχής ως πάρκου, δηλαδή ως χώρου πρασίνου, όπως η κατηγορία αυτή νοείται στο βασικό Δ/γμα για τις κατηγορίες χρήσεως γης της 23.2.1987, με τις εκεί μνημονευόμενες δυνατότητες και περιορισμούς, όπως αναφέρονται στην προηγούμενη σκέψη, δηλαδή υψηλής στάθμης ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Με την προσβαλλόμενη απόφαση (στοιχ. 7.2 «χώρος αστικού πρασίνου»)  η περιοχή  του πρώην  Στρατοπέδου Κόδρα χαρακτηρίζεται «χώρος αστικού πρασίνου (εσφαλμένα) υπερτοπικού χαρακτήρα (ορθά) …» , ενώ παύει ο χαρακτηρισμός του ως «άλσους-πάρκου». Και  συνεχίζει:

«….Καθορίζεται χρήση αστικού πρασίνου (εσφαλμένα) σύμφωνα με το άρθρο 9 του από 23-2/6-3.87 (Δ΄166) και με την απαγόρευση οποιασδήποτε επιπλέον δόμησης πλην της υφισταμένης (ορθά) , ενώ προβλέπονται οι  χώροι του Μουσείου Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και του ανοικτού θεάτρου (εσφαλμένα) …..και στα 16 στρατιωτικά κτήρια του στρατοπέδου που είναι χαρακτηρισμένα ως μνημεία (ΦΕΚ 113ΑΑΠ/28.3.2007) επιτρέπεται η εγκατάσταση πολιτιστικών λειτουργιών (πολιτιστικά κέντρα, αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων) (εσφαλμένα)…. Και  ενώ δεν  επιτρέπεται η περαιτέρω επέκταση με νέα  δόμηση  σε αυτά (ορθά)  , επιτρέπεται  κατ εξαίρεση επιτρέπεται η περαιτέρω επέκταση με νέα  δόμηση των κτισμάτων Κ28 και Κ29 (εσφαλμένα)  , τα οποία προορίζονται για την εξυπηρέτηση των αναγκών της ΙΣΤ ΕΠΚΑ (εσφαλμένα) , σύμφωνα με το καθεστώς της παρ. 4 του άρθρου 31 του ν. 2508/97….»

Η ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΑΠΟΦΑΣΗ 288/2003 ΤΟΥ ΣΤΕ (Ε΄ΤΜΗΜΑ)

Το 2003 το Ε Τμήμα του δικαστηρίου Σας με την με αρ. 288/2003 ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ χαρακτήρα απόφαση έκανε δεκτό (με ισχύ δεδικασμένου έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και του Δήμου Καλαμαριάς) ότι σε παρόμοια ακυρωτική δίκη  είχαν  έννομο συμφέρον στην άσκηση της κρινομένης αίτησης :

  1. Οι ιδιώτες – αιτούντες (μεταξύ των οποίων και ο πρώτος από τους τότε αιτούντες και σήμερα 13ος ) ,  ως κάτοικοι Καλαμαριάς «…και δη ως έχοντες την κατοικία τους πλησίον του στρατοπέδου Κόρδα με την οποία επιδιώκουν την διατήρηση του στρατοπέδου ως χώρου πρασίνου…».
  1.  Το σωματείο  “Σύλλογος Κατιρλιωτών Θεσσαλονίκης ΄Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος” διότι ανάμεσα στους σκοπούς των, σύμφωνα με τα οικεία καταστατικά περιλαμβάνεται  η προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής.
    1. Δεν επιτρέπεται στο χώρο του πρ. Στρατοπέδου Κόδρα η μείωση ή η αλλαγή του κύριου προορισμού των χώρων πρασίνου, αποτελούντων βασικό στοιχείο της αρχής της  βιωσίμου πόλεως.
    2. Είναι ανεπίτρεπτη η «de facto» αναίρεση της λειτουργίας των χώρων πρασίνου με την  πρόβλεψη εντός αυτών άλλων χρήσεων και λειτουργιών, επιτρεπομένων μόνον  χρήσεων και κτιρίων τέτοιου χαρακτήρος που να υποβοηθούν την απόλαυση του πρασίνου από το κοινό.
  1. Τέτοιες χρήσεις είναι οι αναφερόμενες στο άρθρο 9 του Π.Δ. της 23.2.1987, οι οποίες όμως επιτρέπονται, κατά τα εκτεθέντα, μόνο στον βαθμό και στην έκταση, που δεν αναιρούν την βασική πολεοδομική λειτουργία (δηλ. του πρασίνου) (βλ. ΣτΕ 1957/90, 2403/97, 604/2002, Π.Ε. 355/ 2001).
  2.  Με το από 25/1/1983 Π.Δ/γμα (ΦΕΚ Δ΄ 58) τροποποιήθηκε το σχέδιο πόλεως Καλαμαριάς (Θεσσαλονίκης) στην επίδικη περιοχή του στρατοπέδου Κόρδα και προβλέφθηκε αυτή ως χώρος πρασίνου. Με το επακολουθήσαν ρυθμιστικό σχέδιο της μείζονος περιοχής Θεσσαλονίκης (ν. 1561/1985, ΦΕΚ Α΄ 148), που αποσκοπούσε, μεταξύ των άλλων στην “οικολογική ανασυγκρότηση” αυτής και στην “βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής” (άρθρο 3 παρ. 3α και 3γ – άρθρο 25 παρ. 3α και 3γ Κώδικα Δασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας -), προβλέφθηκε ότι για την “αναψυχή – ψυχαγωγία υπερτοπικής σημασίας― θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθεί  σύστημα υπερτοπικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού και πολιτιστικών λειτουργιών που θα εξυπηρετεί ολόκληρη την έκταση της πόλεως και θα αναπτύσσεται στο δάσος – πάρκο του Κεδρινού λόφου (Σέϊχ – Σού), στην περιοχή  του στρατοπέδου Κόδρα, στην περιοχή Δενδροποτάμου (στρατοπέδου Παπακυριαζή) και στην παραλιακή ζώνη μετά τον συνοικισμό του Φοίνικα (βλ. άρθρο 14 Α παρ. 3.1.5 περίπτ. ε – άρθρο 36 Α παρ. 3.11.5 περ. ε Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας – ).

Επακολούθησε η υπ’ αριθμ. 49787/2419/31.7.1987 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημ. ΄Εργων (ΦΕΚ Δ΄ 1019), με την οποία εγκρίθηκε, εν όψει και του μνημονευομένου στο προοίμιο της αποφάσεως ν. 1561/85, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης.

Στο σχέδιο αυτό και δη στο κείμενό του η περιοχή του στρατοπέδου Κόδρα χαρακτηρίζεται ως υπερτοπικό πάρκο με εγκαταστάσεις πνευματικού κέντρου (βλ. παρ. 1 Α εδ. β΄), στο δε συνοδεύον αυτό διάγραμμα η περιοχή απεικονίζεται ως “ελεύθερος χώρος – αστικό πράσινο”.

Με την προσβαλλομένη απόφαση αυτή που προσβλήθηκε με την από 31 Αυγούστου 1999 αίτηση ακύρωσης κατοίκων της περιοχής και τοπικών συλλόγων , και με αντικείμενο την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμαριάς, μεταβάλλονται οι χρήσεις γης στην επίμαχη περιοχή με “τον καθορισμό πολιτιστικών εγκαταστάσεων και χώρων αθλητισμού στην έκταση του στρατοπέδου Κόδρα μετά από ειδική μελέτη”.

Με την τροποποίηση αυτή επερχόταν  αλλαγή του κυρίου προορισμού του χώρου ως χώρου πρασίνου – πάρκου, όπως είχε προβλεφθεί αρχικώς με το ρυμοτομικό Δ/γμα του έτους 1983, όπως επισημαίνεται και στο υπ’ αριθμ. 5671/22.10.1997 έγγραφο του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, στο οποίο αναφέρεται ότι «…η συγκατάθεση του Δασαρχείου στην τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου δίδεται υπό την προϋπόθεση ότι θα “διατηρηθεί ο κύριος χαρακτήρας του χώρου ως πρασίνου όπως προσδιορίσθηκε με το Π.Δ. του έτους 1983 “περί τροποποιήσεως του ρυμοτομικού σχεδίου Καλαμαριάς“, και ο οποίος είχε διατηρηθεί τόσο με το ρυθμιστικό σχέδιο όσο και με το τροποποιούμενο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Συγκεκριμένα,  τα δύο αυτά σχέδια προέβλεπαν κύρια χρήση της περιοχής ως πάρκου, δηλαδή ως χώρου πρασίνου, όπως η κατηγορία αυτή νοείται στο βασικό Δ/γμα για τις κατηγορίες χρήσεως γης της 23.2.1987, με τις εκεί μνημονευόμενες δυνατότητες και περιορισμούς, όπως αναφέρονται στην προηγούμενη σκέψη.

Αντίθετα, η προσβαλλόμενη ρύθμιση αποσκοπούσε  προδήλως στη μεταβολή της βασικής πολεοδομικής λειτουργίας της εκτάσεως σε χώρο πολιτιστικών και αθλητικών χρήσεων. Το ακυρωτικό δικαστήριο αντιλαμβανόμενο την αλλοίωση του χαρακτήρα της περιοχής  κατέληξε:

«Έτσι, όμως, η προσβαλλόμενη απόφαση είναι παράνομη, ως παραβιάζουσα τις προπαρατεθείσες διατάξεις, και πρέπει να ακυρωθεί κατά τον βασίμως προβαλλόμενο λόγο ακυρώσεως…».

Σε καμία περίπτωση δεν είχε αμφισβητηθεί , αλλά ούτε είχε καταστεί αντικείμενο εκείνης της δίκης η ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ του χώρου, όπως άλλωστε ισχύει μέχρι σήμερα.

Η δίκη αυτή είχε διεξαχθεί στις 17 Απριλίου 2002  μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου εκπροσωπούμενου από τον άλλοτε Υ.Π.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και του Δήμου Καλαμαριάς αφενός (καθών η αίτηση) και του τελευταίου σήμερα αιτούντος Σωματείου και  απλών κατοίκων Καλαμαριάς , μεταξύ των οποίων είναι και ο σήμερα 13ος αιτών Βασίλειος Πατσιλάρας.

Η επίδικη ρυθμιση υπο στοιχ. 7.2 ως προς το συγκεκριμένο σημείο έρχεται σε αντίθεση με το ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ , που πηγάζει από την προαναφερόμενη απόφαση ,  καθώς στην παρ. 1 του άρθρου 50 ΝΔ 170/1973 “Περί Συμβουλίου της Επικρατείας” ορίζεται ότι η απόφαση που δέχεται την αίτηση ακύρωσης της προσβαλλόμενης διοικητικής πράξης συνεπάγεται τη νόμιμη κατάργηση της έναντι πάντων, στη δε παρ. 5 του ίδιου άρθρου ότι οι αποφάσεις της Ολομέλειας, ακυρωτικές και απορριπτικές, και των Τμημάτων αποτελούν μεταξύ των διαδίκων δεδικασμένο που ισχύει ενώπιον διοικητικής ή άλλης αρχής σε κάθε άλλη υπόθεση ή διαφορά κατά την οποία προέχει το διοικητικής φύσης ζήτημα, που κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή  «… είναι ανεπίτρεπτη η de facto αναίρεση της λειτουργίας των χώρων πρασίνου με την πρόβλεψη εντός αυτών άλλων χρήσεων και λειτουργιών, επιτρεπομένων μόνον χρήσεων και κτιρίων τέτοιου χαρακτήρος που να υποβοηθούν την απόλαυση του πρασίνου από το κοινό. Τέτοιες χρήσεις είναι οι αναφερόμενες στο άρθρο 9 του Π.Δ. της 23.2.1987, οι οποίες όμως επιτρέπονται, μόνο στον βαθμό και στην έκταση, που δεν αναιρούν την βασική πολεοδομική λειτουργία (δηλ. του πρασίνου) (βλ. ΣτΕ 1957/90, 2403/97, 604/2002, Π.Ε. 355/ 2001).

Η προσβαλλόμενη, με τη συγκεκριμένη και ρητά προσδιορισμένη προσβαλλόμενη πρόβλεψη  δεν προβλέπει εγκαταστάσεις που να υποβοηθούν την «απόλαυση του πρασίνου από το κοινό» αλλά με  αυτήν προβλέπονται και επιτρέπονται η εγκατάσταση  πολιτιστικών λειτουργιών (πολιτιστικά κέντρα, αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων) ενώ  επιτρέπεται –κατ΄ εξαίρεση – η  οικοδόμηση δύο κτισμάτων Κ28 και Κ29 , τα οποία προορίζονται για την εξυπηρέτηση των αναγκών της ΙΣΤ ΕΠΚΑ , δηλαδή για στέγαση κρατικών υπηρεσιών (και όχι για την «απόλαυση του πρασίνου» από τους κατοίκους ).

ΔΗΛΑΔΗ, από «άλσος-πάρκο» με υψηλή στάθμη προστασίας,  με την προσβαλλόμενη απόφαση η περιοχή υποβαθμίζεται  σε χώρο «αστικού  πρασίνου» με μειωμένη στάθμη προστασίας καθώς αντί να επιτρέπονται λειτουργίες των υφιστάμενων κτισμάτων με αποκλειστικό σκοπό «την απόλαυση του πρασίνου»,  στην προσβαλλόμενη προβλέπονται – καθ΄υπέρβαση των πιο πάνω ορίων και κριτηριων  –  χώροι για Μουσεία, ανοιχτό θέατρο , πολιτιστικά κέντρα, αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων και  πέρα από τα υφιστάμενα 16 κτήρια, σε δύο δε από αυτά προβλέπεται κατ΄εξαίρεση «η περαιτέρω επέκταση με ΝΕΑ ΔΟΜΗΣΗ για την εξυπηρέτηση αναγκών μιας δημόσιας υπηρεσίας (ΙΣΤ ΕΠΚΑ)…(!!!)».

Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 41 του ν 4067/2012 ( ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ) :

«1θ. Εργα απαραίτητα για τη λειτουργία των περιαστικών δασών, πάρκων και αλσών που συντηρούν και εμπλουτίζουν τη βλάστηση, βελτιώνουν την αισθητική του τοπίου, εξασφαλίζουν την άνετη, ασφαλή κίνηση και εξυπηρέτηση των επισκεπτών και διευκολύνουν τη σωματική άσκηση, την αναψυχή και την πνευματική ανάταση του ανθρώπου δεν συνιστούν μεταβολή της κατά προορισμό χρήσης των εν λόγω περιαστικών δασών, πάρκων και αλσών. Ο τυχόν αναδασωτέος χαρακτήρας τους δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των έργων αυτών….», ενώ «…δεν επιτρέπεται η μεταβολή του κύριου προορισμού και η αναίρεση της λειτουργίας των εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή πολεοδομικής ζώνης ή εντός  οικιστικής περιοχής κειμένων κοινοχρήστων εκτάσεων, οι οποίες καλύπτονται από δασική βλάστηση φυσικώς ή τεχνητώς δημιουργημένη (πάρκα και άλση)…».

Τέτοια μορφή έχει μέχρι και σήμερα  η περιοχή του πρώην Στρ. Κόδρα.

«…Η ως άνω απαγόρευση ισχύει επίσης:  α) για τα πάρκα και άλση τα οποία χαρακτηρίζονται από το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης ως κοινόχρηστοι χώροι χωρίς άλλο ιδιαίτερο χαρακτηρισμό, αλλά έχουν αποκτήσει εν τοις πράγμασι τέτοιο χαρακτήρα (πάρκου ή άλσους) και

β) για κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, που περιβάλλονται από τον οικιστικό ιστό χωρίς να έχουν ενταχθεί σε σχέδιο πόλης, φέρουν δασική βλάστηση, φυσικώς ή τεχνητώς δημιουργηθείσα και λειτουργούν εκ των πραγμάτων ως πάρκα και άλση….».

Επομένως σε κάθε περίπτωση , η ένδικ περιοχή όχι μόνο με βάση την πιο πάνω απόφαση του ΣτΕ (288/2003) , αλλά και με βάση το συγκεκριμένο νόμο απολαμβάνει υψηλής στάθμης προστασίας , πολύ υψηλότερης από αυτής που παρέχεται με τον αμφισβητούμενο από εμάς χαρακτηρισμό «χώρος αστικού πρασίνου» και ΜΗ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΟ από εμάς υπερτοπικό χαρακτήρα.

Ειδικότερα με την προσβαλλόμενη   διάταξη σύμφωνα  με  την οποία : «….13.9. Ουδεμία περιβαλλοντική ή πολεοδομική μελέτη θα εγκρίνεται σε χώρους που βρίσκονται εντός των τμημάτων των στρατοπέδων «Κόδρα» και «Νταλίπη» ……χωρις τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας….» παραβιάζονται:

Α . Η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της νομιμότητας.

Η αρχή της νομιμότητας (95παρ.1Σ) απορρέει από την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και από την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Αποτελεί συνέπεια  της κυριαρχίας του νόμου, η οποία με τη σειρά της αποτελεί εκδήλωση της πρωταρχικής θέσης που έχει στο πολίτευμα η αντιπροσωπεία του λαού.

Η αρχή της νομιμότητας συνεπάγεται αφενός την υπεροχή της νομοθετικής εξουσίας και των πράξεων που αυτή παράγει απέναντι στις άλλες εξουσίες και αφετέρου την άσκηση από την εκτελεστική εξουσία αρμοδιοτήτων κατ’ ανάθεση ή κατ’ εξουσιοδότηση.  Διοίκηση  και δικαιοσύνη οφείλουν να ενεργούν πάντα με βάση προϋπάρχοντα νόμο και να αποφασίζουν σύμφωνα με τις επιταγές του και εντός των ορίων του. Ο νόμος ,δηλαδή, αποτελεί το απαραίτητο στήριγμα αλλά και το όριο της εξουσίας τους.

Σε ότι αφορά ειδικά τη Διοίκηση το σημερινό νόημα της αρχής της νομιμότητας έχει διευρυνθεί και επιβάλλει σε όλα τα διοικητικά όργανα την υποχρέωση να δρουν με βάση προϋφιστάμενο κανόνα δικαίου, γενικό και αφηρημένο.

Σύμφωνα με αυτή την αρχή, τη δράση της διοίκησης διέπουν οι κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου, οι κανόνες των συνταγματικών διατάξεων, οι κανόνες των διεθνών συνθηκών που έχουν κυρωθεί με νόμο, οι κανόνες οι οποίοι έχουν θεσπιστεί με νομοθετικές πράξεις και με διοικητικές κανονιστικές πράξεις που έχουν εκδοθεί βάσει νομοθετικής εξουσιοδότησης.

Κατά έναν άλλον προσδιορισμό, η αρχή της νομιμότητας συνεπάγεται την συμμόρφωση της Διοίκησης γενικά στις επιταγές του Δικαίου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται  και οι γενικώς παραδεδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, οι γενικές αρχές του διοικητικού δικαίου και οι νομολογιακοί κανόνες.

Αξίζει να σημειωθεί οτι η αρχή της νομιμότητας διέπει τη δράση της Διοίκησης τόσο όταν αυτή δρα ως εξουσιαστική δύναμη, όσο και όταν δρα ως ιδιώτης τόσο δηλαδή όταν η δράση της διέπεται από κανόνες δημοσίου δικαίου, όσο και όταν διέπεται από κανόνες ιδιωτικού δικαίου.

Πρωταρχική συνέπεια της αρχής της νομιμότητας, άρρηκτα συνδεδεμένη με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, είναι η κατανομή της νομοθετικής λειτουργίας μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Σύμφωνα με θεμελιώδη συνταγματικό κανόνα, ο οποίος  απορρέει από τα άρθρα 26,43,44,73επ. και 95παρ.1 του Συντάγματος και τον οποίο έχει διακηρύξει η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, γενική αρμοδιότητα να θεσπίζει πρωτεύοντες κανόνες δικαίου διαθέτει μόνο η Βουλή, ενώ η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να θέτει πρωτεύοντες κανόνες, παρά μόνο στις περιπτώσεις που ειδικά το προβλέπει το Σύνταγμα. Η εκτελεστική εξουσία αδυνατεί να νομοθετεί, να εκδίδει πράξεις κανονιστικές, χωρίς προηγούμενη νομοθετική εξουσιοδότηση ή καθ’ υπέρβαση αυτής.

Στην ένδικη υπόθεση, με την προσβαλλόμενη διάταξη ανατίθεται στο Υ.ΕΘ.Α. μέσω της εν μέρει  προσβαλλόμενης Υπουργικής απόφασης χωρίς όμως  να υπάρχει νομοθετική εξουσιοδότηση ή πρόβλεψη  πρόσθετη αρμοδιότητα στην ουσία να «χωροθετεί» , είτε και να παρεμβαίνει στην παρεχόμενη προστασία του περιβάλλοντος , καθώς η διατύπωση ΣΥΜΦΩΝΗΣ και όχι ΑΠΛΗΣ ΓΝΩΜΗΣ για εκπόνηση περιβαλλοντικής ή πολεοδομικής μελέτης για τις περιοχές αυτές ουσιαστικά προσθέτει στο Υπουργείο  μία ακόμα αρμοδιότητα και δικαιοδοσία.

Ειδικότερα :

  1. Οι πολεδομικές και περιβαλλοντικές μελέτες εκπονούνται από ιδιώτες ή υπηρεσίες και εγκρίνονται από τα καθ ύλην αρμόδια θεσμοθετημένα όργανα, στα οποία, σύμφωνα με την κειμενη νομοθεσία,  δε συμπεριλαμβάνεται  το  Υ.Ε.Θ.Α.
  2. Το Υ.Ε.Θ.Α. στερείται οποιασδήποτε αρμοδιότητας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προκειμένου να διατυπώνει γνώμη και μάλιστα δεσμευτική («σύμφωνη») για περιβαλλοντικές και πολεοδομικές μελέτες σε ακίνητα που δεν του ανήκουν είτε στο σύνολό τους, είτε κατά τμήματα επιπλέον δε εκφεύγει του σκοπού του.
  3.    Ιδιοκτησιακό καθεστώς του πρ. Στρατοπέδου Κόδρα.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην περιοχή του πρ. Στρατοπέδου Κόδρα είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλές ιδιοκτησίες , όπως:

  1. Του Ταμείου Εθνικής Αμυνης (Τ.Ε.Θ.Α.) αρμοδιότητας Υ.ΕΘ.Α.
  2.  Του Ελληνικού Δημοσίου (Διεύθυνση Ανταλλαξίμων Κτημάτων)
  3.   Του Δήμου Καλαμαριάς

Επομένως, το Υ.ΕΘ.Α. για έναν επιπλέον λόγο (στερείται εννόμου συμφέροντος) δεν δικαιούται να έχει λόγο σε αξιοποίηση («περιβαλλοντική» και «πολεοδομιή») τμημάτωμ  εδάφους που ανήκουν σε τρίτους.  Η τυχόν διατήρηση αυτής της «ρητρας»

Β. Σύμφωνα με  ρητή διάταξη νόμου και ειδικότερα σύμφωνα με το αρθρο 41 Ν 4067/2012 ( ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ) παρ. 1.γ. : «….Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζονται οι προδιαγραφές σύνταξης των

μελετών διαχείρισης των πάρκων και αλσών»…Στη συνέχεια : «… Οι ως άνω μελέτες εγκρίνονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Της έγκρισης αυτής προηγείται θετική γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού όπου αυτή απαιτείται για λόγους προστασίας των αρχαιοτήτων ή κηρυγμένων μνημείων δυνάμει των διατάξεων του ν. 3028/2002….»

1.δ. Η διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 71 του Δασικού Κώδικα (ν.δ. 86/1969), η οποία προστέθηκε στο άρθρο αυτό με την παρ. 8 του άρθρου 4 του ν. 3208/2003, ισχύει αναλόγως και για τα πάρκα και άλση, νοουμένου, αντί του αναφερομένου στην ως άνω διάταξη Υπουργού  Γεωργίας, του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δηλαδή η σύνταξη «μελετών διαχείρισης» ανατίθεται αποκλειστικά στο Υ.ΠΕ.Κ.Α. με σύμφωνη γνώμη κατά περίπτωση των αρχαιολογικών υπηρεσιών και της δασικής υπηρεσίας. Με δύο αποφάσεις την  ΥΠΠΟ /ΑΡΧ/Α1/Φ43/35723/2084/1995 (τχ. Β, ΦΕΚ 727/95)  και ΥΠΠΟ /ΔΝΣΚ/Φ43/43539/1141/1995 (τχ. Β, ΦΕΚ 986/2005) η περιοχή έχει χαρακτηριστεί «ιστορικός τόπος» και «αρχαιολογικός χώρος».

Αντίθετα, δε γίνεται στην προσβαλλόμενη  καμία ρητή αναφορά στη υποχρέωση διατύπωσης  σύμφωνης γνώμης της δασικής υπηρεσίας για οποιαδήποτε ενδεχόμενη επέμβαση  στο χώρο του πρ. Στρατοπέδου Κόδρα.  

Η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της  προστασίας του περιβάλλοντος και της αρχής της βιωσιμότητας («βιώσιμης πόλης»),  που απορρέουν από  την διάταξη του άρθρου 24 παρ. 1 Σ, αφού η στάθμη της προστασίας του περιβάλλοντος και των εγγυήσεων που οφείλει να παρέχει ο νομοθετης δεν επιτρέπεται να μειωθεί .

Με τη προοπτική της πολεοδόμησης του μη ενταγμένου στο σχέδιο πόλης τμήματος του Στρατοπέδου Νταλίπη ανατρέπεται το ισοζύγιο της περιοχής καθώς το συγκεκριμένο τμήμα  του στρατοπέδου, το οποίο  προηγούμενα ήταν αδόμητο, θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά την περιοχή η οποία είναι ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένη με πυκνή δόμηση και έλλειψη χώρων πρασίνου και κοινοχρήστων χώρων με συνέπεια να παραβιάζεται η θεμελιώδης συνταγματικά κατοχυρωμένη «αρχή της  βιώσιμης πόλης».

ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ

Ως προς την προσβολή της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης κατά το μέρος που μας αφορά έχουμε πρόδηλο, άμεσο και ενεστός έννομο συμφέρον δεδομένου ότι όλοι είμαστε κάτοικοι των όμορων των επίδικων περιοχών καθώς και της ευρύτερης περιοχής μέσα στα όρια του Δήμου Καλαμαριάς, αλλά και του Πολεοδομικού Συγκροτήματος  και πραγματικοί χρήστες ( ως απλοί επισκέπτες, περιπατητές ή) και δη «ως έχοντες την κατοικία τους πλησίον του στρατοπέδου Κόδρα και Νταλίπη» Με την ιδιότητα αυτή έχουμε  έννομο συμφέρον στην άσκηση της κρινόμενης αίτησης .

Επίσης, έχει έννομο συμφέρον στην άσκηση της κρινομένης αιτήσεως το  σωματείο “Σύλλογος Κατιρλιωτών Θεσσαλονίκης ΄Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος” διότι ανάμεσα στους σκοπούς του, σύμφωνα με το οικείο καταστατικό περιλαμβάνεται  η προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής (βλ. και 288/2003 Ε Τμήμα ΣτΕ) και ειδικότερα  στο άρθρο 3 του ισχύοντος καταστατικού στοιχ. 8 , όπου αναφέρει ότι ένας από τους σκοπούς «συνεργάζεται με τις αρχές και τους ΟΤΑ με στόχο τη βελτίωση του πολιτιστικού, οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής…»

ΛΟΓΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ (ΣΥΝΕΠΤΥΓΕΝΟΙ)

Οι προσβαλλόμενες πράξεις (και ειδικότερα από τις παρ. 7.2, 7.3 και 13.9 της μερικά προσβαλλόμενης τα σημεία :

«Περιοχή πρώην Στρατοπέδου Κόδρα: Χώρος αστικού πρασίνου….Καθορίζεται χρήση αστικού πρασίνου….….. στα 16 στρατιωτικά κτήρια του στρατοπέδου που είναι χαρακτηρισμένα ως μνημεία (ΦΕΚ 113ΑΑΠ/28.3.2007),επιτρέπεται η εγκατάσταση πολιτιστικών λειτουργιών (πολιτιστικά κέντρα, αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων)….Επίσης προβλέπονται οι χώροι του Μουσείου Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και του ανοικτού θεάτρου , όπως ορίζονται….Επιτρέπεται η περαιτέρω επέκταση των κτισμάτων Κ28 και Κ29 …..τα οποία προορίζονται για την εξυπηρέτηση των αναγκών της ΙΣΤ ΕΠΚΑ…. Περιοχή Στρατοπέδου Νταλίπη :….Το τμήμα του στρατοπέδου Νταλίπη , το οποίο δεν είναι ενταγμένο στο σχέδιο ΠΟΛΕΟΔΟΜΕΙΤΑΙ…Ουδεμία περιβαλλοντική ή πολεοδομική μελέτη θα εγκρίνεται σε χώρους που βρίσκονται εντός των τμημάτων των στρατοπέδων Κόδρα και Νταλίπη ….χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας») πρέπει να ακυρωθούν για τους παρακάτω λόγους:

  1. Λόγω παράβασης της αρχής της προστασίας του περιβάλλοντος και της αρχής της βιωσιμότητας («βιώσιμης πόλης»)
  2. Λόγω αντίθεσης της μερικά προσβαλλόμενης (ως προς τα συγκεκριμένα σημεία) με την αρχή της νομιμότητας.
  3. Λόγω αντίθεσης της μερικά προσβαλλόμενης (ως προς τα συγκεκριμένα σημεία) με συγκεκριμένες διατάξεις της νομοθεσίας
  4. Λόγω αντίθεσης της μερικά προσβαλλόμενης (ως προς τα συγκεκριμένα σημεία) με την υφιστάμενη νομοθεσία που προβλέπει ρητά  ποιος είναι αρμόδιος φορέας για την σύνταξη και έγκριση των πολεοδομικών και περιβαλλοντικών μελετών.
  5. Λόγω παραβίασης του δεδικασμένου που απορρέει από την 288/2003 (Ε Τμήμα) απόφαση του δικαστηρίου Σας , που εκδόθηκε σε όμοια υπόθεση ανάμεσα στον 13ο απο εμας (Βασίλειο Πατσιλάρα) και στο τελευταίο (Σωματείο).   

Επειδή η παρούσα είναι παραδεκτή, νόμιμη και βάσιμη, ασκείται δε εμπρόθεσμα από εμάς  και με πρόδηλο και σαφές έννομο άμεσο και ενεστός συμφέρον.

Επειδή ως πληρεξούσιους δικηγόρους και αντίκλήτους μας ορίζουμε στη Θεσσαλονίκη τον ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΛΑΜΤΖΙΔΗ  του ΑΝΕΣΤΗ (ΑΜ ΔΣΘ 2339) , δικηγόρο Θεσσαλονίκης , οδός Τσιμισκή 5, τηλ. 6977 221 276,  και στη Αθήνα  τον   δικηγόρο Αθηνών Ισίδωρο Σαρίδη,  κάτοικο Αθηνών, οδός ……………….., Αθήνα …………………….., τηλ. …………………

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

και για όσους τυχόν νόμιμα προκύψουν με τη ρητή επιφύλαξη

ΖΗΤΟΥΜΕ

ΜΕ ΡΗΤΗ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΠΑΝΤΟΣ  ΝΟΜΙΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟ ΜΕ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Να γίνει δεκτή η παρούσα αίτηση μας ως προς όλα  τα αιτήματά της.

Να ακυρωθεί και εξαφανισθεί  η προσβαλλόμενη πράξη με  αρ. 59280 απόφασης έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΠΜΕ) και αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) του Δήμου Καλαμαριάς της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (ν. Θεσσαλονίκης) (Τεύχος Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων και Πολεοδομικών Θεμάτων, αρ. φύλλου 3/ 15.1.2015) ως προς τα στοιχ. 7.2 , 7.3 και 13.9 του Αναθεωρημένου Γ.Π.Σ. , που αφορούν στις περιοχές πρώην Στρ. Κόδρα και Στρατοπέδου Νταλίπη και ειδικότερα τα σημεία: «Περιοχή πρώην Στρατοπέδου Κόδρα: Χώρος αστικού πρασίνου….Καθορίζεται χρήση αστικού πρασίνου….….. στα 16 στρατιωτικά κτήρια του στρατοπέδου που είναι χαρακτηρισμένα ως μνημεία (ΦΕΚ 113ΑΑΠ/28.3.2007),επιτρέπεται η εγκατάσταση πολιτιστικών λειτουργιών (πολιτιστικά κέντρα, αίθουσες πολιτιστικών εκδηλώσεων)….Επίσης προβλέπονται οι χώροι του Μουσείου Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και του ανοικτού θεάτρου , όπως ορίζονται….Επιτρέπεται η περαιτέρω επέκταση των κτισμάτων Κ28 και Κ29 …..τα οποία προορίζονται για την εξυπηρέτηση των αναγκών της ΙΣΤ ΕΠΚΑ…. Περιοχή Στρατοπέδου Νταλίπη :….Το τμήμα του στρατοπέδου Νταλίπη , το οποίο δεν είναι ενταγμένο στο σχέδιο ΠΟΛΕΟΔΟΜΕΙΤΑΙ… Ουδεμία περιβαλλοντική ή πολεοδομική μελέτη θα εγκρίνεται σε χώρους που βρίσκονται εντός των τμημάτων των στρατοπέδων Κόδρα και Νταλίπη ….χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας»

Να καταδικαστούν  οι αντίδικοι στη γενική μας  δικαστική μας δαπάνη.

Να διαταχθεί η απόδοση του παραβόλου σε εμάς τους αιτούντες.

Θεσσαλονίκη, 16.3.2015

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

ΕΝΑ ΣΑΤΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΕΝΑ ΣΑΤΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Επικαλούμενοι τα Πρακτικά του άντρου της ανομίας της Ολομέλειας της Βουλήςτης 08ης Φεβρουαρίου 2010- ΙΓ Περίοδος-Σύνοδος Α-Συνεδρίαση ΞΑ-Σελίδα 202, κατά τα οποίαο Γεώργιος Παπανδρέου (Πρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών), εξέφρασε τα κατωτέρω: «Αλλοίμονο αν ο ελληνισμός ήταν απλά θέμα DNA. Θα αναρωτιόμουν πόσοι από εδώ θα μπορούσαν να...

Η ΝΕΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΑΞΗ ΕΠΙ DONALD TRUMP

Διάλεξη ΙΗΑ, 27/03 Η ΝΕΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΑΞΗ ΕΠΙ DONALD TRUMP Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη         Εισαγωγή Οι παγκόσμιες μεταβολές αναγγέλλονται σαρωτικές, παρότι δεν έλαβαν ακόμη την τελική τους μορφή. Θα μας προβληματίσει, αρχικά, απόψε η μεταβολή του διεθνούς οικονομικού συστήματος, που άρχισε ήδη, αλλά τώρα  ολοκληρώνεται...

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ Η ΒΕΒΗΛΩΣΗ

Ο έγκριτος νομικός Χάρης Βεργούλης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ  –  ΛΙΤΑΝΕΙΑ 

''Στους δρόμους του Ρεμπέτικου'' 4 & 5  Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε ένα είδος από το ανεξάντλητο ρεπερτόριο του Γιώργου Νταλάρα, αυτό σίγουρα θα ήταν το ρεμπέτικο που αγάπησε από παιδί, ερμήνευσε σε όλη τη διάρκεια της μουσικής του...