Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιατροφή -ΓεύσειςΜαγειρίτσα ῥωμαίικη, παραδοσιακή...

Μαγειρίτσα ῥωμαίικη, παραδοσιακή γιὰ τὴν Λαμπρὴ

mageritsaΟἱ ῥωμηοὶ ἦταν σοφοὶ καὶ γι΄ αὐτὸ μετὰ τὴν Ἀνάσταση δὲν ἔτρωγαν κρέας ἀλλὰ τὴν παραδοσιακὴ μαγειρίτσα. Μὲ αὐτὸ τὸν τρόπο κατέλυαν τὴν νηστεία τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς γιὰ νὰ μὴν ἔχουν στομαχικὲς διαταραχές.

Σὲ ἄλλα μέρη τὴν πρώτη μέρα τοῦ Πάσχα δὲν τρῶνε κρέας ἀλλὰ τὸ γνωστὸ «γέμισμα», ἕνας παρόμοιος τρόπος καταλύσεως τῆς νηστείας ὅπως ἡ μαγειρίτσα.

Τί καλύτερο, ὅταν γυρίζουμε τὸ βράδυ ἀπὸ τὴν Ἀνάσταση μὲ τοὺς ἀγαπημένους μας, νὰ μᾶς περιμένει στὸ σπίτι μία κατσαρόλα μὲ μπόλικη ἀχνιστὴ μαγειρίτσα, πυκνή, αὐγολεμονάτη καὶ λαχταριστή, βάλσαμο γιὰ τὸ στομάχι.

Μὴν ξεχνᾶτε πώς, ὅσοι τηροῦν τὴ νηστεία γιὰ ὁλόκληρη τὴ Σαρακοστή, ἡ μαγειρίτσα εἶναι τὸ πρῶτο πιάτο μὲ κρέας ποὺ θὰ καταναλώσουν καὶ ποὺ θὰ τερματίσει τὴν μακρόχρονη νηστεία.

Ὁ λόγος εἶναι πὼς ἡ μαγειρίτσα εἶναι ἰδιαίτερα εὐεργετικὴ γιὰ τὸ στομάχι, πρίν… ὑποδεχτεῖ τὶς ποσότητες τῶν κρεάτων, τῶν γαλακτοκομικῶν καὶ τῶν μεζέδων ποὺ ἀκολουθοῦν τὴν ἑπόμενη ἡμέρα. Δὲν εἶναι ἄλλωστε τυχαῖο ὅτι ἡ μαγειρίτσα σερβίρεται ὅλο τὸ χρόνο στὶς ταβέρνες γιὰ ξενύχτηδες, ἀκριβῶς γιὰ αὐτὲς τὶς ἀνακουφιστικὲς γιὰ τὸ στομάχι ἰδιότητές της. Δεῖτε τὰ σχετικά τῆς συνταγῆς…

Χρόνος Προετοιμασίας: 30΄
Χρόνος Ἐκτέλεσης: περίπου 1 ὥρα
Ὑλικά:
Γιὰ 4 – 6 ἄτομα

1 ἀρνίσια συκωταριὰ (μὲ βάρος γύρω στὸ 1 κιλὸ ἢ λίγο περισσότερο), καθαρισμένη*
1/2 φλιτζάνι ἐλαιόλαδο
5 – 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 μεγάλα μαρούλια, καθαρισμένα καὶ ψιλοκομμένα γιὰ σαλάτα
1 ματσάκι ραδίκια, καθαρισμένα καὶ λεπτοκομμένα
1 μεγάλο ματσάκι ἄνηθος, ψιλοκομμένος (χωρὶς τὰ κοτσάνια)
1/2 φλιτζ. τσαγιοῦ ρύζι γλασὲ (ἢ νυχάκι)
ἁλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Γιὰ τὸ αὐγολέμονο
2 – 3 αὐγά, κατὰ προτίμηση βιολογικά, χωριστὰ οἱ κρόκοι ἀπὸ τὰ ἀσπράδια
χυμὸς ἀπὸ 2 λεμόνια

Ἐκτέλεση:
Βάζω νὰ βράσει ἄφθονο νερὸ σὲ μία κατσαρόλα καὶ ὅταν κοχλάσει ρίχνω τὴ συκωταριὰ καὶ τὴ βράζω γιὰ 3 λεπτὰ (μετρώντας τὸ χρόνο ἀπὸ τὴ στιγμὴ ποὺ θὰ ξαναπάρει βράση τὸ νερό), μέχρι τὸ χρῶμα της νὰ γίνει σταχτί.
Τὴ βγάζω ἀπὸ τὴν κατσαρόλα, τὴν ἀφήνω νὰ κρυώσει λίγο καὶ τὴν κόβω σὲ μικρὰ κομματάκια μὲ ἕνα μαχαίρι ἢ μὲ ἕνα μεγάλο ψαλίδι.

Σὲ μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω τὸ ἐλαιόλαδο σὲ δυνατὴ φωτιὰ καὶ σοτάρω τὴ συκωταριὰ γιὰ περίπου 5 λεπτά, μέχρι νὰ ροδίσει, ἀνακατεύοντας τακτικὰ μὲ μία ξύλινη κουτάλα.

Προσθέτω τὰ φρέσκα κρεμμυδάκια, τὰ μαρούλια καὶ τὰ ραδίκια καὶ σοτάρω γιὰ ἄλλα 4 – 5 λεπτά, μέχρι οἱ πρασινάδες νὰ μαραθοῦν. Νοστιμίζω μὲ ἁλάτι καὶ πιπέρι, ρίχνω τὸν μισὸ ἄνηθο καὶ προσθέτω 1,1/2 – 2 λίτρα νερὸ -χονδρικά, μέχρι τὸ νερὸ νὰ φτάσει στὴ μέση της κατσαρόλας, ὥστε νὰ μείνει ἄφθονο ζουμὶ στὸ τέλος γιὰ τὴ σούπα.

Ἀφήνω τὸ ὑγρὸ νὰ πάρει μία βράση, χαμηλώνω τὴ φωτιὰ καὶ ἁλατοπιπερώνω. Σκεπάζω τὴν κατσαρόλα καὶ σιγομαγειρεύω τὴ σούπα γιὰ 30 – 40 λεπτά, μέχρι ἡ συκωταριὰ νὰ μαλακώσει. Προσθέτω τὸ ρύζι καὶ μαγειρεύω μὲ ξεσκέπαστη κατσαρόλα γιὰ ἄλλα 10 – 12 λεπτά, ἀνακατεύοντας τακτικά.

Προσθέτω τὸν ὑπόλοιπο ἄνηθο, ἀνακατεύω καὶ ἀποσύρω τὴν κατσαρόλα ἀπὸ τὴ φωτιά.
Αὐγολέμονο: Σὲ ἕνα μεγάλο μπὸλ χτυπάω τοὺς κρόκους τῶν αὐγῶν μὲ τὸ σύρμα (ἢ μὲ τὸ μίξερ χειρός), μέχρι νὰ γίνουν μία σχετικὰ ἀνοιχτόχρωμη κρέμα. Προσθέτω ἀργὰ τὸ χυμὸ λεμονιοῦ, συνεχίζοντας τὸ χτύπημα.

Σὲ ἕνα ἄλλο, καθαρὸ μπὸλ χτυπάω τὰ ἀσπράδια μὲ τὸ μίξερ, μέχρι νὰ γίνουν σφικτὴ μαρέγκα. Τὴν προσθέτω σὲ δόσεις στοὺς κρόκους, ἀνακατεύοντας ἁπαλὰ καὶ μὲ μεγάλες κινήσεις γιὰ νὰ μὴν χάσει ἡ μαρέγκα τὸν ὄγκο της.
Μὲ μία κουτάλα τῆς σούπας ρίχνω πολὺ ἀργὰ καὶ σταδιακὰ καυτὸ ζουμὶ ἀπὸ τὴ μαγειρίτσα, χτυπώντας ἀσταμάτητα μὲ τὸ σύρμα.

Μόλις ρίξω περίπου 3 κουτάλες καὶ τὸ αὐγολέμονο ζεσταθεῖ καλά, τὸ ἀδειάζω μεμιᾶς στὴ μαγειρίτσα καὶ βάζω τὴν κατσαρόλα σὲ πολὺ χαμηλὴ φωτιά. Δὲν ἀνακατεύω τὴ σούπα ἀλλὰ ἀνακινῶ ἔντονα τὴν κατσαρόλα ὥστε τὸ αὐγολέμονο νὰ ἁπλωθεῖ παντοῦ. Ζεσταίνω γιὰ 1 – 2 λεπτὰ καὶ ἀποσύρω. Σερβίρω ἀμέσως.
orthodoxia-ellhnismos

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

O Ιωάννης Παλάσης ως ψάλτης, ως χοράρχης και ως μελοποιός είναι, γενικότερα, από τους πιο σημαντικούς και γνωστούς εκκλησιαστικούς μουσικούς του 20ού αιώνα.

Η φωτογραφία ΝΙΚΟΣ ΒΑΝΗΣ Εκκλησιαστικό ρεπορτάζ ΝΙΚΟΣ ΒΑΝΗΣ O Ιωάννης Παλάσης Ανήκει και αυτός στον κύκλο των εξω-πατριαρχικών Κωνσταντινουπολιτών μουσικών και δασκάλων. O Ιωάννης Παλάσης (1891-†1942) Γεννήθηκε (1891) στο Βογατσικό Μακεδονίας. Μικρός εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου φοίτησε στο Ζωγράφειο...

Οπισθόφυλλο και πρωτοσέλιδο στην εφημερίδας Ελεύθερη Ώρα και του Ελληνικό Φαινόμενο. elliniko-fenomeno.gr-5-7-2025-Η Kimberly Guilfoyle θα προωθήσει την ατζέντα «Πρώτα η Αμερική» στην Ελλάδα.

Η Kimberly Guilfoyle θα προωθήσει την ατζέντα «Πρώτα η Αμερική» στην Ελλάδα. https://elliniko-fenomeno.gr/%ce%b7-kimberly-guilfoyle-%ce%b8%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%89%ce%b8%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b1-%cf%80%cf%81%cf%8e%cf%84%ce%b1-%ce%b7/

Το Ξενία Ουρανούπολης, χτισμένο το 1959 από τον κορυφαίο αρχιτέκτονα, Περικλή Σακελλάριο.

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός μακροχρόνιας εκμίσθωσης από την ΕΤΑΔ Η Ελληνική Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε., θυγατρική του Υπερταμείου, ολοκλήρωσε τον ανοικτό ηλεκτρονικό πλειοδοτικό διαγωνισμό (e-auction), για την μακροχρόνια εκμίσθωση, για 30 έτη, του «Ξενία Ουρανούπολης», δίνοντας νέα πνοή σε ένα...

ΣΕΚΕΡΗΣ, ΜΕΝΔΩΝΗ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Διαβάζουμε διθυράμβους – κυρίως – στα Συστημικά Μέσα, τις τελευταίες ημέρες, για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Παλαιού Τελωνείου Ναυπλίου από το Υπουργείο Πολιτισμού. Που εν πολλοίς είναι δικαιολογημένοι, αφού αυτό το ιστορικό κόσμημα μαράζωνε...