Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔικαστικάΜεταξύ των χαμένων...

Μεταξύ των χαμένων της κρίσης στην Ελλάδα είναι νέοι δικηγόροι και πολιτικοί μηχανικοί

tamia nomikonΡεπορτάζ του δημοσιογράφου Νίκου Βάνη

Οι  12. 000, εγγεγραμμένοι δικηγόροι στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης  (ΔΣΘ),  αδυνατούν  να πληρώσουν τις  ασφαλιστικές τους εισφορές, που αντιστοιχεί ετησίως   συνολικά 3000 – 4000 Ευρώ ο καθένας ,ως  αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση στον τομέα της υγείας, αλλά  και  συνταξιοδιοτικά δικαιώματα.

Οι περισσότεροι από τους δικηγόρους αυτούς,  είναι ζήτημα  αν  έχουν κάνει δύο δικαστικές  παραστάσεις το εξάμηνο, κάποιοι άλλοι δεν συμμετέχουν στον δικηγορικό σύλλογο, ενώ  πάνω από  2000  έχουν αλλάξει επάγγελμα. Αρκετοί είναι και αυτοί που  μετανάστευσαν στο  εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας.

bergoulis.bmpΟ έγκριτος δικηγόρος  της Θεσσαλονίκης, Χάρης Βεργούλης, δήλωσε στον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη ότι “αυτή η λαίλαπα ξεκίνησε επί εποχής μνημονίων.  Τόνισε δε, ότι οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κουτρουμάνης και Ανδρέας Λοβέρδος πέρασαν τον  εφαρμοστικό νόμο  για το κλάδο των  δικηγόρων ,  και των  πολίτικων μηχανικών , για την απελευθέρωσης των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων, με την άρση των περιορισμών πρόσβασης και άσκησης επαγγελμάτων και  οι εισφορές  τους  να  πληρώνουν  τεράστια ποσά  μι  συμβατά με την  Ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει   πλέων  σε όλα τα επίπεδα  την Ελληνική  κοινωνία.

Τον συγκεκριμένο εφαρμοστικό νόμο έκρινε αντισυνταγματικό το Συμβούλιο Επικρατείας.

Η συγκεκριμένη διαδικασία οδηγεί «στο ξεκλήρισμα  των αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, στην πλήρη αποσύνδεση, αλλά και υποβάθμιση του πτυχίου και την αποσύνδεσή του από τα επαγγελματικά δικαιώματα, σε φτηνό, ευέλικτο, ανασφάλιστο και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό  της χώρας

Ο κύριος Χάρης Βεργούλης , τόνισε  πως “οι νέοι δικηγόροι εάν δεν έχουν την υποστήριξη της οικογένειας δεν μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους”

vardas-xristos.JPGΚαι ο αντιπρόεδρος του ΔΣΘ,Χρήστος Βάρδας

“Οι δικηγόροι έχουν τεράστια έξοδα, για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, ενοίκιο, καθώς επίσης και οι απαραίτητες   αγορές νομικών βιβλίων που είναι ακριβά”.

Το  μέγεθος του προβλήματος στον κλάδο της δικηγορίας, φαίνεται  στους παρακάτω αριθμούς παραστάσεων των  δικηγόρων Θεσσαλονίκης, ενώπιον των δικαστηρίων τα  τρία τελευταία έτη  :

Δικηγόροι  Θεσσαλονίκης  με  5 χρόνια δικηγορίας  
έτος 2012 -9.647 χιλιάδες παραστάσεις
έτος 2013- 11.001 χιλ. παραστάσεις
έτος 2014 -10.944 χιλ. παραστάσεις

Δικηγόροι  με 10 έτη :
έτος 2012-19.004 χιλ. παραστάσεις
έτος 2013- 24.759 χιλ. παραστάσεις
έτος 2014- 20.000 χιλ. παραστάσεις

Δικηγόροι  άνω 10 ετών  :
έτος 2012- 88,883 χιλ. παραστάσεις
έτος 2013- 112,895 χιλ. παραστάσεις
έτος 2014-112,128 χιλ. παραστάσεις

Δικηγορικές  εταίρες :
έτος 2012 -9.944 χιλ. παραστάσεις
έτος 2013- 13,128 χιλ. παραστάσεις
έτος 2014- 8.575 χιλ. παραστάσεις

Δικηγόροι  εκτός  Θεσσαλονίκης:
έτος 2012- 2.203 χιλ. παραστάσεις
έτος  2013- 3.502 χιλ. παραστάσεις
έτος 2014- 5.137 χιλ. παραστάσεις

Σύνολον  όλον τον παραστάσεων:
έτος 2012-129.681 χιλ. παραστάσεις
έτος  2013-165.285 χιλ. παραστάσεις
έτος 2014- 157.224 χιλ. παραστάσεις

Αυτή είναι η θλιβερή  εικόνα στον κλάδο της δικηγορίας.

Τον πpπροβληματισμό τους για την άσκηση Δικηγορίας από νέους ανθρώπους ,εκφράζουν  μεταξύ άλλων  

kopanidisΑπόστολος Σ. Κοπανίδης

Κατά την γνώμη μου, η άσκηση του λειτουργήματος της Δικηγορίας στην χώρα μας έχει εγγενή προβλήματα. Από τα βασικά είναι ο υπερπληθυσμός, με την έννοια ότι πλέον ο αριθμός των ενεργών και μη Δικηγόρων είναι υπερβολικά μεγάλος, δεδομένου ότι κατ’ έτος εγγράφονται στου Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας άνω των 1.500 Δικηγόρων.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις συνθήκες ασφυξίας στην αγορά, δημιουργεί ένα όχι απλά αφιλόξενο περιβάλλον για τον νέο Δικηγόρο αλλά ένα εχθρικό περιβάλλον.

Την χαριστική βολή έδωσαν η επιβολή Φόρου Προστιθέμενη Αξίας στις νομικές υπηρεσίες, η αύξηση των παραβόλων κατά 110%, η αύξηση των κρατήσεων και τέλος η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Από τα λειτουργικά έξοδα, ενώ έχουν μειωθεί αισθητά οι τιμές των μισθωμάτων, τα λοιπά έξοδα (ΔΕΗ, τηλέφωνο κλπ) έχουν διπλασιασθεί.

Ένας Δικηγόρος ο οποίος ανοίγει σήμερα γραφείο είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια από το εγγύς οικογενειακό περιβάλλον.

Συνέπεια όλων αυτών είναι ο τρομακτικός αριθμός των συναδέλφων που επιλέγουν να στραφούν προς τον Δικαστικό κλάδο.

Απόστολος Σ. Κοπανίδης
Δικηγόρος Θεσσαλονίκης
Υπ. Διδακτωρ Ποινικού Δικονομικού Δικαίου
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης

 Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών ΑΠΘ
Δωδεκανήσου 22, 6ος όροφος, Τηλ. 2311200759

O Νίκος Βάρδας  γράφει 

“Τα προβλήματα των νέων δικηγόρων και ιδιαίτερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα πολλά και ποικίλα. Αρχικά αυτό που απασχολεί περισσότερο είναι το δυσβάσταχτο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και διαφόρων αναγκαστικών επιβαρύνσεων, που αγγίζουν συνολικά τα 3.700 ΕΥΡΩ το χρόνο για έναν δικηγόρο 10ετίας.{δηλ.2.800 Ταμείο Νομικών+ΚΕΑΔ+ΕΙΣΦΟΡΑ ΥΠΕΡ ΟΑΕΔ+ 800 ΕΥΡΩ ΤΑΜΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣ.+100 ΕΥΡΩ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΔΙΚ.ΣΥΛΛ.ΘΕΣΣ).

Το ως άνω γεγονός καθιστά ασύμφορη την παραμονή των νέων δικηγόρων στο δικηγορικό λειτούργημα, αν αναλογιστεί κανείς την έλλειψη δικηγορικής ύλης, την ακριβότερη πλέον πρόσβαση του πολίτη στα δικαστήρια, λόγω αύξησης των φόρων και τελών που καλείται να πληρώσει προκειμένου να ασκήσει ένδικα βοηθήματα ή μέσα η απλά προκειμένου να εκπροσωπηθεί από νομικό συμπαραστάτη στα δικαστήρια.

Σε αυτό έχει συντείνει και η αναγκαστική αύξηση της αμοιβής του δικηγόρου λόγω της επιβολής ΦΠΑ 23%  από το 2010 στις νομικές υπηρεσίες. Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο πλέον της μαζικής φυγής «συναδέλφων» παλιών και νέων από το επάγγελμα, προκειμένου να απαλλαγούν από τα ως άνω πρόσθετα βάρη και υποχρεώσεις που θα είχαν αν παραμείνουν σε αυτό τελικά.

Επιπρόσθετα το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης είναι ένα πολύ παλιό και καταθλιπτικό κτίριο. Το εργασιακό περιβάλλον των δικηγόρων της πόλης επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, όταν καλούνται να εργαστούν σε ένα τόσο άσχημο αισθητικά και λειτουργικά κτίριο, για το οποίο είναι κοινή η πεποίθηση και δικηγόρων και υπαλλήλων αλλά και πολιτών ότι «πιάνεται» η ψυχή τους μόλις εισέλθουν σε αυτό.

Κατά καιρούς είχαν εξαγγελθεί από διάφορες κυβερνήσεις σχέδια για δόμηση νέου δικαστικού μεγάρου, πράγμα όμως που έχχει  μείνει στα «χαρτιά» εδώ και δεκαετίες, δηλαδή παραπέμφθηκε και αυτό στις ελληνικές καλένδες…

ΝΙΚΟΣ ΒΑΡΔΑΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(ΑΜΔΣΘ:6336)

tameio politikon mixanikonΌσο  αφορά τους πολιτικούς μηχανικούς πληρώνουν στο ταμείο τους   ετησίως  2.800 Ευρώ .

Στην Θεσσαλονίκη οι άνεργοι πολιτικοί μηχανικοί ξεπερνούν τις 15.000. Σε όλη την Ελλάδα οι πολιτικοί μηχανικοί που δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικέ τους εισφορές ανέρχονται   στις 120.000. Το δε χρέος των πολιτικών μηχανικών για εισφορές προς το ταμείο τους ανέρχεται στα 336.000.000 Ευρώ.

Όπως μας δήλωσε ο ΓΚ,” είναι ζήτημα κάποιος πολιτικός μηχανικός να κάνει μία μελέτη το χρόνο,ωστόσο,  είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει τα 2800 Ευρώ  ασφαλιστικές εισφορές τον χρόνο.Και εγώ χρωστώ 15.000 Ευρώ για εισφορές εδώ και πέντε χρόνια, μαζί με τα πρόστιμα,ενώ πολλοί συνάδελφοι μας έφυγαν στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας.

Θα πρέπει να αλλάξει το φορολογικό στα ακίνητα, όλοι αυτοί οι φόροι που μπήκαν λόγω μνημονίων από το 2010 έχουν καταστρέψει την οικοδομή και τους 150 επαγγελματίες που ασχολούνται μ΄ αυτήν.”.

Απευθυνόμενος και στον πρωθυπουργό κύριο Αλέξη Τσίπρα, που είναι και αυτός  πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός, του  προτείνει  ,”για να μπορέσει ξανά το επάγγελμα μας να βιώσει, θα πρέπει να αλλάξει τους φόρους της οικοδομής, διότι πίσω από εμάς βγαίνουν και νέοι μηχανικοί που και αυτοί θα αναγκαστούν να πάρουν τον δρόμο της ξενιτιάς. Θα πρέπει η νέα κυβέρνηση να ρίξει το βάρος στους  νέους επιστήμονες που τα τελευταία χρόνια γύρω στις 200.000 έφυγαν είδει  από την Ελλάδα…”

Συνεχίζονται τα ρεπορτάζ για τους  δικηγόρους και τους πολιτικούς μηχανικούς από την απόλυτη τηλεφημερίδα elliniko-fenomeno.gr, την εφημερίδα Fenomeno News που διανέμεται δωρεάν, και την εφημερίδα “ΕΛΕΎΘΕΡΗ ΩΡΑ” που πωλείται στα περίπτερα.

Μετά την Θεσσαλονίκη «Κραχ» και στους δικηγόρους της Αθήνας

 

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ» ΚΑΙ ΞΙΝΟ-ΝΕΡΟ, ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ.

Έγραψε ο δικηγόρος Παύλος Αλτίνης στο facebook… ΤΟ ΞΙΝΟ-ΝΕΡΟ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΝΤΟΠΙΑ ΧΩΡΙΑ !!!!!!!! ΟΙ ΞΙΝΟΝΕΡΙΤΕΣ ΕΙΠΑΝ «ΟΧΙ» ΣΕ ΠΡΑΚΤΟΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥΣ ΧΑΦΙΕΔΕΣ !!!!!!!! Στις 4 Ιουλίου 2025 έγιναν πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Ξινό-Νερό Αμυνταίου Φλώρινα...

Η Ιουλία Καλλιμάνη Στην περιοδεία σε Όλη την ΕΛΛΑΔΑ και το ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Όπου η εμφανίσεις της είναι sold out .

Μετά της εμφανίσεις στο Tokyo Theater Athens,που έκανε sold out εμφανίσεις η καλλιτέχνιδα η Ιουλία Καλλιμάνη τώρα κανί γράφει sold out εμφανίσεις η καλλιτέχνιδα σε ολη την ΕΛΛΑΔΑ και του εξωτερικού.. Η Ιουλία Καλλιμάνη, στο TOKIO sold out εμφανίσεις η...

Ποιοι μοιράστηκαν τις επιδοτήσεις απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ:- Δείτε online τα ονόματα και τα ποσά των δικαιούχων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 6/7 10:23 «Όποιος λαμβάνει χρηματοδότηση από την ΕΕ στο πλαίσιο της ΚΓΠ περιλαμβάνεται σε καταλόγους διαθέσιμους στο κοινό. Οι εν λόγω κατάλογοι έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης στα ενωσιακά μέτρα χρηματοδότησης. Ωστόσο,...

Την εξάσκηση στην ορθογραφία “ω”φείλει να μάθει ο Κ. Μητσοτάκης.

Πήγε ο Μητσοτάκης στο Άγιο Όρος και οι επικοινωνιολόγοι του (εξίσου τέρατα ορθογραφίας.. Πήγε ο Μητσοτάκης στο Άγιο Όρος και οι επικοινωνιολόγοι του (εξίσου τέρατα ορθογραφίας κι αυτοί) είχαν την φαεινή ιδέα να δοθεί στην δημοσιότητα το σημείωμά του...