Χωρίς αντισεισμική θωράκιση,το κτίριο του Δήμου επί της οδού Παπαρηγοπούλου στο Βαρδάρη που είχε κριθεί κατεδαφιστέα στον σεισμό του 1978
Ρεπορτάζ -φώτο του Νίκου Βάνη.
Έπειτα από έλεγχο τεχνικών κλιμακίων μηχανικών του σεισμού το 1978 του κτηρίου επί της οδού Παπαρηγοπούλου, ιδιοκτησία του Δήμου Θεσσαλονίκης , είχε κριθεί κατεδαφιστέα, μαρκαρισμένο και με κόκκινη μπογιά, κατόπιν πολλών προβλημάτων στατικότητας, εντούτοις, έως και σήμερα στο επικίνδυνο αυτό κτίριο σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στεγάζονται ακόμα κάποιες αμφιλεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργάνωσης (ΜΚΟ) που τους παραχώρησε ο Δήμος.
Το κτίριο αυτό ανήκε σε ιδιοκτήτη με την επωνυμία Α.Α, ο οποίος το κατασκεύασε παίρνοντας άδεια από το Υπουργείο Δημοσίων Έργων, και από το γραφείο της Πολεοδομίας στις 21/08/1965 και το πούλησε στον Δήμο με το ποσό των 15.000.000 δραχμών.
Στο πέρασμα του χρόνου,όλες οι διοικήσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης έως και σήμερα, αψήφησαν την εκθέση και εντολή του τότε τεχνικά κλιμάκια μετά το σεισμό του 1978, που έκριναν κατεδαφιστέα.
Προ λίγο καιρό, στο κτίριο αυτό στεγαζόταν ακόμα και οι Αντιδημαρχία αρχιτεκτονικών έργων.
Ο εκ νέου Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ωστόσο, αποφάσισε να παραχωρήσει το εν λόγω άκρος επικίνδυνο κτίριο σε αμφιλεγόμενους ΜΚΟ “Κέντρο Αρωγής Εξαρτημένων Ατόμων¨, αλλά και άλλο ΜΚΟ ,με αντικείμενο το αλκοόλ και πολυφαγία…
Ο δε γενικός γραμματέας της Περιφέρειας αποκέντρωσης Μακεδονίας – Θράκης, Αθανάσιος Καρούτζος, έβγαλε απόφαση , παρά την προσφυγής που κατέθεσαν οι κάτοικοι της περιοχής, ΝΑ (!) εγκατασταθούν στο κτίριο οι συγκεκριμένες ΜΚΟ.
Επίσης, υπάρχει και απόφαση του Προεδρείου του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον αριθμό 1564 και συγκεκριμένα του Αντιδημάρχου του Δήμου Θεσσαλονίκης Θ. Παππά, που αναφέρει ότι, «το κτίριο δεν αντέχει σε βαριές χρήσεις λόγω στατικών προβλημάτων».
Το ίδιο ακριβός αναφέρει και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος.
Ο μέχρι χθες αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου, Χασδάι Καπόν, αναφέρει για την αποφυγή συνθηκών, «δεν έχουμε πάρα πολύ κόσμο στο κτίριο» και κοιμάται ήσυχος.
Εδώ αξίζει να τονίσουμε ότι υπήρξε απόφαση αναίρεσης του Δήμου Θεσσαλονίκης με την υπ΄ αριθ΄ 109/2012, όπου συνεδρίασε το συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας για παραχώρηση των απεξαρτημένων ατόμων με τίτλο “Ιανός- Αρωγής Εξαρτημένων”.
Και σε ψηφοφορία που έγινε για το παραπάνω θέμα , όπου συμμετείχαν 7 άτομα , οι 5 ψήφισαν υπέρ της αναίρεσης εγκατάστασης του κτιρίου.
Υπάρχει και προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας από τους κατοίκους της περιοχής, καθώς και στην UNESCO (Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών) που απαγορεύει την εγκατάσταση τέτοιων αμφίβολων υπηρεσιών ΜΚΟ,σε απόσταση πάνω από 1200 μέτρα από αρχαία μνημεία , σχολεία που προστατεύονται από την διεθνές αυτό οργανισμό της UNESCO.
Σε κάθε περίπτωση ,οι κάτοικοι της περιοχής διαμηνύουν ότι, θα χρησιμοποιήσουν όλα τα θεμιτά μέσα έως ότου δικαιωθούν.Είναι απαράδεκτο από την Δημοτική αρχή να χρησιμοποιεί επικίνδυνο κτίριο για να εγκαταστήσει αυτές τις ψυχές.
Θα πρέπει και κάποιος εισαγγελέας να επέμβει πριν θρηνήσουμε θύματα , αλλά και να ελέγξει όλες αυτές της ΜΚΟ , που δήθεν παράγουν έργο κατά πόσο είναι νομότυπες.