Τι σηματοδοτούν η παρέμβαση Λιού και η απόφαση Ντράγκι για επέκταση του ELA.
Μπορεί η Ευρώπη να ξεπεράσει τον εαυτό της και να φανεί αντάξια των περιστάσεων;
Ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτιμά ότι αυτό είναι απόλυτα ρεαλιστικό και εφικτό να γίνει μέχρι την Παρασκευή. Αφού οι πρώτοι δυο γύροι διαβουλεύσεων οδήγησαν σε αδιέξοδο καίγοντας τόσο την ελληνική όσο και τη γερμανική πρόταση που έπεσαν στο τραπέζι, ήρθε τώρα η ώρα για την εκδήλωσε και ευόδωση συμβιβαστικών πρωτοβουλιών.
Στο τραπέζι σίγουρα βρίσκεται η πρόταση Ντάισελμπλουμ, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για πρωτοβουλία-πρόταση και του ΔΝΤ, η οποία θα αποτελέσει τη «χρυσή εφεδρεία».
Του Χρήστου Φράγκου
Η Ευρώπη –μετά την εκεχειρία στην Ουκρανία- βρίσκεται σε διαδικασία απεμπλοκής και διευθέτησης μετώπων, δυναμική την οποία διακρίνει τόσο ο Γιάνης Βαρουφάκης όσο και ο Γιάννης Δραγασάκης. Όπερ σημαίνει ότι η ΕΕ θα ήθελε να αποδείξει μπορεί να κάνει την υπέρβαση και να κλείσει το ελληνικό ζήτημα πριν αυτό εξελιχθεί σε γάγγραινα.
Προβληματισμό προκαλεί όμως και η δήλωση του –κατά τα άλλα υποστηρικτικού- Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιού, ο οποίος κάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας σε ένα οικονομικό σχέδιο διάσωσης, προειδοποιώντας ότι η μη συμφωνία με τους δανειστές προκαλεί επικίνδυνη αβεβαιότητα στις αγορές και διακινδυνεύει να σπρώξει τη χώρα βαθύτερα στις οικονομικές δυσκολίες.
Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, που επικαλείται ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ, ο κ. Lew είπε στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σε τηλεφωνική επικοινωνία, ότι «η αποτυχία να επιτευχθεί μία συμφωνία θα οδηγούσε σε άμεσες δυσκολίες στην Ελλάδα».
Η αβεβαιότητα που δημιουργείται από το αδιέξοδο ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της ευρωζώνης «δεν είναι καλή για την Ευρώπη… και ο χρόνος είναι πολύτιμος» δήλωσε ο κ. Lew σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε τον κ. Βαρουφάκη να βρει μία «εποικοδομητική πορεία προς τα εμπρός σε συνεργασία με την Ευρώπη και το ΔΝΤ για να χτίσει στα θεμέλια που υπάρχουν για την προώθηση της ανάπτυξης και της μεταρρύθμισης».
Επίσης ο κ. Lew ανέφερε στον Έλληνα ομόλογό του, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ασχολούνται με όλα τα μέρη για να ενθαρρύνουν σταθερή πρόοδο τις επόμενες ημέρες».
Συνεπώς προκύπτει σίγουρα ότι οι «μέρες είναι πονηρές», ενώ η επίκληση των ήδη γνωστών ρίσκων και διαυβευμάτων από τον Τζακ Λιού χθες έχει ειδικό βάρος και σημειολογία, την οποία γνωρίζει καλά ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο η ελληνική πλευρά, αλλά και η γερμανική. Ο Λιού γνωρίζοντας ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα αντιδρούσε άκομψα σε μια παραινετική δήλωση από τις ΗΠΑ, στρέφεται αποκλειστικά προς τον Γιάνη Βαρουφάκη, γνωρίζοντας όμως ότι το περιεχόμενο της ανακοίνωσης θα το διαβάσει προσεκτικά τόσο η Γερμανία όσο και η Ευρωζώνη.
Επίσης η δήλωση του Λιού βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δυο ακόμη χαρτιά:
– Την ενεργητική συμμετοχή του ΔΝΤ στις διαβουλεύσεις, κάτι που δεν προκύπτει από τις διαρροές
– Και την ύπαρξη συγκεκριμένης πρότασης πάνω στην οποία όλες οι πλευρές καλούνται να συνεργαστούν.
Αν τώρα συνυπολογιστεί η έγκριση της επέκτασης του ELA από την ΕΚΤ, τότε προκύπτει ένα ιδιαίτερα εκρηκτικό σκηνικό το οποίο ΔΝΤ και ΕΚΤ προσπαθούν να εξουδετερώσουν με πρωτοβουλίες και δράσεις.
Η απόφαση του Μάριο Ντράγκι –κόντρα στη Bundesbank- που επεκτείνει τη γραμμή έκτακτης ρευστότητας του ELA στέλνει επίσης μήνυμα προς όλες τις πλευρές. Η ΕΚΤ διαχωρίζει τις τράπεζες από τις υπόλοιπες διαπραγματεύσεις, σημείο που αναμένεται να αποτυπωθεί και στο επόμενο Eurogroup. Tο ζήτημα αυτό είχε ήδη τεθεί και στο καταστροφικό Eurogroup της Δευτέρας, αλλά δεν πέρασε καθώς δεν υπήρξε ποτέ κοινό ανακοινωθέν.
Η ΕΚΤ έχοντας όμως ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών ανέλαβε την πρωτοβουλία «να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» και να δημιουργήσει αντιπυρική ζώνη γύρω από τις ελληνικές τράπεζες, συναισθανόμενη ότι οι πολιτικοί παίζουν με τα σπίρτα.
Συνεπώς τόσο η δήλωση του Λιού, όσο οι κινήσεις της ΕΚΤ καθώς και του ΔΝΤ και του Eurogroup στο παρασκήνιο δίνουν την αίσθηση ιδιαίτερα κρίσιμων στιγμών. Η εκκωφαντική σιωπή της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και δεν ερμηνεύεται θετικά.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ακόμα και στο ενδεχόμενο της ασυμφωνίας στο επόμενο έκτακτο Eurogroup θα υπάρξει το μίνιμουμ συναίνεσης που θα διασφαλίσει της τράπεζες και θα αποτρέψει πανικό στις αγορές.
sofokleousin