Οι επικείμενες Δημοτικές εκλογές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για τους ευνόητους λόγους, των δημοτών και των υποψηφίων για τα τοπικά οφίκια. Έχουν ενδιαφέρον και για έναν ακόμη λόγο, αφού είναι η πρώτη φορά που αλλοδαποί νόμιμοι και μόνιμοι κάτοικοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Η πρωτοβουλία αυτή της Ελληνική Πολιτείας εκσυγχρονίζει το δίκαιο μας σε σχέση με των υπολοίπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και δίνει την ευκαιρία στα κόμματα να δείξουν την ευαισθησία τους απέναντι στους αλλοδαπούς. Πέραν τούτου ουδέν.
Η ουσία όμως των επιλογών αυτών του νομοθέτη δεν πρέπει να συρρικνώνεται στο αυταπόδεικτο της υπόδειξης των αλλοδαπών υποψηφίων και την τυχόν εκλογή τους από το εκλογικό σώμα, πράγμα σχετικά δύσκολο. Η πεμπτουσία της νομοθετικής, Ευρωπαϊκής αυτής επιλογής έγκειται στο γεγονός ότι οι δημοτικοί συνδυασμοί πρέπει να δηλώσουν με τον τρόπο τους, και κυρίως να υποβάλλουν στο εκλογικό σώμα ολοκληρωμένο πρόγραμμα και κατά του Ρατσισμού.
Αυτό κατά την γνώμη μας θα εξυπηρετεί πλήρως όχι μόνο τον τύπο του νόμου, αλλά και την ουσία του. Για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η ανάγκη ύπαρξης ολοκληρωμένου προγράμματος υπέρ των αλλοδαπών είναι ακόμη μεγαλύτερη. Όχι μόνο γιατί η συγκέντρωση των αλλοδαπών είναι μεγάλη στο πολεοδομικό συγκρότημα, αλλά επειδή έχουμε πολλαπλά φαινόμενα, αν όχι Ρατσισμού, τουλάχιστον συμπεριφοράς απαξιωτική απέναντι στους αλλοδαπούς, για να θυμίσω μόνο την πανελληνίως γνωστή περίπτωση Τσενάι και μόνον.
Είναι λοιπόν απαραίτητο, όλοι οι Δημοτικοί και Νομαρχιακοί συνδυασμοί της Θεσσαλονίκης, σε ένδειξη καλής θέλησης απέναντι στους αλλοδαπούς, να δημοσιοποιήσουν τα αντίστοιχα προγράμματα για αυτούς. Πως δηλαδή σκέπτονται να αντιμετωπίσουν την ανεργία, την μαύρη εργασία, το πρόβλημα της στέγης τους, αλλά και τι πρόκειται να κάνουν ώστε να γίνει πιο ομαλή η κοινωνική τους ενσωμάτωση.
Πρέπει επίσης στα πλαίσια του επίσημου προεκλογικού αγώνα, που σε λίγες μέρες ξεκινάει, να υπογραφεί κατόπιν συμφωνίας ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ, ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ που θα εξασφαλίζει ένα μίνιμουμ δράσεων ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί και θα διασφαλίζει την ισότιμη αντιμετώπιση των αλλοδαπών εκ μέρους της Τοπικής και Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
Ο περιορισμός μόνον σε εκδηλώσεις εντυπωσιασμού, όπως η διοργάνωση φεστιβαλικών εκδηλώσεων, φανερώνουν την διάθεση εκμετάλλευσης από μέρους των υποψηφίων και όχι το πραγματικό ενδιαφέρον τους. Ποιος αλήθεια μπορεί να αρνηθεί ότι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλων περιοχών του πολεοδομικού συγκροτήματος (Αμπελόκηποι κ.λ.π) δεν έχει μετατραπεί σε ένα ιδιότυπο Ισλάμ κατά τα Αμερικανικά πρότυπα. Αρκεί μόνον το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της περιοχής της Ροτόντας και η εκδίωξη της λαϊκής αγοράς. Όχι βέβαια είναι αβίαστα η απάντηση.
Ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για την ομαλή κοινωνική ενσωμάτωση των αλλοδαπών στην τοπική κοινωνία. Ποια τα προγράμματα για την διαφύλαξη του πολιτιστικού, γλωσσικού πλούτου που αυτοί κομίζουν με την έλευση τους.
Η Θεσσαλονίκη διεκδικεί, και δικαίως, την πολυπολιτισμικότητα της κοινωνίας της, με ιστορικές μάλιστα αναφορές. Ποιος όμως μπορεί να το αποδείξει όταν δεν υπάρχει ούτε μια ημέρα αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στους αλλοδαπούς συνδημότες. Η πρόταση δεν έχει μόνον συμβολικό χαρακτήρα. Εμπεριέχει το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι συμβολισμοί πρέπει να καθιερώνονται, όταν η ίδια η κοινωνία και οι τοπικοί εκφραστές της, έχουν αφομοιώσει δημιουργικά την μόνιμη εγκατάσταση των αλλογενών αλλοδαπών.
Να γιατί επιβάλλεται η αποδοχή ενός ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ, από όλους τους εμπλεκομένους υποψηφίους.
Διαφορετικά τα ωραία προεκλογικά λόγια θα παραμείνουν κενές λέξεις και κανείς δεν θα μπορεί να αποκλείσει συμπεριφορές σαν αυτή που ζήσαμε πριν λίγα χρόνια στην Ομόνοια, με δεδομένο ότι η οικονομική κρίση που συνεχώς βαθαίνει έχει ως πρώτο θύμα της τους αλλοδαπούς.
Στάθης Θ. Τσομίδης.Δικηγόρος.