Ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης –ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Μαγκριώτης, επανέρχεται με επίκαιρη ερώτησή του στο ζήτημα της απαράδεκτης και παράνομης υψηλής τιμής του φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη, διότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει αγνοήσει να απαντήσει στην προηγούμενη ερώτησή του.
Ειδικότερα η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή είναι η εξής.
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. Κ. Χατζηδάκη
Θέμα: Απαράδεκτη και παράνομη η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου.
Κύριε Υπουργέ, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, είναι έντονα ενοχλημένοι, καθώς οι υψηλές τιμές στις οποίες είχε εκτοξευθεί το φυσικό αέριο τους προηγούμενους μήνες, παρέμειναν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, παρ’ ότι η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει αισθητά.
Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα η τιμή του φυσικού αερίου στους οικιακούς καταναλωτές είναι περίπου διπλάσια απ’ ότι στην Αθήνα. Η διατήρηση των τιμών σ’ αυτό το υψηλό επίπεδο είναι παράνομη. Σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να είναι χαμηλότερη της τιμής του πετρελαίου κατά ένα σημαντικό ποσοστό.
Είναι βαθιά αντικοινωνική για όλους τους καταναλωτές, ειδικά για τις αδύναμες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Μάλιστα η εταιρεία παροχής του φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι κρατικών και ιδιωτικών συμφερόντων, αφαιρεί ουσιαστικά μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες το σύνολο του επιδόματος θέρμανσης, που μετά από πολλές πιέσεις, έστω και περιορισμένο δίνει η κυβέρνηση.
Επειδή η τιμή του φυσικού αερίου στην Θεσσαλονίκη παραμένει παρανόμως πολύ υψηλή.
Επειδή σημειώνεται αδικαιολόγητη διαφορά στην τιμή του φυσικού αερίου μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Επειδή αυτή η αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου στο νομό Θεσσαλονίκης, δημιουργεί πρόσθετες οικονομικές δυσκολίες στην πλειοψηφία των πολιτών.
Επειδή ο οικογενειακός προϋπολογισμός καθημερινά επιβαρύνεται από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Eρωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Για ποιους λόγους είναι τόσο υψηλή η τιμή του φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη, περίπου διπλάσια της τιμής στην Αθήνα;
2. Τι προτίθεστε να κάνετε και πότε, σχετικά με τη αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη; Ο κ. Μαγκριώτης επανέρχεται επίσης με ερώτηση του, σχετικά με την Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, καθώς δεν έχει πάρει ακόμα ουσιαστικές, δεσμευτικές απαντήσεις από τα αρμόδια Υπουργεία. Ειδικότερα η ερώτηση του Βουλευτή είναι η εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ: 1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. Κ. Χατζηδάκη
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. Σ. Καλαφάτη Θέμα:
Πέντε χαμένα χρόνια για την Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης. Κύριοι Υπουργοί, Μετά από πέντε χαμένα χρόνια της «Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης», δυστυχώς το έργο συνεχίζει να παραμένει σε στασιμότητα. Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή έχανε πόρους για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, της έρευνας και της καινοτομίας. Μένουν αναξιοποίητα τα ΑΕΙ της πόλης και το επιστημονικό τους δυναμικό. Δεν δημιουργήθηκαν πολλές νέες θέσεις απασχόλησης.
Δεν ενισχύθηκαν οι επιχειρήσεις με καινοτόμα προϊόντα που θα δημιουργούσαν τη Ζώνη Καινοτομίας. Δυστυχώς όπως προκύπτει και από την απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης, στην τελευταία μου σχετική ερώτηση στις 10-12-08, η κυβέρνηση περιορίζεται στο να αναφέρει τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. «Οι ενέργειες για την θεσμική και οργανωτική συγκρότηση και η προετοιμασία των αναπτυξιακών κινήτρων», πέραν αυτού ουδέν.
Η χωροθέτηση της Ζώνης εξακολουθεί να μην έχει ακόμη καθοριστεί, γεγονός που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την επενδυτική δραστηριότητα αρκετών επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση δεν έχει καθορίσει ακόμη τα οικονομικά και φορολογικά κίνητρα προσέλκυσης και εγκατάστασης των επιχειρήσεων. Επειδή η απώλεια ανάπτυξης, εισοδημάτων και απασχόλησης είναι πολύ μεγάλη. Επειδή η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες, επίσπευσης των εργασιών υλοποίησης του έργου, το οποίο θα δώσει πνοή στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας. Επειδή ήδη έχουν χαθεί τα 35 εκ. € από το Γ ΄ΚΠΣ για τη Ζώνη Καινοτομίας.
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Γιατί μετά από 3 χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, δεν έχουν δεσμευθεί πόροι για την υλοποίηση του εγχειρήματος στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, ο Οργανισμός κινείται με ένα ετήσιο προϋπολογισμό κάτω του ενός εκ. €, που δεν καλύπτει ούτε το ελάχιστο των λειτουργικών δαπανών;
2. Γιατί δεν έχουν παραχωρηθεί οι εκτάσεις που κατά καιρούς αναφέρονται είτε από την Διοίκηση της Ζώνης, είτε από πολιτικά πρόσωπα, είτε έχουν ζητηθεί από τον ΣΒΒΕ ήτοι ΕΘΙΑΓΕ και Αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ, και πως θα προχωρήσει το εγχείρημα χωρίς γη για ανάπτυξη επιχειρηματικών υποδομών;
3. Γιατί αντίστοιχα με πολύ μεγάλη ευκολία, δεσμεύτηκαν από το ΕΣΠΑ και ειδικότερα από τα ΠΕΠ (συμπεριλαμβανομένου του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας , 33 εκ. ευρώ για την πρωτοβουλία Cluster Μικροηλεκτρονικής CORALIA που έχει έδρα στο Μαρούσι , Ν. Αττικής;