Κάθε φορά που τον επισκέπτομαι εκπλήσσομαι με τα έργα και ημέρες του Δημάρχου “Ελευθερίου Κορδελιού” κυρίου Στάθη Λαφαζανίδη, ο οποίος δικαίως εκλέγεται συνεχώς από το έτος 1998.
Δεν είναι τυχαίο, ότι έχει τιμηθεί από φορείς της Θεσσαλονίκης, για τη δράση και το κοινωνικό του έργο, στους τομείς του Ελληνισμού, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, ώστε καθημερινά να γίνεται πιο σύγχρονος, πιο όμορφος και κυρίως πιο ανθρώπινος, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του.
Πρόσφατα παραδόθηκε στους μαθητές ένα νέο σύγχρονο μεγάλο σχολικό συγκρότημα. Πρόκειται για το 9ο Δημοτικό Σχολείο το οποίο εγκαινίασε με την έναρξη νέας σχολικής χρονιάς ο Υπουργός Παιδείας με το νομάρχη Θεσσαλονίκης
Το νέο σχολείο διαθέτει 3 ορόφους, 20 αίθουσες διδασκαλίας, ειδικές αίθουσες διαλύματος, εξοπλισμένες αίθουσες ηλεκτρονικών υπολογιστών, φυσικής – Χημείας, μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, 300 θέσεων ,πλήρης εξοπλισμένη για την άριστη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου. Με το νέο αυτό σχολείο, διαγράφεται η διπλοβάρδια στο το Δήμο “Ελευθερίου Κορδελιού”.
Όλα τα σχολεία του Δήμου πλέον θα λειτουργούν σε πρωινό κύκλο.
Όμως τα έργα για την Παιδεία θα συνεχίσουν, καθώς ετοιμάζεται και άλλη κατασκευή σχολείου .
Παράλληλα έτοιμη είναι και η μελέτη κατασκευής του Αστυνομικού Τμήματος και του τμήματος Ασφαλείας για το Δήμο “Ελευθερίου Κορδελιού”. που ήταν ένα ακόμα πάγιο αίτημα των Δημοτών τώρα γίνεται πραγματικότητα!
Μετά τον μεγάλο αγώνα και τις συντονισμένες ενέργειες του πολύ δραστήριου δήμαρχου ο Δήμος αποκτά αστυνομικό τμήμα και τμήμα ασφαλείας. Θα ανεγερθεί τετραώροφο κτίριο το οποίο θα στεγασθεί το αστυνομικό τμήμα και η ασφάλεια. Η ίδρυση του Α.Τμήματος στου Δήμο ήταν άμεση ανάγκη.
Συνεχίζονται και η οι εργασίες κατασκευής του πολύ-λειτουργικού κλειστού δημοτικού θεάτρου και του δημοτικού θερινού κινηματογράφου προϋπολογισμού 2.350.000€ που θα ολοκληρωθούν στο τέλος Μαρτίου του 2009

Ενώ στον αύλειο χώρο υπάρχουν βαγόνια παλαιών τρένων, ατμομηχανές και βαγόνι του θρυλικού συρμού του “Όριαν Εξπρές”, το οποίο κατασκευάσθηκε το 1883, και μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι- Κωνσταντινούπολη και η Θεσσαλονίκη ήταν ένας από τους ενδιάμεσους σταθμούς του.
Για πολλά χρόνια. από την ημέρα που το “Όριαν Εξπρές” σταμάτησε οριστικά να ταξιδεύει, το βαγόνι- τραπεζαρία, παρέμενε στην τραπεζαρία του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τις δικύλινδρες ατμομηχανές Αμερικανικού Τύπου ,απομεινάρια του Αμερικανικού στρατού μετά τη λήξη Παγκόσμιου πολέμου και μιας τετρακύλινδρης ατμομηχανής που είναι και η μοναδική παγκοσμίως!
Ακόμα δε, ο Δήμος προγραμματίζει την κατασκευή Κολυμβητηρίου, γηπέδου ποδοσφαίρου στο πρώην στρατοπέδου Ζιάκα , ένα γήπεδο τένις και δύο γήπεδα 5 Χ 5
Αυτά και πολλά έργα είναι σε εξέλιξη σε ένα Δήμο παράδειγμα, στην ανάπτυξη, στην αστραφτερή καθαριότητα, στον πολιτιστικό τομέα, στον Αθλητισμό και στις δημοτικές υπηρεσίες όπου η εξυπηρέτηση είναι πρωτοφανής για το δημόσιο.
Ο κάθε πολίτης δημότης (και όχι μόνο) έχει ισότιμη μεταχείριση και πολύ ευγενική ,εξπέρ εξυπηρέτηση.
Όσο για τον δήμαρχο “Ελευθερίου Κορδελιού” Στάθη Λαφαζανίδη, Πολιτικός Μηχανικός- Συγκοινωνιολόγος στο επάγγελμα, είναι ο άνθρωπος πραγματικά της διπλανής πόρτας, πανταχού παρόν, συζητήσιμος, με το γραφείο του πάντα ανοιχτό , άλλα και στις επιστολές τον πολιτών όπως και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δίνει για χειρός απαντήσεις, κανένα γράμμα –μήνυμα δεν πετιέται στο καλάθι των αχρήστων.
Είναι ο Άνθρωπος στον οποίον πραγματικά του βγάζω το καπέλο μου.
Ο Δήμος Ελευθερίου-Κορδελιού έχει την δική του ιστορία…
Με το Προεδρικό Διάταγμα αριθ. 555 της 13.8.1982 η Κοινότητα Ελευθερίου και ο Συνοικισμός Νέου Κορδελιού ενώθηκαν και αποτέλεσαν από κοινού το σημερινό Δήμο Ελευθερίου Κορδελιού, διατηρώντας και τα δύο τοπωνύμια, γεγονός που δεν συναντάται σε άλλες περιοχές της χώρας μας.
Τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ κατά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν η θέση στην οποία είναι σήμερα ο Συνοικισμός αυτός. Ήταν στρατώνας των Άγγλο-Γαλλικών στρατευμάτων. Στα ξύλινα αυτά παραπήγματα που έμενε ο στρατός και αφού πέρασαν στη δικαιοδοσία της Πρόνοιας εγκαταστάθηκαν προσωρινά το έτος 1920 πρόσφυγες Πόντιοι από τη Ρωσία.
Αργότερα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή στεγάστηκαν και από διάφορα μέρη της Μικράς Ασίας πρόσφυγες γιατί αυτός ο συνοικισμός μέχρι και το 1928 χρησιμοποιήθηκε ως Κέντρο Διαμονής Προσφύγων.
Οι εναπομείναντες πρόσφυγες, αφού έμειναν μέχρι το 1936 στη συνέχεια ίδρυσαν τον Συνοικισμό “Χαρμάνκιοϊ” που σημαίνει στην τουρκική γλώσσα “αλωνότοπος”, γιατί ως τέτοιος χρησιμοποιήθηκε ο συνοικισμός επί Τουρκοκρατίας.
Το 1924 μετονομάστηκε σε ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ γιατί πέρασε από κει ο Ελευθέριος Βενιζέλος ,έτσι η Κοινότητα πλέον ονομάστηκε επίσημα – “Κοινότητα Ελευθερίου”.
ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
Εν Αθήναις τη 18 Ιανουαρίου 1934 ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟΝ Αρ. Φύλλου 23
ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ
Περί αναγνωρίσεως κοινοτήτων εν τω νομώ Θεσσαλονίκης. Αναγνωρίζομεν εν τω νομώ Θεσσαλονίκης εις ιδίας κοινότητας τους κάτωθι συνοικισμούς αποσπώμενους εκ του δήμου Θεσσαλονίκης.
1) Ευκαρπίαν, υπό το όνομα “κοινότης Ευκαρπίας” και με έδραν τον ομώνυμον συνοικισμόν.
2)Κορδελιό, υπό το όνομα “κοινότης Κορδελιού” και με έδραν τον ομώνυμον συνοικισμόν. Εις την αναγνωριζομένην ταύτην κοινότητα ενούνται και οι συνοικισμοί Παλαιό Χαρμανκιόϊ, Νέο Κορδελιό και Νέος Κουκλουτζάς, αποσπώμενοι εκ του αυτού δήμου.
Το Νέο Κορδελιό ιδρύθηκε το 1924 από πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν από την Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων ( ΕΑΠ) και πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία 1922-1924 και άλλες πόλεις της Ελλάδας (εσωτερικούς μετανάστες). Η πλειονότητα όμως των κατοίκων καταγόταν από την παραλιακή κωμόπολη της Μικράς Ασίας το Κορδελιό της Σμύρνης. Ξακουστό προάστιο 13χμ έξω από τη Σμύρνη.
Γνωστό επίσης με τα ονόματα Περαία και Καρσί-Γιακά, δηλαδή, “πέρα μακριά” ,όπου πριν από τη Μικρασιατική καταστροφή στην πόλη κατοικούσαν περίπου 15.000 Έλληνες.
Έτσι ο συνοικισμός σε ανάμνηση της γενέτειρας των κατοίκων ονομάστηκε ΚΟΡΔΕΛΙΟ και φέρει ως σήμερα την ονομασία αυτή.
Αργότερα κατά τα έτη 1927-1928 εγκαταστάθηκαν στον συνοικισμό αυτό από την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων, πρόσφυγες από το Βασιλικό της Ανατολικής Θράκης.
Σε όλους αυτούς τους πρόσφυγες προστέθηκαν Σαρακατσάνοι που ήρθαν από γειτονικές χώρες. Σήμερα πανελλαδικά θεωρείται ο Δήμος με τις περισσότερες οικογένειες Σαρακατσάνων (6.000 άτομα).
Τέλος την δεκαετία του 1990 ένας μεγάλος αριθμός Παλιννοστούντων επέλεξε το Δήμο Ελευθερίου Κορδελιού ως τόπο εγκατάστασής τους.
Στη διάρκεια των 81 χρόνων που πέρασαν, η περιοχή αναβαθμίσθηκε σημαντικά και σήμερα πλέον συγκαταλέγεται στους αναπτυσσόμενους Δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, οι δε κάτοικοι του Δήμου διαπρέπουν σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ζωής του δήμού και όλης της χώρας.
Οι 285 πρόσφυγες που αρχικά πρωτοκατοίκησαν εδώ… σήμερα αριθμούν περίπου 32.000 δυναμικούς ανθρώπους με ένα κοινό όραμα: ” Να γίνει ο Δήμος Ελευθερίου Κορδελιού, ένας σύγχρονος Δήμος – πρότυπο, διατηρώντας το ανθρώπινο, φιλικό και φιλόξενο πρόσωπό του”.
Άλλωστε η δύναμη κάθε τόπου είναι οι άνθρωποι του…
Ο Δήμος Σήμερα
Ο Δήμος Ελευθερίου-Κορδελιού, χωροταξικά βρίσκεται στο δυτικό άκρο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.
Επιφάνεια: 3.750 στρέμματα
Πληθυσμός: 25.000 περίπου σύμφωνα με την απογραφή του 2001
Ποσοστό Αύξησης πληθυσμού: 1991-2001, 31%