Δικαστήριο στην Ταϊλάνδη καταδίκασε σε φυλάκιση τριών ετών Αυστραλό συγγραφέα κυπριακής καταγωγής για δυσφήμιση του πρίγκιπα διαδόχου μέσα από βίβλίο του. Ο Χάρις Νικολαΐδης παρέμεινε απαθής στο άκουσμα της καταδίκης του, που στηρίζεται στο μυθιστόρημά του 2005 Verisimilitude (Αληθοφάνεια), του οποίου πωλήθηκαν μόνο επτά αντίτυπα. «Εύχομαι τα καλύτερα στην οικογένειά μου» δήλωσε ο 41χρονος Ελληνοαυστραλός, ενώ αναχωρούσε από το δικαστήριο με προορισμό τις φυλακές. Όπως ανακοίνωσε ο δικαστής, η ομολογία του Νικολαΐδη συνέτεινε, ώστε η ποινή του να μειωθεί από τα έξι στα τρία χρόνια που είναι η μικρότερη που μπορεί να επιβληθεί για το συγκεκριμένο αδίκημα, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Ταϊλάνδης.
Νωρίτερα, ο Νικολαΐδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ακόμη δεν γνωρίζει ποιος παραπονέθηκε στην αστυνομία για το μυθιστόρημά του. Το έγκλημα της προσβολής της μοναρχίας είναι ένα πολύ σοβαρό αδίκημα στην Ταϊλάνδη, όπου πολλοί θεωρούν τον 81χρονο βασιλιά Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέι ημίθεο.
Στο βιβλίο υπήρχε μία μικρή παράγραφος για έναν πρίγκιπα της χώρας και τον δεσμό που είχε με κοπέλες. Οι αρχές μόλις αντιλήφθηκαν το επίμαχο σχόλιο, προχώρησαν στην κατάσχεσή του. Κανονικά η ευθύνη ανήκε στον Ταϊλανδό εκδότη, ο οποίος γνώριζε τους αυστηρούς νόμους της χώρας του για τα βασιλικά πρόσωπα και έπρεπε να ελέγξει το περιεχόμενο”,
Νωρίτερα αυτό τον μήνα το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ταϊλάνδης υποσχέθηκε να κάνει αυστηρότερη τη νομοθεσία για την προστασία της μοναρχίας. Ο Νικολαΐδης επισκεπτόταν τακτικά την Ταϊλάνδη και δίδασκε αγγλικά σε πανεπιστήμιο στην βόρεια πόλη Τσιάνγκ Μάι, ενώ έγγραφε άρθρα για τοπικές εφημερίδες και ιστοσελίδες.
Συνελήφθη στις 31 Αυγούστου 2008 στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπανγκόκ, την ώρα που ήταν έτοιμος να αναχωρήσει από την χώρα χωρίς να γνωρίζει ότι το Μάρτιο είχε εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του.
O Δημοσιογράφος, μπλόγκερ και ενεργός ακτιβιστής, ο Χάρης Νικολαϊδης
γεννήθηκε από Ελληνοκύπριους μετανάστες στη Μελβούρνη. Τα πράγματα ήταν δύσκολα για εκείνους, όταν το 1955 – και αφού είχαν μόλις παντρευτεί στην Κύπρο – αποφάσισαν να ξενιτευτούν. Μόνοι ανάμεσα σε ξένους, η Δέσποινα και ο Τάκης Νικολαϊδης κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους και να αποκτήσουν δύο παιδιά, τον Χάρη και τον Φορντ (Φώτιος).
Οι γονείς του θυμούνται τον Χάρη από μικρό να ενδιαφέρεται για τα κοινωνικά θέματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την πολιτική. Και εκείνος έμαθε να μη διστάζει να πει τη γνώμη του για όσα τον απασχολούσαν.
Αφού τελείωσε το Πανεπιστήμιο στην Αυστραλία το 1988, ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία, όπου δίδαξε την αγγλική γλώσσα σε ινστιτούτο της χώρας. Στη συνέχεια, εργάστηκε στο “Νέο Κόσμο”.
Τα τελευταία έξι χρόνια, την καρδιά του κέρδισε η Ταϊλάνδη, όπου δίδασκε αγγλικά σε Πανεπιστήμιο της χώρας. Όμως, οι Αρχές της αγαπημένης του χώρας τον κατηγορούν σήμερα για “lese majeste”, δηλαδή για προσβολή του θρόνου και της μοναρχίας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σοβαρή κατηγορία, η οποία μπορεί να του επιφέρει ακόμη και δεκαπεντάχρονη φυλάκιση.
Σύμφωνα με την “The Wall Street Journal”, εξ άλλου, που αναφέρθηκε εκτενώς στην υπόθεση Νικολαΐδη, αλλά και άλλων, που τους έχουν κατά καιρούς “καταπιεί” τα μπουντρούμια της ασιατικής χώρας, “Ορισμένοι Ταϊλανδοί θεωρούν τον βασιλιά ως θεότητα και κουβαλούν μαζί τους την φωτογραφία του για καλή τύχη”.
Τα βιβλία του, εν τω μεταξύ, όπως ήταν φυσικό, αποσύρθηκαν από την αγορά και τις βιβλιοθήκες της Ταϊλάνδης και καταστράφηκαν. “Ο γιος μου αγαπάει την Ταϊλάνδη και γι’ αυτό είχε επιλέξει να πηγαίνει συχνά και να βοηθάει τα παιδιά της στα αγγλικά”, λέει ο 82χρονος πατέρας του Τάκης Νικολαϊδης.
“Είναι φιλαλήθης και ειλικρινής”, λέει η μητέρα του. “Είμαι σίγουρη ότι εκεί που κρατείται είναι στενοχωρημένος και άρρωστος, γιατί δεν αντέχει το άδικο. Δεν έκανε κάποια παρανομία, απλώς είπε τη γνώμη του. Αλλά δεν πρόσεξε…, δεν έπρεπε να πει κακό για τη βασιλική οικογένεια. Τα πράγματα είναι πολύ αυστηρά και φοβόμαστε για τη ζωή του, αφού μας είπαν ότι μπορεί να καταδικαστεί χωρίς καν να περάσει από δίκη”, τονίζει η κ. Νικολαϊδη.
Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο Νικολαϊδης μπορεί να καταδικαστεί και, στη συνέχεια, ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης να τον απαλλάξει με χάρη.
Αλλά, πάλι, σε μια χώρα με εύθραυστες ισορροπίες και πολιτικές συνθήκες, κανείς δεν ξέρει τι πρέπει να περιμένει.
πηγή;Newsroom ΔΟΛ, neoskosmos,