Χαρτονόμισμα κοπής 1939 του Αφγανιστάν. Στο πίσω μέρος χαρτονομίσματος του Αφγανιστάν , που σημειωτέον φέρει στο επάνω μέρος του ελληνικότατους μαιάνδρους, υπάρχει και η αποτύπωση μιας παράστασης με επιγραφή στα Ελληνικά που με το όνομα που αναφέρεται εκεί μας οδηγεί στα χρόνια της παρουσίας των επιγόνων του Έλληνα Μακεδόνα στρατηλάτη, του Μεγάλου Αλέξανδρου.
Η επιγραφή γράφει στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ (όχι στα σλάβικα ούτε στην κατά φαντασία γλώσσα «μακεντονίστικα») “ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΚΡΑΤΙΛΟΥ”.
Πρόκειται για αποτύπωση της μιας πλευράς νομίσματος της ελληνιστικής εποχής, που έκοψε ο Ευκρατίδης, βασιλιάς της Βακτρίας και της Ινδίας. (“ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΚΡΑΤΙΔΟΥ”), με ένα ορθογραφικό λάθος , το «Δ» στο όνομα «Ευκρατίδου» έγινε «Λ». Είναι προφανές ότι οι Αφγανοί, θέλησαν να αποτυπώσουν στο χαρτονόμισμά τους ένα αρχαίο νόμισμα της περιοχής αυτής, που ανήκει σε μια περίοδο της ιστορίας τους που σίγουρα τη θεωρούν ένδοξη, χωρίς ενδεχομένως οι περισσότεροι να καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται, τι παριστά και πολύ περισσότερο τι αναγράφει.
Επίσης στην εικόνα υπάρχει η μεγαλοπρεπή αψίδα, απομεινάρι των ένδοξων εποχών του Ελληνισμού,από την εκπολιτιστική εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτός ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Μέγας Μακεδόνας Έλληνας που έφερε τον ελληνικό πολιτισμό στα βάθη της Ασίας.
Στην άλλη πλευρά με την αψίδα, υπάρχει, στο αριστερό τετράγωνο με γαλάζιο φόντο, γεωμετρικός διάκοσμος που συνιστά μια γνήσια Μακεδονική – Ηπειρώτικη – Θεσσαλική σύνθεση των δύο μυθικών ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ συμβόλων, του Κηρυκείου του Ερμή και του θεού – ποταμού Αχελώου (Ασπροπόταμου) που απαντάται σε αφθονία στα Μετσοβίτικα και λοιπά Ελληνικά υφαντά και κεντήματα από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα.
Νομίσματα του Ευκρατίδη με την μορφή του
Ο Ευκρατίδης ο Α΄ ήταν ελληνικής καταγωγής βασιλιάς της Βακτριανής – Βακτρίας Ινδίας που περιελάμβανε και το σημερινό Αφγανιστάν από το 167 π.Χ. μέχρι το 159 π.Χ.. Δημιούργησε ένα τεράστιο κράτος,Κατέχοντας τις πιο εύφορες περιοχές της κεντρικής Ασίας και ελέγχοντας τον εμπορικό δρόμο που συνέδεε την ανατολική Ασία με τη Μεσόγειο, ο Ευκρατίδης αναδείχθηκε στον ισχυρότερο μονάρχη της κεντρικής Ασίας. Ίδρυσε, όπως αναφέρει ο Στράβων, νέα πρωτεύουσα, την Ευκρατίδεια. Το χρυσό νόμισμα που είχε κοπεί στην εποχή του θεωρείται και το σπανιότερο στον κόσμο.
πληρ,από gianniotis.blog