Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΤην απόσυρση του...

Την απόσυρση του κ. Εφραίμ

από όλες τις διοικητικές και διαχειριστικές ευθύνες του στην Μονή Βατοπαιδίου ζητά με ανακοίνωσή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

orthodoxia.gifΟ μέχρι σήμερα ηγούμενος της μονής έδινε εξηγήσεις στην Ιερά Σύνοδο, στο Φανάρι, επί μιάμιση ώρα. Ο κ. Εφραίμ, από την πλευρά του, δεσμεύθηκε να θέσει στην αδελφότητα της Μονής την πρόθεσή του να αποσυρθεί εκ των διοικητικών και διαχειριστικών ευθυνών του και να υποβάλει την απόφαση της αδελφότητας στο Πατριαρχείο μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση το κλίμα για τον κ. Εφραίμ ήταν βαρύ με τον Πατριάρχη να επισημαίνει στον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου ότι προκάλεσε την κατακραυγή της κοινής γνώμης και τον ρώτησε ένα σκέφτεται να αποσυρθεί.

Ο ίδιος ωστόσο φέρεται να απάντησε ότι δεν έχει πράξει κάτι το μεμπτό. Από τον κ. Εφραίμ αφαιρούνται οι διοικητικές και διαχειριστικές αρμοδιότητες, χωρίς ωστόσο να διορίζεται -όπως ερμηνεύεται η απόφαση- νέος ηγούμενος στη μονή.

 Ο κ. Εφραίμ αναμένεται να κοινοποιήσει την απόφασή του για αποχώρηση από τα διοικητικά καθήκοντα στο Ηγουμενικό Συμβούλιο της Μόνης Βατοπαιδίου μόλις επιστρέψει στo Αγιον Ορός και η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την προσεχή Τρίτη 2 Δεκεμβρίου.

 Ειδικότερα, το σχετικό ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει: «Σήμερον, 28ην Νοεμβρίου 2008, ενεφανίσθη, κατόπιν προσκλήσεως, ενώπιον της Αγίας καί Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Βατοπαιδίου αρχιμ. κ. Εφραίμ, συνοδευόμενος από του Μοναχού Αρσενίου. » Ο αρχιμ. Εφραίμ ενημέρωσε τόν Οικουμενικόν Πατριάρχην και τους Συνοδικούς Αρχιερείς διά τάς θέσεις της Μονής του επί του ανακύψαντος γνωστού θέματος καί απήντησεν εις τεθείσας αυτώ ερωτήσεις. »

Εν τέλει ο ηγούμενος Εφραίμ εδεσμεύθη όπως επιστρέφων εις τήν Μονήν του θέση ενώπιον της αδελφότητος αυτής τήν πρόθεσίν του νά αποσυρθή άχρι καιρού εκ των διοικητικών καί διαχειριστικών ευθυνών της ηγουμενείας, τήν δέ απόφασίν των υποβάλε εις τήν Μητέρα εκκλησίαν μέχρι της προσεχούς Τρίτης, 2ας Δεκεμβρίου. »

Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον δηλοί επί τη ευκαιρία αφ’ ενός μέν ότι θά συνεχίση τό ενδιαφέρον του διά τήν όλην υπόθεσιν εντός των πλαισίων των εκ των ιερών Κανόνων καί του Καταστατικού Χάρτου του Αγίου Όρους αρμοδιοτήτων αυτού, αφ’ ετέρου δέ ότι έχει εμπιστοσύνην εις τήν Δικαιοσύνην η οποία καί επελήφθη του θέματος της Ι. Μονής Βατοπαιδίου».

Το Φανάρι είχε ρωτήσει στις 5 Μαΐου

Την 5η Μαΐου του 2008 η Ιερά κοινότητας του Αγίου Όρους απάντησε σε επιστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου που εξέθετε ανησυχίες για τις οικονομικές δραστηριότητες τη Μονής Βατοπαιδίου του κ. Εφραίμ και των συνεργατών του που καταγγέλλονταν στο Φανάρι.

«Όλα γίνονται σωστά και κανονικά και σύμφωνα με στους ελληνικούς νόμους» ανέφερε η απάντηση που έλαβε το Πατριαρχείο. Τον περασμένο Οκτώβριο αποκρούστηκε από την Ιερά κοινότητα με ψήφους 17 έναντι 3 η προσπάθεια να σταλεί Εξαρχία το Πατριαρχείου στο όρος για να διερευνήσει το θέμα του Βατοπαιδίου.

Σε ερώτηση για το αν άργησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης να καλέσει για εξηγήσεις τον κ.Εφραίμ, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν κρίνει τις πράξεις του Οικουμενικού Πατριαρχη. Ερωτηθείς εξ άλλου, αν το ΠΑΣΟΚ θα επαναφέρει την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την πρόταση αυτή διότι θεώρησε ότι υπήρχαν επαρκή στοιχεία, αλλά τώρα με την πληθώρα των μαρτυριών που κατατίθενται, ως υπεύθυνο κόμμα, θα περιμένει την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να προχωρήσει στα επόμενα βήματα.

πηγή;Newsroom ΔΟΛ

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ράφει η Νίνα Γκατζούλη Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι η λογοτεχνική ανάπτυξη οποιασδήποτε γλώσσας συνδέεται στενά και σχετίζεται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα και επιρροές που έχει υποστεί ένα έθνος. Ο Tony Crowley, στο Proper English, παραθέτει τη θέση του Saussure για τη γλώσσα...

Πρακτικές Εφαρμογές της Πυρηνικής Φυσικής με πολύ απλά λόγια.

* Γράφει ο Στέφανος Ευαγγέλου Μπινιάρης Τη Μελέτη μου αυτήν την  παρουσίασα διαδικτυακά στις 14.03.2024 στις 20.00 η ώρα από τον ΙΧΑ  Το παρόν γραπτό κείμενο διαφέρει κατά τι από την Ομιλία, αφού εδώ δεν υπάρχει ένας αυστηρός περιορισμός έκτασης του κειμένου. Με...

Ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2024           Με το Ν. 2193/1994 (Α΄32) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το Π.Δ....

Κάθε ημέρα μας υπενθυμίζουν την προδοσία της Μακεδονίας μας.

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κατάπτυστη Συμφωνία, μια ενδοτική Συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος, μια Συμφωνία που στόχο έχει τη μείωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων! Αυτή ήταν διαχρονικά η θέση μας και...