«Η Γερμανία οφείλει να αποζημιώσει» και με τη… βούλα της ιταλικής Δικαιοσύνης.
Η προχθεσινή απόφαση του Εφετείου της Φλωρεντίας, που δικαιώνει τις οικογένειες των θυμάτων είναι άμεσα εκτελεστή. Γεγονός που σημαίνει ότι αν οι γερμανικές αρχές για οποιονδήποτε λόγο αρνηθούν να την εφαρμόσουν, τότε θα προχωρήσουμε σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου, που βρίσκονται επί ιταλικού εδάφους». Η πληρεξούσια δικηγόρος των συγγενών των θυμάτων του Διστόμου Κέλλυ Σταμούλη δηλώνει αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τέλους τον δικαστικό αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Το σοβαρό αυτό θέμα των αποζημιώσεων αποτέλεσεόπως έχει πληροφορηθεί από δημοσιεύματα του ξένου Τύπου η κ. Σταμούλη- αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση που είχαν πριν από λίγες ημέρες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Άμεσα εκτελεστή
Ο «άσος στο μανίκι» των συγγενών των θυμάτων είναι η άμεση εκτελεστότητα της δικαστικής απόφασης που τους δικαιώνει ανοίγοντας, τυπικά και ουσιαστικά, τον δρόμο για την καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων- 28 εκατομμύρια ευρώπου είχαν επιδικαστεί με την πρώτη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, το οποίο είχε κρίνει την υπόθεση υπό την προεδρία του κ. Αθ. Καγκάνη.
Στις άμεσες προτεραιότητες της κ. Κ. Σταμούλη είναι η κοινοποίηση της τελευταίας απόφασης στη Γερμανία, νομικοί εκπρόσωποι της οποίας, ούτως ή άλλως, ήταν παρόντες και στη δίκη κατά τη διάρκεια της οποίας υπέβαλαν σειρά ενστάσεων που απορρίφθηκαν από το ιταλικό δικαστήριο.
«Σε περίπτωση που η Γερμανία αρνηθεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των συγγενών των θυμάτων των εγκλημάτων του Γ΄ Ράιχ, τότε εμείς από την πλευρά μας θα προχωρήσουμε σε κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στην Ιταλία, πλην της οικίας του πρέσβη της χώρας των αντιδίκων. Και αυτό μπορεί να γίνει στην Ιταλία, γιατί αφενός η απόφαση του Εφετείου της Φλωρεντίας είναι άμεσα εκτελεστός τίτλος και αφετέρου στη γειτονική χώρα δεν απαιτείται- όπως στην Ελλάδαπροηγούμενη άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης για να προχωρήσουν οι κατασχέσεις» δηλώνει στα «ΝΕΑ» η κ. Κέλλυ Σταμούλη.
Για ακόμη μία φορά προτίθεται να απευθυνθεί με έγγραφό της στον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη ζητώντας του να επιτρέψει στις οικογένειες από το Δίστομο που εκπροσωπεί να ικανοποιήσουν τις οικονομικές τους απαιτήσεις επί ελληνικού εδάφους- η προηγούμενη απάντηση επί του ίδιου αιτήματος ήταν αρνητική.
Τον περασμένο Ιούνιο, οι οικογένειες των θυμάτων είχαν εγγράφως ενημερώσει τον κ. Χατζηγάκη ότι «η ικανοποίηση των απαιτήσεών μας θα πραγματοποιηθεί μέσω Ιταλίας, εφόσον από την Ελλάδα υπάρχει έως σήμερα η απαγορευτική συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης». Επαναφέροντας παλαιότερο αίτημά τους, το οποίο είχαν για πρώτη φορά υποβάλει με αφορμή τις ελληνικές αποφάσεις που τους δικαίωναν, ζητούσαν «να μας χορηγήσετε άδεια για να επισπεύσουμε αναγκαστική εκτέλεση κατά του γερμανικού δημοσίου επί των ευρισκομένων σε ελληνικό έδαφος περιουσιακών του στοιχείων.
Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειαστεί να καταφύγουμε σε ξένη χώρα, επειδή η ελληνική κυβέρνηση έως σήμερα τουλάχιστον αποτελεί τροχοπέδη στο δίκαιο αίτημά μας, το οποίο έχει αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση».
Προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ Δικαστήριο της Χάγης κατά των αποφάσεων της ιταλικής Δικαιοσύνης προτίθεται να προσφύγει η Γερμανία. Απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ», το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο, διά του εκπροσώπου του Έλμαρ Άιχ, δήλωσε ότι και αυτή η απόφαση «ενισχύει την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης να παραπέμψει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αξιώσεις που έχουν σχέση με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Η Γερμανία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, ακολουθεί τη βασική αρχή της ασυλίας του κράτους έναντι αξιώσεων ιδιωτών τρίτων χωρών για πράξεις που διέπραξαν κρατικά όργανα. Βεβαίως η Γερμανία «αναλαμβάνει ηθικά την ευθύνη για τις θηριωδίες που διαπράχτηκαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», παραπέμποντας στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ στις 18 του μήνα στο μεγαλύτερο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ιταλία, Ριζιέρα ντι σαν Σάμπα, κοντά στην Τεργέστη.
Το δίπολο αυτό στο οποίο στηρίζεται η θέση της Γερμανίας, είπε ο εκπρόσωπος, «δεν σημαίνει υποβάθμιση της ευθύνης, αλλά πρέπει να αποσαφηνιστεί δικαστικά το ζήτημα της ετεροδικίας του κράτους». Αναμενόμενο Ο δικηγόρος Γιόαχιμ Λάου που εκπροσώπησε τους συγγενείς των θυμάτων στο Εφετείο της Φλωρεντίας δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι η απόφαση ήταν αναμενόμενη, μετά την ετυμηγορία του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Ρώμης τον Μάιο του 2008.
Το δικαστήριο τότε είχε απορρίψει την προσφυγή της Γερμανίας και είχε αποδεχτεί την εκτελεστότητα αποφάσεων της ελληνικής Δικαιοσύνης για το Δίστομο. Τα ένδικα μέσα στην Ιταλία έχουν εξαντληθεί. Ο κ. Λάου δεν θεωρεί πιθανή την προσφυγή της γερμανικής κυβέρνησης στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ρώμης. Η Γερμανία έχει τη δυνατότητα να προσβάλει την απόφαση του Εφετείου- συμπληρώνει ο κ. Λάουαλλά «αν το πράξει θα είναι μόνο για να κερδίσει χρόνο», αφού η απόφαση επί της ουσίας της υπόθεσης έχει εκδοθεί.
Πιθανή προσφυγή θα κοστίσει στο δημόσιο περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ, λέει ο κ. Λάου και αντί να τα δώσει στους δικηγόρους «θα ήταν προτιμότερο να τα δώσει ως πρώτη δόση για την αποζημίωση των θυμάτων του Διστόμου».
πηγή; ΤΑ ΝΕΑ