τέθηκαν τα θεμέλια του Χριστιανικού Ευρωπαϊκού Πολιτισμού
Εκεί που πριν από ακριβώς 1.700 χρόνια επισφραγίσθηκε η ανάδειξη σε καίσαρα του αργότερα πρώτου χριστιανού αυτοκράτορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Μεγάλου Κωνσταντίνου, στα ερείπια της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Καρνούντουμ, στη σημερινή αυστριακή πόλη Πετρονέλ, ανατολικά της Βιέννης, θεμελιώθηκε σήμερα 12 Νοεμβρίου 2008 το απόγευμα το μνημείο της αποκαλούμενης “Συνόδου των Αυγούστων” που αποτέλεσε καμπή στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλάζοντας τη ροή της. Σε αυτή τη Σύνοδο των Αυγούστων στις 11 Νοεμβρίου του 308 μ.Χ. ο Κωνσταντίνος επικυρώθηκε ως καίσαρ της Δύσης, γεγονός που του άνοιξε το δρόμο για να γίνει ο ίδιος αργότερα μονοκράτορας, ως κεντρικός πλέον μονοκράτορας.
Στην τελετή θεμελίωσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας και της δημόσιας ζωής της Αυστρίας, του διπλωματικού σώματος με επικεφαλής τους πρέσβεις ένδεκα ευρωπαϊκών χωρών -ανάμεσά τους και ο Έλληνας πρέσβης Παναγιώτης Ζωγράφος- όπως επίσης αντιπρόσωποι των θρησκευτικών δογμάτων με επικεφαλής τον Ελληνορθόδοξο μητροπολίτη Αυστρίας – Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ.
“Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα όπου η πολυμορφία των πολιτισμών και των θρησκειών θεωρείται ως πολύτιμος εμπλουτισμός, μπορούμε να βρούμε τις ρίζες αυτού του ιδεώδους στο Καρνούντουμ, στο οποίο τέθηκαν το 308 τα θεμέλια του Χριστιανικού Ευρωπαϊκού Πολιτισμού”, τονίζει στο χαιρετιστήριο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, το οποίο διάβασε στην τελετή θεμελίωσης ο μητροπολίτης Μιχαήλ.
”Αυτός ο πολιτισμός δεν είναι μόνον δυτικός ούτε μόνον καθολικός ή προτεσταντικός, αλλά επίσης ανατολικός και ορθόδοξος, ούτως ώστε να γίνεται λόγος για δύο πνεύμονες, που είναι απαραίτητοι για τη ζωή της Ευρώπης στην πραγματική της διάσταση”, συμπληρώνει στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, συγχαίροντας συγχρόνως το διάσημο Ελληνο-Ιταλό καλλιτέχνη Πιέρο Μπορντίν, για την ανάδειξη της σημασίας για την ιστορία της ανθρωπότητας αυτής της Συνόδου των Αυγούστων το 308 μ.Χ. . Σ
τη συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του ο Πιέρο Μπορντίν, ο οποίος είναι ο διευθυντής του ξακουστού Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου του Καρνούντουμ, το οποίο ο ίδιος ίδρυσε πριν από 19 χρόνια, αναφέρθηκε στο σημαδιακό ρόλο του Καρνούντουμ στη μετέπειτα μετάβαση, ουσιαστικά από τους θεούς της αρχαιότητας στο Χριστιανισμό και στην πρωτοβουλία του ίδιου, έπειτα από έρευνες και προεργασίες, για τη σημερινή θεμελίωση του μνημείου. Ο Πιέρο Μπορντίν έχει προγραμματίσει σειρά επετειακών εκδηλώσεων σε διάφορες χώρες, σε σχέση με τη “Σύνοδο των Αυγούστων” στο Καρνούντουμ και στα γεγονότα που οδήγησαν μέχρι την επίσημη αναγνώριση του Χριστιανισμού και την εξάπλωσή του.
Η πρώτη των εκδηλώσεων προγραμματίζεται για τις 30 Απριλίου 2011 στη Θεσσαλονίκη με τη συμπλήρωση επίσης 1.700 χρόνων από το “Διάταγμα Ανοχής της Νικομήδειας” για τους χριστιανούς, από τον αυτοκράτορα Γαλέριο, που συνδέεται άμεσα με την πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Την ιστορική θεώρηση της “Συνόδου των Αυγούστων”, παρουσίασε ο κεντρικός ομιλητής στην τελετή θεμελίωσης, που έγινε στο σημείο ανασκαφών της πόλης του Καρνούντουμ, ο κοσμήτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Βιέννης και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Αυστρίας, Έκερχαρντ Βέμπερ.
Χαιρετισμό εκ μέρους του απουσιάζοντα στο εξωτερικό κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας, Έρβιν Πρελ, απηύθυνε η υπουργός Πολιτισμού, Πέτρα Μπόχουσλαβ, που επισήμανε την εξαίρετη προσφορά εδώ και δεκαετίες στην περιοχή αλλά και στον πολιτισμό γενικά και στο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο, του Πιέρο Μπορντίν, που υπήρξε και ο εμπνευστής και ερευνητής της σημασίας του γεγονότος της “Συνόδου των Αυγούστων” και ο οποίοις προώθησε την ανέγερση του ομώνυμου μνημείου από την κυβέρνηση της Κάτω Αυστρίας.
Με την ευκαιρία της σημερινής θεμελίωσης του μνημείου ακριβώς στην 1.700ή επέτειο, το Νομισματοκοπείο της Αυστρίας κυκλοφόρησε ειδικό χρυσό και αργυρούν νόμισμα με τα πορτρέτα των αυτοκρατόρων “τεσσάρων Αυγούστων” τα οποία απεικονίζονται και στο ειδικό γραμματόσημο που κυκλοφόρησαν επίσης σήμερα τα Αυστριακά Ταχυδρομεία, τα οποία και λειτούργησαν σήμερα στο Καρνούντουμ ειδικό ταχυδρομικό γραφείο για σφράγιση επιστολών και της αναμνηστικής κάρτας, με σφραγίδα πρώτης ημέρας κυκλοφορίας.
Το υπό ανέγερση μνημείο θα έχει τη μορφή τεσσάρων βαθμίδων, που συμβολίζουν την “Τετραρχία” της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και στην πλάκα της κορυφής του θα είναι χαραγμένη από δύο μεγάλα βέλη από Ανατολή και Δύση, των οποίων μια μετατόπιση, νοητικά, θα σχηματίζει το σύμβολο του σταυρού του “Εν τούτω νίκα” του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Το Καρνούντουμ, όπου για ένα διάστημα είχε την έδρα του ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος, μαθητής του Ηρώδου του Αττικού, είχε γνωρίσει την άνθησή του το 2ο μ.Χ. αιώνα από τον οποίο χρονολογούνται και τα ερείπια των δύο ρωμαϊκών θεάτρων του στα οποία και δίνονται κάθε χρόνο οι παραστάσεις του Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου υπό τη διεύθυνση του Ελληνο-Ιταλού Πιέρο Μπορντίν
πηγή;ΑΠΕ