Σ
το στάδιο «Φιστ», κέντρο των Ολυμπιακών εορτασμών και του ποδοσφαίρου στο Σότσι, όπου θα γίνει η μεγάλη και εντυπωσιακή τελετή έναρξης των Αγώνων, Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου και η τελετή λήξη στις 23 Φεβρουαρίου 2014
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι , λαμβάνουν μέρος πάνω από 6000 αθλητές, οι οποίοι εκπροσωπούν περισσότερες από 90 χώρες του κόσμου .Θα διεκδικηθούν 98 σετ μεταλλίων που θα είναι τα πιο μεγάλα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς έχουν διάμετρο 10 εκατοστά και πάχος ένα εκ. Η μάζα των μεταλλίων κυμαίνεται από 460 ως 531 γραμμάρια. Όλα τα χρυσά μετάλλια είναι φτιαγμένα από σιδηροκράματα με επικάλυψη του πολύτιμου μετάλλου. Συνολικά για την κατασκευή των χρυσών μεταλλίων χρησιμοποιήθηκαν τρία κιλά χρυσού.
Οι Αγώνες έχουν τρεις μασκότ. Τη λεοπάρδαλη, την άσπρη αρκούδα και το λαγό, σύμβολα που επιλέχθηκαν στις αρχές του 2011 με πανεθνική ψηφοφορία.
Τα μεγαλύτερα μέτρα ασφαλείας
Οι υπηρεσίες ασφαλείας τοποθέτησαν στο Σότσι, τοποθέτησαν περίπου 5500 κάμερες παρακολούθησης. Στη διάρκεια της Ολυμπιάδας και της Παραολυμπιάδας την ασφάλεια θα εγγυάται μια ειδική ομάδα, αποτελούμενη από 1500 υπαλλήλους των πρώτων βοηθειών και των δυνάμεων πυρόσβεσης, περίπου 100 οχήματα, μεταξύ αυτών τέσσερα ελικόπτερα και πέντε πλοία. Τον ουρανό του Σότσι θα επιτηρούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Οι ρώσοι αθλητές που θα γίνουν χρυσοί Ολυμπιονίκες στο Σότσι, θα λάβουν από τη ρωσική κυβέρνηση περίπου 120 χιλιάδες δολάρια, για το αργυρό μετάλλιο 75 χιλ. δολ., και 51 χιλ. εκείνοι που θα κατακτήσουν το χάλκινο.
Η Ολυμπιακή συγκοινωνία: Σε μέγιστη ετοιμότητα
Ειδικά για την Ολυμπιάδα κατασκευάστηκαν 200 χλμ. σιδηρόδρομου και 365 χλμ. δρόμων και γεφυρών. Στη διάρκεια των αγώνων, για την εξυπηρέτηση των αθλητών και επισκεπτών, θα παραχωρηθούν 1300 λεωφορεία και 4500 αυτοκίνητα. Η επιβατική ροή στο αεροδρόμιο του Σότσι θα είναι περίπου 3800 άτομα την ώρα.
Στην Ολυμπιάδα εργάζονται 25 χιλ. εθελοντές, η επιλογή των οποίων είχε ξεκινήσει από το 2012.
Τα Ολυμπιακά εισιτήρια: Η προπώληση των εισιτηρίων για τους Αγώνες στην επίσημη ιστοσελίδα, ξεκίνησε στις 7 Φεβρουαρίου 2013, Για τους Ρώσους πολίτες προοριζόταν το 70% των εισιτηρίων, και το υπόλοιπο 30% πήγε στους ξένους επισκέπτες. Η μέση τιμή των εισιτηρίων ήταν από 15 έως 100 δολάρια, με ακριβότερα τα εισιτήρια για την τελετή έναρξης και την τελετή λήξης, από τα 150 δολ. και φτάνοντας τα 1650 .δολ
Ελληνική αποστολή
Στους επίσημους προσκαλεσμένους στους Ολυμπιακή Αγώνες στο Σότσι ,είναι και ο Πρόεδρος Δημοκρατίας, κ.Κάρλος Παπούλιας. Η σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής με τους 7 αθλητές στην τελετή έναρξης των Αγώνων θα είναι η 24χρονη πρωταθλήτρια του σκι δρόμων αντοχής, Παναγιώτα Τσακίρη
Ακριβά θα πληρώσουν οι ρώσοι πολίτες τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι
Η ρωσική πόλη Σότσι, που θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014, είχε μετατραπεί σε ένα τεράστιο εργοτάξιο προκειμένου να λάμψει την περίοδο των Αγώνων Το κόστος αυτών των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και η συγκεκριμένη διοργάνωση θα είναι η πιο ακριβή που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα, είτε πρόκειται για χειμερινούς Ολυμπιακούς, είτε για θερινούς,
Ο κόστος της διοργάνωσις έχει ανέλθει στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, αριθμός τέσσερις φορές μεγαλύτερος από την αρχική πρόβλεψη του 2007, όταν η Ρωσία κέρδισε την διοργάνωση.
Η Έλενα Πανφίλοβα, αναλύτρια του διεθνούς οργανισμού «Διεθνής Διαφάνεια» υποστηρίζει ότι διαφθορά και υπερκοστολογήσεις έβγαλαν «ξινούς» τους Αγώνες για τους ρώσους πολίτες.
«Η διαφθορά βγήκε εκτός ελέγχου. Ακόμα και αυτοί που δεν έπρεπε να πληρωθούν, δεν έπρεπε να κλέψουν, δεν έπρεπε να υπεκοστολογήσουν το έργο που προσέφεραν, όπως οι δημόσιες υπηρεσίες, ακόμα και αυτοί το έκαναν. Ακόμα και αυτοί που δέχθηκαν προειδοποιήσεις να σταματήσουν συγκεκριμένες πρακτικές, συνέχιζαν απτόητοι. Μέσα σε αυτή την κατάσταση είναι δύσκολο για τον οποιοδήποτε να ζήσει την ατμόσφαιρα των Ολυμπιακών Αγώνων» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πανφίλοβα.
Δεν έπρεπε να γίνουν έτσι τα πράγματα, υποστηρίζει ο αναλυτής Μαρκ Γκαλεότι. Όπως λέει: «Όταν η Ρωσία κατέθεσε την αίτημα της για την φιλοξενία των Αγώνων, όλα γίνονταν με τον τρόπο που ήθελε ο ρώσος Πρόεδρος. Η ρωσική οικονομία βρίσκονταν σε αναπτυξιακή πορεία και πολιτικά ο ίδιος (ο Βλαντιμίρ Πούτιν) ήταν ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της χώρας, για αυτό και η διεξαγωγή των Αγώνων αναμενόταν να είναι ένα μεγάλο πάρτι για τον εορτασμό της Νέας Ρωσίας. Θα αποδείκνυε στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ρωσία είναι μια αρκετά πλούσια χώρα για να αναλάβει μια τέτοια διοργάνωση και ταυτόχρονα είναι μια αποτελεσματική και καλά οργανωμένη κοινωνία».
πληρ,από rbth,voanews