“Η Αναμόρφωση του Κόσμου: Συνέπειες για την κοινωνία, την πολιτική και τις επιχειρήσεις” είναι η θεματική εστίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Ετήσια Συνάντηση 2014.(Klaus Schwab)
“Περισσότεροι από 2.500 επιχειρηματίες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ακαδημαϊκοί και ηγετικές προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών, θα συμμετάσχουν στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Νταβός της Ελβετίας 22-25 Ιανουαρίου
Όπως και στο παρελθόν, η χλιδή και η πολυτέλεια θα περισσεύουν σε αυτό το Συνέδριο, ενώ τα μέτρα ασφάλειας που έχουν ληφθεί , στο χειμερινό θέρετρο του Νταβός, είναι δρακόντεια, καθώς αρκετοί από τους συμμετέχοντες είναι ηγετικές προσωπικότητες της οικονομικής δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μεταξύ των 40 ηγετών κρατών, που θα βρεθούν στην Ελβετία, είναι οι Πρωθυπουργοί της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, ενώ από Προέδρους θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, του Μεξικού, της Νοτίου Κορέας και της Βραζιλίας.
Την Ελλάδα στο φόρουμ αυτό θα παραβρεθεί και πάλι ο υφυπουργός ανάπτυξης Νότης Μηταράκης .
Για πρώτη φορά, από το 2004, στο Συνέδριο θα συμμετάσχει εν ενεργεία Πρόεδρος του Ιράν. Οι διοργανωτές του Συνεδρίου ανέφεραν ότι ο κ. Ρουχανί θα μιλήσει για τη θέση του Ιράν στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και θα παρουσιάσει τις απόψεις του σχετικά με τις σχέσεις της Τεχεράνης με τον υπόλοιπο κόσμο.
Η λίστα των διακεκριμένων προσωπικοτήτων, στον τομέα της οικονομίας και όχι μόνο, που θα παρευρεθούν στη Σύνοδο του Νταβός είναι εντυπωσιακή. Πολλοί από αυτούς θα συμμετάσχουν στην κεντρική συζήτηση που θα διεξαχθεί με τίτλο «Αναδιαμορφώνοντας τον κόσμο: Οι επιπτώσεις στην κοινωνία, την πολιτική και τις επιχειρήσεις».
Ο ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του Συνεδρίου, ο καθηγητής Κλάους Σουάμπ (Klaus Schwab), ανέφερε ότι κατά την διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, ορισμένα από τα πιο φωτισμένα μυαλά της εποχής μας θα προσπαθήσουν να αποσαφηνίσουν ορισμένα από τα πιο πολύπλοκα ζητήματα του σύγχρονου κόσμου.
Όπως είπε, στους ανθρώπους αυτούς θα ζητηθεί να πάρουν θέση σε «καυτά» θέματα, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Θα τους ζητηθεί, επίσης να παρουσιάσουν βασικές παραμέτρους για την ανάπτυξη, όπως το ψηφιακό και τεχνολογικό περιβάλλον, η δημιουργία θέσεων εργασίας και οι κλιματικές αλλαγές.
Από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του Συνεδρίου αναμένεται να είναι αυτές που αφορούν τις κλιματικές αλλαγές, τους αναπτυξιακούς στόχους του 2015, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την αυξημένη ανεργία, κυρίως μεταξύ των νέων.
Άλλες συζητήσεις που θα διεξαχθούν αφορούν τις προοπτικές για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, η Ινδία, το Μεξικό και η Ρωσία. Το μέλλον της βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής θα απασχολήσουν, επίσης, τους παρευρισκόμενους.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Klaus Schwab,”από οικονομική άποψη, μπαίνουμε σε μια εποχή μειωμένης εμπιστοσύνης και αυξημένης αβεβαιότητας. Όσον αφορά την ανάπτυξη, ο κόσμος θα πρέπει να ζήσουν με λιγότερα. Για να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις αυτού του γεγονότος, σκεφτείτε το εξής: Αν η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό προ της κρίσης (πάνω από 5% ετησίως) για το άμεσο μέλλον, το μέγεθός του θα διπλασιαστεί σε λιγότερο από 15 χρόνια? Σε 3%, διπλασιάζοντας το παγκόσμιο ΑΕΠ θα χρειαστούν περίπου 25 χρόνια
Τελικά, όμως, ο δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί όχι μόνο νέες πολιτικές, αλλά και μια νέα νοοτροπία. Οι κοινωνίες μας πρέπει να γίνουν πιο επιχειρηματικά, επικεντρώνονται περισσότερο σχετικά με τον καθορισμό της ισοτιμίας των δύο φύλων, και πιο ριζωμένη στην κοινωνική ένταξη. Απλά δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος για να επιστρέψει η παγκόσμια οικονομία σε μια πορεία ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης….”