Το ενδεχόμενο υιοθέτησης κοινών διαδικασιών και διαχείρισης της ασφάλειας των πτήσεων των ελικοπτέρων που θα χρησιμοποιούν το FIR των δύο χωρών πάνω από τις αντίστοιχες Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ), συζητήθηκε στα πλαίσια συνεδρίου για της Αερομεταφορές που συνδιοργάνωσαν το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων (FSF-MED) και το Fisher Institute του Ισραήλ.
Στο Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ στις 18/11/2013, συμμετείχαν εκπρόσωποι από ολόκληρο τον τομέα αερομεταφορών, της κυβέρνησης και της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, ως επίσης και εκπρόσωποι του ICAO, Eurocontrol, IATA και άλλων Διεθνών Οργανισμών.
Το FSF-MED εκπροσωπήθηκε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του, Χρίστο Πέτρου ο οποίος προήδρευσε του Συνεδρίου και δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου συζητήθηκαν και τρόποι ανάπτυξης περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα της ασφάλειας πτήσεων. Μεταξύ άλλων ανταλλάχτηκαν απόψεις σχετικά με την υιοθέτηση κοινών διαδικασιών και διαχείρισης της ασφάλειας των πτήσεων των ελικοπτέρων που θα χρησιμοποιούν το FIR των δύο χωρών πάνω από τις αντίστοιχες ΑΟΖ.
Επιπρόσθετα συζητήθηκε η υιοθέτηση κοινών διαδικασιών βελτίωσης της ασφάλειας μικρών ιδιωτικών αεροπλάνων.
Επίσης και κατόπιν συνεννόησης με τον υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, ο κ. Πέτρου είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον ΓΔ του Eurocontrol, Φράνκ Μπρένερ, ο οποίος συμμετείχε στο Συνέδριο.
Στην συνάντηση ανταλλάχτηκαν αρχικές απόψεις σχετικά με την αναδιάρθρωση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, η οποία ως γνωστό ανατέθηκε από την Κυβέρνηση στο Eurocontrol.
πληρ: Φιλελεύθερος ,geopolitics