Με τη συμμετοχή 43 κρατών της Ευρώπης, της Μ.Ανατολής και της Β.Αφρικής, που καλούνται να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις από τη μετανάστευση έως την ενέργεια, δόθηκε την Κυριακή το εναρκτήριο λάκτισμα για το φιλόδοξο γαλλικό σχέδιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UPM). Στη συνέντευξη Τύπου, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι «Με μεγάλη ικανοποίηση σας αναγγέλλω πως ολοκληρώθηκε η πρώτη σύνοδος της Ένωσης για την Μεσόγειο, στην οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα ένα κοινό ανακοινωθέν», για να προσθέσει ότι «το ονειρευόμαστε και τώρα η Ένωση για την Μεσόγειο είναι μια πραγματικότητα».
Μεταξύ των συμμετεχόντων και η Τουρκία, αφού ο Ταγίπ Ερντογάν έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η συμμετοχή του στην Ένωση για τη Μεσόγειο δεν θα κρύβει αρνητικές εκπλήξεις σε σχέση με τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της χώρας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, που συναντήθηκε με τον Νικολά Σαρκοζί, πριν από την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης, επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει, την τελευταία στιγμή, κι αφού είχε συμφωνήσει με την γαλλική πλευρά ότι η γαλλική Προεδρία της ΕΕ δεν θα θέσει προσκόμματα στην προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Ακόμη, στο ίδιο τραπέζι κάθησαν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, γεγονός που από μόνο του αποτελεί επιτυχία του Νικολά Σαρκοζί, που οραματίστηκε και προώθησε την Ένωση για τη Μεσόγειο. Ωστόσο, ο Μπασάρ αλ Ασαντ δεν παρέστη στην αίθουσα κατά την ομιλία του Εχούντ Ολμέρτ.
Όπως τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί κατά την έναρξη των εργασιών, «η Ένωση θα χτίσει την ειρήνη στη Μεσόγειο, όπως παλαιότερα συνέβη με την ΕΕ και τις χώρες της Ευρώπης». Υπογράμμισε, ότι το νέο σχήμα δεν θα αποτελεί μια μάχη μεταξύ του Βορρά και του Νότου, της Ευρώπης και των υπολοίπων, αλλά μια ένωση. Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμμετοχή κάτω από την ίδια «στέγη» παραδοσιακών εχθρών, όπως τα αραβικά κράτη και το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Τουρκία, η Αλγερία και το Μαρόκο.
Στόχος είναι να μάθουμε να αγαπάμε και όχι να μισούμε, τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί. Παράλληλα, χαιρέτησε «το θάρρος όλων όσων ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας» και πρόσθεσε «χαιρετίζω τους αρχηγούς των αραβικών χωρών που ήρθαν εδώ, που δέχθηκαν την ευθύνη αυτή, που προέβησαν έτσι σε μια κίνηση ειρήνης». Ανέφερε ακόμη ότι μια από τις μείζονες προκλήσεις της Ένωσης για τη Μεσόγειο είναι η «καταγραφή της Ιστορίας στη βάση της ισότητας Βορρά-Νότου».
Ήδη στο περιθώριο της Διάσκεψης υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις: Συρία και Λίβανος έκαναν ένα βήμα προόδου, ανακοινώνοντας ότι θα ανοίξουν πρεσβείες, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ τόνισε ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας. Ακόμη, ένα έμμεσο μήνυμα για συνέχιση του διαλόγου με τη Συρία απέστειλε ο Εχούντ Ολμέρτ μέσω του Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρουν ισραηλινές πηγές.
Το τελικό ανακοινωθέν αναφέρει ότι οι ηγέτες θα επιδιώξουν «μία αμοιβαία και αποτελεσματικά επαληθεύσιμη Ζώνη στη Μέση Ανατολή ελεύθερη από όπλα μαζικής καταστροφής» με αναφορά να γίνεται σε πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα και τους φορείς μεταφοράς τους. Περιπλοκή προέκυψε πάντως όταν η Παλαιστινιακή Αρχή εξέφρασε αντιρρήσεις για το τελικό ανακοινωθέν αφού διανεμήθηκε και ζήτησε να αφαιρεθεί μία παράγραφος που αφορούσε την διαμάχη με το Ισραήλ και δεν έκανε αναφορά σε λύση που θα αφορά και ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Γάλλοι διπλωματικοί αναφέρουν πάντως ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είχε καταρχήν συμφωνήσει.
Συγκεκριμένα, η παράγραφος ανέφερε ότι οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων «επιβεβαιώνουν την υποστήριξη τους για την ισραλινο-παλαιστινιακή ειρηνευτική διαδικασία, όπως αναφέρθηκε στην Ευρωμεσογειακή υπουργική σύνοδο της Λισαβόνας (Νοέμβριος 2007) και στην διαδικασία της Ανάπολης».
Οι Γάλλοι διοργανωτές, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Associated Press κατάφεραν να επιλύσουν με επιδεξιότητα το πρόβλημα της τοποθέτησης των συνέδρων και να αποφύγουν την γειτονία ηγετών χωρών που διατηρούν κακές σχέσεις. Τοποθέτησαν, για παράδειγμα, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ανάμεσα στον Έλληνα και τον Ιταλό πρωθυπουργό, μακριά από Άραβες ηγέτες και συγκεκριμένα τον Σύριο πρόεδρο, Μπασάρ Αλ-Ασαντ. Το τραπέζι των συνομιλιών ήταν στρογγυλό.
Η Διάσκεψη διεξήχθη στο Γκραν Παλέ, που βρίσκεται αποκλεισμένο από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Τουλάχιστον 6.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στη γαλλική πρωτεύουσα και η περιοχή από το Γκραν Παλέ έως το Μέγαρο των Ηλυσίων αποτελεί «φρούριο». Η παρουσία στο Παρίσι του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασάντ έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες από οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τη Δευτέρα, 8.000 άνδρες της αστυνομίας θα βρίσκονται στους δρόμους του Παρισιού, με την ευκαιρία της παρέλασης για την εθνική εορτή της 14ης Ιουλίου στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. Την παρέλαση έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που μετέχουν στη σύνοδο της Ένωσης για τη Μεσόγειο.
Η ταυτότητα της Ένωσης για τη Μεσόγειο
Στην Ένωση για την Μεσόγειο μετέχουν οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -μετά τις σχετικές πιέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκέλας Μέρκελ-, χώρες που βρίσκονται στα παράλια της Μεσογείου (Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ιορδανία, Ισραήλ, Κροατία, Λίβανος, Μαυριτανία, Μαυροβούνιο, Μονακό, Συρία, Τυνησία και Τουρκία) όπως και η Παλαιστινιακή Αρχή. Απέχει η Λιβύη.
Στην εναρκτήρια σύνοδο παρέστησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μουσά. Οι πρώτες χώρες που θα συμπροεδρεύσουν στην Ένωση θα είναι η Γαλλία και η Αίγυπτος.
ο πρωθυπουργός, Κ.Καραμανλής
Την ανάγκη για ουσιαστική και σταθερή συνεργασία των χωρών της ΕΕ, των μεσογειακών εταίρων και των χωρών της Μεσογείου για να αντιμετωπιστούν από κοινού προκλήσεις και προβλήματα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κ.Καραμανλής μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου αρχηγών-κρατών που συμμετέχουν στην «Ένωση για τη Μεσόγειο».
Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα υποστήριξε από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για τη δημιουργία μιας «Ένωσης για τη Μεσόγειο», τονίζοντας πως η χώρα μας έχει ήδη συμβάλλει ενεργά σε όλα τα στάδια μέχρι την ίδρυση της Ένωσης και θα εξακολουθήσει να δραστηριοποιείται με συγκεκριμένες προτάσεις για προγράμματα.
Η σημερινή Σύνοδος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενέκρινε συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας οι οποίοι αφορούν: την απορρύπανση της Μεσογείου, τους θαλάσσιους διαδρόμους, την ηλιακή ενέργεια, την εκπαίδευση, την πολιτική προστασία, την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η χώρα μας, συνέχισε ο πρωθυπουργός, έχει εκδηλώσει ενεργό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των θαλάσσιων διαδρόμων στην ανατολική Μεσόγειο, με σκοπό να καταστεί κόμβος για τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς επίσης και για τη διευκόλυνση της μετακίνησης προσώπων και αγαθών μέσω της διασύνδεσης λιμένων.
Ενδιαφερόμαστε επίσης, είπε ο κ. Καραμανλής, ιδιαίτερα για τον τομέα της ηλιακής ενέργειας και επεξεργαζόμαστε ήδη το σχετικό πλαίσιο συνεργασίας, με σκοπό τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η περιοχή. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για να δοθεί νέα ώθηση στην πολιτική μας απέναντι στην περιοχή και να επανακτήσει η Μεσόγειος τη θέση που της αξίζει στις προτεραιότητές μας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε αποφασιστικά και δυναμικά σε μια ουσιαστική, μακροπρόθεσμη και σταθερή συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεσογειακών εταίρων, αλλά και μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού προκλήσεις και προβλήματα που μας αφορούν όλους.
Τέλος, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η πρωτοβουλία της «Ένωσης για τη Μεσόγειο» έχει μια προστιθέμενη αξία που συνίσταται στην υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων που θα προσπορίσουν άμεσο και απτό όφελος στους λαούς της Μεσογείου και θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη όλης της περιοχής.
Το βράδυ της Κυριακής, ο πρωθυπουργός, που συνοδεύεται από τη σύζυγό του, θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτει για τους ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο της «Ένωσης για τη Μεσόγειο» ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η σύζυγός του.
Τη Δευτέρα, θα παρακολουθήσει στρατιωτική παρέλαση που γίνεται στο Παρίσι με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Γαλλίας. Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται στο ταξίδι του από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
πηγή; Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Γαλλικό