Η ανάγκη συλλογής ευαίσθητων στρατιωτικών πληροφοριών, απολύτως απαραίτητων για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων και την επίγνωση της τακτικής κατάστασης, οδήγησαν στη δημιουργία της Διακλαδικής Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών (ΔΔΣΠ) το 2003. Τα στελέχη της εκπαιδεύτηκαν αρχικά από την αντίστοιχη αμερικανική υπηρεσία (DIA). Η ΔΔΣΠ διοικείται από υποστράτηγο (ή αξιωματικό αντίστοιχου βαθμού) και υπάγεται απ’ ευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Η οργάνωση της υπηρεσίας περιλαμβάνει τέσσερις βασικές διευθύνσεις:
– τη Διεύθυνση πληροφοριακής υποστήριξης τρεχουσών επιχειρήσεων
– τη Διεύθυνση Συλλογής Πληροφοριών (ΔΙ.Σ.ΠΛΗ.),
– τη Διεύθυνση Επεξεργασίας
–Πολιτικής
– Σχεδίων και Εκμεταλλεύσεως (Δ.Ε.ΠΟ.Σ.Ε.) και
– τη Διεύθυνση Ασφαλείας – Αντιπληροφοριών (ΔΑΑ).
Η ΔΙ.Σ.ΠΛΗ. είναι επιφορτισμένη με τη συλλογή πληροφοριών. Το τμήμα επιχειρήσεων, συγκεντρώνει κρίσιμες πληροφορίες από «ανθρώπινη προέλευση» (HUMINT) δηλαδή από τους συνδέσμους της υπηρεσίας, πληροφορίες εικόνων, στις οποίες περιλαμβάνονται εικόνες από δορυφόρους, αεροφωτογραφήσεις και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πληροφορίες από την καταγραφή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, από κάμερες και ραντάρ των Ενόπλων Δυνάμεων, από τα δίκτυα πληροφοριών του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε., άλλες χώρες με τις οποίες έχουν συναφθεί διμερείς συμφωνίες.
Πάντως το πιο σημαντικό κομμάτι των πληροφοριών σε περίοδο ειρήνης συγκεντρώνεται από ανοιχτές πηγές: πρακτορεία ειδήσεων, περιοδικά, εφημερίδες, δορυφορική τηλεόραση και internet δίνουν σχεδόν το 70% του συνολικού όγκου των πληροφοριών που διαχειρίζονται καθημερινά οι στρατιωτικοί.
Μετά τη συγκέντρωσή τους, οι πληροφορίες κατευθύνονται στη Διεύθυνση Επεξεργασίας ή, αλλιώς, εφ’ όσον οι συνθήκες το επιτάσσουν, απ’ευθείας στους χρήστες, οι οποίοι στη συνέχεια αναλαμβάνουν τις προβλεπόμενες ενέργειες.
Στη ΔΙ.Σ.ΠΛΗ. είναι «χρεωμένοι» και οι Ακόλουθοι Αμύνης της χώρας σε πρεσβείες ή προξενικές αρχές του εξωτερικού, οι οποίοι λειτουργούν ατύπως και ως επίσημα όργανα συλλογής πληροφοριών.
Η Δ.Ε.ΠΟ.Σ.Ε. είναι το τμήμα με το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, η διεύθυνση που λόγω και των συγκυριών καλείται να αξιολογήσει το μεγαλύτερο (αριθμητικά) όγκο πληροφοριών.
Τα τρία τμήματα επεξεργασίας και εκμετάλλευσης (από τα συνολικά έξι γραφεία της Δ.Ε.ΠΟ.Σ.Ε.) έχουν αναλάβει από έναν αριθμό χωρών που «παρακολουθούνται».
Σε καθημερινή βάση, το κεντρικό σκέλος της Δ.Ε.ΠΟ.Σ.Ε. αξιολογεί και επεξεργάζεται τις υπάρχουσες πληροφορίες ενημερώνοντας παραλλήλως το εθνικό σύστημα ενδεικτών προειδοποίησης.
Τα συγκεκριμένα τμήματα -εκτός των άλλων- δημιουργούν και το προφίλ σημαντικών στελεχών, ενώ διαθέτουν όλες τις απόρρητες πληροφορίες για την οργάνωση των μονάδων, το βαθμό στελέχωσης, το κύριο υλικό, τις επιχειρήσεις και τη μαχητική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων.
Το «υποσύστημα» επεξεργασίας και εκμετάλλευσης δημιουργεί βάσεις δεδομένων, ώστε να αξιολογείται και το περιβάλλον ασφάλειας με σκοπό την πρόβλεψη και προειδοποίηση για τη δημιουργία συνθηκών έντασης.
Στη Δ.Ε.ΠΟ.Σ.Ε. λειτουργεί επίσης τμήμα πολιτικής διεθνών οργανισμών και τμήμα γεωστρατηγικών μελετών -αναλύσεων- εκτιμήσεων. Τελευταίο, αλλά όχι αμελητέο, το τμήμα των ασύμμετρων απειλών που παρακολουθεί όλα τα σχετικά ζητήματα στο πλαίσιο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, αλλά και ενδεχόμενη μεταφορά υλικών που σχετίζονται με δυνητική τρομοκρατική δράση μέσω των θαλασσίων οδών.
Την εκπόνηση σεναρίων για «ψυχολογικές επιχειρήσεις» αναλαμβάνει η διεύθυνση ασφαλείας και αντιπληροφοριών. Η Δ.Α.Α. αποτελείται από τρία τμήματα: το γραφείο αντιπληροφοριών, το γραφείο ασφαλείας και το τμήμα συνδέσμων για τη συνεργασία με την ΕΥΠ, την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα.
Η συγκεκριμένη διέυθυνση αναλαμβάνει τις εισηγήσεις για ζητήματα αντικατασκοπίας τόσο σε εθνικό, όσο και σε συμμαχικό επίπεδο. Ωστόσο η ΔΔΣΠ, παρά τη κρισιμότητα της απόστολής της, αντιμετωπίζει προβλήματα, κυρίως ανεπαρκούς χρηματοδότησης και χαμηλής επάνδρωσης.
πηγή; strategy-geopolitics.blogspot