σε ραδιοφωνικούς σταθμούς .Στο 28% ανέρχεται το ποσοστό των ενημερωτικών ραδιοσταθμών της χώρας, επί συνόλου 943 νομίμως λειτουργουσών ραδιοφωνικών επιχειρήσεων που εκπέμπουν στην επικράτεια,
ενώ η Θεσσαλονίκη -και όχι η Αθήνα- είναι η περιοχή με τον πιο σκληρό ανταγωνισμό στα ερτζιανά και τους περισσότερους μη ενημερωτικούς σταθμούς στο σύνολο της χώρας.
Αντίθετα, πρώτος νομός σε αριθμό ενημερωτικών σταθμών είναι ο νόμος Ηρακλείου Κρήτης.
Ειδικότερα και όπως προκύπτει από τα επικαιροποιημένα (06.06.2008) στοιχεία του ΕΣΡ, 266 ραδιοσταθμοί σε ολόκληρη της επικράτεια δήλωσαν ενημερωτικού χαρακτήρα, ενώ οι υπόλοιποι 677 αυτοπροσδιορίστηκαν στις σχετικές υπεύθυνες -και δεσμευτικές, υπενθυμίζεται- δηλώσεις που υπέβαλαν στην ανεξάρτητη αρχή, ως μη ενημερωτικοί.
Η Θεσσαλονίκη, με συνολικό αριθμό ραδιοσταθμών 57, είναι η περιοχή με τον υψηλότερο αριθμό ραδιοφωνικών επιχειρήσεων και άρα με τον πιο έντονο ανταγωνισμό, ενώ ακολουθεί ο νομός Ηρακλείου στη 2η θέση με 46 σταθμούς.
Η Αττική βρίσκεται μόλις στην 4η θέση, αφού με 41 νομίμως λειτουργούντες σταθμούς βρίσκεται μια θέση κάτω από το νομό Αχαΐας, ο οποίος καταλαμβάνει την 3η θέση, αφού στην περιοχή δραστηριοποιούνται 44 σταθμοί.
Στην 5η θέση βρίσκεται ο νομός Δωδεκανήσων με 39 σταθμούς.
Περισσότεροι ενημερωτικοί
Από πλευράς περιεχομένου στο Ηράκλειο βρίσκονται οι περισσότεροι ενημερωτικοί σταθμοί 16 συνολικά -επισημαίνεται ότι πρόκειται για αριθμό σχεδόν διπλάσιο από εκείνον του νομού Αττικής-, ενώ ακολουθεί ο Εβρος με 13, η Θεσσαλονίκη με 11 και η Αχαΐα, η Καβάλα και οι Κυκλάδες που έχουν από 10.
Ο νόμος Αττικής έχει 10 ενημερωτικούς σταθμούς και συγκεκριμένα τους (αλφαβητικά) Alpha, Antenna City, Flash, Κανάλι 1, Ξένιος, Ράδιο Επικοινωνία, Real, ΣΚΑΪ και 902 Αριστερά στα FM.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο «Αθήνα 9,84», σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ, έχει δηλώσει μη ενημερωτικός.
Από άποψη αναλογίας μεταξύ ενημερωτικών και μη ενημερωτικών, στο νόμο Κεφαλληνίας το 80% των νομίμως λειτουργούντων σταθμών είναι ενημερωτικοί (4 στους 5), το 70% στο νομό Σάμου (7 στους 10) και το 66,6% στο νομό Ευρυτανίας (2 στους 3).
Τέλος και όσον αφορά τους μη ενημερωτικούς σταθμούς, στη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιούνται οι περισσότεροι αυτού χαρακτήρα σταθμοί, συνολικά 46, ενώ ακολουθούν η Αχαΐα με 34, η Αττική με 32, τα Δωδεκάνησα με 31 και το Ηράκλειο με 30.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η επιλογή του ενημερωτικού χαρακτήρα, δημιουργεί σημαντικές υποχρεώσεις στις ιδιοκτησίες των ραδιοσταθμών, τόσο από πλευράς απασχολούμενου προσωπικού όσο και από πλευράς μετοχικού κεφαλαίου, επενδύσεων κ.λπ. Υποχρεώσεις, οι οποίες αργά ή γρήγορα και εάν όχι νωρίτερα στην περίοδο των αδειοδοτήσεων, θα εξεταστεί εάν όντως τηρούνται
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ κυρώσεις
Συνολικού ύψους 50.000 ευρώ επιβλήθηκαν χθες από το ΕΣΡ σε τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας.
Ειδικότερα, πρόστιμο 20.000 ευρώ επιβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega για την αναπαραγωγή μέρους της υποκλαπείσας συνομιλίας μεταξύ του βουλευτή, Κώστα Κουκοδήμου, και του δημοσιογράφου, Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, ενώ για τον ίδιο λόγο επιβλήθηκε κύρωση 15.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό Antenna
Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Ιωάν. Λασκαρίδης, ο δεύτερος τηλεοπτικός σταθμός δημοσιοποίησε μικρότερο μέρος του περιεχομένου και για το λόγο αυτό του επιβλήθηκε οικονομική κύρωση χαμηλότερου ύψους.
Εξάλλου, πρόστιμο 15.000 ευρώ επιβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό TV Χαλκιδική για παράνομη εκπομπή από μη δηλωθέντα δίαυλο.
Τέλος, το ΕΣΡ δεν αποδέχθηκε την αίτηση θεραπείας του τηλεοπτικού σταθμού SMART νομού Αττικής, κατά παλαιότερης απόφασης του για πρόστιμο 50.000 ευρώ, το οποίο είχε επιβληθεί για παράνομη εκπομπή από το δίαυλο 51.
Τις ενημερωτικές εκπομπές όλων των καναλιών αλλά και ραδιοφωνικών σταθμών και μόνον αυτές – όχι τα δελτία ειδήσεων – έχει θέσει στο «μικροσκόπιο» του το ΕΣΡ, εξαιτίας των όσων μεταδόθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αφορμή τη δολοφονία του γνωστού ηθοποιού, Νίκου Σεργιανόπουλου.
Ειδικότερα, με αφορμή το γεγονός αυτό η ανεξάρτητη αρχή εξέδωσε χθες δελτίο Τύπου, στο οποίο επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο, όπως επισήμανε και ο πρόεδρος της αρχής, επεμβαίνει μετά τη μετάδοση των εκπομπών και εφόσον υπάρχει υπόνοια παράβασης της σχετικής νομοθεσίας.
Ο κ. Λασκαρίδης, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφων, γιατί το Συμβούλιο, παρά το ότι τόσο οι ενημερωτικές εκπομπές όσο και εκπομπές «κοινωνικής κριτικής», άντλησαν το περιεχόμενό τους κατά κύριο λόγο από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων, δεν εξετάζει και τα όσα ειπώθηκαν σε αυτά από τους ρεπόρτερ, επισήμανε -ορθώς- ότι κάτι τέτοιο, εάν υπάρχει παράβαση, θα πρέπει να λύνεται από τους ίδιους τους ανθρώπους των μέσων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε εξάλλου και στο θέμα της παρουσίασης της ειδησεογραφίας που αφορά το θέμα του σεισμού στην Ηλεία.
Όπως ανάφερε ο κ. Λασκαρίδης, το Συμβούλιο παρακολουθεί τις εκπομπές που γίνονται και θα κινηθεί εν ευθέτω χρόνο.
πηγή;naftemporiki