Η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ αναζητά νέους και ταλαντούχους κρυπτογράφους και γι αυτό έβαλε μια αγγελία αναζήτησης προσωπικού με τη μορφή ενός δυσεπίλυτου παζλ.
Ο διαγωνισμός, που θα διαρκέσει εξι εβδομάδες, έχει τίτλο «Μπορείς να το βρεις;» κι έχει τη μορφή ενός γρίφου που αποτελείται από 143 χαρακτήρες – γράμματα της αλφαβήτου χωρισμένους σε 28 πεντάδες και μια τριάδα στο τέλος.
Ο υποψήφιος λύτης θα πρέπει να «σπάσει» τον κώδικα αυτόν και να αποκρυπτογραφήσει το μήνυμα που κρύβεται από πίσω. Κατόπιν, βάσει του μηνύματος αυτού, θα οδηγηθεί σε ένα διαδικτυακό «κυνήγι θησαυρού» με κατεύθυνση την τελική απάντηση στο αίνιγμα, η οποία ενδέχεται να του εξασφαλίσει μια θέση στα κεντρικά αρχηγεία της υπηρεσίας, στο Τσέλτεναμ.
Οι ετήσιες αποδοχές του θα ανέρχονται σε περίπου 70.000 ευρώ και θα συνεργάζεται τόσο με τις Υπηρεσίες Ασφαλείας της Βρετανίας (MI5), όσο και με τις Μυστικές Υπηρεσίες (MI6).
Όπως δήλωσε στην βρετανική Independent ο καθηγητής πληροφορικής στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, Νάιτζελ Σμαρτ, «ο γρίφος αυτός, που εκπονήθηκε από τους κορυφαίους επιστήμονες της GCHQ, μπορεί να επιλυθεί από ένα μαθηματικό μυαλό εντός δυο-τριών λεπτών. Είναι ένα παζλ που λόγω της μορφής του [έχει γράμματα κι όχι ψηφία] ανάγεται στη δεκαετία του 1960, πολύ πριν την ψηφιακή εποχή».
Ο καθηγητής Σμαρτ, εκ των κορυφαίων κρυπτογράφων στο κόσμο και διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Κρυπτογραφικής Έρευνας, τόνισε επίσης : «Ο λύτης θα πρέπει να το αντιμετωπίσει σαν ένα σταυρόλεξο. Εμείς κάτι τετοια παζλ τα αποκαλούμε «διασκεδαστικά μαθηματικά»».
Θυμίζουμε πως πριν μερικές ημέρες, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που διέρρευσε ο πρώην σύμβουλος της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, αποκαλύφθηκε πως η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) και ο βρετανικός της εταίρος GCHQ μπορούν να σπάσουν κάθε password και κωδικούς ασφαλείας και να αποκτήσουν πρόσβαση σε e-mail, τραπεζικές συναλλαγές και προσωπικά δεδομένα. Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, το μυστικό αυτό πρόγραμμα που ονομάζεται «Bullrun» επιτρέπει την αποκρυπτογράφηση σχεδόν όλων των κωδικών που χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο.
Η εφημερίδα Guardian αναφέρει ότι η NSA και η GCHQ έχουν εκθέσει σε κίνδυνο τις εγγυήσεις που έχουν δώσει οι διαδικτυακές εταιρείες στους καταναλωτές για να τους διαβεβαιώσουν ότι οι επικοινωνίες, οι τραπεζικές συναλλαγές μέσω ίντερνετ και τα ιατρικά τους αρχεία θα είναι απροσπέλαστα σε κακοποιούς ή κυβερνήσεις.
Η «μικρή αγγελία» για την πρόσληψη κρυπτογράφων έχει, σύμφωνα με ορισμένους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ως στόχο μία επικοινωνιακή αποκατάσταση της τρωθείσας αξιοπιστίας της GCHQ.
tovima