Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΜΜΕΛογοκρισία στην Ελλάδα;...

Λογοκρισία στην Ελλάδα; (έρευνα του Α.Π.Θ.)

Διαδικτυακός Έλεγχος στην Ελλάδα;

Ο διαδικτυακός έλεγχος περιεχομένου (που στην ανεξέλεγκτη μορφή του αποτελεί, επί της ουσίας, μία μορφή διαδικτυακής λογοκρισίας) είναι ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση και εφαρμόζεται σε πλήθος απολυταρχικών και δημοκρατικών κρατών ανά την υφήλιο. Σύμφωνα με πρόσφατες οδηγίες της Ε.Ε., όλα τα μέλη αυτής (ανάμεσα τους και η Ελλάδα) οφείλουν να εφαρμόσουν αντίστοιχες μεθόδους.

Πόσο όμως επηρεάζει κάτι τέτοιο την ελευθερία του λόγου για τον Έλληνα χρήστη του διαδικτύου; Και, υπό ποιες συνθήκες μπορεί να εφαρμοστεί ένα τέτοιο σύστημα ώστε η χρήση του να είναι προς όφελος των Ελλήνων πολιτών;

Έρευνα για το τι πιστεύουν οι Έλληνες χρήστες του Internet για το φαινόμενο του διαδικτυακού ελέγχου περιεχομένου διεξάγει ο Νικόλαος Κουμαρτζής, στα πλαίσια της διδακτορικής του διατριβής, και ο Ανδρέας Βέγλης, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ

“Πως θα σας φαινόταν αν επισκεπτόσασταν αύριο μία ιστοσελίδα που γνωρίζετε και δεν ήταν online;

Αν ένα δίκτυο διαδικτυακού ελέγχου εφαρμοζόταν στην Ελλάδα, δίχως όμως κανένας να λάβει υπόψη του την άποψη των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου, δηλαδή τη δική μας άποψη;” ρωτάνε οι δύο ερευνητές για να συνεχίσουν:

“Ή από την άλλη, αν κατακλιζόταν αύριο το ελληνικό διαδίκτυο με παράνομο και ανήθικο περιεχόμενο (π.χ. παιδική πορνογραφία) δίχως καμία δυνατότητα αντίδρασης;”

Δεν το γνωρίζουν πολλοί, όμως από τη “γέννηση” του World Wide Web (το 1990) χρειάστηκαν μόλις 6 χρόνια για τις πρώτες κινήσεις ελέγχου του. Πιο συγκεκριμένα, το 1996, 100 ιστοσελίδες είχαν ήδη λογοκριθεί στην Κίνα, ενώ η Γερμανία έκανε τις πρώτες της προσπάθειες την ίδια χρονιά.

Από τότε, ως φαινόμενο εξελίχθηκε αρκετά με αποτέλεσμα το 2009 εξήντα κράτη παγκοσμίως (τα διπλάσια σε σχέση με το 2008) να έχουν ασκήσει κάποιου είδους διαδικτυακό έλεγχο στους πολίτες τους, ενώ το 2010 σαράντα κράτη παγκοσμίως εφάρμοζαν οργανωμένα πλέον μαζικά συστήματα διαδικτυακού ελέγχου.

Γιατί δεν αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες;

Διότι, δυστυχώς, ο έλεγχος που ασκείται είναι “αόρατος”, δεν φαίνεται δηλαδή με κανέναν τρόπο στους επισκέπτες των ιστοσελίδων που λογοκρίνονται και δεν γίνεται καμία σχετική ενημέρωση.
Ο λόγος; Ώστε να μην προκαλέσουν την αντίδραση της κοινωνίας.

Θα θέλαμε λοιπόν κάτι παρόμοιο, ένα «αόρατο» σύστημα διαδικτυακού ελέγχου, να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα;

Σφυγμομετρώντας την άποψη των χρηστών του διαδικτύου για το φαινόμενο, μπορούμε αρχικά να ενημερώσουμε για την έλευση του φαινομένου στην Ελλάδα, αλλά και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για ένα «ηθικά σωστό» αντίστοιχο σύστημα το οποίο θα ελέγχεται από τους ίδιους τους χρήστες.

Πάρτε μέρος στην έρευνα που γίνεται από το Media Informatic Lab του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (η οποία έχει ήδη τρέξει σε 8 χώρες παγκοσμίως), επισκεπτόμενοι το παρακάτω link:

http://edu.surveygizmo.com/s3/1028356/greece

Ο διαδικτυακός έλεγχος περιεχομένου αποτελεί ένα φαινόμενο σε άνοδο παγκοσμίως, τόσο σε απολυταρχικά καθεστώτα (όπως η Κίνα), όσο και σε δημοκρατικές κοινωνίες (όπως το Ηνωμένο Βασίλειο της Αγγλίας).

Τα χρόνια που ακολουθούν θα παίξουν καταλυτικό ρόλο για τη μορφή που θα έχει ο διαδικτυακός έλεγχος περιεχομένου στο μέλλον, γι’ αυτό και είναι εξαιρετικής σημασίας η καταγραφή των απόψεων των χρηστών του διαδικτύου (της δικής σας άποψης δηλαδή) πάνω στο εν λόγω φαινόμενο.

Η παρούσα έρευνα αποτελεί κομμάτι μίας διεθνούς προσπάθειας που ξεκίνησε από την Ελλάδα 3 χρόνια πριν και έχει συλλέξει στοιχεία από πλήθος χωρών μέχρι σήμερα (Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία, Γερμανία, Ινδία, Κόσσοβο, Κύπρος κ.ά.).

Ο συντονισμός της έρευνας γίνεται από τον Νικόλαο Κουμαρτζή (υποψήφιο διδάκτορα) και τον Ανδρέα Βέγλη (αναπληρωτή καθηγητή) του Media Informatics Lab του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. του Α.Π.Θ.

Αυτό το ερωτηματολόγιο είναι το πρώτο που απευθύνεται μαζικά στο σύνολο των διαδικτυακών πολιτών μίας χώρας, οπότε η μαζική συμμετοχή των Ελλήνων χρηστών του διαδικτύου είναι απαραίτητη για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του.

ζητείται η συνδρομή σας στη διάδοση μίας εξαιρετικής σημασίας έρευνας πάνω στο φαινόμενο του διαδικτυακού ελέγχου, το οποίο βρίσκεται σε έξαρση σήμερα παγκοσμίως. Η συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο πως θα διαμορφωθεί ο κρατικός έλεγχος του Internet στη χώρα μας στο μέλλον.

Ως εκ τούτου, η διάδοση της έρευνας με οποιονδήποτε τρόπο και με οποιοδήποτε μέσο από εσάς (ιστοσελίδα, blogs, social media, facebook, emails κ.λπ.) αποτελεί μία ουσιαστική δημοσιογραφική συνδρομή στην προσπάθεια μας.

Με εκτίμηση,
Νικόλαος Κουμαρτζής,
υποψήφιος διδάκτορας,
Τμήμα Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. | Α.Π.Θ.

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Γ. Σγουρός: Εμείς κάναμε έργα χωρίς κομπασμούς και φανφάρες, όπως το Μουσειακό και Πολιτιστικό Κέντρο «ΓΕΡΑΝΕΙΑ» στο Μάζι Μεγάρων, που αναγνωρίστηκε από όλους.

«Ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να παρευρεθώ την Κυριακή 22 Ιουνίου στα εγκαίνια του Μουσειακού Κέντρου Πολιτιστικών Προϊόντων «ΓΕΡΑΝΕΙΑ», στη Μονή Αγίας Παρασκευής, στο Μάζι Μεγάρων. Ένα έργο, που σηματοδοτεί την ενίσχυση και προστασία της πολιτιστικής και θρησκευτικής παράδοσης...

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ» ΚΑΙ ΞΙΝΟ-ΝΕΡΟ, ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ.

Έγραψε ο δικηγόρος Παύλος Αλτίνης στο facebook… ΤΟ ΞΙΝΟ-ΝΕΡΟ ΑΣ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΝΤΟΠΙΑ ΧΩΡΙΑ !!!!!!!! ΟΙ ΞΙΝΟΝΕΡΙΤΕΣ ΕΙΠΑΝ «ΟΧΙ» ΣΕ ΠΡΑΚΤΟΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥΣ ΧΑΦΙΕΔΕΣ !!!!!!!! Στις 4 Ιουλίου 2025 έγιναν πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Ξινό-Νερό Αμυνταίου Φλώρινα...

Η Ιουλία Καλλιμάνη Στην περιοδεία σε Όλη την ΕΛΛΑΔΑ και το ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Όπου η εμφανίσεις της είναι sold out .

Μετά της εμφανίσεις στο Tokyo Theater Athens,που έκανε sold out εμφανίσεις η καλλιτέχνιδα η Ιουλία Καλλιμάνη τώρα κανί γράφει sold out εμφανίσεις η καλλιτέχνιδα σε ολη την ΕΛΛΑΔΑ και του εξωτερικού.. Η Ιουλία Καλλιμάνη, στο TOKIO sold out εμφανίσεις η...

Ποιοι μοιράστηκαν τις επιδοτήσεις απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ:- Δείτε online τα ονόματα και τα ποσά των δικαιούχων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 6/7 10:23 «Όποιος λαμβάνει χρηματοδότηση από την ΕΕ στο πλαίσιο της ΚΓΠ περιλαμβάνεται σε καταλόγους διαθέσιμους στο κοινό. Οι εν λόγω κατάλογοι έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης στα ενωσιακά μέτρα χρηματοδότησης. Ωστόσο,...