Γιατί η Ελλάδα πιέζεται για σύνθετη ονομασία::Ποια τεράστια οικονομικά συμφέροντα διαπλέκονται με τις πολιτικές και στρατιωτικές παρεμβάσεις των ΗΠΑ στα Βαλκάνια ;;;.Αυτοί που κυριολεκτικά καίγονται τόσο για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, όσο και για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, είναι όσοι σχετίζονται με την ομάδα του ρεπουμπλικανικού κόμματος των ΗΠΑ, η οποία διαπλέκεται με εταιρίες που περιμένουν να κερδίσουν πολλά δις δολάρια από την κατασκευή ενεργειακών αγωγών και την εκμετάλλευση του υπεδάφους στα Βαλκάνια.
Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Dick Cheney, διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Halliburton μέχρι το 2000, οπότε και παραιτήθηκε για να συμμετάσχει στην καμπάνια των Ρεπουμπλικάνων, λαμβάνοντας ως αμοιβή (προκαταβολικής φύσης;) 34 εκατομ. δολάρια.
Η Halliburton δραστηριοποιείται στα Βαλκάνια -μέσω θυγατρικών- στην παροχή υπηρεσιών στα αμερικανικά στρατεύματα και σε πλήθος έργων με κύριο την μελέτη κατασκευής του αγωγού ΑΜΒΟ. Του ενεργειακού αγωγού, δηλαδή, που επιθυμούν να λειτουργήσει το 2011 και θα μεταφέρει τα πετρέλαια της Κασπίας από τον Πύργο (Μπουργκάς) της Βουλγαρίας μέσω FYROM στο αλβανικό λιμάνι Βλόρα.
Οι στρατιωτικές βάσεις είναι λογικό να στήνονται κοντά στους ενεργειακούς αγωγούς και τα κοιτάσματα. Το Κοσσυφοπέδιο διαθέτει το μεγαλύτερο κοίτασμα λιγνίτη, περίπου το 50% των ευρωπαϊκών αποθεμάτων. Η Halliburton ανέλαβε την κατασκευή της μεγαλύτερης αμερικανικής βάσης από την εποχή του Βιετνάμ, της βάσης Bondsteel στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτά τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα διαπλέκονται με τις πολιτικές και στρατιωτικές παρεμβάσεις της αμερικανικής ηγεσίας στην περιοχή.
Οι Αμερικανοί ιθύνοντες γίνονται ιδιαίτερα πιεστικοί, καθώς μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2008 αναμένεται να χάσουν την εξουσία. Ό,τι προλάβουν στους επόμενους δέκα μήνες. Το ερώτημα που μας αφορά είναι: Έχει συμφέρον η Ελλάδα να συμμερίζεται τη βιασύνη τους και να σύρεται βιαστικά σε διαπραγματεύσεις με τους Σκοπιανούς;
Γιατί είναι έκδηλο ένα άγχος των Ελλήνων ιθυνόντων να συμφωνηθεί μία «σύνθετη» ονομασία, να …τελειώνουν με το Σκοπιανό.
Η απάντηση είναι απλή: η παρούσα συγκυρία δεν φαίνεται κατάλληλη, για να λυθεί το Σκοπιανό ευνοϊκά για τη χώρα μας. Ακόμα και αν συμφωνηθεί η σύνθετη ονομασία (την οποία απορρίπτει το 82% των συμπατριωτών μας) αυτή θα αφορά μόνο τους διεθνείς οργανισμούς και τα διαβατήρια.
ΟΧΙ ΤΙΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΣΑΝ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ». Διπλωματικές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η Αθήνα ζήτησε η σύνθετη ονομασία να αφορά και τις διμερείς σχέσεις της FYROM στο σύνολό τους. Μάλιστα, η κ. Μπακογιάννη ζήτησε από την κ. Ράις να το πράξουν πρώτες οι ΗΠΑ.
Η Ουάσιγκτον, όμως, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει την απόφαση της για αναγνώριση της FYROM ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ πρόσθεσε ότι κανείς δεν αναμένει από τη «Μακεδονία» να προβεί σε τροποποιήσεις του Συντάγματός της. Η μόνη αποτελεσματική πρόταση για να σταματήσουν άμεσα προς την ελληνική ηγεσία, τόσο οι κάθε είδους πιέσεις και προσβλητικές διαμεσολαβήσεις των ισχυρών, όσο και η αδιαλλαξία των γειτόνων μας είναι να ψηφισθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ότι «η περαιτέρω διεύρυνση της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ θα επικυρώνονται από τον Ελληνικό λαό με δημοψήφισμα».
Άλλωστε, σε δέκα μήνες πιθανότατα η ηγεσία στις ΗΠΑ θα είναι διαφορετική, όπως και οι τάσεις αλλά και τα συμφέροντα που θα εκφράζει. Η ελληνική ηγεσία σε συνεργασία με τους ομογενείς μας στις ΗΠΑ οφείλει να προσεγγίσει εκείνες τις ομάδες του Δημοκρατικού κόμματος που εκφράζουν αντίρροπα οικονομικά συμφέροντα από εκείνα των ρεπουμπλικανών και της Halliburton, τα οποία θα συγκλίνουν με τα ελληνικά.
Ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ η πολυάριθμη ελληνική ομογένεια αποτελεί ισχυρό μοχλό πίεσης. Αντί λοιπόν να βιάζεται η ελληνική ηγεσία να κλείσει το Σκοπιανό, θα όφειλε να απαγκιστρωθεί άμεσα και εύσχημα από τις διαπραγματεύσεις.
πηγή;tsilimigrasyiannis.blogspot