Έρχεται σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών για όλα τα χρηματοοικονομικά έσοδα
Σύστημα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε για ένα ευρύ φάσμα χρηματοοικονομικών εσόδων που θα αφορά στους κατοίκους της αλλοδαπής σχεδιάζει να θεσπίσει η Κομισιόν, με στόχο να δοθεί οριστικό τέλος στην ενδοκοινοτική διαμάχη για θέματα φοροδιαφυγής.
Το σχέδιο θα περιλαμβάνει όλα τα εισοδήματα, συμπεριλαμβανομένων μερισμάτων και υπεραξιών.
Θα βασίζεται στο υφιστάμενο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τις καταθέσεις των κατοίκων της αλλοδαπής, το οποίο θα ενισχυθεί έως το τέλος του έτους.
«Με τη σημερινή πρόταση, τα κράτη μέλη θα διαθέτουν περισσότερα όπλα για να υπολογίσουν και να συλλέξουν τους φόρους που δικαιούνται», δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα φορολογίας, Αλγκίρντας Σεμέτα.
«Παράλληλα, η Ε.Ε θα βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να προωθήσει τη θέσπιση υψηλότερων προτύπων ορθής φορολογικής διακυβέρνησης σε διεθνές επίπεδο», προσέθεσε, καταλήγοντας ότι «θα αποτελέσει ένα ακόμη ισχυρό όπλο στο οπλοστάσιό μας για τη δυναμική επίθεση ενάντια στη φοροδιαφυγή».
Εφόσον το σχέδιο υλοποιηθεί, η Ε.Ε θα διαθέτει το πιο ολοκληρωμένο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών στον κόσμο.
Μάλιστα, η Κομισιόν σκοπεύει να προωθήσει στη σύνοδο του G8 στη Βόρεια Ιρλανδία την επόμενη εβδομάδα τη σύσταση ενός ανάλογου συστήματος σε διεθνές επίπεδο, το οποίο θα βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αυξήσουν τα φορολογικά τους έσοδα.
sofokleousin