Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης όπου εκδικάζονται αγωγές εργατικών διαφορών, οι περισσότερες να απορρίπτονται ως αόριστες, μάλιστα με εξοντωτικά δικαστικά έξοδα προς ανέργους εργαζομένους που καταθέτουν τις αγωγές.
Δηλώσεις γι΄ αυτό το θέμα στο Ελληνικό Φαινόμενο έκανε ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανόλης Λαμτζίδη, λέγοντας ότι “εάν υπάρχουν τέτοια εξοντωτικά δικαστικά έξοδα, θα πρέπει οι δικαστές να αναλογιστούν την μεγάλη ανεργία σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης των Ελλήνων απολυμένων εργαζομένων, που προσφεύγουν στα δικαστήρια να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους και δεν δύναται να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) θα πρέπει να παρέμβει υποβάλλοντας ένσταση προς το Υπουργείο δικαιοσύνης”, κατέληξε ο κύριος Λαμτζίδης.
Από την άλλη ,ο νυν πρόεδρος του Δ.Σ.Θ Νίκος Βαλεργάκης, δήλωσε πως , “δεν γνωρίζει το θέμα αυτό, αλλά είναι λογικό να μπαίνουν τέτοια ποσά, σύμφωνα με το παράβολο που καταθέτει ο δικηγόρος και είναι 1% επί το ποσού της αγωγής”.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Νίκου Βάνη, εάν δικαίως επιβάλλονται αυτά τα δικαστικά έξοδα, ο πρόεδρος του συλλόγου απάντησε λακωνικά λέγοντας, “τα δικαστικά έξοδα που επιβάλλονται είναι δίκαια, διότι εάν ο εργαζόμενος μέσω της αγωγής του δικαιωθεί, θα λάβει συν το ποσό των δικαστικών εξόδων.
Ο έγκριτος νομικός Χάρης Βεργούλης, που ασχολείται επί σειρά ετών με τις εργατικές διαφορές έκανε την εξής δήλωση στον δημοσιογράφο: “είναι όντως εξοντωτικά τα δικαστικά έξοδα για 4-5 ετών ανέργους, να πληρώσουν 3.800 Ευρώ, ή σε άλλες περιπτώσεις 1800 Ευρώ για εργατικές διαφορές που απορρίπτονται ως αόριστες. Οι δικαστές θα πρέπει να δείξουν κατανόηση στο κοινωνικό σύνολο, και στο Γολγοθά που τραβούν οι άνεργοι σήμερα έως ότου δικαιωθούν από τα δικαστήρια”.
Ο Πρόεδρος πρωτοδικών και νυν ανακριτής ανέφερε στον δημοσιογράφο ότι, ’’οι αποφάσεις που απορρίπτονται από τους συναδέλφους είναι θολωμένες και δεν δικαιολογούνται τα τόσα μεγάλα δικαστικά έξοδα που επιβάλλονται. Εγώ εάν δίκαζα τέτοιες υποθέσεις και έβγαζα αποφάσεις για εργατικές διαφορές ανέργων θα συμψήφιζα τα δικαστικά έξοδα με την επαναφορά της αγωγής. Οι συνάδελφοι δικαστές πρέπει να σταθούν στο ύψος τους, διότι ο Ελληνικός λαός έχει μεγάλα προβλήματα, όπως είναι το θέμα της ανεργίας, που θα πρέπει οι αποφάσεις να είναι υπέρ των εργαζομένων, άσχετα ένα σήμερα με το μνημόνιο έχει μεταβληθεί το νομικό πλαίσιο’
Άλλος νομικός ανέφερε πως , θα κάνει προσφυγή στον Άρειο Πάγο κατά των δικαστών για αποφάσεις που βγάζουν σε δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και αφορούν αγωγές εργαζόμενων που έχουν απορριφθεί ως αόριστες.
Πολλές αντιδράσεις προκάλεσαν τα σχόλια της τηλεφημερίδας elliniko-fenomeno.gr για τα υπερβολικά δικαστικά έξοδα (χαρτόσημο, παράβολο, αγωγόσημο ) που καλούνται να πληρώσουν αυτοί που υποβάλλουν αγωγές για εργατικές διαφορές, που άλλες εκδικάζονται και άλλες απορρίπτονται.
Μια ομάδα δικηγόρων με επικεφαλής τον Χρήστο Βάρδα, το δικαιολόγησε λέγοντας ότι ,”από τα έξοδα που μπαίνουν σ΄ αυτόν που υποβάλλει την αγωγή το 1% επί του ποσού είναι για τους δικηγόρους”.
Στην διαπίστωση του δημοσιογράφου πως , οι περισσότεροι δικηγόροι αντιγράφουν μια αγωγή, οι παραπάνω δικηγόροι αιφνιδιάστηκαν και δεν απάντησαν ξεκάθαρα.
Εδώ θα πρέπει να πούμε πως πρώτοι στις δικολαβικές απαντήσεις έρχονται οι δικηγόροι.
Και στην δίκη των 8 γερόντων της Μονής Εσφιγμένου, το δικαστήριο Πολυγύρου επέβαλε εξοντωτικά έξοδα, γύρω στις 9.000 Ευρώ.
Μ΄ αυτόν τον τρόπο το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Οικονομικών προσπαθούν να μαζέψουν χρήματα.
Οι καθηγητές πολιτικής δικονομίας Γεώργιος Μητσόπουλος και κυρία Μακρή σχετικά με τις αποφάσεις αγωγών εργατικών διαφορών που απορρίπτονται ως αόριστες από δικαστές συναδέλφους, δήλωσαν ότι, “είναι ανεπαρκείς και εξυπηρετούν σκοπιμότητες. Είναι άλλο να πλήττεις την ουσία και άλλο να κρίνεις οριστικά μια υπόθεση”.
Τον Αύγουστο η Μονή Εσφιγμένου δια του γέροντα Μεθοδίου προσέφυγε εναντίον του Πατριάρχη στο Συμβούλειο Επικρατείας το οποίο επιδίκασε την υπόθεση απορρίπτοντας την, επιπλέον επέβαλε ως δικαστικά έξοδα 300 Ευρώ.
Άρα σε ποινικές, αστικές, αλλά και σε υποθέσεις στον Άρειο Πάγο μπαίνουν δικαστικά έξοδα ανάλογα με το σκεπτικό του κάθε δικαστηρίου .