Κυπριακό,Σκοπιανό,Πατριαρχείο και Αιγαίο. Διακήρυξη Γιαννούλια για Ομπάμα . Ο πρόεδρος της Επιτροπής «ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ BARACK OBAMA», Αλέξης Γιαννούλιας, υπουργός Οικονομικών της Πολιτείας του Ιλινόις, εξέδωσε ανακοίνωση με τις θέσεις του στα ελληνικά θέματα. Η ανακοίνωση ανακοινώθηκε από την επιτροπή κι όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους οι υποστηρικτές του αφροαμερικανού υποψηφίου, αν ο κ. Ομπάμα λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών, το κείμενο αυτό θα αποτελέσει τη βάση της προεκλογικής διακήρυξής του προς την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα. Στην ανακοίνωση υπάρχει σαφής στάση υπέρ των εθνικών μας θεμάτων, στο Κυπριακό, στο Σκοπιανό, στο Πατριαρχείο και στο Αιγαίο.
Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής: «Τα παρακάτω αποτελούν θέσεις του Υπουργού Οικονομικών του Ιλλινόις, ALEXI GIANNOULIAS, πάνω στα Ελληνικά εθνικά θέματα.
Από μακρού χρόνου, έχω μιλήσει για την «υπόσχεση» της Αμερικής. Μια υπόσχεση, που οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο, να έλθουν στην Αμερική για μια καλύτερη ζωή ,για τους εαυτούς τους, και ένα λαμπρότερο μέλλον για τα παιδιά τους. Αλλά, η υπόσχεση της Αμερικής είναι περισσότερο από μια απλή υπόσχεση για τους μετανάστες ή απλά για τους Αμερικανούς.
Πρόκειται για υπόσχεση προς ολόκληρο τον κόσμο. Μια υπόσχεση που η μεγαλύτερη δύναμη στην ιστορία του κόσμου προσφέρει την ισχύ της και την αξιοπιστία της, για την επικράτηση της νομιμότητας, της προβολής της δημοκρατίας και της διασφάλισης της ειρήνης, της σταθερότητας και ένα υψηλότερο επίπεδο ζωής, σε ολόκληρο τον κόσμο.
Με αυτή την σκέψη, έλαβα τις ακόλουθες θέσεις. Όσο περήφανος νιώθω που είμαι Ελληνικής καταγωγής, αυτές οι θέσεις είναι βασισμένες λιγότερο στην κληρονομιά μου και περισσότερο στο όραμά μου της υπόσχεσης της Αμερικής, για την οποία η χώρα μου ίσταται, με βάσητα συμφέροντά της, και πώς θα μπορούσε να καταστήσει τον κόσμο ακόμη καλύτερο.
KYΠΡΟΣ: Είναι ακατανόητο, πώς, στον 21ο αιώνα, μια υποδειγματική δημοκρατία, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να παραμένει υπό κατοχή από ένα μέλος του ΝΑΤΟ, που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ΕΕ.
Ως Αμερικανός πολίτης και εκλεγμένος επίσημος, θεωρώ πως είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό, ότι αυτή η κατοχή συνεχίζεται, κατά παράβαση και των δυο, της διεθνούς και της αμερικανικής νομοθεσίας, χωρίς ισχυρότερη πίεση από την Κυβέρνησή μας προς την Τουρκία. Δεν θεωρώ, ότι κατέχω τις λεπτομέρειες για την τελική λύση του Κυπριακού, αλλά μια τέτοια λύση πρέπει να είναι αποδεκτή από όλους τους Κυπρίους, πρέπει να βασίζεται στις αρχές της διεθνούς νομοθεσίας και της ΕΕ, και θα πρέπει να επιτρέπει την υπόθεση της Κύπρου να επιλυθεί από τις δικές της αρετές.
Συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αμέσως από την Αμερικανική Κυβέρνηση:
(α) Πλήρης διακοπή κάθε δραστηριότητας, προγραμμάτων, επικοινωνιών, χρηματοδότησης, που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως ύπουλη αναγνώριση του καθεστώτος της κατοχής.
(β) Εγκατάλειψη της ιδέας, ότι το Σχέδιο Ανάν αντιπροσωπεύει το σημείο αρχής για την επίλυση του Κυπριακού. Το Σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε από την μεγαλύτερη πλειοψηφία ΟΛΩΝ των Κυπρίων και ήταν μια θεαματική αποτυχία από πλευράς διαδικασίας και μίας μη αρχής από άποψης ουσίας.
(γ) Η Τουρκία πρέπει να πιεσθεί, όπως αποστρατικοποιήσει το Νησί. Το μέγεθος της δύναμης κατοχής των 40.000 και πλέον ανδρών, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί , με καμμιά δύναμη, που είναι και τα δυο, ουσιαστική πηγή αστάθειας και αφήνει τις πληγές ανοιχτές.
FYROM . Δεδομένης της επιθυμίας των Σκοπίων να συνδεθούν με την σύγχρονη Ευρώπη, το γεγονός ότι έχουν κωλύσει σε εδαφικές διεκδικήσεις, που μπορεί μόνο να υπενθυμίζουν στην Ευρώπη τα όσα συνέβαιναν, τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20 αιώνα, που προκαλούν ανησυχία. Η απόφαση της Κυβέρνησης Μπους να αναγνωρίσει μονομερώς την FYROM , ως Μακεδονία, κατά παράβαση της ενδιάμεσης συμφωνίας, μεταξύ Ελλάδας και FYROM, υπήρξε πολύ κοντόφθαλμη και μέρος μιας εξωτερικής πολιτικής, που θυσιάζει πάρα πολλά, για να ενισχύσει μια αποτυχημένη ιρακινή πολιτική.
Υποστηρίζω τις προσπάθειες του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος, που υποστηρίζεται από τον Γερουσιαστή μου και πολιτικό μου μέντορα, BARACK OBAMA, που καλεί την FYROM να σταματήσει όλες τις προκλητικές ενέργειες και να προσηλωθεί, σε ένα πλαίσιο που να οδηγεί, σε μια αμοιβαία αποδεκτή ονομασία για την FYROM.
Περαιτέρω, προτρέπω όλους τους Γερουσιαστές (και ειδικότερα τους εναπομείναντες προεδρικούς υποψήφιους) , όπως υποστηρίξουν το προαναφερόμενο ψήφισμα και να απέχουν από το να χρησιμοποιούν το λανθασμένο επίσημο όνομα για την FYROM.
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ. Η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί τον πυρήνα αρχής του Αμερικανικού Συντάγματος και το κεντρικό σημείο της Αμερικανικής ταυτότητας. Περαιτέρω, εκατομμύρια Αμερικανών πολιτών προσβλέπουν προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως τον πνευματικό τους πατέρα.
Για την χώρα μας, όπως συνεχίζει να υποστηρίζει πλήρως την θρησκευτική ελευθερία, και δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι, καθώς η θρησκευτική ελευθερία του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνεχίζει να υποφέρει από ατέλειωτες επιθέσεις. .
Η κατάσχεση της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής περιουσίας, η αποτυχία της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής, και οι περιορισμοί για την διαιώνιση του Πατριαρχείου από την Τουρκία, απειλούν την συνεχή ύπαρξή του, ως της παλαιότερης Εκκλησίας στο κόσμο. Όταν η θρησκευτική ελευθερία απειλείται στην Ισταμπούλ και παραμένουμε αδιάφοροι, αποτελεί απειλή για οπουδήποτε αλλού.
Οι ΗΠΑ, από μακρού χρόνου, κατέδειξαν ότι η Τουρκία είναι τόπος, όπου ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ μπορούν να συνυπάρξουν, πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια μοχλού επιρροής, στο να διαβεβαιωθεί, ότι η μακρότερη παρουσία του χριστιανικού θεσμού στην Τουρκία συνεχίζεται και όχι να υπάρχει σπάνια, να ευημερεί και ελεύθερα να οδηγεί τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, σε ολόκληρο τον κόσμο.
AIΓΑΙΟ. Πρόκειται απλά για υπόθεση νομιμότητας. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτε. Τα δικαιώματα της Ελλάδας της κατοχυρώνονται από την διεθνή νομοθεσία, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Καμιά χώρα δεν έχει την θέση η την αιτιολογία να προσκαλέσει της Ελλάδας τα δικαιώματα, όπως η Κούβα ή ο Καναδάς δεν μπορούν να προκαλέσουν τα δικαιώματα των Ηνωμένων πολιτειών, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
πηγή;voiceofgreece