στην εκπομπή “Ραδιοξυπνήματα” (29/1/2008) με τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του δικηγορικού συλλόγου Θεσ/νίκης και άριστος νομικός της πόλης μας. Καλημέρα σας κύριε Βάρδα, τι κάνετε;; Χρήστος Βάρδας: Είμαι πολύ καλά, εσείς πως είστε;; Νίκος Βάνης: Πάμε καλά, έτσι κύριε Βάρδα;; Μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Τουρκία
ο οποίος κατέθεσε και στεφάνι στον Κεμάλ Ατατούρκ, και βέβαια πάμε πολύ καλά. Δεν ξέρω τι θα γίνει μ΄ αυτήν την κατάσταση, με τους πολιτικούς μας που δεν παίρνουν σωστές αποφάσεις.
Χ. Βάρδας: Προφανώς έχετε διάθεση να μιλήσουμε γενικότερα για όλα τα θέματα. Είμαι στην διάθεση σας.
Ν. Βάνης: Πως είδατε τον πρωθυπουργό μας στο προγραμματισμένο αυτό ταξίδι στην Άγκυρα, το οποίο σερνόταν εδώ και πολύ καιρό, αλλά όπως μάθαμε από έγκυρες πήγες στην Άγκυρα ο Ταγίπ Ερντογάν τον δέχθηκε το απόγευμα . Στο αεροδρόμιο ΔΕΝ στρώθηκε το κόκκινο χαλί, όπως γίνεται για την υποδοχή μεγάλων ηγετών, μετέπειτα έγιναν όλα αυτά.
Χ. Βάρδας: Είναι προφανές κύριε Βάνη ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνηση διέπεται από ένα καθεστώς φιλίας και κουμπαριάς. Επομένως στα πλαίσια της κουμπαριάς που έχει ο κύριος Καραμανλής με τον Ερντογάν συναποφασίζεται η Ελληνική εξωτερική πολιτική εις βάρος του εθνικού μας συμφέροντος.
Ν. Βάνης: Έτσι είναι ακριβώς όπως τα λέτε. Θα ήθελα να πούμε και για τις τελευταίες φασαρίες που έγιναν με τους ψαράδες μας. Δεν μας αφήνουν δηλαδή ούτε να ψαρέψουμε, λόγω της νομικής διάταξης που εξέδωσε το Ελληνικό κράτος, όπου απαγορεύεται οι ψαρόβαρκες να βρίσκονται στην περιοχή και να ψαρεύουν, όσο καιρό θα πρωθυπουργός θα είναι σε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.
Χ. Βάρδας: Κύριε Βάνη, είναι δεδομένο ότι οι Τούρκοι επιδιώκουν συνεχώς να διατηρούν αντιπαραθέσεις σε οποιανδήποτε χρονική στιγμή, και να τις χρησιμοποιούν για να ανάψουν τα αίματα, για εσωτερική κατανάλωση μέσα στην χώρα τους, η οποία μαστίζεται από χίλια δυό προβλήματα. Δεν βλέπουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα έλεγα με συμπάθεια όλοι οι Τούρκοι την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Οι μόνοι που προσανατολίζονται σ΄ αυτήν την κατεύθυνση είναι οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης και των παραλίων της Μικράς Ασίας.
Από εκεί και πέρα αυτά βέβαια είναι προβλήματα των Τούρκων να διατηρούν την ένταση στο Αιγαίο, και εμείς ακολουθούμε ανάλογα με τα κελεύσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, και θεωρώ ότι είναι πολλά τα χρόνια που έχουμε να δούμε αυτόνομη εξωτερική πολιτική στην χώρα μας. Θυμάμαι όμως άλλους ηγέτες.
Ν. Βάνης: Κοιτάξτε όπως οι αείμνηστοι Ανδρέας Παπανδρέου και Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο θείος του σημερινού πρωθυπουργού.
Χ. Βάρδας: Νομίζω ότι αδικούμε την ιστορία μας, αδικούμε τους εκλιπόντες πολιτικούς αν μπούμε στην διαδικασία σύγκρισης με την κατάσταση που επιβιώνουμε σήμερα.
Ν. Βάνης: Σωστά, πολύ σωστά!!! Πως βλέπεται το θέμα Ζαχόπουλου, και όλο το παρασκήνιο με τις αυτοκτονίες;;
Χ. Βάρδας: Το θέμα Ζαχόπουλου του Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού ανέδειξε το μείζον πολιτικό ζήτημα στην χώρα, την διαπλοκή έτσι ακριβώς όπως εμφανίζεται μέσα από το σεξουαλικό περιεχόμενο του DVD, εργολαβίες (μέσα σε εισαγωγικά) δημοσιογράφων το ποιος θα πάρει περισσότερα, ή λιγότερα και λοιπά. Εσείς οι δημοσιογράφοι είστε κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Ν. Βάνης: Κυβέρνηση εμείς;; Άλλοι είναι.
Χ. Βάρδας: Την καθορίζεται πάντως σε μεγάλο βαθμό.
Ν. Βάνης: Θέλετε να πείτε για τους μεγαλοδημοσιογράφους του καταστημένου των Αθηνών.
Χ. Βάρδας: Ναι σ΄αυτό δεν έχω καμιά αντίρρηση.
Ν. Βάνης: Έτσι για να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τα πράγματα.
Χ. Βάρδας: Έχετε δίκιο.
Ν. Βάνης: Γιατί υπάρχουν και δημοσιογράφοι κύριε Βάρδα που παίρνουν 150 Ευρώ.
Χ. Βάρδας: Το γνωρίζω κύριε Βάνη.
Ν. Βάνης: Με 150 Ευρώ είναι στην πείνα, αλλά δεν ασχολούνται ούτε οι επιχειρηματίες των καναλιών, ούτε και το κράτος δια του Υπουργού Τύπου του Κυρίου Θ. Ρουσόπουλου γι΄αυτήν την θλιβερή κατάσταση αυτών των δημοσιογράφων.
Χ. Βάρδας: Βέβαια υπάρχουν και δημοσιογράφοι που δηλώνουν 5.000.000 Ευρώ από το μισθό τους σε καταθέσεις.
Ν. Βάνης: Είναι επιχειρηματίες αυτοί, δεν νομίζω να είναι δημοσιογράφοι.
Χ. Βάρδας: Εν πάσει περιπτώσει θα συμφωνήσω.
Ν. Βάνης: Τώρα ας έλθουμε στα ζητήματα του δικηγορικού συλλόγου μια και είστε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του δικηγορικού συλλόγου Θεσ/νίκης. Όπως πληροφορούμε και από ρεπορτάζ που κάνω υπάρχουν γύρω στους 14 υποψηφίους που διεκδικούν την προεδρεία των επερχόμενων εκλογών του συλλόγου σας. Μέχρι πότε είναι να κατατεθούν τα προβλεπόμενα έγγραφα κύριε Βάρδα;;
Χ. Βάρδας: Μέχρι της 31/1/2008 ως τις 12 το βράδυ λήγει η προθεσμία υποβολής γαι τις διαδικασίες του δικηγορικού συλλόγου Θεσ/νίκης, αλλά και για όλους τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Φεβρουαρίου 2008. Επαναληπτική εκλογή μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων προέδρων της 24η2 και 25ης Φεβρουαρίου αμέσως την επόμενη εβδομάδα αν δεν κάνω λάθος, θα έχουμε την τελική ψηφοφορία γύρω στις 2 Μαρτίου.
Ν. Βάνης: Από τις παρατάξεις ακούγονται πολλά ονόματα από την ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ, και κάποιοι άλλοι ανεξάρτητοι.
Χ. Βάρδας: Κύριε Βάνη νομίζω ότι στο συνδικαλιστικό ανεξάρτητα που μιλάμε για δικηγόρους, ή για οποιονδήποτε άλλο χώρο, πρέπει να ξεπεράσουμε τον κομματισμό. Δεν υπάρχουν κομματικοί υποψήφιοι, και καλό είναι να μην υπάρχουν από δω και πέρα. Υπάρχουν συνδικαλιστικά κεκτημένα, υπάρχουν συμφέρονται όλων των δικηγόρων, ανεξάρτητα αν στην κεντρική πολιτική σκηνή στηρίζουμε, ή είναι κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, ή των κομμάτων του ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ή οποιοδήποτε άλλου κόμματος, σημασία έχει οι δικηγόροι να ενδιαφέρονται για τα κοινά, για το συμφέρον των συναδέλφων, να ασχοληθούν με σύλλογο Θεσ/νίκης ο οποίος έχει και τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Γιατί οι μικροί δικηγορικοί σύλλογοι έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες , αλλά μπορούν επειδή είναι λίγα τα μέλη τους εύκολα να διαχειρίζονται τα προβλήματα.
Ο δικηγορικός σύλλογος της Αθήνας είναι παντοδύναμος. Έχει μέλη που ούτε καν τα γνωρίζει. Εδώ στην Θεσ/νίκη είμαστε μικροί και μεγάλοι, και δυστυχώς αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα. Έχουμε την ίδια δυνατότητα ψήφου με την ολομέλεια του δικηγορικού συλλόγου της Βέροιας ο οποίος έχει 100-150 μέλη. Ενώ εμείς έχουμε 6.200 μέλη αυτήν την στιγμή, δηλαδή ως τις 31/12/2007, καθώς κάθε μέρα εγγράφονται νέα μέλη δικηγόροι.
Στην ολομέλεια του δικηγορικού συλλόγου πρέπει να παρθούν αποφάσεις για κρίσιμα ζητήματα. Μια ψήφο έχει ο δικηγορικός σύλλογος της Θεσ/νίκης, και μια ψήφο έχει και η Βέροια, τα Γρεβενά, η Λάρισα κ.λ.π
Ν. Βάνης: Τους περισσότερους ψήφους κύριε Βάρδα τους έχει δηλαδή η Αθήνα;;
Χ. Βάρδας: Όχι, η Αθήνα έχει μια ψήφο. Αν υποθέσουμε λοιπόν οι τρεις μεγαλύτεροι δικηγορικοί σύλλογοι των Αθηνών, Πειραιά, και Θεσ/νίκης έχουν τους μισούς και παραπάνω δικηγόρους της χώρας, την ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων όπου ψηφίζονται διάφορα ζητήματα οι τρεις σύλλογοι αυτοί έχουν τρεις ψήφους, ο καθένας από μία. Όλοι οι άλλοι σύλλογοι οι οποίοι είναι μικροί και δεν φτάνουν σε δυναμικό τα μέλη τους, τους τρεις αυτούς συλλόγους , φανταστείτε τώρα πόσοι είναι οι σύλλογοι που έχουν 54 μέλη τουλάχιστον.
Ν. Βάνης: Ένα από τα προβλήματα που έχει ο δικηγορικός σύλλογος της Θεσ/νίκης είναι το ασφαλιστικό. Τι γίνεται λοιπόν μ΄ αυτό το θέμα;;
Χ. Βάρδας: Αυτό είναι πρόβλημα όλων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Οι προβλέψεις για την δική μου γενιά που είμαι περίπου 10 χρόνια δικηγόρος είναι ότι θα βγω σε ένα καθεστώς σύνταξης των 300-350 Ευρώ.
Ν. Βάνης : Που να σας φτάσουν τόσα χρήματα για τα γεράματα.
Χ. Βάρδας: Καλά δεν υπάρχει περίπτωση να βγω με τόσα λεφτά, είναι προτιμότερο να πεθάνω, πριν πάρω την σύνταξη.
Ν. Βάνης: Δηλαδή είναι για γέλια και για κλάματα, ένας δικηγόρος να πάρει σύνταξη 300 Ευρώ.
Χ. Βάρδας: Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το δούμε, όμως είναι πολύ σοβαρό, δεν θεωρώ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης . Πιστεύω ότι θα πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι πρώτα οι δικηγόροι , και μετά να απευθυνθούμε στους κυβερνόντες και να πιέσουμε με κάθε τρόπο. Υπάρχουν και άλλοι κλάδοι, άλλες τάξεις βεβαίως που μαστίζονται από το ασφαλιστικό. Νομίζω ότι ακόμα με αυτές τις συντάξεις, με όλες τις παραγωγικές τάξεις να πρέπει να έλθουμε σε συνεννόηση για να υπάρξει έτσι ένωση όλων των δυνάμεων. Ξέρετε η ισχύ εν τη ενώσει.
Ν. Βάνης: Μια ερώτηση που αφορά στους νέους ανέργους δικηγόρους , και για το δικαστικό μέγαρο το καινούργιο, ή η επέκταση του παλαιού που συζητήσαμε και παλιότερα. Που βρίσκονται όλα αυτά;; Υπάρχει κάποια εξέλιξη γενικώς από την πολιτεία;;
Χ. Βάρδας: Δυστυχώς ως προς τους νέους δικηγόρους και το μεγάλο ποσοστό ανεργίας που υπάρχει στον κλάδο μας, δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη. Με το πτυχίο της Νομικής γράφονται οι συνάδελφοι ασκούμενοι σε κάποιο δικηγορικό γραφείο. Πρόσφατα βέβαια πάρθηκε μια απόφαση, στο να καλύψουμε όσο μπορούμε εν πάσει περιπτώσει το θέμα άσκησης από οικονομικής πλευράς, ένα μίνουμ. Μια απόφαση η οποία λέει ότι ο κάθε ασκούμενος έχει δικαίωμα στο να παίρνει κάποια, ελάχιστα το μήνα, δηλαδή 300 Ευρώ.
Ν. Βάνης: Και αυτό είναι κάτι.
Χ. Βάρδας: Ναι, είναι ένα είδος προστασίας το οποίο πρέπει όμως να το συνεχίσουμε, βλέποντας και το καθεστώς των συνεργατών – υπαλλήλων δικηγόρων, το οποίο είναι χωρίς πλαίσιο, και έτσι δεν ανακαλύπτει την σχέση αυτή. Ενώ είναι ουσιαστική σχέση, εξαρτημένης εργασίας, είναι πολλά τα ζητήματα με τα οποία πρέπει να δούμε σ΄αυτό το επίπεδο . Δυστυχώς όμως αυτό που βλέπω απ΄όλους τους υποψηφίους προέδρους και υποψηφίους συμβούλους αυτά γίνονται ζητήματα εκμετάλλευσης.
Δεν θα ακολουθήσουμε αυτήν την πορεία. Είναι σαφές ότι τα προβλήματα αυτά δεν αφορούν μια παράταξη, ή έναν σχηματισμό, αφορούν το σύνολο των δικηγόρων. Δεν μπορεί να δώσει λύση μόνο ένας στα ζητήματα αυτά.
Ν. Βάνης: Νομίζω ότι πρέπει όλοι οι δικηγόροι να είστε συσπειρωμένοι, ενωμένοι, δηλαδή τώρα με τα 14 ψηφοδέλτια να πάμε εκεί κύριε Βάρδα.
Χ. Βάρδας: Κοιτάξτε να δείτε, υπάρχει το πρόβλημα του εκλογικού νόμου. Δηλαδή έχουμε ας πούμε τελείως απλή αναλογική, αυτήν την αναλογική που ακούτε πολύ συχνά την έχουμε εφαρμόσει στις εκλογές των δικηγορικών συλλόγων. Με απλή αναλογική, με ελεύθερη σταυροθεσία. Η σταυροθεσία είναι ελεύθερη. Μπορεί κάποιος να ψηφίσει όσους επιθυμεί, από την στιγμή που θα επιλέξει το ψηφοδέλτιο.
Ν. Βάνης: Δηλαδή να ψηφίσει όσους θέλει.
Χ. Βάρδας: Να, όσους θέλει, και οι περισσότεροι απ΄ αυτούς που δεν κατεβαίνουν για πρόεδροι , για να εξασφαλίσουν έστω και στην τρίτη κατανομή την έδρα , ή για να γίνουν μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Εγώ πάντως θα είμαι υποψήφιος σύμβουλος κύριε Βάνη, δεν θα είμαι πρόεδρος ακόμα.
Ν. Βάνης: Αυτό ακριβώς ήθελα να σας ρωτήσω αν θα είστε υποψήφιος Πρόεδρος, γιατί ακούγονται πολλοί μνηστήρες.
Χ. Βάρδας: Είμαι μικρός ακόμα κύριε Βάνη την επόμενη φορά.
Ν. Βάνης: Πιστεύω ότι την επόμενη φορά θα σας δοθεί το βήμα να διεκδικήσετε την προεδρία του δικηγορικού συλλόγου, αν και ακούω ισχυρά ονόματα όπως του νυν προέδρου κυρίου Γαρούφα.
Χ. Βάρδας: Ο κύριος Γαρούφας για μένα αν θέλετε είναι φαβορί για τον δεύτερο γύρο, γιατί είναι πρόεδρος.
Ν. Βάνης: Ακούω ακόμα και τα ονόματα του κυρίου Γωγάκου, του κυρίου Βολιώτη (λίγες μέρες όμως μετά την εν λόγω συνέντευξη ο κύριος Βολιώτης απέσυρε την υποψηφιότητα του επικαλούμενος οικογενειακούς και προσωπικούς λόγους). Πολλά ονόματα από Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ όπως αυτό της κυρίας Παναγιωτοπούλου.
Χ. Βάρδας: Ναι, απλά θα ήθελα να πω το εξής: Όλες οι τάσεις οι εσωκομματικές των κομμάτων εκφράζονται με τις υποψηφιότητες των δικηγορικών συλλόγων. Είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάτε, είτε από την πλευρά της συντηρητικής, είτε από την πλευρά της προοδευτικής.
Ν. Βάνης: Πάντως είναι καλό γιατί επικρατεί δημοκρατία στους δικηγορικούς συλλόγους.
Χ. Βάρδας: Η δημοκρατία είναι καλή, και το κυριότερο από τα ζητήματα για το πώς θα λειτουργεί ο σύλλογος, και τι αποφάσεις λαμβάνονται. Φανταστείτε τι ισορροπίες πρέπει να κρατά το διοικητικό συμβούλιο.
Ν. Βάνης: Να ρωτήσω και κάτι άλλο. Υπάρχει κάποια εξέλιξη για το νέο δικαστικό μέγαρο; Έχει κάνει κάτι προς την κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση, ή βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά.
Χ. Βάρδας: Για το δικαστικό μέγαρο όπως ξέρετε έχουν γίνει εξαγγελίες, έχουν υπογραφεί συμβάσεις, και περιμένουμε την υλοποίηση . Βέβαια θεωρώ ότι θα είναι μέσα στο επόμενο κυβερνητικό πρόγραμμα. Μάλλον στην επόμενη προεκλογική εξαγγελία του πρωθυπουργού στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν , είτε γίνουν άμεσα, είτε γίνουν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Και βέβαια είναι και μέσα στο πρόγραμμα φαντάζομαι του προέδρου κυρίου Γαρούφα ο οποίος θεωρεί ότι το πετύχαμε, αλλά μέχρι να το δούμε να υλοποιείται ας κρατάμε χαμηλά τους τόνους.
Ν. Βάνης: Μάλιστα υπάρχει κάποιο πρόγραμμα όπως πληροφορήθηκα που αφορά τους φυλακισμένους που δεν έχουν χρήματα όταν αποφυλακίζονται, έως όπου ενταχθούν στην κοινωνία.
Χ. Βάρδας: Είναι γνωστό ότι υπάρχουν τα προγράμματα αυτά για την επανένταξη των κρατουμένων, όταν αυτοί θα αποφυλακιστούν. Επίσης προγράμματα για τους φυλακισμένους κατά την διάρκεια εκτίσεως της ποινής τους. Όλα αυτά τα συνδράμει ο δικηγορικός σύλλογος της Θεσ/νίκης. Υπάρχουν διάφορές επιτροπές του συλλόγου οι οποίες ασχολούνται μ΄ αυτά τα ζητήματα των φυλακισμένων, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, όπως επίσης με τα προβλήματα ατόμων εξαρτημένων από διάφορες ουσίες.
Ν. Βάνης: Και φυσικά πιστεύω ότι η συμβουλή σ΄ αυτόν τον αγώνα, σ΄ όλα αυτά τα προγράμματα που συμβάλλει ο δικηγορικός σύλλογος, ενώ τρέχουν ζητήματα σε εξέλιξη. Έτσι δεν είναι;;
Χ. Βάρδας: Γίνεται προσπάθεια πάντως, υπάρχει καλή διάθεση από τους συναδέλφους που ασχολούνται με τα συνδικαλιστικά. Θεωρώ ότι η εκλογή που έχουμε μπροστά μας στις 24 Φλεβάρη είναι δεν θα έλεγα η κρισιμότερες, αλλά σε επίπεδο συγκρούσεων οι σφοδρότερες.
Υπάρχει αυτή την στιγμή ένα υπονομευτικό κλίμα, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους συναδέλφους ιδίως από τους νέους, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται γαι ποιο λόγο πρέπει να ασχοληθούν. Έχουν άλλα προβλήματα, δεν μπορούν να βρουν εύκολα δουλειά, δεν μπορούν να βρουν εύκολα γραφεία να τακτοποιηθούν, όμως δυστυχώς θα πρέπει να αντιληφθούν ότι μέσα από το διοικητικό συμβούλιο περνά και το καθεστώς στο οποίο θα ζήσουν τα επόμενα χρόνια ως δικηγόροι.
Ν. Βάνης: Η άλλη ερωτήση κύριε Βάρδα έχει να κάνει με τις εισαγγελικές αρχές. Πρόσφατα ήταν στην πόλη μας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κύριος Σανιδάς. Δεν ξέρω εάν το γνωρίζεται, ερευνά το παραδικαστικό κύκλωμα που αφορά νομικούς και δικαστές.
Χ. Βάρδας: Αν θυμάστε καλά κύριε Βάνη τα έχουμε ξαπαπεί αυτά. Αν αποφασίσει η δικαιοσύνη να ξεκαθαρίσει πραγματικά το τοπίο, θα το κάνει. Εγώ προσωπικά βλέπω ότι γίνονται προσπάθειες, εκεί που πραγματικά πέφτει το φως της δημοσιότητας και δεν μπορούν κάποια πράγματα να μείνουν ανέπαφα, τότε δημιουργούνται αμέσως εστίες καταγγελιών, όταν είναι γνωστό εδώ και χρόνια το πως λειτουργούν κάποια πράγματα μεταξύ δικαστών, δικηγόρων, και άλλων παραγόντων.
Νομίζω όταν το ξέρουν αυτό οι νέοι δικηγόροι, εν πάσει περιπτώσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα έπρεπε να διευθετήσει αυτά τα ζητήματα, σε κάθε περίπτωση και μόνο που γίνεται έρευνα σ΄ αυτήν την κατεύθυνση είναι θετικό.
Ν. Βάνης: Υπάρχει μια καταγγελία από την ένωση δικαστικών υπαλλήλων και δικαστών Βορείου Ελλάδος όσον αφορά γαι κοινοτικά προγράμματα που έχουν πάρει, και έχουν πάει σε κάποιες τσέπες, και το θέμα αυτό είναι σε εξέλιξη. Το γνωρίζεται αυτό;;
Χ. Βάρδας: Δεν γνωρίζω σαν καταγγελίες ποιούς αφορούν, και για ποια περίοδο, απλά θεωρώ ότι είναι εύλογη οποιαδήποτε τέτοια καταγγελία θα πρέπει να ερευνάτε σε βάθος, και όλοι οι υπεύθυνοι να κάθονται στο εδώλιο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πλέον η πολυτέλεια το να διακρίνουμε ημετέρους σε αυτές τις καταστάσεις. Είναι θέμα πλέον κοινωνικό, και πολιτισμού.
Ν. Βάνης: Ας έλθουμε και λίγο στα κόμματα της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα δύο κόμματα της εξουσίας. Ας αρχίσουμε με την ΝΔ, εσείς ως έμπειρος στα πολιτικά θέματα, αν και νέος γνωρίζω ότι είστε πολύ έμπειρος σε θέματα πολιτικής. Θα υπάρξει διαδοχή στην ΝΔ, μια και βλέπω ότι καβάλησαν πολύ το καλάμι;; Η δε Ν. Μπακογιάννη σπρώχνει τον Κ. Καραμανλή για να γίνει αυτή αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός.
Χ. Βάρδας: Νομίζω ότι συνολικά όλος ο πολιτικός κόσμος βρίσκεται σε μια διαδικασία ζημώσεως. Και στα δύο κόμματα υπάρχουν προβλήματα, διότι η ΝΔ έχει τα δικά της, έχει τους δελφίνους, την κυρία Μπακογιάννη, οι οποίοι θέλουν και αυτοί να αναλάβουν κάποια στιγμή την εξουσία. Το αντιμετωπίζουν ως θέμα προσωπικό.
Το δε ΠΑΣΟΚ μαστίζεται από προβλήματα ιδεολογικής καθαρότητας την οποία καλείται να επιλύσει στο επόμενο συνέδριο το οποίο θα διεξαχθεί 13 με 16 Μαρτίου. Ήδη βρισκόμαστε στην διαδικασία προσυνεδριακού διαλόγου, και ελπίζω να μπούμε σε μια πορεία ανασυγκρότησης και αναγέννησης με σκοπό την νίκη στις επόμενες εκλογές.
Ν. Βάνης: Είχε χθες συνάντηση ο Γ. Παπανδρέου με τον κύριο Ε. Βενιζέλο για την λεγόμενη ίδρυση ομίλου εκ μέρους του. Πως βλέπετε αυτήν την κίνηση;;
Χ. Βάρδας: Μέσα στο ΠΑΣΟΚ δώσαμε αγώνες τα προηγούμενα χρόνια για να υπάρξει ελευθερία σκέψεων, απόψεων, της έκφρασης της δημιουργίας ρευμάτων και όχι ομίλων, αλλά στο ΠΑΣΟΚ κάθε προσπάθεια προς οποιανδήποτε πλευρά συμπίπτει με τον διάλογο και τον προβληματισμό είναι θετική. Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο ένας τέτοιος όμιλος αποτελεί πρόβλημα;; Θα αποτελούσε πρόβλημα αν είχε χαρακτηριστικά και δομή οργανωμένου φορέα, οργανωμένου κόμματος, έτσι όπως γνωρίζουμε εμείς, τουλάχιστον αριστερών τάσεων.
Αν τυχόν αυτός ο όμιλος έχει μια τέτοια δομή, τότε είναι σαφές ότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα μέσα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Όσο δε υπάρχουν τέτοιες τάσεις., δεν τίθεται κανένα ζήτημα. Υπάρχουν ρεύματα τα οποία αναγνωρίζονται από το ΠΑΣΟΚ. Είναι γνωστό ότι εγώ ανήκω στο κοινωνικό ρεύμα αριστεράς, αυτό όμως είναι ένα ρεύμα προβληματισμού, σκέψης και ιδεολογικής αναζήτησης και δεν έχει καμιά οργανωτική δομή. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι δεν μπορούμε πριν δούμε το τι κυοφορείται να το καταγγείλουμε ως αντίπαλο, ή πρόβλημα, διότι μπορεί να γίνει κάτι το οποίο θα λειτουργήσει πάρα πολύ θετικά για το κόμμα.
Ν. Βάνης: Ας πάμε στα οικονομικά θέματα, καθώς σήμερα έλαβα ένα e-mail από την Νέα Υόρκη των ΗΠΑ από φίλο ακροατή, ο οποίος επισημαίνει πως ήδη στην Αμερική υπάρχει μεγάλη πείνα, έτσι ακριβώς το γράφει. Βλέπω λοιπόν αυτό το ρεύμα πείνας να έρχεται και προς εμάς, ή μήπως ήδη έχει έλθει η πείνα, και δεν μας το λένε ξεκάθαρα οι πολιτικοί μας.
Χ. Βάρδας: θα σας το πώς με μια φράση μόνο εάν οι μεγιστάνες του πλανήτη,και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, όπως αυτά εκφράζονται, είτε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, είτε από άλλες κυβερνήσεις Ευρωπαϊκών ή μη κρατών, συνεχίζουν την οικονομική πολιτική η οποία υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια. Μπορεί εγώ να μην προλάβω να το ζήσω, αλλά είναι σίγουρο ότι ο κόσμος θα βγει στους δρόμους και θα έχουμε ξανά φαινόμενα Γαλλικής Επανάστασης.
Ν. Βάνης: Πως βλέπετε στην Λατινική Αμερική το φαινόμενο Τσάβες;;
Χ. Βάρδας: Το φαινόμενο Τσάβες και το φαινόμενο Μοράλες στην Βολιβία για μένα είναι ιδιαίτερα συμπαθή καθεστώτα. Θεωρώ ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση και αν θέλετε είναι τα κράτη τα οποία κρατούν και μια ισορροπία πλέον. Σ΄ αυτό το μονοπώλιο του νεοφιλελευθερισμού πρέπει να υπάρξει κάποια στιγμή ένα αντίπαλο δέος. Δεν φαντάζομαι ότι τα δύο κράτη που είναι φτωχά μπορούν εύκολα να αποτελέσουν το αντίβαρο. Θεωρώ όμως ότι είναι ένα υγιές δείγμα, κατ΄ αρχήν με τα προβλήματα που παρουσιάζουν στην λειτουργία τους.
Ν. Βάνης: Ενώ εμείς στην Ελλάδα κύριε Βάρδα τα πουλάμε όλα. Κάθε μέρα κλείνουν εργοστάσια. Το τελευταία που έκλεισε πρόσφατα είναι αυτό της ΑΒΕΖ το οποίο λειτουργούσε από το 1920, μια και εσείς ασχολείστε με το εργασιακό, όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλειά.
Χ. Βάρδας: Είναι λοιπόν υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ να καθίσει να βρει μια καθαρή πρόταση για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα που το στήριξαν είκοσι και πλέον χρόνια. Να δώσει εναλλακτική σωστή πρόταση στους εργαζόμενους, και σ΄ όλα τα μεσαία στρώματα, και τότε πραγματικά θα ξεχωρίσει η φήρα από το στάρι, θα δούμε εάν ο φιλελευθερισμός της ΝΔ, το κυρίου Μητσοτάκη, και του κυρίου Καραμανλή είναι καλύτερος από τις απόψεις που εμείς θέλουμε να προωθήσουμε, και που έχουν να κάνουν με Σοσιαλιστικά ιδεώδη.
Ν. Βάνης: Πάντως ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος από την ΝΔ.
Χ. Βάρδας: Και θα συνεχίσει να είναι και από την ΝΔ, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ελπίζω ότι θα βρει σύντομα το δρόμο του με αφορμή το συνέδριο.
Ν. Βάνης: Να σας ρωτήσω και κάτι για την πόλη μας την Θεσ/νίκη την οποία έχουν παρατήσει από πλευράς υποδομών, εν συγκρίσει με την Αθήνα, που την επισκέπτομαι ανά τακτά χρονικά διαστήματα και παρατηρώ ότι τα εργοτάξια τρέχουν, ενώ εδώ πάνε με αργούς ρυθμούς.
Χ. Βάρδας: Θα είμαι άδικος με τους υπεύθυνους των έργων εάν πω ότι μπορώ να αναγνωρίσω τους ρυθμούς με τους οποίους κοινούνται, εάν είναι εκτός χρονοδιαγράμματος ή όχι. Βλέπω και εγώ έναν οργασμό από έργα, εργοτάξια, δεν μπορώ να κρίνω εάν τυχόν πράγματι έχουν ιδιαίτερη αποδόση, ή όχι. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι που θα έχουμε την δυνατότητα να το δούμε σε λίγο.
Ν. Βάνης: Ένα θέλω να σας αναφέρω κύριε Βάρδα ο Μαλιακός απόσταστη 80 χιλιομέτρων τελειώνει σε λιγότερο από δύο χρόνια.
Χ. Βάρδας: Αυτά θα τα κρίνουμε από το χρονοδιαγράμματα όπως είπα. Νομίζω ότι θα πρέπει να δώσουμε λίγο χρόνο πριν να είμαστε καταγγελτικοί. Δεν έχει σημασία το να κάνουμε στείρα αντιπολίτευση.
Ν. Βάνης: Και ένα ερώτημα που σχετίζεται με τις εκλογές του δικηγορικού συλλόγου, μια και είστε στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου. Τι θα λέγατε στους υποψηφίου που καταβαίνουν για το χρίσμα του προέδρου;;
Χ. Βάρδας: Εγώ καλώ όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές, να επικρατήσει ψυχραιμία και πολιτσμός.Είναι αδιανόητο για μένα να έχουμε φαινόμενο σκληρής και σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ συναδέλφων, λες και πρόκειται για κομματική σύγκρουση. Δεν υπάρχει κομματική σύγκρουση, αλλά αρχαιρεσίες του δικηγορικού συλλόγου, τίποτα μα τίποτα άλλο, ψυχραιμία λοιπόν σ΄ όλους.
Ν. Βάνης: Τι προτείνετε στους υποψηφίους για την προεδρία;; Μια και εσείς έχετε εμπειρία στο σύλλογο, διότι είστε στο διοικητικό συμβούλιο. Ο κύριος Γαρούφας μας είχε πει ότι θα ασχοληθεί με το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την σχολή της Χάλκης και για τον Πατριάρχη.
Χ. Βάρδας: Γνωρίζετε ως δικηγορικός σύλλογος εμείς είμαστε νομικοί σύμβουλοι του Πατριαρχείου. Ο Πατριάρχης όποτε επιθυμεί, όποτε έχει πρόβλημα, δέχεται τις συμβουλές και την συνδρομή του δικηγορικού συλλόγου Θεσ/νίκης. Ως προς αυτό δεν υπάρχει κάτι το οποίο να μην κάνουμε. Θεωρώ το αν προσφύγουμε στην Χάγη για το θέμα της Χάλκης είναι απόφαση πρώτα του Πατριάρχη και μετά δική μας. Έχει να κάνει κύριε Βάνη και με θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες, δεν μπορούμε μόνοι μας να παίρνουμε κάποιες αποφάσεις.
Ν. Βάνης: Το θέμα είναι να μην ξεχνάμε τον Ελληνισμό, αυτό είναι το βασικό. Και ένα άλλο γιατί μας ακούει όλη η ομογένεια μέσω Ίντερνετ . Τα μεγάλα κόμματα υποσχέθηκαν στους ομογενείς ότι από τις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουν εκεί στον τόπο τους. Το νομοσχέδιο όμως ψηφίστηκε, αλλά δεν εφαρμόζεται. Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάνει κριτική στο να ψηφίζουν οι απανταχού ομογενείς μας στις πρεσβείες
Χ. Βάρδας: Νομίζω ότι δεν είναι το μοναδικό θέμα στο οποίο είναι ανακόλουθος ο κύριος Καραμανλής, και δεν θα απολογηθώ εγώ. Γνωρίζεται ότι ανήκω στο κομματικό φορέα ΠΑΣΟΚ. Δεν είμαι εγώ λοιπόν αυτός που θα απολογηθώ για τα έργα και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή, ο οποίος είναι υπόλογος όχι μόνο γι΄ αυτό το ζήτημα, αλλά και για πολλά άλλα.
Ν. Βάνης: Κύριε Βάρδα θέλω να σας ευχαριστήσω για όσα κατατοπιστικά θέματα συζητήσαμε εδώ στο Ράδιο Σπορ 98,7 και στην εκπομπή “Ραδιοξυπνήματα”, καλή σας μέρα.
Χ. Βάρδας: Εγώ σας ευχαριστώ κύριε Βάνη που με καλέσατε, είναι χαρά μου να μιλώ μαζί σας. Την καλημέρα μου στους ακροατές σας.