Δευτέρα, 9 Μαρτίου, 2026
ΑρχικήΔελτία τύπουAφιερωμένη στους ...

Aφιερωμένη στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο

Μνημειακή στήλη αφιερωμένη στους αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο θα τοποθετηθεί από το Δήμο Θεσσαλονίκης στη συμβολή των οδών Καλλιδοπούλου και Μεγ. Αλεξάνδρου. Σήμερα στις 11.00, ο Δήμαρχος παρουσία του νέου αντιδημάρχου Αρχιτεκτονικού Βεν. Καρακωστάνογλου και της γλύπτριας Δήμητρας Σταυρινίδου θα υπογράψει στο γραφείο του (Βενιζέλου 45, 1ος όροφος) τη σύμβαση κατασκευής και ανέγερσης του μνημείου.

 Σημειώνεται ότι ο πανελλήνιος καλλιτεχνικός διαγωνισμός φιλοτέχνησης Μνημειακής Στήλης με τις προτομές των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου προκηρύχθηκε σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο διαγωνισμός διήρκεσε 9 μήνες και κατατέθηκαν έντεκα προτάσεις καλλιτεχνών μελών του επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Βάσει της προκήρυξης του διαγωνισμού απονεμήθηκαν τρία βραβεία και δύο έπαινοι.

Το πρώτο Βραβείο (3.000,00 € & ανάθεση του έργου) απονεμήθηκε στην πρόταση που αντιστοιχεί στην καλλιτέχνιδα κεραμογλύπτρια Δήμητρα Σταυρινίδου και τους συνεργάτες της Ευάγγελο Γαληνό ψηφιδογράφο και Κλαύδιο Γαληνό, αρχιτέκτονα του Μετσόβειου Πολυτεχνείου Η μνημειακή στήλη αφιερωμένη στη χάρη των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου δε θα μπορούσε παρά να έχει σχήμα βιβλίου, ενός ανοικτού βιβλίου, στις σελίδες του οποίου απεικονίζονται οι μορφές των δύο Αγίων όπως τις ξέρουμε από τη χριστιανική παράδοση, ενώ στο εξώφυλλό του υπάρχουν ανάγλυφα γράμματα του δημιουργήματός τους , του Κυριλλικού Αλφάβητου.

 Η μνημειακή στήλη – ‘‘βιβλίο’’ είναι προσανατολισμένη έτσι ώστε οι μορφές των Αγίων να κοιτούν προς το βορρά, συμβολίζοντας την πορεία τους προς τις βόρειες επαρχίες της βυζαντινής αυτοκρατορίας, ενώ η διαμπερής πύλη, η οποία σχηματίζεται στη βάση του μνημείου συμβολίζει την πόρτα της γνώσης αλλά και της θρησκευτικότητας που άνοιξαν οι δύο Άγιοι με το έργο τους.

Η στήλη θα κατασκευαστεί από σκυρόδεμα με δομικό χάλυβα κατάλληλων διατομών, σύμφωνα με τη στατική μελέτη. Οι μορφές των Αγίων θα τοποθετηθούν σε μορφή ‘‘αποκατάστασης ψηφιδωτού’’ για να παραπέμπει στη δυσπρόσιτη πορεία προς την εκπλήρωση του ακατάβλητου έργου τους και θα ενσωματωθούν με παραδοσιακό επίχρισμα κουρασανιού, ανθεκτικό υλικό από τα βυζαντινά χρόνια, αποτελούμενο από ασβέστη, άμμο, τουβλόσκονη, μαρμαρόσκονη και ελάχιστο τσιμέντο για την ισχυροποίηση του κονιάματος.

Οι ψηφίδες που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι από υαλόμαζα έγχρωμες και χρυσές της ιταλικής εταιρείας Orsoni. Η παράδοση του έργου θα γίνει σε δέκα μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος

ήταν αδέλφια, μοναχοί, με μεγάλη ιεραποστολική δράση. Σε αυτούς αποδίδεται ο εκχριστιανισμός των Σλάβων και η απόδοση γραφής στη σλαβική γλώσσα. Στις αρχές του 9ου αιώνα, οι αδελφοί Μιχαήλ (Κύριλλος) και Κωνσταντίνος (Μεθόδιος), δύο από τα επτά συνολικά παιδιά του ευγενούς (υψηλής κοινωνικής θέσης) και υπευθύνου της εποχής για τα θέματα της στρατιωτικής διοίκησης του Βυζαντίου, Λέοντα, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μέσα στην συμβασιλεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και πρωτεύουσα της Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, στην ατμόσφαιρα και τη ζωή της οποίας κυριαρχούσε έντονα ο Χριστιανισμός.

 Στη βιογραφία του ο ΄Αγιος Κύριλλος ισχυρίζεται ότι με τον αδελφό του κατάγονται από “βασιλικό γένος”. Εκείνη την εποχή ο πατέρας τους ήταν υπεύθυνος για τα θέματα της στρατιωτικής διοίκησης του Βυζαντίου. Και τα δύο αδέλφια μιλούσαν την ελληνική και τη σλαβική γλώσσα, που τους διευκόλυνε στη μετέπειτα διακονία τους.

Ο Μεθόδιος, του οποίου το κοσμικό όνομα ήταν Μιχαήλ, γεννήθηκε το 815. Ήταν άνθρωπος της πράξης και είχε ξεκινήσει καριέρα στον πολιτικό στίβο. Διορίστηκε διοικητής της Θεσσαλίας, ενώ αργότερα έγινε μοναχός σε ένα μοναστήρι στον Όλυμπο.

Ο Κύριλλος, του οποίου το κοσμικό όνομα ήταν Κωνσταντίνος, γεννήθηκε το 827. Σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη, έγινε ιερέας και μετέπειτα έφτασε στο βαθμό του επισκόπου. Δίδαξε τη Φιλολογία, Φιλοσοφία και Θεολογία.

Το 863, μετά απo αίτημα του Σλάβου βασιλιά Ροστισλάβου, όταν αυτοκράτορας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ήταν ο Μιχαήλ ο Γ’, ο Πατριάρχης Φώτιος επέλεξε τους Μεθόδιο και Κύριλλο, οι οποίοι διακρίνονταν για τη σοφία τους, για το δύσκολο έργο του εκχριστιανισμού των Σλάβων.

Οι δύο ιερωμένοι δέχτηκαν με μεγάλη προθυμία και χαρά, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα υπηρετούσαν το θέλημα του Θεού και θα οδηγούσαν στο δρόμο της σωτηρίας τους λαούς των περιοχών που βρίσκονταν πάνω από τα βόρεια σύνορα της Αυτοκρατορίας.

Προκειμένου να διευκολύνουν την προσέγγισή τους προς τους λαούς αυτούς, χρησιμοποίησαν ένα νέο αλφάβητο, βασισμένο στο ελληνικό, το οποίο μπορούσε να αποδώσει τους φθόγγους της σλαβικής γλώσσας, και το οποίο εφηύρε ο Κύριλλος.

Σε αυτό το Γλαγολιτικό αλφάβητο, που ονομάστηκε προς τιμή του αγίου Κυρίλλου, Κυριλλικό, μετέφρασαν την Αγία Γραφή, πoλλά λειτουργικά και θεολογικά βιβλία, καθώς και τη Χριστιανική λειτουργική υμνολογία. Επάνω σε αυτό το αλφάβητο στηρίζεται και η σημερινή Κυριλλική γραφή των σλαβικών εθνών και πάνω σε αυτό αναπτύχθηκε ολόκληρη η γραμματεία τους.

 Η διαφωτιστική τους αποστολή εκεί προκάλεσε την οργή, τη ζήλια και το μίσος στα μέρη των φράγκων και του γερμανο-λατινικού κλήρου και ήταν η αιτία να υπάρξουν εντάσεις ανάμεσα στην εκκλησία και την πολιτική. Οι ιεραπόστολοι αδελφοί αναγκάστηκαν από τον Πάπα Avδριαvό τoν Β’ να προσέλθουν στη Ρώμη για να απολογηθούν στις κατηγορίες ότι παραβιάζουν το τριγλωσσικό δόγμα, σύμφωνα με το οποίο η χριστιανική ιεροτελεστία μπορεί να τελείται μόνο στην Eβραϊκή, την Ελληνική και τη Λατινική γλώσσα.

Εκεί ο Άγιος Κύριλλος υποστήριξε ότι όλοι οι λαοί, όπως και οι Σλάβοι, δικαιούνται να δοξάζουν τον Θεό και να δημιουργούν την κουλτούρα τους στην μητρική τους γλώσσα. Ο Πάπας Avδριαvός o Β’ επείσθη, αγίασε τα μεταφρασμένα βιβλία, ενώ σε μερικές εκκλησίες της Ρώμης τελέστηκε λειτουργία στη σλαβική γλώσσα, προς αναγνώρισή της στο χριστιανικό κόσμο. Πρόκειται για μια επιτυχημένη αποστολή των Αγίων αδελφών.

Ο Κύριλλος παρέμεινε στη Ρώμη μέχρι το θάνατό του, το Φεβρουάριο του 869. Ετάφη με τιμές στον προσωπικό τάφο του Πάπα Avδριαvού τoν Β’, ενώ αργότερα μετακινήθηκε στη βασιλική του Αγίου Κλεμεντίνου στη Ρώμη, όπου και σήμερα φυλάσσονται τα λείψανά του.

Το χριστιανικό διαφωτιστικό και αποστολικό έργο συνεχίζει ο μεγαλύτερός του αδελφός Μεθόδιος, ο οποίος απεβίωσε στις 6 Απριλίου 885 ως επίσκοπος Μοραβίας.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τους Aγίους Κύριλλο και Μεθόδιο στις 11 Μαΐου.

Το 1980 ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β’ κήρυξε τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο συμπροστάτες της Ευρώπης μαζί με τον Άγιο Βενέδικτο./wikipedia

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΡΙΣΗ ΘΕΣΜΩΝ

Ο ΕΓΚΡΙΤΟΣ-ΝΟΜΙΚΟΣ – Χάρης Βεργούλης.

“Κρύος ιδρώτας” λούζει τον Ερντογάν-Η CIA εξοπλίζει τους Κούρδους στο Ιράν.

Τρόμος επικρατεί στην Τουρκία μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για συνομιλίες του Προέδρου των ΗΠΑ Τράμπ με Κουρδικές ομάδες εντός και εκτός Ιράν , προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αυτές ως χερσαίες δυνάμεις που θα πλήξουν το Ιρανικό καθεστώς. Το ερώτημα είναι ποιό...

Το σπίτι στην Τήνο Πούλησε ο Μητσοτάκης με τη σύζυγό του.

Εδώ και κάτι μήνες έχει ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία του σπιτιού που διέθετε στην Τήνο ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του.  Την πληροφορία μεταδίδει το powergame σχολιάζοντας:«Αυτό δεν σημαίνει ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα θα ρίξουν μαύρη πέτρα στο νησί της...

Πηγές εσόδων ΠΟΥ θα δημιουργηθούν για το ελληνικό Δημόσιο από τη συμφωνία με τη Chevron και την Helleniq Energy.

Τα royalties και οι φόροι που θα πληρώνει η κοινοπραξία Chevron - Helleniq Energy: Τι προβλέπει η σύμβαση. Πολλαπλές πηγές εσόδων θα δημιουργηθούν για το ελληνικό Δημόσιο από τη συμφωνία με τη Chevron και την Helleniq Energy για έρευνες υδρογονανθράκων...