“Πήγαινε στα Δημοτικά τραγούδια, στην Δημοτική τέχνη, και την χωριάτικη και την λαϊκή ζωή για να βρεις την γλώσσα σου, και την ψυχή σου. Και μ΄ αυτά τα εφόδια, εάν έχεις ορμή μέσα σου και φύσημα, θα πλάσεις ότι θέλεις, παράδοση κα πολιτισμό και αλήθεια και φιλοσοφία”
Ίωνας Δραγούμη . Πολιτικός, διπλωμάτης, μεγάλος πατριώτης και συγγραφέας (1878 – 1920). Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1878, σπούδασε νομικά και ακολούθησε το διπλωματικό στάδιο.
Στον πόλεμο του 1897 υπηρέτησε ως εθελοντής και διακρίθηκε για τη γενναιότητά του.
Το 1905 διορίζεται Υποπρόξενος στο Δεδέ-Αγάτς Μοναστήρι και, μαζί με το γαμπρό του Παύλο Μελά, εργάστηκε με ζήλο και μεθοδικότητα για την υπόδουλη Μακεδονία κι οργάνωσε την άμυνα εναντίον των βουλγαρικών κομιτάτων. Στη συνέχεια υπηρέτησε στις πρεσβείες της Πόλης, Ρώμης και Λονδίνου.
Το 1912, ως εθελοντής με το βαθμό δεκανέα, υπηρέτησε στο στρατηγείο του διαδόχου Κωνσταντίνου, σύνταξε το πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης απ’ τον Τούρκο Ταχσίν πασά κι ύψωσε στο αρχιεπισκοπικό μέγαρο την ελληνική σημαία.
Το 1915 εκλέχθηκε ως βουλευτής Καστοριάς – Φλωρίνης. Ανάπτυξε πλούσια πολιτική δράση, με αποτέλεσμα, τον καιρό του διχασμού να δολοφονηθεί στις 31 Ιουλίου 1920, στους Αμπελόκηπους- Αθήνα
Ο Δραγούμης, παρακινούμενος από την ιδέα ν’ αφυπνίσει τους Έλληνες και να τους τονώσει εθνικά, κυκλοφόρησε τα εξής βιβλία: “Μαρτύρων και Ηρώων αίμα”, “Σαμοθράκη”, “Όσοι ζωντανοί”, “Ελληνικός πολιτισμός”, “Σταμάτημα” κ.ά.
Έγραφε με το ψευδώνυμο “Ίδας” κι ήταν θιασώτης της δημοτικής γλώσσας.