Ήλθαν, ξαναήλθαν Πρωθυπουργοί, Υπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, αλλά μετρό κανένας δεν εγκαινίασε, ούτε και νέες γραμμές πλοίων (γιατί, μήπως είχαμε παλιές;;)
Τα συνεργία για το μετρό αν ποτέ δουλεύουν, ένας σκάβει και δεκαπέντε χαζεύουν.Για τα Σαββατοκύριακα ούτε λόγος για δουλειά, λες και είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Όμως, όλο αυτό το μπάχαλο και το χάος, έφερε ένα απίστευτο μποτιλιάρισμα άνευ προηγουμένου, στο κέντρο της πόλης.
Ποιος δουλεύει ποιον, είναι το ερώτημα, διότι αυτό το χάος δεν χαρακτηρίζει έργο του μέτρο. Για γραμμή 9,5 xιλιομέτρων ούτε πόντος δεν έγινε, πόσο μάλλον να σχεδιαστεί η επέκταση του.
Ενώ στην Αθήνα τα έργα του μετρό ξεκινούν και τελειώνουν σε χρόνο ρεκόρ.
Στην Θεσ/νίκη όμως η υπομονή όλων μας έχει εξαντληθεί και τα νεύρα μας χτυπούν μπιέλα. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, ούτε το δούλεμα που συνεχίζεται εις βάρος των Θεσσαλονικέων.
Οι λαμαρίνες με τα διαφημιστικά ότι,“Το μετρό ξεκίνησε δουλειά…” , έμειναν εκεί στημένες για να φράσσουν τις τρύπες και για να παραπλανούν τον κόσμο ότι δήθεν το έργο προχωρά
Έκτοτε νέο διαφημιστικό δεν είδαμε . Θα μου πείτε ως το 2012 που θα τεθεί σε λειτουργία σύμφωνα με τον σχεδιασμό ,έχουμε να δούμε πολλές αφίσες ακόμα , μετρό ωστόσο , δεν ξέρω αν θα δούμε
Επομένως, βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο από εκεί που ξεκινήσαμε…. Δηλαδή, Μία πόλη με λιμάνι, όμως χωρίς πλοία να σαλπάρουν στο Αιγαίο, χωρίς μετρό, τραμ, υποθαλάσσια σήραγγα και χωρίς πολλά – πολλά άλλα.
Τα έργα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο εφόσον ο Μακεδόνας Πρωθυπουργός, μαζί με τον Υπουργό Υ.Π.Ε.Χ.Ω.Δ.Ε τα πάρουν προσωπικά οι ίδιοι, ειδάλλως έργα υποδομής για την καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών της Θεσ/νίκης, δεν πρόκειται να δούμε, ούτε με τα κιάλια.
Από λόγια χορτάσαμε !!!!!!
Για την ιστορία του μετρό στην θεσ/νίκη η πρωτοβουλία για την κατασκευή του ανήκει στον Κωνσταντίνο Πυλαρινό, οποίος ως νομάρχης είχε καταφέρει να περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 1976 «κωδικός» που ανέφερε: Μετρό Θεσσαλονίκης
Ωστόσο, η κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την τριετία 1986 – 1989, επί δημαρχίας Σωτήρη Κούβελα.
Σύμφωνα με το τότε εγχείρημα του Δημάρχου, το σχέδιο περιελάμβανε την χάραξη του υπόγειου σιδηροδρόμου κάτω από το οδόστρωμα της οδού Εγνατίας, αρχικά στο τμήμα μεταξύ της οδού Καυτατζόγλου (Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης 424) και της Πλατείας Δημοκρατίας (Βαρδάρι).
Το πρώτο τμήμα της κατασκευής ξεκίνησε μεταξύ Πλ. Σιντριβανίου και ΣΝΘ 424. έτσι, η κυκλοφορία στην οδό Εγνατία περιορίστηκε σε δυο λωρίδες ανά κατεύθυνση, ενώ ξηλώθηκε η νησίδα στο συγκεκριμένο τμήμα (γι’ αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει μέχρι και σήμερα νησίδα στο τμήμα ανατολικά της 3ης Σεπτεμβρίου).
Η κατασκευή έγινε δια της μεθόδου της εκσκαφής του εδάφους και της δημιουργίας σύρραγγας με τοποθέτηση μεταλλικών δοκών και οπλισμένου σκυροδέματος. Προχώρησε με αργούς ρυθμούς για περίπου 2 χρόνια, λόγω της δυσκολίας χρηματοδότησής της, ενώ λίγο πριν εγκαταλείψει το αξίωμα του Δημάρχου, ο Σωτ. Κούβελας όρισε ως φορέα χρηματοδότησης τη νεοϊδρυθείσα Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης (TV100), η οποία ως ανέκαθεν ζημιογόνος δεν κατάφερε να επιτελέσει το έργο της.
Η κατασκευή αυτή που ονομάστηκε από τους Θεσσαλονικείς «τρύπα του Κούβελα», κρίθηκε άσκοπη από το νέο σχεδιασμό του υπόγειου ενώ ο ίδιος ο φορέας υλοποίησης του έργου, Δήμος Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη περίοδο απλώς “σχεδιασμό του μετρό” .
Παράλληλα, λόγω της ύπαρξής της σήρραγγας αυξήθηκε η στάθμη των υδάτων στα θεμέλια της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, στα οποία εντοπίστηκε σκουριά. Από τότε ώς σήμερα λειτουργούν καθημερινά αντλίες που απομακρύνουν τα νερά
Το έργο άρχισε να δημοπρατείται εκ νέου το 1992, ενώ ακολούθησε μια σειρά άγονων και χωρίς αποτέλεσμα μειοδοσιών, μέχρι το 2006.
Οι εργασίες κατασκευής του μετρό ξεκίνησαν εκ νέου τον Ιούνιο του 2006 με την τοποθέτηση του εργοταξίου στο σιδηροδρομικό σταθμό του Ο.Σ.Ε. Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει υπόγεια γραμμή μήκους 9,6 χλμ. με 13 σταθμούς και το αμαξοστάσιο στην περιοχή της Πυλαίας.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2012).
Το μετρό θα είναι παρόμοιο με το μετρό της Κοπεγχάγης. Θα αποτελείται από 2 ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς, στις οποίες θα κινούνται 18 αυτόματοι (θα κινούνται χωρίς οδηγό αλλά με συνοδό) κλιματιζόμενοι συρμοί. Οι δύο σήραγγες θα κατασκευαστούν από δύο «μετροπόντικες» (μηχανήματα διάνοιξης σηράγγων). ….
Αμήν και πότε!!!!