ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ WALL STREET JOURNAL . Η ΙΣΤΟΡΙΑ κατά τη διάρκεια των αιώνων είναι αρκετά περίπλοκη, χωρίς την εμπλοκή των πολιτικών. Αυτό όμως πρέπει να το συνειδητοποιήσουν τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Αμερική, που θέλουν να έχουν τον τελευταίο λόγο στο οδυνηρό κεφάλαιο της Οθωμανικής ιστορίας.
Στο πλαίσιο ενός επικείμενου ψηφίσματος, 226 μέλη αποφάσισαν να βεβαιώσουν τον υπόλοιπο κόσμο ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική αντανακλά τον κατάλληλο σεβασμό και την πρέπουσα ευαισθησία για τη γενοκτονία των Αρμενίων που έγινε το 1915, όταν οι Τούρκοι πραγματοποίησαν το συστηματικό και αυθαίρετο αφανισμό 1.500.000 Αρμενίων.
Το ψήφισμα δεν έχει ακόμα εγκριθεί, αλλά οι Τούρκοι δεν μπορούν να συγχωρεθούν και γι’ αυτό οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Αμερικής είναι αποφασισμένοι να δείξουν την «κατανόησή τους και την ευαισθησία τους» για το συγκεκριμένο ζήτημα. Κατά κανόνα, το νομοθετικό σώμα των μακρινών χωρών οφείλει να σκεφτεί πολύ προσεχτικά, προτού ψηφίσει κάποιο νόμο, που ουσιαστικά αφορά την ιστορία ενός άλλου κράτους.
Οταν όμως οι βλέψεις στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ορισμένα εγχώρια λόμπι έχουν συμβάλει ενεργά στην υπόθεση. «Παίζοντας» όμως με την ιστορία, μπορεί εύκολα κάποιος να υποθέσει ότι ο βασικός λόγος εμπλοκής ονομάζεται «πολιτικές βλέψεις». Ο Ανταμ Σιφ, ο οποίος ανήκει στο Δημοκρατικό κόμμα και έχει πολλούς Αρμένιους – Αμερικανούς ψηφοφόρους, είναι ο βασικός εμπνευστής του ψηφίσματος.
Η εμμονή του για την γενοκτονία συνέβαλε να κερδίσει στις εκλογές του 2000 και αργότερα έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας του. Η κίνηση αυτή όμως δεν πρόκειται να επιφέρει κάποιο πλήγμα στους Γερουσιαστές, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσει διαταραχές στις σχέσεις Αμερικής – Τουρκίας.
Αυτοί που τάσσονται κατά του ψηφίσματος, προσπαθούν να μη φτάσει στην τελική ευθεία για την έγκριση, καθώς πιστεύουν ότι θα τεθεί σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Ορισμένα κοινοβούλια στην Ευρώπη έχουν επίσης εμπλακεί με το συγκεκριμένο ζήτημα. Η Εθνική Σύνοδος στη Γαλλία, χώρα που φιλοξενεί πολλούς Αρμένιους μετανάστες, ποινικοποίησε την άρνηση για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Αυτή η «προσβολή» βέβαια δεν πέρασε ποτέ ως νόμος, αλλά εξόργισε τους Τούρκους.
Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν προτάσεις που κάνουν λόγο ότι η Τουρκία δεν θα ενταχθεί στην Ε.Ε., αν η Αγκυρα δεν αναγνωρίσει ως δικό της σφάλμα τη γενοκτονία.
πηγή : naftemporiki ,(από το υλικό της σελίδας και ιδιοκτησίας της Dow Jones & Company Inc,δημοσιεύεται κατόπιν αδείας. © Copyright 2007 Dow Jones & Company Inc. All rights reserved