Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικάΠαιδεία-παιδεύεται

Παιδεία-παιδεύεται

“Η Παιδεία στη μετά Μαριέττα εποχή”  <Το ΒΗΜΑ, 23/09/2007,Σελ.:A48>

Πολλά είναι τα «καυτά» ζητήματα που κληροδοτεί η κυρία Γιαννάκου στον διάδοχό της κ. Στυλιανίδη .Με ογκώδεις φακέλους που περιείχαν έγγραφα προς άμεση υπογραφή πηγαινοερχόταν στο γραφείο τής πρώην υπουργού Παιδείας κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου ο γενικός γραμματέας κ. Α. Καραμάνος από την ημέρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές και μετά. 

Περιείχαν προκηρύξεις θέσεων πανεπιστημιακών, συμβάσεις, τοποθετήσεις ημετέρων, κοντολογίς όλα όσα έπρεπε να «κλείσουν» πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Καραμάνος ήταν το πρόσωπο που – τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων – δημιούργησε τα μεγαλύτερα προβλήματα στην πρώην υπουργό Παιδείας. Είναι ο υπεύθυνος των πανελλαδικών εξετάσεων που επλήγησαν εφέτος από τρία σκάνδαλα, λαθροχειρίας, διαρροής θεμάτων και λαθών στα αποτελέσματα, αλλά και ο άνθρωπος σε βάρος του οποίου βάλλουν πολλοί πανεπιστημιακοί για ευνοιοκρατία.

* Οποιος πρόλαβε διορίστηκε

Οι τελευταίες «πινελιές» μπήκαν λίγο πριν από την εγκατάσταση του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στο νέο κτίριο του υπουργείου Παιδείας, στο Μαρούσι. Μεταξύ αυτών: – Εξελέγη τελικά σε θέση λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ο υπεύθυνος επί τριετία για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΠΕΑΕΚ και συνεπώς «τσάρος» της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων κ. Δ. Σκιαδάς. Ο κ. Σκιαδάς αποτελούσε έναν από τους ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος της πρώην υπουργού Παιδείας. Φρόνιμα σκεπτόμενος, ο πρώην ειδικός γραμματέας του υπουργείου επιζητούσε την επαγγελματική αποκατάστασή του μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Παιδείας. Κατέθεσε λοιπόν την προηγούμενη τριετία αιτήσεις σε τρία πανεπιστήμια: στα πανεπιστήμια Κρήτης και Στερεάς Ελλάδας και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Η εκλογή του έγινε τελικά στην Κρήτη, αλλά δεν έχει περάσει ακόμη από τον τυπικό έλεγχο του υπουργείου Παιδείας. Σε επιστολή που είχε στείλει ο ίδιος προς «Το Βήμα» ανέφερε ότι οι αιτήσεις του ήταν καθ’ όλα νόμιμες.

– Προκηρύχθηκε θέση στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου που σύμφωνα με πληροφορίες προορίζεται για την κόρη στελέχους της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας, που φάνηκε στο παρελθόν χρήσιμο σε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

– Μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπου τακτοποιούνται τα τελευταία χρόνια άνθρωποι σε στενή σχέση με το υπουργείο Παιδείας, πολλοί πανεπιστημιακοί που δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Μεταξύ αυτών η καθηγήτρια κυρία Τούλα Τόλια, επίκουρη καθηγήτρια μέχρι πρότινος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία αναβαθμίστηκε στο τμήμα Φιλολογίας της Πελοποννήσου όπου είναι πρόεδρος η σύζυγος του γενικού γραμματέα του υπουργείου κυρία Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου. Ο σύζυγός της μάλιστα ήταν διευθυντής στο γραφείο του κ. Καραμάνου.

Οι παραιτήσεις των Γραμματέων Ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης από την πλευρά του είναι υποχρεωμένος σε πρώτη φάση να εμπιστευθεί τους ανθρώπους της προκατόχου του, οι οποίοι στην πλειονότητά τους δεν επιθυμούν να χάσουν την εξουσία που μοιράζονταν τα προηγούμενα χρόνια. Βέβαια την περασμένη Τετάρτη η απερχόμενη υπουργός κυρία Μαριέττα Γιαννάκου παρέδωσε στον κ. Στυλιανίδη εκτός από την υπουργική καρέκλα και τις παραιτήσεις όλων των ειδικών γραμματέων που η ίδια είχε διορίσει.

Η κίνηση της κυρίας Γιαννάκου χαρακτηρίστηκε από αρμοδίους του υπουργείου ως μια χειρονομία «ηθικής τάξης» προκειμένου να διευκολυνθεί ο νέος υπουργός στην τοποθέτηση των στελεχών που εκείνος επιθυμεί. Πάντως ο νέος υπουργός δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μείωση των θέσεων των ειδικών γραμματέων, τις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ιδιαίτερα πολλές για το συγκεκριμένο υπουργείο.

 Ειδικότερα στα χέρια του νέου υπουργού η κυρία Γιαννάκου παρέδωσε τις παραιτήσεις του κ. Καραμάνου και των ειδικών γραμματέων της κκ. Αθ. Κυριαζή (ΑΕΙ), Κ. Σούτσα (ΤΕΙ), Κ. Ράμμα (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), Δ. Σκιαδά (Κοινοτικά Κονδύλια), Κ. Τσαμαδιά (Εκπαίδευση Ενηλίκων). Παραιτήσεις υπέβαλαν και οι κυρίες Ευγενία Κεφαλληνέου (Αρχεία), Ισμήνη Κριάρη (Διαπολιτισμική Εκπαίδευση) και Βάσω Κόλλια (Νέα Γενιά).

Οπως έγινε γνωστό ο υφυπουργός Παιδείας κ. Σπ. Ταλιαδούρος θα εξακολουθήσει να έχει στην αρμοδιότητά του την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ο νέος υφυπουργός κ. Αν. Λυκουρέντζος την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

* Οι εκκρεμότητες που «καίνε»

Για την εκπαιδευτική κοινότητα το ερώτημα τις προηγούμενες ημέρες ήταν ένα: Θα προχωρήσει σε σύγκρουση με τις ομοσπονδίες του χώρου της Παιδείας ο νέος υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης ή θα ακολουθήσει πιο διαλλακτική στάση αφήνοντας τους νόμους που ψηφίστηκαν επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου να ατονήσουν; Οπως είναι γνωστό ο νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ που προκάλεσε και τις μεγάλες κινητοποιήσεις της περασμένης χρονιάς αναφέρει ότι όλα τα πανεπιστήμια θα πρέπει να καταρτίσουν 4ετές επιχειρησιακό σχέδιο ως το τέλος του χρόνου.

Αν δεν το κάνουν θα κοπεί η χρηματοδότησή τους. Παράλληλα το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας δεν έχει καταρτίσει ακόμη τον πρότυπο εσωτερικό κανονισμό βάσει του οποίου θα συντάσσονται υποχρεωτικά οι εσωτερικοί κανονισμοί όλων των ΑΕΙ. Θα προχωρήσει ο νέος υπουργός στην εφαρμογή των νόμων αυτών ή όχι;

 Η επιλογή του κ. Στυλιανίδη στη θέση του νέου υπουργού Παιδείας σηματοδοτεί τη θέληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει στην εκπαίδευση – χωρίς το «καμένο χαρτί» της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου. Και αυτό γιατί ο κ. Στυλιανίδης αποτελεί καθαρόαιμο τέκνο της συντηρητικής παράταξης ( πρώην στέλεχος της νεολαίας του κόμματος, ΟΝΝΕΔ) που έχει υπογράψει μάλιστα δύο βιβλία υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16.

 Από την άλλη πλευρά είναι ένα στέλεχος που δεν έχει προκαλέσει αρνητικά σχόλια στη μέχρι σήμερα θητεία του ως υφυπουργού Εξωτερικών, άνθρωπος χαμηλών τόνων, με συμπάθειες στον χώρο της Παιδείας, κατά πολλούς ιδανική επιλογή μετά την τριετία υπουργίας της κυρίας Γιαννάκου. Μεταρρυθμίσεις με διάλογο είναι έτσι, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς και πολιτικούς κύκλους, η τακτική που αναμένεται να ακολουθήσει ο κ. Στυλιανίδης.

Τι θα γίνει με το βιβλίο Ιστορίας

Κρίσιμο θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα ο κ. Στυλιανίδης είναι το θέμα του βιβλίου της Ιστορίας της Στ´ τάξης του Δημοτικού, για το οποίο και οι νεοεκλεγέντες βουλευτές του ΛΑΟΣ υπόσχονται ανοικτό «πόλεμο» εντός του Κοινοβουλίου αν τελικά τυπωθεί και μοιραστεί στα σχολεία. Δεν πρόκειται όμως για το μόνο βιβλίο που καθυστερεί. Στα σχολεία δεν έχουν σταλεί πολλά βιβλία (ανάμεσά τους βιβλία για κρίσιμα μαθήματα, όπως τα μαθηματικά και τα αρχαία), ενώ τα κενά σε εκπαιδευτικούς παραμένουν.Μοιάζει λοιπόν θέμα χρόνου το πότε θα εκδηλωθεί η πρώτη σοβαρή αντίδραση.

 Παράλληλα, ανοικτά είναι τα θέματα της ενσωμάτωσης της κοινοτικής Οδηγίας για την αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (από τις 20 Οκτωβρίου θα επιβάλλεται ποινή στην Ελλάδα για κάθε άρνησή της να συμμορφωθεί), του εξεταστικού συστήματος που κατά γενική ομολογία δέχθηκε εφέτος τη μεγαλύτερη επίθεση στην ιστορία του θεσμού, των νομοσχεδίων για την έρευνα και τα μεταπτυχιακά./ρεπορτ:ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ

spot_img

Τώρα ζωντανά! Web Radio από το Ελληνικό Φαινόμενο!

 

 

Τελευταία νέα

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ράφει η Νίνα Γκατζούλη Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι η λογοτεχνική ανάπτυξη οποιασδήποτε γλώσσας συνδέεται στενά και σχετίζεται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα και επιρροές που έχει υποστεί ένα έθνος. Ο Tony Crowley, στο Proper English, παραθέτει τη θέση του Saussure για τη γλώσσα...

Πρακτικές Εφαρμογές της Πυρηνικής Φυσικής με πολύ απλά λόγια.

* Γράφει ο Στέφανος Ευαγγέλου Μπινιάρης Τη Μελέτη μου αυτήν την  παρουσίασα διαδικτυακά στις 14.03.2024 στις 20.00 η ώρα από τον ΙΧΑ  Το παρόν γραπτό κείμενο διαφέρει κατά τι από την Ομιλία, αφού εδώ δεν υπάρχει ένας αυστηρός περιορισμός έκτασης του κειμένου. Με...

Ορισμός της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2024           Με το Ν. 2193/1994 (Α΄32) καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και με το Π.Δ....

Κάθε ημέρα μας υπενθυμίζουν την προδοσία της Μακεδονίας μας.

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου egerssi@otenet.gr www.egerssi.gr Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κατάπτυστη Συμφωνία, μια ενδοτική Συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος, μια Συμφωνία που στόχο έχει τη μείωση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων! Αυτή ήταν διαχρονικά η θέση μας και...